Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Uzrok Shuma???? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=17930)

Jan 04-05-2007 10:03 PM

Uzrok Shuma????

Tokom snimanja vokala javlja se shum ali ne svo vreme, vec se pojavi samo u trenucima, i to obicno na kraju trake koja se snima u tom trenutku...Shum je nalik brujanju, tiho brujanje...

Setup za snimanje mi je...

Rode NT2, SPL PROMIKE PREAMP, do TASCAM US 122 interface-a...

Napomena, kad izvucem mikrofonski kabl, brujanje se momentalno gubi...Da li je to do mikrofona?Da li se moze tako sta pojaviti sa mikrofonom?

Pozdrav

roginator 04-05-2007 10:06 PM

Re: Uzrok Shuma????

moze biti i ako ti se audio kabel negdje kriza s srujnim kabelom ..da ne ulazim u detalje prvo to provjeri...

Jan 04-05-2007 11:01 PM

Iskljucen da je SPL preamp...Ubo sam direktno u tascam-a i opet isto...

EDIT:A razmisljam nesto, posto ovo nije prvi put da se desava, a desava se retko, da nije mozda to trafo stanice koja se nalazi pored prostora gde mi je studio???

EDIT2: Interesantno, znaci nema nikakvog shuma i kad kazem nesto u mikrofon tog trenutka se javi shum, a taj shum nalik zvuka vetra kad udara u mikrofon i kad prekinem sa govorom lagano nestane, kad opet kazem opet se javi i tako...

SumAnuT 04-05-2007 11:50 PM

Ako je brujanje na 60 Hz, trebalo bi da je struja.

Sta se desava kada promenis mikrofon ili kabl? Jesu li kablovi balansirani?

diviner 05-05-2007 12:07 AM

Mislis 50Hz ? Covjek je u Nishu a ne u Ohaju :)...

Jan 05-05-2007 12:17 AM

http://www.sendspace.com/file/dioohx

Evo vam jedan delic od par sekundi sa sve nekim vokalom preko sto je usnimljen malopre ovde da cujete taj sum...Al pazite, to mi se vec desavalo jednom ali se nije javilo 2 meseca, i sad ponovo, plasim se da nije do struje i ovog transformatora ovde pored, pa da ima nekakve veze sa naponom...A nemam sad kod sebe drugi kabl da probam i nemam drugi mikrofon sem ovog...

roginator 05-05-2007 12:21 AM

evo sl. problema...ja sam u starom studiju imao na istoj fazi pecnicu i audio studio...bio sam tamo podstanar i svasta nisam znao,,,
kad je pecnica bila upaljena imao sam slican SOUND kao i ti ...prvih tjedan dva sam izludio..a onda sam slucajno prokuzio di je kvaka i promjenio faze ...

ali to je samo primjer ..tko zna..

struja je sigurno jer mic ne radi na zgance....

Jan 05-05-2007 12:25 AM

Quote:

Originally Posted by roginator (Post 154228)
evo sl. problema...ja sam u starom studiju imao na istoj fazi pecnicu i audio studio...bio sam tamo podstanar i svasta nisam znao,,,
kad je pecnica bila upaljena imao sam slican SOUND kao i ti ...prvih tjedan dva sam izludio..a onda sam slucajno prokuzio di je kvaka i promjenio faze ...

ali to je samo primjer ..tko zna..

struja je sigurno jer mic ne radi na zgance....

I ja kapiram da je struja WTF je "zgance"???:)

SumAnuT 05-05-2007 12:26 AM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 154225)
Mislis 50Hz ? Covjek je u Nishu a ne u Ohaju :)...

:mrgreen:

Izvinjajem se. :)

Ovo sto sam cuo mi ni malo ne lici na struju, nadam se da ce neko znati da odgovori sta je ovo, posto me ovaj zvuk malo plasi :da:

Jan 05-05-2007 12:28 AM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 154231)
:mrgreen:

Izvinjajem se. :)

Ovo sto sam cuo mi ni malo ne lici na struju, nadam se da ce neko znati da odgovori sta je ovo, posto me ovaj zvuk malo plasi :da:

I mene plasi...Ali kazem, inace nemam problema sa tim...Javio se ovaj problem jednom pre dva meseca i sutra dan je nestao...I, evo ga ponovo...Pojma nemam sta je...Znaci bas bedak...Inace nikad nemam nikakvog shuma na snimku...Mislim suludo bi bilo da radim sa shumom:)hahaha

Oggy 05-05-2007 12:41 AM

Sta fali, dace ti malo "analognog" prizvuka... :)

Jan 05-05-2007 12:47 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 154234)
Sta fali, dace ti malo "analognog" prizvuka... :)

da...da:)

Oggy 05-05-2007 01:05 AM

Meni je jedno vreme pravio slicne smetnje termostat od centralnog grejanja, pa kad sam ukapirao to i zamenio ga novim za 10 evra, sve je nestalo :)
Verovatno je i tvoj problem slicne prirode, samo sto to moze da bude svasta. Ako si u zgradi, to moze da bude nesto i kod komsije... :)

"Izvin'te komsija, jel morate bas sada da podgrevate rucak...?" :D

lesha 05-05-2007 01:20 AM

da nije bojler? :D

Jan 05-05-2007 01:24 AM

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 154239)
da nije bojler? :D

Nemam bojler u studiu:)

SumAnuT 05-05-2007 02:42 AM

Sta god da je ima grozan zvuk :)

Da nije zbog kise?

Jan 05-05-2007 02:47 AM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 154245)
Sta god da je ima grozan zvuk :)

Da nije zbog kise?

Ja sam se zapitao da nije zbog nevremena i da ovaj transformator pored mog prostora da nije poceo nesto da flesira i da je napon poceo da me drnda...A ovde napon cesto je uzasan i varira i ne znam kako da resim to ako je to, a najverovatnije jeste

"7" 05-05-2007 07:44 AM

Meni ovo uopste ne lici na problem sa strujom. Pre bih rekao da je problem ili u mic-u ili u kablu... ili u Tascam-u.
Najbolje je da uzmes mic i kabl i odneses na drugo mesto da ih proveris. Tako pocni, pa ako nije to proveri Tascam-a ...

Eee da, probaj ovo - ustekaj one obicne dz sluske sa mikrofonom direktno u integrisanu zvucnu na ploci (sad ih valjda svaka ploca ima) pa vidi da li se desava isto. Tako ces skinuti sumnju (ili ne) sa opreme.

roginator 05-05-2007 12:54 PM

zganci= palenta, pura...kaj ja znam kak se to jos kaze....uglavnom neka klopa od kuruznog brasna i daj u snagu....hehheee

Rasta 05-05-2007 01:21 PM

Ovo sto cujem je tipicno "kuhanje" kondenzatorskog mikrofona, nakon dugotrajnog izlaganja vlazi. Rode NT2 je posebno poznat po tome da je jako osjetljiv na dugotrajno skupljanje vlage, koja ne mora biti kondenzirajuca. Moze biti i od dugotrajnog pljuvanja po njemu. Takodjer je poznat po tome da, kada se pojavi taj problem, zahtijeva i dugotrajno susenje. Vrlo jednostavno je utvrditi da li je problem u tome. Uzmes dvije silikonske vrecice, koje inace stizu u pakiranjima od sve moguce elektronike i stavis ih preko noci u kutiju s mikrofonom. Ako ujutro pocrvene, znaci da imas problem s vlagom. Nabavis suhih silikonskih vrecica i svaki dan jedan par promijenis, dok drugi par osusis u pecnici. Lijecenje traje oko dva tjedna. Bez obzira na vrecice, treba paziti da mikrofon stoji u suhoj prostoriji.

Jan 06-05-2007 01:18 AM

Quote:

Originally Posted by Rasta (Post 154269)
Ovo sto cujem je tipicno "kuhanje" kondenzatorskog mikrofona, nakon dugotrajnog izlaganja vlazi. Rode NT2 je posebno poznat po tome da je jako osjetljiv na dugotrajno skupljanje vlage, koja ne mora biti kondenzirajuca. Moze biti i od dugotrajnog pljuvanja po njemu. Takodjer je poznat po tome da, kada se pojavi taj problem, zahtijeva i dugotrajno susenje. Vrlo jednostavno je utvrditi da li je problem u tome. Uzmes dvije silikonske vrecice, koje inace stizu u pakiranjima od sve moguce elektronike i stavis ih preko noci u kutiju s mikrofonom. Ako ujutro pocrvene, znaci da imas problem s vlagom. Nabavis suhih silikonskih vrecica i svaki dan jedan par promijenis, dok drugi par osusis u pecnici. Lijecenje traje oko dva tjedna. Bez obzira na vrecice, treba paziti da mikrofon stoji u suhoj prostoriji.

Razmishljao sam i ja o tome...

Ali evo, vecheras sam upalio opremu i sve radi bez ikakvog shuma...Stvarno ne znam shta je problem bio sinoc...

HeatMan 06-05-2007 02:06 PM

proshli put si to reshio na moj nagovor restartom sistema.. jesi to probao? :)

Jan 06-05-2007 03:59 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 154349)
proshli put si to reshio na moj nagovor restartom sistema.. jesi to probao? :)

Nisam brate...Samo sam dosao upalio kompjuter i sve radi kako treba...

Jan 06-05-2007 04:00 PM

A is tavio sam ga sa ovim kesicama i nisu pocrvenele...

Rasta 06-05-2007 06:27 PM

Da... Nedavno sam imao jedan takav na promatranju sa slicnim simptomima. Kesice su pocrvenjele i tako iduca dva tjedna svaki dan.

Moze biti da ga je "pokvarila" vlaga od tog nevremena koje si spomenuo, pa su kesice izvukle vlagu. A moze biti i svasta drugo... No, dok radi dobro je :-).

Jan 06-05-2007 06:40 PM

Quote:

Originally Posted by Rasta (Post 154366)
Da... Nedavno sam imao jedan takav na promatranju sa slicnim simptomima. Kesice su pocrvenjele i tako iduca dva tjedna svaki dan.

Moze biti da ga je "pokvarila" vlaga od tog nevremena koje si spomenuo, pa su kesice izvukle vlagu. A moze biti i svasta drugo... No, dok radi dobro je :-).

Mene nervira sto se to vec jednom desilo, i plasim se da se ponovo ne desi...

HeatMan 06-05-2007 11:44 PM

pa ugasio si pa si upalio komp.. shljaka sve.. to se seti sledeci put prvo da uradish..

aj ljubim te

Jan 07-05-2007 12:29 AM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 154384)
pa ugasio si pa si upalio komp.. shljaka sve.. to se seti sledeci put prvo da uradish..

aj ljubim te

Ma to sam te veceri uradio 5 puta i sustalo je uvek...A sutra dan, odnosno danas, nista...Ja kapiram da je verovatno bio problem sa naponom...Posto je napon kod mene u studiju izuzetno slab...Znaci ne mozete da zamislite...

HeatMan 07-05-2007 12:56 AM

o, da.. mozzemo.. pa shta te libo ckura? ionako palish uskoro... btw, shta bi sa tim jbt?

All times are GMT +1. The time now is 10:43 PM.