![]() |
Test Sabiranja
:) in progress :)
...sve ono sto smo pricali, da vidimo i u praksi. Na "stolu" ce biti jedna od numera Sabana Bajramovica, multitrack, sabrano na vise nacina: - Neve 8816 - SPL MixDream - ProTools HD3 "in-the-box" - ProTools LE "in-the-box" - Cubase (Nuendo) - Logic Pro 7.2 very soon, samo da privedem sve kraju i upload-ujem. pozdrav |
Re: Test Sabiranja
Bio bih ti zahvalan da Nuendo i Le budu identicni, inace, ode diplomski u q.....:(
|
Možeš li, ako nije kasno, da dodaš i Sonar 6?
|
Quote:
|
Quote:
|
Ajd uguraj i Reaper, bas me zanima...:confused:. Za nas amatere:)
http://www.cockos.com/reaper/download.php |
jos nista...?:)
|
pa radim i ja nesto, osim sto radim testove :) strpite se, uskoro cu da zavrsim.
|
...evo upravo se upload-uje kod kolege Boggy-ja na FTP.
Znaci na testu su bili : - Neve 8816 - SPL MixDream - ProTools HD3 - ProTools LE - Nuendo - Reaper - Logic Pro - MMK Kovinic summing box * * na zahtev kolege Rajka. Sreca je ta da je ista ta numera bas bila na testu, ali nesreca je sto to nisu ti odnosi! to je bio brz raf mix, ali eto cisto da imate sonicno predstavu o tome. Svi fajlovi su prerecorded da se puste na 0db na faderu, i svaki konkurent je sumirao tako. Analogne sabirnice su isle na AD konverziju u TC System 6000 (to su mi najneutralniji konvertori u studiju, rade odlicno) i AES-EBU u Alesis Masterlink. Na TC-u je samo bio blagi limiter da ne ode preko nule, ali skoro i nije radio posto nije mix too hot. Eto. Cekamo utiske. Neka Boggy samo hyperlinkuje svaku od sabirnica na svoj ftp link i to je to. Svi fajlovi su WAV, 24 bit, 44.1 kHz. Nema MP3 namerno, razlike cete najbolje cuti na WAV fajlovima. Pozdrav :) |
izgleda da :banghead: sam glup, ne mogu da nadjem......
|
Quote:
|
Quote:
|
Kolju se Neve i Kovinic, ostalo, boranija:rolleyes:
|
Imao sam prilike da slusam Neve sabirnicu ( rekoh , ljudi ne mogu da omashe ) i razocarao sam se ... stalno cujem " kao " neki dist u zvuku ..... nike dist , ali nije ni lepo , a ono sto me je razocaralo je da prilicno usko zvuci .....
Mozda je stvar navike ( u stvari sigurno jeste ) ali meni Nintendo zvuci bolje .... Aj' nemojte sad drvlje i kamenje , samo je moje licno misljenje .... @ OFF ... a i ti si kod mene cuo mix koji smo radili za A Radovic , onaj ITB i onaj iz Pinka .... meni ta razlika ( sabirnice , sto i sl ) uopste nije tolilko ubedljiva .... a i okacio sam ovde onaj primer iz Gearslutza .... i tu se da nesto skapirati .... Pozdrav |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
pozdrav bogi p.s. ma ne trebaju vama fajlovi uopste za diskusiju :rotfl: |
Quote:
Ma jok....kak'i fajlovi....samo gledam sta je skupo i uzimam na nevidjeno:D |
Quote:
lepa separacija, prljavo kolko treba, prijatno.. sve super... neve ispeglan, previse sterilan, ali dobar ostalo njesra :mrgreen: |
Pozdrav svima,
Ne bih da smaram :D, ali ako vam, slucajno, za nastavak diskusije mozda ustreba :mrgreen: :rolleyes: .... evo fajlova, najbrze sto smo uspeli... :) Link -> Test sabirnica pozdrav bogi |
Quote:
Ne znaci da ne treba da slusate testove, sve ovo sam napisao da biste svesno znali da (na primer) bolji bas sa jedne sabirnice ne mora da znaci da je ta sabirnica bolja u basovima, nego je mozda taj kanal glasniji nego na nekoj drugoj sabirnici (zbog razlike u Pan Law-u, ili kalibraciji), i obratili paznju na neke druge karakteristike snimka. RM P.S. Jos malo pa ce se zavrsiti download, pa cu moci i sam da preslusam. ;) |
Quote:
Bas to Retromane, iznenadi se covek koliko ljudi glasa za glasnije=bolje :) |
Hehe....ima par opakih fora u ovom testu..... koje ce nas naterati da sto vise slusmo, jer, ako se krene sa merenjem bice:o
Bravo, Buzge! EDIT/ E, jesi siguran da je TC sve vreme bio DRY? Neki fajlovi zvuce kao da su drugacije masterovani, odnosno da imaju dodate efekte....uh...bas su nemale razlike |
neoznacheni rezultati.... pravi blind test :D
Upravo skidam... bash me zanima. A zanima me i hoche li se itko usudit komentirat "kvalitetu" prije objave tochnih imena fajlova :p |
ha ha ha ha ... vrh !!!
Mada uvek mozemo da se izvucemo na filozofiju .... tipa ...... ako je mnogo razlicito , onda znaci da neke sprave lazu ... a ako je mnogo slicno , onda ne vredi bacati pare na to .... u svakom slucaju , okrivicemo Buzgu sto se vec negde u procesu zeznuo :) ( Salu na stranu , cestitke Buzgi na trudu :) ) Pozdrav |
Takodjer sve pohvale za ideju, trud i realizaciju...
Imam jedno pitanje. Ako uchitam sve klipove u Cubase (svakog na svoj kanal sa svim faderima na nuli) hoche li reprodukcija pojedinog klipa biti na bilo koi nachin promjenjena zbog Cubase audio engine-a? Zapravo imam dva pitanja. Je li 100% sigurno da na niti jednom sabiranju nie bilo nikakvog dodatnog procesiranja. Jedan fajl mi je specijalno "nevjerojatan" u odnosu na druge. Naprosto ima ogromnih dinamichkih razlika u odnosu na ostale fajlove. Iskreno... zvuchi kao da je komprimiran!? Poslushat chu fajlove u par razlichitih programa (Adobe audition, Cubase, Sound Forge i mighty old WinAmp) pa javim utiske. |
Trake C i H zvuche kao da su komprimirane (ili limitirane?). H posebno, i to poprilichno agresivno.
Trake A i B su neuvjerljive iako je (koliko mi se chini) traka B izashla najglasnija. Nemam iskustva sa vechinom opreme korishtenom u testiranju, ali ovako laichki da moram birati na temelju ovog testa izabrao bih ono na chemu je napravljena traka E. Ostatak traka je podjednak s time da u vechini sluchajeva mix pojede reverbe, a u jednom sluchaju su i prenaglasheni (no to je moj subjektivni dojam s obzirom da ne znam kako je zvuchao izvorni mix). Bilo bi zanimljivo chuti referentni mix.. dakle mix s koim je snimatelj bio zadovoljan te onda njega usporediti sa ostalim trakama. Obzirom da koristim Cubase pokushao sam prepoznati koja traka bi mogla biti sabrana u Nuendu, ali klipovi sadrzhe vokal, i instrumente koje relativno slabo koristim tako da mi se zbilja teshko odluchiti. Da moram pogadjat rekao bih ili F ili G :) Inache izbor klipa je odlichan... pokriva sve bitne segmente mixa. |
A Ableton Live 6 ??:confused: :(
|
RetroMan je u pravu. Ne treba toliko suditi o razlikama u nivoima. neki naravno misle da su neki trackovi kompresovani - ponavljam nisu. Neki od ucesnika prosto daju odredjenu dinamiku. Slusajte farbe, reverbe, imaging, 3D, frekventni odziv, kako ko tretira bas, srednje, visoke...
Pan laws i nivoi - trudio sam se da sve bude isto. Mikrorazlike su moguce ali ajde da ne slusamo njih. Naravno da treba svaku miksati na uvo.Ali eto cisto nije lose da vidite sta to programi smanje sta pojacaju - sto je stvarno tako. Sigurno kad miksate cete smanjiti npr. bas gitaru ili reverb, ali eto kako neko od kandidata utice na istu numeru i nivoe. @ Max - nisam Buzga, nego Buzge :) ... a u stvari se zovem Aleksandar Buzadzic, a nadimak sam dobio kao klinac, u skoli, dok smo igrali klikere, dosao neki klinac i bubnuo Buzge, i od onda tako i bi. ...gledacemo da vremenom uguramo i Ableton Live, Sonar, i ostatak... za sad smo uradili ovo. thx na positive feedback-u, mislio sam da je zanimljiva tema, pa reko ajde kad vec mogu da nesto uradim. Bice tu jos nekih testova, ali otom potom... drago mi je da ima efekta. pozdrav :) |
Hehe,pa mi se upoznali mislim dva puta :) :cool:
Prvi put kada si putovao vozom iz Sombora za Suboticu tamo negde u jesen 2002 kad sam isao kuci sa drugom sa nekih predavanja pa smo muljali o Creamwareu:da: :rotfl: A drugi put jedno godinu dana kasnije si u autobusu nosio neki Pro Tools dvd,tada sam bio nesto nalozen da kupim tvoj Korg SP200(Levis 501 i bend neke Tanje ili tako nesto:confused: :D su bili elementi da zapamtim telefon :mrgreen: ) Jeeee, ko bi rekao .....:D |
Quote:
Pozdrav |
Evo poceo sam da preslusavam, i vec posle nekoliko sekundi...
Quote:
Quote:
RM |
Jebalo majku al sam gluh :D Tako sam pozorno slushao da su mi ove "sitnice" potpuno izmakle... Ha ha ha ha... ja chu odvalit... Slusham sad ponovo trake B i G i ne mogu vjerovat... Ajde gitara u snimku B se zaista minimalno primjeti ali razvaljen klavir u G traci je ko slon u staklarni a uopche na nisam skuzhio :D
Nema mi druge nego prodat opremu i radit na soundblasteru i kompjuterskim zvuchnicima :banghead: :D |
46 sec vokal, ili jos bolje 1.12 vokal i saxofon, na e, a pogotovo na c cuje se prostor koji nisam primetio na ostalim snimcima - sabirnica dodaje reverb :confused: to je za mene nesto novo.
RM |
meni c najbolje radi...
|
lepo uradjen test, svaka cast na trudu!
Ovaj test ipak potvrdjuje samo jedno: muziku pre svega miksaju ljudi, a masine i razliciti softver su samo tu da pomognu, svaka na svoj nacin ;) Sabrali, oduzeli, pa makar i podelili, svaki miks zvuci... drugacije :D i pokazuje kako se jedna pesma moze uraditi na vise nacina... samo treba izabrati "pravi", juriti svoj zvuk i ideju... a to nema veze sa izborom hardvera ili softvera, nego sa licnim umecem a sto se tice ispustenih kanala... mozda su i mikser i softver pokvareni, i tu su ljudi umesali svoje krive prste ;) Hvala, bilo je zabavno i poucno, pozdrav... |
Za sabiranje basa... ja bih koristio f sabirnicu za ostalo cemo se dogovorit Buzge:)
|
Slusajuci ovaj test sabirnica nekako mi najvise pasu "f" i "c" , mozda sam presubjektivan, jer svaki miks ima neku svoju osobnost, neki detalj koji vise pase nego u drugom fajlu, a opet...:banghead: :confused: U stvari ocito je da svaki fajl ima razlicit nivo instrumenata u miksu (hi hats, klavir, gitara...)!:o Na "h" imam osjecaj da je iskrsnuo neki instrument koji ima predozirani reverb u returnu, tako da je cijela stvar doslovno "zaplivala" :( i odvratila mi pozornost. Sve u svemu, svaka cast na trudu! :)
|
@ Retroman
e moj Branislave taman te pohvalim da poznajes okolnosti i da razumes situaciju a ti mene glavom u zid :banghead: ...srecom pa imam bosansku glavu :D:) zar stvarno mislis da kao koautor aranzmana za album, producent istog i klavijaturista istog ne cujem te reverbe gitare i sve to o cemu pricas?:o Naravno da dobro to cujem. Ali to tek mogu da demistifikujem kad budete znali imena sabirnica, ovako bi pomogao da neke otkrijem :) sve u svemu ponavljam slusajte "mood" i boju sabirnica, manite se odnosa, ocigledno je da neke ne rade isto, zar ne :) a zasto kako.... o tome kad rezultati budu javni :) elem...jedino sto sam mozda pogresio (a mislim da jesam, moram proveriti) je da u jednom WAV-u stvarno fali kanal klavira, tj da nije stereo klavir. Moguce da sam to zeznuo, i za to se izvinjavam :kesa: ali reverbi, gitare... sve to znam i pricacemo o tome kad bude javno. @FrankoPanko Miks je isti sto se tice multitrack fajlova. A tacno je da neke nesto potisnu a neke nesto izvuku, ovo je sve unity gain, i to je ono sto kaze Kejkz, muziku mixaju ljudi a ne masine :-) @ Milos ...matora imas odlicno secanje sta da ti kazem :) ja se tih razgovora secam ali se slabo secam lika, sorry :( mislim da te vidim prepoznao bih te 100% ali sad te u glavi nemam :mad::) a da moj famozni broj je 064 1864 105 (Tanja jovicevic - oktobar 1864) a Levis 501 naopacke je 105 :D tako svi pamte moj broj, volim da se sprdam, pa je ispalo i korisno :D fala na lepim komentarima, enjoy the listening :) pozzzzzzzz |
Linkove za test sam prebacio u moj potpis.
Ko ne uspeva da nadje... eto mu :) pozdrav bogi |
E, da!
I mene su "terali" da slusam... na prvo slusanje... bez obzira sto reverba ima preterano (eto, i ja ponesto cujem :da: )... nekako mi je najizrazajniji (po pitanju emocija) H.wav... kasnije... posle desetog slusanja... taj izrazeni reverb pocinje da smeta... sto bi se dalo smanjiti da se realno miksalo samo na sabirnici H. (pretpostavljam) Ja sam uglavnom (pre)izrazene reverbe primetio na tri sabirnice... najvise na H (i to mi se tamo ne svidja da bude u tolikoj meri, generalno gledano...)... Prema nekoj jacini reverba mogu ih soritirati u opadajuci niz... H, C, E. Kod ostalih je to meni toliko upijeno da ne uspevam da procenim odnose. Ove tri su mi bile najlakse... cuje se i iz susedne sobe!!! ;) Eto to sam primetio, i to mi je bilo veoma zanimljivo... pojava da sabirnice "pojedu" reverbe... neke vise a neke manje. Slazem se i ja sa onim sto je kejkz vec primetio... svaka sabirnica ima nesto svoje, i mora da se nauci da se radi s njom... inace moze da "iznenadi" svojim specificnostima u smislu da to skoro bilo ko moze cuti... Zbog svega toga, sabirnica, sama po sebi ne znaci puno, ako covek ne zna da je koristi... ili bolje... ako je ne "razume". pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 06:26 PM. |