![]() |
Filmska muzika (soundtracks)
Ajde da pricamo malo o filmskoj muzici, kompozitorima iste. Izdvojite neke soundtrack-ove koji su vam se dopali...
Posto ja otvaram temu evo ja cu prvi... Slusam vec par dana i sve vise mislim da je jedan od najboljih... Jerry Goldsmith (umro covek) - Rambo trilogy p.s. Ovo ste svi culi.. ali posto je tada dosta Vas bilo deca (ja) i niste obracali paznju na muziku u pozadini ...skinite i poslusajte ...toplo preporucujem :da: |
Re: Filmska muzika (soundtracks)
Quote:
Dead Man-Neil Young. Snimao iz "shot"-a, odjednom. Jarmusch mu pustio film, ovaj seo i odsvirao. Jedan od najboljih soundtrack-a za film koji sam ikada chuo. |
Quote:
ovaj drugi nisam gledao.. :( |
Uuu, da! blade runner... Mogao bih ga odgledati opet...
Nisam, ima 100000 godina:] Sad ce ovo da zvuci totalno "kako god", ali sto mi sad pada napamet je muzika iz filma "HAIR". Korespondira sa filmom ultra, mega, giga;) |
slazem se nosorogom blade kosa i tommy bas je juce bio na tv-u
|
Quote:
Evo ti link da se informishesh: http://www.imdb.com/title/tt0112817/ |
hvala, vise se ni sam ne secam sta sam gledao..
|
evo par, ni blizu tako legendarnih kao Vangelis, koji mi se dopadaju:
1. Moby - Extreme Ways - Bourne identity/supremacy/ultimatum 2. Nikkfurie - The A La Menthe - Ocean's twelve 3. ??? - Chaiyya, Chaiyya - The inside man ako se jos necega setim... pozdrav bogi |
sivi dom - sve sto zelim u ovom trenutku
dom za vesanje - evdelezi grlom u jagode kako je propao rnr crni bombarder - sex droga nasilje i strah bolji zivot boj na kosovu vizantijsko plavo ... |
4. otpisani... glavna tema
pozdrav bogi |
hm, nasmijacete se ali mi sad trenutno pade na pamet running man tema.:) a cekajte da li pricamo o originalnoj filmskoj muzici ili o mainstream stvarima koje su dospijele na soundtrack? ako je drugo vecina stvari iz tarantinovih filmova je skroz blentava/dobra.
uzeo sam cd muzike iz final fantasy dugometraznog i teska je mloooogo ili sam ja otupio od cist dur/cist mol fazona:confused: |
Lou, moj kriterijum je bio po ovom pitanju... sve sto mogu da slusam i bez filma.... sto mozda nije dobro... ali eto...
Pomislih, pricamo o soundtracks... a ako nesto ima smisla slusati samo dok gledas film.. i samo tako ti drzi paznju, onda je to neodvojivo od filma... pozdrav bogi |
5. Ry Cooder - Paris, Texas
6. Flashdance 7. Top Gun pozdrav bogi |
Quote:
da li bi ta muzika ako je dovoljna za slusanje ovako dospjela na soundtrack? cist primjer: matrica predobra (aranzman kao zagonetka a super dobar, muzika sjajna veoma komplikovana), vokal predobar a pjesma onako - matrica onako (aranzman jednostavan do bola, muzika dur-mol-dur), vokal predobar a pjesma do jaja! :) |
Lou, mani razmisljanje... :)
Ja ti rekoh moj kriterijum a niko ti ne brani da ti radis po svom... ali navedi ono sto ti se svidja... ;) pozdrav bogi p.s. Ni u najludjim snovima mi ne pada na pamet da se "takmicim" s vama po pitanju poznavanja muzicke scene, i muzike u najsirem smislu.... ;) samo dajem svoj doprinos threadu, kako znam i umem, jer mi se tema dopala, i (mislim da) imam sta da kazem na tu temu. |
Quote:
eeeee ne moze tako, moramo da se naguravamo i takmicimo jer se forum promjenio, on je sad mnogo podlozan suprotnim misljenjima :) |
Quote:
E nemoj... :rolleyes: ljudi, takmicite se na festivalima, ili gde vec... ostavite forum za druzenje ;) pozdrav bogi |
Quote:
|
- Pet Cemetery - Ramones
- XXX - Mission imposible ... |
napad na policijsku stanicu , bekstvo iz ny-a , warriors ... konan varvarin , T2 glavna tema ...
|
Enio Moricone!!!
Sta god (od "Misije" pa do "Bilo jednom u Americi"...!) |
Angelo Badalamenti-sve sto je uradio:p
|
HAIR
Produkcija,aranzmani,teme,ideje,odsvirano do jaja.... Pozdrav |
Svidja mi se kako je tema krenula...
Da dodam... Ennio Morricone - za koji god film da je radio - pozlatio je... John Carpenter - Noc vestica ... ?..... - Rocky (tema) ?..... - Godfather p.s. strah me da ih sve ne nabrojim...:da: |
8. Peter Gabriel - The Last Temptation of Christ (Passion) (i sve ostalo...)
pozdrav bogi |
WALL
Pozdrav |
Nino Rota - The Godfather
Hans Zimmer - Gladiator i naravno: Vangelis - Bladerunner a The Wall ne znam dal se moze okarakterisati kao soundtrack.. a ja slusam skorije izdanje istog koje su odsvirale sve najjace baje i zove se "back against he wall" :D |
Bas super tema :)
Niske strasti - Jerry Goldsmith Terminator - Brad Fiedel Policajac sa Beverli Hilsa - Harold Faltermeyer Kisni covek - Hans Zimmer Solaris (novi) - Cliff Martinez Rat zvezda i Supermen naravno :) 1492 - Vangelis Bladerunner - Vangelis Antarctica - Vangelis Big blue! - Eric Serra Passion of the Christ (grupa autora :)) Babel - Gustavo Santaolalla 300 - Tyler Bates I jos samo besmrtna Carmina Burana gde god da su je koristili :) (na primer Excalibur u scenama borbe - neverovatan dozivljaj - msilim da sam tad prvi put cuo). |
Auuuu upravo se setih filma (doduse animiranog) sa najbolje izabranom muzikom ikad...:D
JET SET (Vanzemaljci vs Grand) - various artists :mase: (ko nije gledao nek ne ceka ni minut!!!) |
Quote:
Evo za sve vas koji to niste culi, pa uzivajte - Hans Zimmer; Lisa Gerrard; Klaus Badelt_Now We Are Free http://www.box.net/shared/jrf1jkaprd -- |
Quote:
Vrh ! Pitao sam se da li ce neko da se seti ...... Svaka cast !!! Pozdrav |
Filmska glazba... my favourite :)
JOHN WILLIAMS (sa Isaac-ovom violinom...)- Schindler's list BASIL POLEDOURIS - Conan the Barbarian - 1. PHILLIP GLASS - The Hours JAMES HORNER - The Beautiful mind Jann Tiersen - Amelie GEORGE FENTON - The destiny of her own ALEXANDER DESPLAT - Girl with a pearl earring ..... AIMEE MANN - Magnolia (POP soundtrack)... nastavak slijedi.. |
paklena pomorandza :]]] , beat street (ne ona dens grupa) , juice (ne reper ) , boyz n hood (stanley clarke ) , friday , ghost dog (rza) , menace 2 society i ostala crnacka muzika... a da jackie brown
|
AMADEUS...zavr?na sekvenca filma je VRH....
CROSSROADS..iako nisam ljubitelj bluza ovo je antologija... THE BIG BLUE...dugo sam bio pod utiskom ovog filma..delom i zbog muzike... THE COLOR PURPLE....scena kad se razuzdana ćerka vraća u crkvu i peva gospel...evo i sad sam se naje?io... uh...nastaviću... |
Znam da ste o ovome odavno diskutovali,ali evo
Ridikove Hronike,ne znam ko je pisao ali to mi je omiljeni film i muzika iz njega,i definitivno film ne bi bio tako dobar da nije nje... |
Before the rain-Anastasia
|
Quote:
|
Quote:
|
Drago mi je da se (najzad) Anita, ciju muziku a sada i ukus cenim, setila NAAAJVECEG, a to je bez sumnje John Williams - setite se osim Schindler's list i Star Wars, Indiana Johns, Jurassic park, Harry Potter, mislim da je John, bar po mom licnom misljenju Najveci Kompozitor danasnjice (namerno velika slova)
Njegove tematske ideje, a narocito SAVRSENA orkestracija (zanat koji po malo izumire - steta) su bez premca danas, mada je licno moj favorite Vangelis, sto je sasvim drugi nacin pristupa, ali u svom mp3 playeru na more sam poneo samo Vangelisa, Zimmera, Kitara, Sakamotoa, i naravno mnogo Williamsa. Jedino cime mogu da se ponosim sam sobom, je moje prilicno dobro poznavanje orkestracije, i dosta veliko iskustvo u tom poslu, ali kad god cujem Williamsa... vidim da moram u ostatku zivota jos da ucim... |
Quote:
Moj popis se odnosio na ono u čemu trenutno u?ivam, ali evo danas sam slu?ala sa djecom glazbu iz crtića POCAHONTAS... i na?u kompilaciju omiljenih skladbi iz crtića, a sve su skladane od ALAN MENKEN-a kojeg također izuzetno cijenim i od kojeg bi također mogla neiscrpno učiti. A sa GIRL WITH A PEARL EARRING sam otkrila genijalnog ALEXANDER DESPLAT-a koji me također očarava. Ma koliko voljela (a volim, posebno kad ple?em) (alternative) pop, rock, jazz, blues..... whatever.... klasika i filmska glazba me jedine natjeraju da se naje?im ili da plačem ili da do?ivim slu?ni orgazam. To je ustvari glazba koja me natjerala da mi glazba bude dio obitelji i mene same u svakom smislu riječi. |
All times are GMT +1. The time now is 10:57 PM. |