![]() |
CD Master-audio ili data wav
Odavno me muci ova problematika, da li je bolje cd master uraditi kao audio cd ili isti narezati klasicno kao data wav ?
Naime neke kuce za koje radim insistiraju na audio cd-u, dok druge na data wav. Licno mislim da je bolje kao data wav, zato sto nema potrebe za "grebovanjem" materijala u komp pomocu koga danas vecina radi dalje kopiranje. Koja su vasa misljenja ? |
Re: CD Master-audio ili data wav
Uf bilo je price o ovome odavno...
|
Quote:
pozdrav bogi |
Kuce koje ti traze WAV format ne rade posle toga nista drugo do rezanja klasicnog audio CD-a. A to nije poenta. Mogao si i ti... Pazljivo procitaj sva objasnjenja ka kojima je dao link Boggy! DDP je "pravo" resenje... nema gubitaka, kao pri grabbovanju audio CD-a, a direktno se "baca" na Glass Master, tj. ide direktno u proizvodnju.
Obzirom da smo svi godinama slali audio diskove, moze i to danas dan da prodje kao opcija, ali DDP je najbolje i najprofesionalnije resenje, definitivno! |
Pouzdano znam da je jedan domaći rok bend ?tampao album u Grand rezačnici pre par godina i da su im od?tampali 2000 komada u wav formatu! Na disku je velikim crvenim slovima pisalo da je u pitanju wav format, ali niko se nije potrudio da pogleda.
U čemu je bio problem i ko je bio kriv? Čini mi se svi po malo. Bend je dobio mastere na audio CD-u, zatim u wav formatu, a i na DAT-u. Zbrljala je teta koja je radila na prijemu materijala, zabrljao je vlasnik izdavačke kuće koji joj je odneo disk, a nije joj objasnio ?ta joj daje (najvi?e zato ?to ni on nije znao razliku iako se pravio da poznaje formate), zabrljao je onaj koji je ?tampao... Ko god da je sve kriv, krajnji rezultat je bio da je od?tampano 2000 diskova koji su mogli da se bace, pa je moralo ponovo da se ?tampa. Ponovnu ?tampu su platili svi po malo, album je kasnio... Sa ?aljenjem moram da utvrdim, da iznad pitanja malih razlika u kvalitetu, stoji pitanje da se disk zapravo i od?tampa. Zbog toga apelujem na oprez. Imajte u vidu da u ?tamparijama rade nepismeni ljudi! |
Quote:
Kad tad ce to i kod nas da proradi! ;) P.S. Koga zanima, neka potrazzi "Gear Pro Mastering" software! |
Quote:
Sto se tice ddp formata i softvera, malo sam istrazivao po netu, ispostavlja se da dosta profesionalnih programa ima podrsku za ddp, npr Bias Peak i FinalCut direktno, a Wavelab 6 indirektno preko plugova. Ima i dosta specijalizovanog softvera samo za pripremu digitalnog mastera. Cene su sarene, u zavisnosti od mogucnosti, da li samo kreira ili moze da edituje ddp sesije... http://www.crimsontech.jp/eng/ddp/index.html http://www.gearsoftware.com/pro-mastering.cfm http://www.spectral-design.de/ddpsolution/index.html http://www.sonicstudio.com/products/pmcd/pmcd01.html pa kome zatreba... |
DDP (Disc Description Protocol)
Disc Description Protocol. A file format used to store DVD image content onto a DLT tape or other physical media. This format is used to specify additional information about a DVD disc image that is necessary for the mastering process. Za finalne mastere uvek sam koristio CD-architect od Sonic Foundry sada Sony Software, i nikad nisam imao problema sa manufacturing plant. Uz CD master obavezno izprintati PQ codes i nema problema. Naravno da je vrlo važno koristiti kvalitetne medije, nikako bulk product sa štapa. Saradnju sam imao sa DADC u Austriji, oni su uvek preuzimali CD master i direktno od njega pravili glass-master. Preporučuje se rezanje brzinom od 1x. DVD authoring-om i mastering-om se nisam bavio, zato nemam komentar na DDP. DDP se ne koristi za CD-ove. CD mora da je Red-Book compatible, i mora zato uvek da se reže "Disk-at-Once". |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Ma, radi to kod nas... Samo ne smes da se zajebes i ne kazes sta je u pitanju!!! Pozdrav. |
Quote:
??? Malo si se zaleteo. Nemoj samo da pocnes da pricas i o Exabyte standardu... Kako je to ipak, najbolje itd. Sve to radi, sve to moze, ali ako pricamo o kvalitetu koji niko u fabrici nece zasrati onda... DDP! Zasto ne? Naravno da se DDP koristi i koristice se sve vise. Prenos podataka u DATA formatu, s tim da je kompatibilan sa svim masinama za rezanje, u smislu direktnog rada... Pozdrav. |
Quote:
Quote:
I dan danas ne mogu da verujem da se ovde radilo zadnjih godina bas toliko "stihijski" i da je toliko malo ljudi uopste culo za DDP. Iskreno, nisam ni ja cuo za to, dok LACKY i perun nisu pokrenuli pricu pre nekoliko meseci, ali ja se ne bavim direktno ni muzikom niti muzickom produkcijom, posao mi ne zavisi uopste od DDP ili NE-DDP, te vas molim da mi oprostite... ;) pozdrav bogi |
A ko to pravi mastering tog kvaliteta da će zvuku nauditi ako izgubi 0,0001%? I to pri 44.1kHz/16bit? Nemojte me zasmejavati. To je još jedna glupost da bi se opako naplatilo naivčinama koje su spremne da plaćaju za bullsh*t. Ovce su za šišanje.
|
Quote:
O KAKVOM PLACANJU PRICAS? I KOJIM OVCAMA? |
Quote:
pozdrav bogi |
Kod nas kod kuće je SVEJEDNO kakav master pravimo, jer se to NIKAD neće čuti. Nemamo u Srbiji mogućnost produkcije kvalitetnih diskova.
U americi, na primer, Bernie Grundman će za DDP mastering da te DUPLO ODERE, jer si ovca za šišanje. A isto tako nećeš čuti razliku. Jer originalni master na 24bit/192kHz NE IDE U RADNJE već bullsh*t 16/44.1. U samom downsamplingu ti ode SVE što si možda i dobio povećanjem kvaliteta u masteringu. Dakle da li ti je master na DDP ili na CD-R koji je kvalitetno snimljen, razlike nećeš uvideti, niti možeš. To je samo reklama da bi se navukli likovi da kupuju software, najme specijaliste... Bolje NIJE i neće biti, dokle god je standard CD a ne DVD-Audio na primer... |
Quote:
Ok... Da ne duzimo, odoh da roshtiljam. DDP ostavljam vama! :mrgreen: P.S. Bernie Grundman i Brian Big Bass ne naplacuju duplo vise za DDP! Niko ziv. Niti to kao opcija nije naglaseno u njihovim ponudama. Kada ti vrate master fajlove, ti pravis DDP, bar kod nas... A tamo mu je apsolutno isti kurac rezao ti on "referentni" master ili DDP. 250-400$ je i jedno i drugo... A meni to ne treba. Tu je bar FTP transfer... Jebes americko "rezanje". U tome smo bar jednako dobri!? Hahaha... Ok... Gotovo. |
Važi, važi... no more...
uživaj u roštilju... :D |
Quote:
|
Quote:
Ako je izbor samo Audio ili WAV format, izaberi WAV, zasto da vrsis bespotrebnu konverziju u Audio kad od njega ne moze da se pravi Glass Master, pa ce morati ponovo da se vrsi konverzija u neki data format, znaci dve nepoterbne konverzije koje neminovno dovode do nekih (sitnih) gresaka. Osim toga kad saljes WAV format, mozes (i trebas) da posaljes u rezoluciji u kojoj si radio (recimo 24 bits / 96 kHz), jer ako ce se raditi bilo kakav Mastering, bolje da se konverzija na 16 bits 44.1 kHz radi na kraju i to (verovatno) na kvalitetnijim spravama od onih koje ti imas. RM |
Volio bih vezano za ovo napomenuti nekoliko cinjenica uz digitalne standarde. Audio cd (red book) je consumer standard. Da bi mogao biti master potrebne su neke stvari koje taj standard nema.
1. Time code. 2. Redudantni error correction. Objasnjenje: Ono sto nam je na nasem masteru na hard disku na 00:01:23:21 kada se nareze na audio cd, ne postoji nikakva metoda da mozemo biti sigurni da ce isti podatak biti na istom mjestu. Takodjer nikako ne mozemo biti sigurni da neki podatak na audio cd-u biti identican nasem masteru. Error correction na cd-u funkcionira tako da se u nemognosti tocnog citanja nekog framea, taj podatak aproksimira prema predhodnoj vrijednosti. Bez obzira na kvalitetu upotrebljenih uredjaja u lancu i medija, i sto vjerojatno razlika nece biti velika, ne mozemo znati kako ce nam taj materijal zvucati nakon stampe. Kod data cd-a (dakle i DDP ili audio cd ISO imagea) postoji redudantni error correction, sto znaci da je doticni file u slucaju najmanje greske necitljiv, a ako je korektno narezan, biti ce identican nasem masteru. Na taj nacin smanjujemo mogucnost greske u finalnom proizvodu, tako da sve ovisi o kvaliteti izrade glass mastera i same stampe. Data wav nam je problematican, jer nema PQ coda, a i tvornica moze krivo protumaciti razmake izmedju pjesama i staviti defaultne dvije sekunde. |
All times are GMT +1. The time now is 08:24 AM. |