![]() |
Cs-15
Stigla bomba! :bounce2::bounce2::bounce2:
Molim se bogu da radi. Sad prvo idem kupit trafo, po?to je synth trenutno za japanskih 100V. Potro?nja je 15W, tako da trafo mogu lagano naći. Jedino nisam siguran dali se mo?e unutra staviti trafo bilo kakve kvalitete, ili mora biti ba? za hi-fi uređaje (zbog bruma). Sljedi standardna zamjena kondova (29 godina stari uređaj!). Zatim full kalibracija: naponi, filteri, oscilatori. Znači negdje za tjedan dana javim dal radi i stavim prve demoe online. http://www.rolandsynthesis.com/tmp/cs15.jpg Kasnije ću napraviti dvije modifikacije koje su mi pale na pamet. Opcija za filtere u seriju (sada su u paraleli) i ring modulator sa potenciometrom. Zapravo tu se jo? brdo toga mo?e modificirati. Srećom leđa su mu visoka oko 15cm, ?to znači da ima dovoljno mjesta za hrpu potenciometara. :rotfl: Feedback več ima (preko external input) ali ide na filter 1 - to ću modificirati da ide na filter 2 (koji je na neki način glavni, po?to u njega idu VCO1 i 2 dok u filter 1 ide samo VCO1). A switch će iči iz filtera 2 u filter 1. Ja volim da je ruting ?to kompleksniji, da mi obuhvati oba filtera. Evo sjedi synth pored mene. Ne mogu skinut oči s njega. Nevjerovatno kako lijep design (na slikama izgleda bezveze), synth inače u gotovo praktički novom stanju (u Japanu kupljeno). Trebam jo? vidit kolki mu je CV. Prema Mooreovom zakonu vjerovatno neće raditi na onom MIDI/CV konverteru koji imam doma. |
Re: Stigo CS-15 !!!!
:beer:
|
svaka cast i mast ! :]
|
Don,konacno si osvezio kolekciju sa pravom analogijom :D ;)
Cestitamo :cool: :hyper: |
Quote:
|
Digitalije odlaze. Prodao sam ih preko pola (imao sam oko 30 synthesizera prije par meseci) ali od sve te digitalije ostavljam samo čistu klasiku koja se ne mo?e zamjeniti: D-50, D-70, JD-990, SQ-80, CZ-1 to su sve redom jebene sprave. CZ-1 sam skoro prodao prije mjesec dana, ali odlučio sam jedan dan sjesti i ići raditi bassove. Od onda mi vi?e ne pada na pamet to prodavati!!! Sljedeće planiram uzet OB-8, od istog čoveka i naravno Jupiter (zna se koji).
@rogina (ako nisi na moru, a sigurno jesi): Pitao si me za opremu. Ovo je moja trenutna postava nakon "či?čenja" vi?ka digitalija: Roland: D-50, D-70, JD-990 + vintage, JP-8080, XP-30 + world + sfx, Juno 60 + midi, MKS-50, MKS-70 + PG800 Oberheim: Matrix 6R Yamaha: VL1-m V2, CS-15, AN1-x, YS-200, TG-33 Korg: Polysix, Wavestation A/D, N1-R Spectral Audio: Neptune 2 Casio: CZ-1 Ensoniq: TS-10, SQ-80, SQR+ Analog efx: Boss PH-3, CE-300, DE-200, Dynacord VRS-23 x 2 Prodano: Yamaha SY-35, Yamaha SY-77, Yamaha SY-85, Korg DW-8000, Wavestation A/D (pre?ao na soft), Kurzweil K-2500R, Roland XV-5080, Korg Delta, Roland HPD-15 Handsonic. |
Quote:
Sada jo? samo ostaje vidjet koliko volti po oktavi ima CS-15. Ako nije 1V (a sigurno nije), mogu puvat u vetar. :banghead: <---- stavljam unapred, jer znam da neće radit. :( |
kako god okrenes nema zime za tebe :] sto se tice sinteva ... a tako bi zeleo da probam cs-80
|
Uhhhh-uhhhh:o Pa ti ostade bez icega.:rotfl:
|
Prodao XV 5080?
Jednu od NAJBOLJIH masina ikada izaslu, kralja bread&butter soundova... Blago onom ko je kupio, ja imam, a voleo bih jos jedan, naravno ako je povoljan.. Izgleda da je ta "analogomanija" opaka i teska bolest, dobro je da sam te sprave imao kad im je bilo vreme... |
eh nisam na moru :( :( :(
pa dobro Don di je prava analogija...ovo su sve samo ne analogni sintevi top klase;) mislim ima par stvarno ok digitalaca ali nema spektakla..a prodao si i najbolje digitalije koje si imao.... XV i WS :mad: :mad: ili su ovo tvoji strojevi TRANSFORMERSI pa ponoci prerastu u Jubitere i Operheime:p :p :p inace CS 15 je entry level mono sint... BTW otwori ga i pogledaj unutra mozda je trafo predvidjen za 220V..a mozda ima i switch 110/220....ja sam kupio iz usa LINN i imao je switch pa je sve radilo... a drugo mislim da nema v/octava cv..nego Hz kao MS 20 ajde uziva u CS 15;) |
Quote:
http://rubidium.dyndns.org/~magnus/synths/schematics/oct2hz.pdf |
Quote:
Ja sam ti inače teški fanatik za kompletnu JV / Super JV / XV seriju. Znam ih sve napamet, proveo sam desetljeće programirajući ih. Ostavio sam si najbolje: JD-990 i XP-30 (preko 1300 waveformova imam u njemu). Inače svi waveformovi sa JD-990 koje imaš u XV-5080 su ti 44.1 kHz, ali ostali su ti nažalost 32 kHz. To sam nedavno otkrio sa analizatorom spektra. Ali XV-5080 i dalje nema filter kakav ima JD. JD-jev filter je neusporedivo bolji, gotovo analognog zvuka u high-endu. Quote:
Quote:
Međutva ovo đubre ima samo dva izvoda. I da stvar bude gora, kada sam to spojio na 120V, crko mi regulator (čip) napajanja u CS-15. A bio sam siguran da će radit preko step down konvertera onog EU-USA 240->120V. Ne mogu vjerovat da razlika od 20V na primaru može sjebat čip. Inače ostatak syntha je bio odspojen i regulator je točno davao +15 i -15 na izlazu. Kako sam spojio ostatak syntha (povuko struju) tako je regulatorski dio crko. Nemoš vjerovat. Stoga sam uzeo napajanje od Polysixa, +15 i -15 i to spojio na CS-15 i synth hvala bogu radi. Ali treba ga kalibrirati komplet. Ama baš sve je raštelano!! Sutra idem u Elektro Sklop da mi naprave toroidni trafo za 220V za CS-15 i to je to. @mirza: zahvaljujem !!!! |
ej ...nemoj Toroid... naprav i stari dobri EI trafo ... a ako nemas ...dam ti jaj jedan iz OBSx.....
|
@ mirza
se je to OK ali di naci MAT ove |
Quote:
Nego, zbog cega mislis da toroid nebi bio dobar? Pa u svakom pogledu je superiorniji. A mislim da nije puno skuplji. |
a da probas da nadjes semu negde na net-u ? imam osecaj da ces da spalis sve to ... :D
|
toroidi jesu superiorniji..ali rade vise smatnji a ovo je sint i ako ga otvoris i upalis mozda ulovi RADIO MOSKVU ili RADIO TOKYO
pa onda zbrojis 2 i 2 i stavis EI trafo... |
@alavuk: Ma neće da se spali. Synth je odspojen od prvog dana. Ja sam samo napajanje spajao u struju - to je zasebna pločica u synthu.
@roginator: u pravu si. ?tovi?e, mogu dat da mi slo?e EI tako da mi postolje za ?arafe bude točno gdje je bio i prethodni, pa ga mogu za?arafit u synth - nemoram jo? smi?ljati kako da ga fiksiram. Inače mislim da sam otkrio ?ta je bio problem. Definitivno previsoka volta?a. Sa donje strane trafoa sam na?ao podatak da je sekundar 19.2V, a on je davao meni 26V. Mislim, vidio sam ja da on meni daje 26V ali sam mislio da je to ok volta?a i tu nema ?ta da skuri. Generalni zajeb! Zaboravio sam da puni Gretz re?e dve poluperiode odjednom !!!!!! Znači: ako imam 25V izmjenično na sekundaru i pretvorim to u istosmjerno to onda nije 25V x koeficijent konverzije, nego 25 x 2 x koeficijent konverzije. Npr: 25 x 2 x 0.65 = 34 V. Toliko sam i dobivao iza gretza (i kreten čudio se odkud tolika volta?a). 34V je definitino previsoko za TA7179 regulator koji je predviđen za maks 25V (skinu sam specifikaciju). A vjerovatno je previsoko i za 2 tranzistora koje sam skurio. Naravno, pogađa?, kada bi na sekundaru imao predviđenih 19V tada bi nakon ispravljanja imao 25V. A na toj volta?i radi TS7179. |
Svaka chast. Tako treba:)
Aj nabaci fotkicu da ga vidimo kakav je |
Quote:
opet, mozda gresim ,godine su prosle..... |
Sredio napajanje. Kupio običan 18V trafo i to je to. Jest da je originalni trafo na 19.2, ali čemu pametovati kada na regulatoru imam trimer i fino podesim napon na +15.00 i -15.00 i sve radi kako treba. Osim toga, taj trafo je duplo jetiniji od onog po narud?bi, koji sam trebao ići raditi, a jo? je i dvaput jači, znači radit će bez ikakvog preopterečenja.
@silicon: Slike će uskoro. Evo upravo sam tu?irao gornju masku, a plastične kape od potenciometara se otapaju u kupki od vode i deterđenta. Same potenciometre sam "obradio" usisavačem, a potom kontakt sprejom. Sutra jo? slijedi zamjena kondova i onda ide full kalibracija. |
Quote:
|
Quote:
|
@Don...a ne nema razlike mora da imas korgove konvertere u PCu
Moram te razo?arati, ali razlike nema. Zvuk iz Wavestation A/D je identi?an onom iz Korg Legacy Digital Edition. Navedeno uklju?uje i digitalne efekte. naravno da razlika postoji i cuje se....!!!!!!!!!! necu raspravu o tome ali imam doma oba i LJEGASi KOLEK?N i ADa..... LJEGASI NEMA MUDA...ukratko ,,,onako iznad 300 hz...slicno zvuce ..priznam ali konzumeri VA , digitalije i DSP PCa to bas i ne kuze....sorry momci...uzivajte u LJEGASI KOLEK?NU.. mene AD vrhunski sluzi!!!! i NIKAD GA NEBIH DAO.... |
Quote:
Ima jedna stara domaća poslovica koja kaže "nemoš stisnut i prdnut u isto vrijeme". To zapravo odlično opisuje nešto što se događa na području jako niskih i jako visokih frekvencija u isto vrijeme. Ako imaš jako istaknute jedne, ne možeš imati istaknute one druge. Tu ni jedan EQ ne pomaže. Zašto ovo pričam... Samplovi u Legacy su original nekompresirani - onakvi kakvi su trebali biti u pravom Wavestationu ali tada je RAM bio hebeno skup(!) - što znači da neki od samplova u Legacy imaju bolji frekvencijski odziv - ili ti u prijevodu, bolji high end response (iznad 5 kHz). Kao rezultat toga (pogotovo ako glasno slušaš), neki waveformovi će ti djelovati glasniji na višim frekvencijama. Tvoje uho to može interpretirati kao da "nema muda", ali to nije točno! Muda su još uvjek tamo. Dovoljno je samo malo "zatvoriti" EQ iznad 5kHz (6dB/o) i imaš identičan zvuk od Wavestation A/D. Sa druge strane, obrnut postupak nije moguč. Ne možeš u pravom Wavestationu A/D nadoknaditi frekvencije koje su izgubljene kompresijom, jer to je destruktivna kompresija (bilo da se radi o resamplingu na nižu frekvenciju ili manje bitova). Stoga je Legacy tim više i superiorniji, jer osim što može zvučati kao običan Wavestation A/D, on može zvučati i high-end sa mnogo višim frekvencijski odzivom. Slično kao što JD (44.1k) može zvučati kao Super JV (32k) ako na JD malo zatvoriš filter. Kada dodaš visoke frekvencije u sample, gubiš one niske. Niske frekvencije traže ogroman headroom! Isti efekat možeš primjetiti na Rolandu XV-5050 u odnosu na stare Super JV serije. Namie, prilikom izrade 5050, unutra su po prvi puta ubacili 44.1k samplove, dok je Super JV serija imala 32 kHz. Prva stvar koju su useri rekli bila je "Hey! 5050 sucks! It doesn't have balls !!". No to je običan bullshit od strane ljudi koji pojma nemaju o akustici. Ako imaš sample od 32 kHz, pa naravno da će imati veča muda od sampla na 44.1 kHz, kada imaš na raspolaganju 25% veči headroom za niske frekvencije (!!) - ili ti rupu između 16-22 kHz u kojoj nema ničega - jer to područje ne postoji u 32 kHz sampleu! Samim time imaš i 25% glasniji response na niskim frekvencijama. Visokih nema i nisu ti pojele headroom. Čim si ti na 44.1 kHz sampleu dodao mrvicu signala iznad 15 kHz, automatski si stišao niske frekvencije - one prve stradaju - jer traže najveći headroom. Za one koje zanima nabavka Legacy-a: Testove sam radio na max podešenom sustavu sa posebnom izrazitom pažnjom da amplitude pravog Wavestationa A/D i Legacy-a budu identične (jako bitno!!!). Sve je slušano na Sennheiser monitorskim slušalicama i promatrano na spektralnom analizatoru (Spectrogram software). Razlike nema. Nekoliko waveformova u Legacyu ima bolji frekvencijski odziv (višu frekvecniju) time i višu kvalitetu, no to sam opisao gore - kao i postupak otklanjana istih. |
Quote:
electro-music.com/forum ima synth diy podforum. ima i black market djelova..a i ekipa tamo je jako susretljiva. pa će ti pomoć oko tog konvertera...ili nać neki drugi dizajn.. |
a ma ?to su ti MAT.ovi uopće? neki posebni tranzići ili ?ta?
|
@ Mirza..MAT ovi su upareni tranzici u istom kucistu radi iste temperature..laicki receno...
@ Don...pa da ja glu(p)h i dalje ostajem na WS AD.... ...ja nisam expert ja kako kaze BOGGY ...imam usi i slusam.... znas kad bih dao WS za LEgacy NIKAD inace imas sve te svoje digitalije u nekom VST formatu...zakaj to drzis gdoma :p :p :p :p :p :p :p shvatit ces sve kad stavis doma Prophet 5 minimoog OBXa i onda u mix dodas WS AD ....za sve ono sto ovi gore navedeni nemogu... ako probas s LEGACY...da vidis kako ga macani gore navedeni pojedu harmonicima i karakterom i frekvama.... a WS AD stoji u mixu!!!!!!! eto!!! decibeli su ok, frekvencije su ok....ali ja najvise slusam!!! KARAKTER |
Quote:
|
Quote:
Ja sam posvetio dobrih mjesec dana prije nego sam prodao Wavestation A/D na testove komparacija frekvencija, faza, ulaza u miks i mješanja sa svim vrstama signala. Preslušao sam sate materijala na monitorima i monitorskim slušalicama i napravio desetak analiza na spektralnom analizatoru. Uglavnom, klasična synth paranoja koja me tada pratila tipa "mora biti negdje razlika - a ja ju nisam čuo", idemo probat još ovo i tako svaki puta novi test, dok na kraju nisam odustao, jer razlike nema. A ti sada tvdriš da WS AS stoji u miksu, a Legacy - ne. Možeš li mi konkretno objasniti što to "stoji"? Dakle, budi malo konkretniji, pa mi objasni što se to "topi" u Legacy-u. Tako da i sam mogu ponoviti te testove i priznati da si bio u pravu. Usput, zanima me, koliko si vremena proveo radeći na Legacy? |
pa ovako Don
koristio sam Legacy coletion za pripremu 2CDa elevator glazbe...znaci...neki instrumentali lagana ambijentala i opustencija.... koristio sam legacy jer mi je studio u kutijama i kad sam se selio nisam imao vremena za sastavljanje svega (NA BRZINU) LEgacy je ok za neku pripremu i pa cak i za radit podloge, neke demoe i sl.... ne kazem da nije za profesionalu ali.... prvi problem VST Legacija (kao i drugih VSTa) je sto upoce nije bogat harmonicima i kad ga slusas samoga vrlo uvjerljivo zvuci kao WS AD..(polysix i MS nemaju veze s pravima) ALI zbog : 1. Konvertera kroz koji prolazi, a ne verujem da se boja korgovih konvertera moze cuti na audio kartici...ja to jos nisam dozivio.... to je velika razlika kao kad ti neko kaze da se minimoog moze snimit u digitaliju i onda u reprodukciji zvuci isto...(nema tog preampa i tehnike)...kad A/D to uzme i oduzme..nije to isto..... proveo sam sate i sate gurajuci svasta u A/D konvertere i slusajuci :... Audio kartice do 1000 eura puno oduzmu masnim pilamam a kamoli ako imas losi software (mislima na njegovew suminge ili obrade) kao nuendo... recimo od minimoogovog basa ostane samo MINI:D :D :D 2. WS AD ima i VCA na izlazu!!! 4 chipa koji nakon D/A rade posao i tu dolazi do male saturacije koju LEGACI nema....E TO MU DAJE KARAKTER koji u MIXU NE TONE... SOUND WS AD lezi u Wavovima, Konverteru i VCA...PC imam samo te Wavove....sto bi znacilo da ako stavim sample AKAI S1000 U pc isto zvuci Kao i u AKAIU S 1100... GLUPOST.... AKAI IMA THE VCA i THE KONVERTER i TUCE...... 100 puta bolji sound od PCa...a isti sample!!!!!! eto malo pa info.... osobno ti preporucam nabavi si WS AD ako ga koristis za ozbiljne stvari...ako ne Plug in ce odradit boju i posluzit...ali je daleko od prave stvari kad dojde pitanje mixa. |
zanimljiva rasprava , nego ti nama don solarise , reci utiske o cs-15 ...
|
@roginator: Nuendo ima loš suming? Nismo li tu temu milijun puta prožvakali svi i na svim mogućim forumima? Možda je OT ali svejedno mislim da sad ne trebamo krivo informirati ljude koji dolaze.
|
@ Tomislav...ja sam samo nave o primjer.....necu OT otvorite ga di ocete
NUENDO IMA ODURAN SUMMING |
Quote:
Klikni na sliku za punu rezoluciju (pošto forum radi resize pa ispada grbavo) http://www.rolandsynthesis.com/tmp/CS-15/010.jpg http://www.rolandsynthesis.com/tmp/CS-15/009.jpg Vezano uz zvuk. Ako te zanima boja, evo jedan demo koji je radio moj frend (iz Japana) na CS-10: http://homepage.mac.com/synth_seal/f..._9150_5trk.mp3 |
e ovo je vrh !!! doduse cs 10 , mogu da zamislim kako tek zvuci cs 15 , skroz sci fi ... dal je ovo slucajno vangelis koristio za bladerunner ost ?? hvala na sound-u i fotkama
|
lijepo
ej Don ako ti CS sumi i malo je nestabilan...VADI LEMILICU I REKAPIRAJ GA VRIJEME MU JE..... SKORO 30 GODINA |
http://www.rolandsynthesis.com/tmp/CS-15/011.jpg
Adios amigos! http://www.rolandsynthesis.com/tmp/CS-15/000.jpg Novi toroidni trafo 18V, 130 kn, Chipoteka. http://www.rolandsynthesis.com/tmp/CS-15/001.jpg Poprilično je bio prljav. http://www.rolandsynthesis.com/tmp/CS-15/002.jpg Vađenje boardova. http://www.rolandsynthesis.com/tmp/CS-15/003.jpg Priprema za seasnsu potova s usisavačem, a potom i kontakt sprejom unutar potova. http://www.rolandsynthesis.com/tmp/CS-15/004.jpg Ekipa iz CSI može da vidi tko je snimo ovu fotku preko refleksije u tušu!! (šatro) http://www.rolandsynthesis.com/tmp/CS-15/005.jpg Još čiščenja. http://www.rolandsynthesis.com/tmp/CS-15/006.jpg Kalibracija .... 3 dana posla. Užas!!!! http://www.rolandsynthesis.com/tmp/CS-15/cal.gif Pogled kroz osciloskop - za vrijeme kalibracije: Podešavanje LFO-a na točno 100 Hz. Jebeno brz LFO! Savršeno za AM i FM efekte. http://www.rolandsynthesis.com/tmp/CS-15/007.jpg Tjedan dana kasnije. To je za sada to. Demo ne mogu da radim jer CV standard u CS-15 ne odgovara onom koji imam u Neptune 2. Mirza mi je dao shemu, ali nekih djelova ne mogu baš da nađem. |
Jaooooooo
|
All times are GMT +1. The time now is 06:19 PM. |