![]() |
PRESONUS Firepod - 96KHZ "malo sutra"
Jedan moj prijatelj akusticar, koji se izmedju ostalog bavi i testiranjem i "izracunavanjem" prostorija za studio, "chachnuo" je malo po firepodu, kao i po Fireboxu, i dosao do zastrashujuceg rezultata.
MAXIMALNI SAMPLERATE NA PRESONUS KARTICAMA JE 48 KHZ-a, a ne 96 KHZ, kao sto pise na kartici.:banghead: Znachi, parametri samplerate-a setovani na 96, ali kad "spustis" zvuk kroz nju, dobijes 48:mad: Naravno da ih je kontaktirao mejlom, i rekoshe mu da su imali velikih problema oko softvera, i da ovaj problem jos uvek nisu u stanju da reshe. Po njegovoj prichi, polovina kartica na kojima pishe da je konverzija 96 nije ni blizu toj cifri. ( Mogu misliti sta bi se desilo kada bi se istestirali, recimo M-audio ili nesto u toj klasi. Pogotovo model koji navodno radi na 192...). Najverovatnije da cu ga iscimati da to uradi. Ne znam trenutno koji je soft koristio za test, reko mi je jednom, medjutim, nikad nisam chuo za te programe pa nisam ni uspeo da zapamtim. Inache, lik je i isprogramirao svoj soft za testiranje prostorija, koji se moze modifikovati zavisno od potrebe(testiranje mikrofona...). Jos ga nije registrovao i zastitio, ali uskoro ce i to biti odradjeno. Ako se neko bavi testiranjima tog tipa, lik je spreman da "izmodelira" svoj program potrebi kupca, a znam i da je daleko povoljniji ( Cena softa) od ostalih firmi koje se bave programiranjem takvih programa. Eto...:) Samo da dodam, problem je iskljuchivo softverske prirode. Znachi, kad srede drajvere, verovatno ce i kupac dobti ono sto je kupio, a do tada... |
Re: PRESONUS Firepod - 96KHZ "malo sutra"
Quote:
|
Quote:
Nego, uradicemo merenje za RME, pa da vidimo... Jer ako su i oni prevaranti onda:o |
Toliko o tome koliko se cuje ralika izmedju 48 i 96khz kad niko nije provalio... sem onih koji nisu koristili usi vec programe ili hardware.
|
Quote:
|
Quote:
|
Kad smo već kod ove teme, hajde da mi neko matematički pokaže da postoji razlika kod signala odmjeravanog sa 44,1 i sa 96 KHz! To nema nikakvog fizikalnog smisla izuzev ako uzmemo u obzir mali broj ljudi čija je gornja granica čujnosti nešto viša od prosjeka. Po Šenonovoj teoremi, frekvencija odmjeravanja mora biti najmanje 2 puta veća od najviše frekvencije u spektru da bi se iz odmjerenog signala mogao ponovo rekonstruisati originalni (analogni) signal. Logika da odmjeravamo sa 96 KHz bi bila opravdana samo onda kad bismo bili u stanju da čujemo do 40 KHz!!!
Meni tu nema logike ili imam bag u razmišljanju. |
Quote:
Nego da ne pametujem, evo prochitaj o tome. http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-aliasing |
Ne bih ?elio da zvučim grubo ali to ?to si napisao ne daje odgovor na moje pitanje. Ne znam da li si ulazio dublje u tematiku, princip odmjeravanja analognog signala nije ni?ta drugo nego modulacija tog signala sa povorkom pravougaonih impulsa (teoretski povorkom dirakovih impulsa). Prilikom modluacije, spektar originalnog signala se samo pomjera po frekventnoj osi i ima? kopiran spektar na nosećoj frekvenciji tj. frekvenciji signala kojim moduli?e? originalni. da bi mogao izvr?iti obrnuti postupak, najni?a frkvencija pomjerenog spektra mora biti vi?a od najvi?e frekvencije originalnog signala. (vjerujem da je te?ko pratiti ako ne gleda? sliku). na taj način dobija? matematički da je Fs = 2Fg. Potreba za oversamplingom, odnosno uzimanjem vi?e frekvencije odmjeravanja ima opravdanje samo u tome ?to ti je onda lak?e napraviti filtar kojim će? izdvojiti originalni spektar. Spektri će biti vi?e udaljeni jedan od drugog pa ti radi posao i filtar sa malom strminom odnosno malim Q faktorom ?to u prevodu znači jeftiniji. Nema tog čovjeka koji mo?e čuti razliku u zvuku kad ona zapravo i ne postoji.
Evo citat iz Wikipedie: Audio waveforms are commonly sampled at 44.1k samples/s (CD) or 48k samples/s (professional audio). This is usually sufficient for any practical purpose, since the human auditory system is capable of discerning sounds up to about 15-20 kHz. The recent trend towards higher sampling rates, at two or four times this basic requirement, has not been justified theoretically, or shown to make any audible difference, even under the most critical listening conditions. |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Mozhda se nismo razumijeli. Ja ne pricham o digitalnom snimanju analognog zvuka. Ja pricham o eksportiranju soft syntheva i efekata u wav format. Dvostruko vechi sempl rejt znachi dvostruko vishe kalkulacija i referentnih tochaka u istom vremenu. Smanjuje se broj greshaka zbog zaokruzhivanja shto se posebno primjeti kod vishe rachunskih operacija u nizu (npr. synth, chorus, kompresija, reverb)
Slichno kao digitalna fotografija... 300 tochaka po inchu je 2 puta oshtrija slika od 150 tochaka po inchu (zapravo 4 puta jer fotka ima i duljinu i visinu). "Logika" dvostrukog bandwith-a nema nikakve veze s ovime. |
Quote:
Pazi jednu stvar. Zaokru?ivanje i računske operacije koje ti spominje? nemaju nikakve veze sa frekvencijom odmjeravanja iz razloga ?to se sve manipulacije izvr?avaju odmjerak po odmjerak. Najmanja količina digitalnog signala koji se kasnije pretvara u zvučni talas odnosno u zvuk je jedan ''odmjerak'' ili ''sample''. Na CD-u je svaki odmjerak reprezentovan sa 16 bita i za jednu sekundu zvučnog zapisa ti je potrebno 44100 takvih odmjeraka. U procesu manipulacije sa odmjercima (u toku digital signal processing-a) moguće je povećati rezoluciju samo ako se poveća broj bita kojim se predstavlja jedan odmjerak (zato je 24 bita opravdano). Povećanjem frekvencije odmjeravanja pri soft sintezi zvuka samo posti?e? da ti u spektru signala koji slu?a? budu prisutne i frekvencije koje ljudsko uho ne mo?e da čuje, samim tim taj postupak i nema smisla, pogotovo ako polovinu tih odmjeraka ''baci?'' kad prevede? format na 44,1 da bi ga spr?io na CD. |
Mislim da si u krivu.
Povechanjem broja bitova povechava se maximalni broj moguchih volumena u jednom "odmjerku". Kod digitalne fotografije bitovi su maksimalni broj nijansi u svakom bitu, a "prevedeno" na zvuk nijanse jednog bita postaju volumeni jednog "odmjerka". Povechanjem sempl rejta povechava se broj "odmjeraka" u jednoj sekundi zvuchnog zapisa. Kad sintetizirash zvuk vechi broj "odmjeraka" dat che zvuk sa vishe "detalja" tj. vishe referentnih tochaka u sekundi. Svaka daljnja obrada zvuka takodjer koristi vechi broj "odmjeraka" i daje kompleksnije rezultate. Na reverbima je to vrlo primjetno vech kod usporedbe 44,1 i 48 kHz. Na kraju svakako morash smanjit sempl rejt na 44,1 kHz ali tako izgubish manje podataka nego da si chitav proces odmah odradio na 44,1. Nego sachekajmo da Bogi pomogne svoim neusporedivo vechim znanjem o ovoj temi prije nego nastavimo raspravu. Uvijek postoi moguchnost da sam u krivu. |
Quote:
Uostalom, pogledajte koje opcije kod konverzije nudi Steinberg, a koje Audition. Sto bi nas narod rekao, dupe i oko.:) |
cela ova diskusija je kako perica zamilslja put na mesec. toliko pateticno pogresnih predstava o tome .. a tako je lako naci iole ozbiljnije stivo o tome.
Al ajd ukratko, Shiva je poprilicno u pravu. Zvuk od 20khz opisan sa samo 2 tacke (tj uzorka) je NENORMALNO OSETNO losiji od tog istog opisanog sa 4 ili vise tacaka. Cepidlaka ce se uhvatiti za tih 20khz, ali ovo pravilo je univerzalno na celom spektru, tako da ce se i 1 khz vec osetno bolje cuti.. i to veoma osetno. Pri konverziji na visim bitrateovima (96,192) se NE SEMPLUJE ceo opseg, vec i dalje nas ciljni cujni opseg, ali je zahvaljuci daljoj margini mnogo lakse napraviti efikasan anti-aliasing filter koji ne utice na sam cujni opseg (ko sto rekoste, manji je q). Ja sam doziveo veliki shock kada sam u mastering okruzenju na kraju procesa uporedjivao masterovane mixeve 48/24 sa finalnim 44.1/16 cdAudio kvalitetom... do te mere se cuje, da vec primetite promene u texturi npr vokala.. Doduse, ne desava mi se to cesto, jer da bi to bilo zaista ocigledno, mora se slusati u idealnim uslovima. Sto se resamlinga tice, cini mi se da je ipak manje zlo od unistenih cinela ili sibilanata na vokalu od strane losijih konvertera i anti-aliasing filtera.. |
@SHIVA, tvoja analogija sa digitalnom slikom je korisna. Poku?aću i ja da pričam iz te perspektive. Zamisli da treba da napravi? sliku na računaru koju će? poslije od?tampati na A4 papir. Ako uzme? mali broj piksela ili ''odmjeraka'', na papiru će se primjetiti mali ''kvadratići' odnosno vidjeće se pojedinačni pikseli. Povećavanjem broja piksela, u jednom trenutku, prestaju da budu uočljivi kvadratići tj. na?e oči do?ivljavaju sliku kao kontinualnu a ne kao skup piksela. Daljim povećavanjem piksela, nakon ?to pređe? određeni ''prag kontinualnosti'' determinisan fiziologijom ljudskog oka, neće? dobiti ni?ta na kvalitetu rezolucije ako i dalje ?tampa? na istoj veličini papira. Druga je stvar ako sliku ?eli? razvući na veću povr?inu.
Analogno, ako posmatra? informacije koje nosi svaki piksel, one se koduju sa odgovarajućim brojem bita. U RGB formatu, svaka nijansa se dobija kombinacijom nivoa svjetline 3 osnovne komponente: crvene, zelene i plave a tih nivoa ima 256 jer se svaka nijansa koduje sa po 8 bita. I tu postoji određeni prag ljudskog oka da razazna nijanse. Ako povećava? broj bita doći će? do određene granice kada nakon toga, svako povećanje neće vi?e biti vidljivo. Situacija je identična po pitanju zvuka. Povećavanjem broja bita kojim koduje? odmjerke, povećava? rezoluciju, odnosno, smanjuje? tzv. kvantizacioni ?um koji se javlja kod D/A konverzije. I tu postoji prag koji je određen donjim pragom čujnosti na?eg uha, odnosno koji je to najmanji ?um koji ljudsko uho mo?e čuti. Povećavanjem broja odmjeraka, ?iri? spektar koji će krajnji signal imati kad ga bude? slu?ao tako da ni tu nema smisla povećavati iznad određene granice, zbog ograničenja frekventne karakteristike ljudskog uha. Na kraju, prihvatam mogućnost da sam i ja u krivu. Problematika me ''svrbi'' jo? od ranije i volio bih da je neko razjasni ?to je moguće bolje. |
Quote:
Inace svaki bit kvantizacije nosi 6dB dinamike konverzije, tako da nije tesko izracunati da je teorijski maximum 16bitnog zapisa zapravo 96db. To konkretno znaci da zvuk tisi od -96dB ne bi ni pobudio kvantizaciju. To jest dosta tiho, ali je -144dB vec nedostizno tiho >D |
@Arthur, frekvencijom od 96K ti imaš mogućnost da odmjeravaš signal čija je najviša frekvencija 48 KHz. Druga je stvar što ti na ulazu imaš signal koji ide do 20 KHz i nakon toga nemaš ništa do 48. Teoretski, ti dovedi na ulaz signal koji izlazi iz spektra audio signala, i njega ćeš takođe, moći odmjeriti tj. digitalizovati i nakon toga vratiti u analogni oblik bez aliasinga. Problem je što od tog signala nećeš moći čuti ništa što je iznad 22 KHz plafon.
|
Quote:
Quote:
Znaci... uvek do pola sampling rate-a se moze ici teoretski... pozdrav bogi |
Quote:
To se odnosilo na softversku sintezu zvuka o kojoj je SHIVA pričao i opravdanosti povećanja frekvencije odmjeravanja u tom slučaju a ne na analogni signal koji treba digitalizovati pa opet vratiti nazad. |
Quote:
Nego, prochitaj malo bolje to sto je Bota napisao, nauchices neshto. Nadam se da ne zvuchim bezobrazno, ali tvoj stav da toliko znas o materiji govori o tome koliko jos moras uchiti. Kao i ja, samo se ne hvalim da nesto znam. |
Quote:
Znaci... teorema koju spominjes super radi kada gledamo modemske komunikacije... i za to je u neku ruku i pravljena... a ljudi su ljudi... koji uvek mogu da "iznenade" :) pozdrav bogi |
Quote:
96 i 192kHz... jesu sample rateovi... verovatno je lapsus pozdrav bogi |
Šta će se desiti ako dovedemo čistu sinusoidu, frekvencije 16 KHz na ulaze dva A/D konvertora čiji su sampling rate-ovi 44.1 i 96 KHz a zatim je vratimo nazad D/A konverzijom? Zanemarimo pri tome kvantizacioni šum u cilju diskusije, pretpostavljajući da je ispod praga čujnosti. Da li će se te dvije sinusoide razlikovati i po čemu?
|
Quote:
izvol'te... POW-R :mrgreen::da: pozdrav bogi p.s. Forum je prepun ovakvih prica... :banghead: |
Quote:
Jedno je teorija, i crtanje kvadratica sa AD konvertorom i antialiasing filtrom... potpuno je druga "filozofija" napraviti to u realnosti... kada krenemo formulama... baratamo samo sa (pribliznim) modelom... i u zavisnosti od toga sta nam je cilj... blizi smo ili dalji od realnosti... pozdrav bogi p.s. Bas nesto pokusavam da zamislim sirotog Arthura, spakovanog u kutiju od starog, belog 3COM-USRobotics modema... koji se uklapa "savrseno" u teoriju... i cuje SAMO ono sto ste mu "propisali"... |
Quote:
|
Quote:
Ako neko ima subjektivni utisak da se ja od icega ogradjujem, onda mu se izvinjavam... eto... ;) pozdrav bogi |
Quote:
Clear & out |
Ne znam ljudi ali ja još nisam argumentovano ubijeđen u prednost semplovanja sa 96 u odnosu na 44.1. Moguće je da će se sinusoide razlikovati po fazi ali to može da bude posljedica grubosti kvantovanja odnosno šuma kvantovanja koji je neminovan. Na kraju krajeva ne moguće je ni dobiti u startu idealno ''čistu'' sinusoidu.
Možda ja previše matematiziram ali nekako mi jedino takav način može dati pravu sliku i omogućiti da razlikujem marketinški trik od realnosti. Zašto je onda CD standard 44.1/16? Sa dolaskom medija većeg kapaciteta opravdano je povećavati broj bita po odmjerku na 24 i više ali još uvijek ne vidim opravdanost povećanja frekvencije odmjeravanja. Nemojte se ljutiti na mene ako sam malo dosadan sa ovim :) |
Quote:
http://en.wikipedia.org/wiki/Compact_Disc Prosto je neverovatno kako se sada pricaju price da je to bilo "optimalno"... ma ni to nije imalo cime da se napravi i reprodukuje kako valja... precutkivali su problem jittera, pricali ljudima da "umisljaju"... prosto receno, meni to vise sada lici na avanturu nego na neki napredan korak... ili bolje... rizican poslovni potez... Quote:
pozdrav bogi p.s. da me ne bi pogresno razumeli, ja (licno) verujem u digitalni audio, jedino sam (opet licno) prilicno siguran da je njegovoj siroj implementaciji strasno smetala istorijski neutoljiva glad za zaradom odredjenih kljucnih imena u pocecima digitalnog audia... te je time digitalni audio smetao sam sebi sve vreme... a tek se ovih zadnjih godina stidljivo pomaljaju tehnoloski dovoljno "savrsene" sprave, da uspesno "doakaju" rezoluciji ljudskog sluha... za koji nismo ni sigurni bas sasvim u kom smeru ide, i kako stvarno funkcionise... da ne govorimo o privikavanju... i cim cujete nesto dobro... posle nekog vremena uvek nekako znate da izaberete JOS bolje... dokle tako... nem' pojma! :) |
Quote:
Inache obozhavam kad netko nie u stanju argumentirat svoje mishljenje pa trazhi opravdanje da ne nastavi diskusiju i josh bezobrazno zakljuchi da svi drugi lupetaju. :rotfl: |
@silicon science
nis'ti bas, cist, jel ti reko to neko? @Bota Boggy ti je preciznije a ja plasticnije objasnio. Kada semplujes 44.1, filter nije savrsen ni idealan, vec utice na sam cujni spektar, sto se izbegava visom zonom odsecanja (priznajem da sam bio pogresno informisan od strane persone koja seme naziva profesorom produkcije na jednom fakultetu), koja je u ovom slucaju duplo vislja. Znaci, nas cujni opseg cisto i jasno biva spakovan, po cenu duplo vise informacije. PA sve i da ga i dalje odseca na malo preko 22khz, i dalje je 8 tacaka po peaku (samplerate 192khz) bolje ne 2 tacke po peaku (44.1khz). A Cd ne da je los kao standard, nego nije ni za diskusiju... A najbitnije za izbegavanje ovakvih prica jeste SLUSHANJE, posto ne bi trebao biti preterano nadaren pa cuo ovu razliku. Naravno, ukoliko ga koristis u realnoj primeni, a to je DIGITALIZACIJA analognog zvuka.. Eto, nadam se da ti je sad konacno jasno i precizno. |
Mene, evo, zivo zanima, jedna stvar kojom je i zapocela sva ova diskusija a to je: kako ljudi koji su imali ili trenutno imaju Firepod (a verovatno i ko zna koliko drugih kartica) ne cuju da u stvari ne rade na 96khz, ili cuju razliku koja ocigledno ne postoji (bar ne na ovim testiranim karticama)?
Ja mislim da ste i jedni i drugi u pravu - i da semplovanje na 96khz nema svrhu (ne mogu da se setim boljeg izraza) i da se razlika cuje... a zasto... zato sto kad se radi na 44,1 ili 48 ili 96 i posle se to prebaci u krajnjih 44,1khz, dobijemo zvuk koji ima 44,1k semplova u sva tri slucaja, ali pitanje je da li ISTIH 44,1k semplova. Znaci na kvalitetu necemo dobiti nista ali cemo cuti malu razliku u zvuku. Eto, mozda i gresim, ali tome i sluze diskusije Pozz |
Quote:
kada se radi semplovanje nekog signala koji se javlja u nekom opsegu frekvencija , sa zeljom da se u digitalnoj obradi nesto kvalitetno napravi sa njim, ukljucujuci i maksimalnu mogucu frekvenciju... vrlo cesto se sempluje i frekvencijom deset puta vecom od maksimalne korisne ucestanosti (ne govorim o audio primenama). Shannonovu teoremu ne treba shvatati kao pravilo, vec kao relativne odnose sta mozete ocekivati MAKSIMALNO, odredjenom sampling frekvencijom... Povecanje sampling frekvencije poboljsava kvalitet i realnost digitalnih filtera ciji se parametri setuju na frekvencije iznad, recimo, 8kHz pa na vise... Znaci, nemojte opet upadati u marketinske zamke, koje zvuce otprilike "ovo sto mi sada realno mozemo tehnologijom kojom raspolazemo, je vama super, vr'!", i "potegnu" neumesno pokojnog matematicara.... ko je malo stariji, seca se da je ta prica prakticno standardna od uvodjenja CD-a, a da se sampling rate i broj bitova povecava, kao i snaga DSP procesora... i svaki put u istoriji su oni bili neki vr', a posle nekoliko godina se pojavi nova mrcina... opet vr'? Da se razumemo, 96kHz nece losoj pesmi pomoci da bude bolja.... ali diskusija nije o tome... pozdrav bogi |
Quote:
ta priča ''pije vode'' pod pretpostavkom da ti nema? dovoljno dobar filtar da izdvoji? originalan signal iz digitalnog koji je odmjeren sa 44,1. U dana?nje vrijeme moguće je napraviti jako moćne filtre s veoma strmom amplitudnom karakteristikom tako da se realno postavlja samo pitanje cijene takvog načina. S druge strane, ?to se tiče razlike u zvuku sa 44.1 i 96, malo sam razmi?ljao o tome, logično je da ta razlika postoji ali nije vezana za sampling rate već na karakteristike izlaznih filtara D/A konvertota. Konvertor na 96 K mo?e na izlazu imati i lo?iji filtar (sa bla?om karakteristikom) dok konvertor na 44.1 mora imati moćniji filtar sa jako velikim Q faktorom. Rezultat je da na izlazu imamo dva veoma slična signala koji se ipak malo razlikuju ali uzrok tog neslaganja, čini mi se, nije i ne mo?e biti sampling rate (pod pretpostavkom da oba filtra ''rade'' svoj posao kako treba, tj da ne dođe do preklapanja originalnog i pomjerenog spektra tj do aliasinga). |
Quote:
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 09:35 PM. |