Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   Veceras Instalisan ruDAW U Xxl Studiu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=16697)

LACKY 18-01-2007 11:24 PM

Veceras Instalisan ruDAW U Xxl Studiu

Evo jedna lepa vest!
Danas je Diviner isporucio ruDAW XTM u XXL studio u Beogradu!
Masina je nesto 3 Gb ram, 1,6 Tb hardova itd ( nikada nisam tako nesto zestoko video na delu).
Posto nisam strucnjak za hardver ( ako vas zanima) Diviner bi mogao to objasniti!

Arthur 19-01-2007 12:14 AM

Re: Veceras Instalisan Ru Daw U Xxl Studiu

Xxl?

LACKY 19-01-2007 12:39 AM

Nisi cuo za XXL?

Bitch 19-01-2007 10:09 AM

abadic

Arthur 19-01-2007 10:31 AM

skonto sam u medjuvremenu.. tamo ima neki neve ili nesto tako matoro..

Bitch 19-01-2007 10:35 AM

...neve? ... znam da su imali Control 24, 9098 pre i tako stosta... Geytan monitoring... ne znam za neve, mozda se nesto menjalo u medjuvremenu...

idekius 19-01-2007 02:26 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur
skonto sam u medjuvremenu.. tamo ima neki neve ili nesto tako matoro..

Matoro? Naravno da ima... Shimpraga npr. :twisted::)

diviner 20-01-2007 02:47 AM

E laki laki...daj mi vremena covjece barem slike da pripremim :) ...

Evo koga interesuje specifikacija za nas ruDAW XTM prvenac:

MBO ASUS P5B DELUXE/WIFI-AP na 366Mhz
Core 2 Duo E6600 na 3.3Ghz
3 x 1GB DDR2 533 koji radi kao DDR732
4 x 320 GB 7200 SATA2 16MB WD (640GB RAID10)
(sistem je workproof...bilo koji disk da strada, posao se nastavlja raditi kao da se nista nije desilo)
Dodatni Storage Disk 320GB WD SATA 2
MSI/ASUS 6200 64MB za dualview
Akusticki adaptirano Thermal Take Eureka kuciste
NAPAJANJE ANTEC PHANTOM 500 Hybrid FANLESS
DVDRW Pioneer 111

Kako izgleda (na brzaka je kropovano):

http://www.rumski.com/razno/ruDAWXTM1.jpg

Performanse:

http://www.rumski.com/razno/ruDAWXTMtest.jpg

Koliko se vodi racuna i o najsitnijim detaljima:

http://www.rumski.com/razno/ruDAWXTMLOGO.jpg

A kako radi i koliko je bucno? To ce vam reci Laki kad ne bude malo nervozan :)...

kejkz 20-01-2007 09:02 AM

Re: Veceras Instalisan ruDAW U Xxl Studiu

:o!!!

mi impresd

Arthur 20-01-2007 12:20 PM

jooj ja bi se plašio, jel dresiran? Jesi im ostavio povodac..?

"7" 20-01-2007 12:38 PM

Ja hteo da otvorim novi thread ali vidim da mogu i ovde da pitam. Koliko treba da se izbroji shushki za bas to kuciste i napajanje i koji je CPU cooler i koliko?

Pozz

diviner 20-01-2007 10:09 PM

Kompletan ruDAW XTM je u ovoj postavci izasao 2070 eura, sto je skuplje nekih 50-100 eura nego da vam ga neko sklopi u najblizoj prodavnici racunarske opreme (sledeci ruDAW XTM sigurno nece kostati ovoliko malo, jer niko nece raditi za dzabe...ovaj je uradjen za promo svrhu, da pokazemo sta znamo)...

Kuciste je oko 150, napajanje oko 200...

CPU cooler je ThermalTake Silent Tower ... Nijedan vent unutra ne prelazi 900 rpm.

Koliko je bucan, to kao sto rekoh, treba Lacky da kaze...

ANITA 21-01-2007 04:33 PM

Wow!!!:o

Diviner, ja čekam da skupim lovu za ovakvog!!

ANITA 21-01-2007 04:36 PM

Ali da... zanima me koliko je stvarno tih iz prve ruke!!!

I to od nekoga tko jako, jako, jako dobro čuje visoke frekvencije i kako sve to zvuči u tihoj prostoriji!! Često dodjem kod frendova u studio koji imaju "najtise kompove na svijetu" pa ih cujem prije nego udjemo unutra, a oni meni da je nemoguce jer su to najbolji ventilatori, napajanja.. ovo ono.. kvragu nemoguce - čuje se! Stoga, zanima me taj dio najvise. Ostalo vidim da je mrak.

Overklokao si ga? Koliko overklokiranje skracuje vijek trajanja procesoru? I da li on - koji je ustvari proizveden da ipak radi na odredenoj brzini i svi ti njegovi djelici su uskladjeni sa upravo tim principom i tom brzinom rada - kako se onda overklokiranje ipak moze isplatiti i ciniti neku bitnu razliku?

LACKY 22-01-2007 12:14 AM

Ne znam sta da ti kazem sem da je ovaj najtisi koji cuh ( doduse necuh ih mnogo jer se sa Pc-om retko srecem).

kVu 22-01-2007 01:09 AM

Quote:

Originally Posted by ANITA

I to od nekoga tko jako, jako, jako dobro čuje visoke frekvencije i kako sve to zvuči u tihoj prostoriji!! Često dodjem kod frendova u studio koji imaju "najtise kompove na svijetu" pa ih cujem prije nego udjemo unutra, a oni meni da je nemoguce jer su to najbolji ventilatori, napajanja.. ovo ono.. kvragu nemoguce - čuje se! Stoga, zanima me taj dio najvise. Ostalo vidim da je mrak.

Overklokao si ga? Koliko overklokiranje skracuje vijek trajanja procesoru? I da li on - koji je ustvari proizveden da ipak radi na odredenoj brzini i svi ti njegovi djelici su uskladjeni sa upravo tim principom i tom brzinom rada - kako se onda overklokiranje ipak moze isplatiti i ciniti neku bitnu razliku?

evo ja cu ti reci... recimo da je radni vek procesora 20god, overklok ga smanji na 18god mozda, sto slozices se uopste nije bitno :) overklok se radi zbog toga sto je taj isti procesor testiran i na jacim brzinama i smanjen na "fabricko" jer je prosao i te nesto jace brzine... overklok se itekako isplati, i lako se da testirati i uvideti razlika...

a sto se tice besumne masine... stvar sam resio (ko sto pomenuh 100x) busenjem zida i izbacivanjem kucista u prostoriju pored :)

diviner 22-01-2007 01:16 AM

Quote:

Posebno pazimo na te pistave visoke frekvence...Kao sto rekoh, cak biramo i ventove u okviru istih, ako primjetimo da neki zuje ili se ne ponasaju, a cesto se desava da upravo neki primjerci to znaju da rade (recimo logo naljepnice proizvodjaca cesto pravi diskocentricne putanje, stvarajuci pod cetrifugalnim silama na ventu vibracije koje se dalje prenose na "karoseriju" ...nekad prosto imaju lose lezajeve). Napajanje je ovdje fanless, a ventovi se vrte na najmanjem mogucem broju obrtaja (ispod 600-500rpm vise nemate uopste efekat promaje...). Najveci problem su diskovi, jer danas sve vise piste. Sad vec zalim za maxtorima, koji iako nisu bili najtisi, ipak su mogli da se utisaju...ovi danas toliko piste, da ne mozes utisati skoro nikako, posto je u pitanju veoma intezitetan i iritijajuci zvuk, koliko god da se utisaju akusticnom izolacijom kucista (ako nista, zvuk prodje kroz rupe namjenjene kulerima, koje ipak moraju postojati na kucistu, ako zelite da vam racunar uopste bude rashladjen, odnosno funkcionalan). Ovaj put smo imali srece sa WD diskovima, koji ipak nesto sporiji od konkurentnog SeaGate-a i Hitachi-a su trenutno najtisi diskovi na nasem trzistu i gotovo da ne piste ni malo....

U globalu, ruDAW XTM o kome ovdje pricamo je toliko tih da u reziji u kojoj je postavljen nema sanse da se cuje dok radi, cak i kada mu pridjete na nekih pola metra. To naravno ne znaci da je necujan, i iskreno, tesko da se moze dobiti necujan racunar za 5 harddiskova u istom (ventovi se cuju mnogo tise, tako da oni nisu uopste problem). Najveci poduhvat je bio umiriti hardove da ne proizvode sekundarnu buku, odnosno da svojim vibracijama ne pretvore kuciste u proizvodjaca buke (kada ono pocne da rezonuje sa istim). Nasim improvizacijama je ovo uspjesno sredjeno, i diskovi leze umjesto na tvrdim gumiranim osloncima, na sundjerastim elasticnim, time upijajuci svaku vribraciju (kada se svaki pojedinacan disk dodirne, osjeti se vribracija, ali kada se dodirne samo kuciste, vibracija ne smije da bude).

Rezime: racunar se moze cuti samo u gluvoj sobi, i to ako na to dobro obratite paznju (mekintosi koji se tamo nalaze, pa i G5 koji sam imao vidjeti na djelu na nekoliko mjesta je mnogo, mnogo bucnije i cuje se i u rezijama).

Quote:

Mislim da je najprostiji odgovor sledeci (pisem ovo zbog drugih koji ce imati slicno pitanje):

Mi dajemo 2 godine garancije na rad nasih ruDAW-ova (pri tom treba znati da je vjerovatnoca da te komponente crknu izuzetno mala). Za dvije godine ce taj procesor vrijediti 50-100 eura (vjerovatno i manje) i bice tehnoloski zastario. Prema tome, koga je onda briga da li ce ili nece trajati 5 godina ili vise :) , kada ce ga vrijeme svejedno pregaziti...Da ne pominjem da je empirija pokazala da procesori gotovo nikada ne crkavaju (ja u zivotu nisam imao prilike da mi u nekoj masini otkaze procesor...crkne ploca, napajanje, najvise opticki uredjaji, i nesto malo harddiskovi, ali procesor i memorije nikada nisam mjenjao...a uradio sam na 100-ne masina, i gotovo sve su bile ubrzane.

Nemojte mjesati ekstremni OC sa ovim. Isti taj ruDAW XTM moze da radi na 3.7Ghz kada mu se zeli izvlaciti maksimum (dignu se naponi,dobije se vece zagrijavanje, poveca se rizik...) i kada mu se fino odcepe ventilatori...Neki guraju ovaj proc na 4GHz, ali uz ekstra vodeno hladjenje (koje je opet bucno) ili neki drugi vid, i to obicno samo za "slikanje". No, ovdje je bitna pouzdanost i tisina i iz tog razloga on radi na toliko na koliko radi. Niko ne moze da garantuje da nece biti kvarova, ali mozemo da garantujemo da je vjerovatnoca za nastajanje istih gotovo identicna onoj za dobijanje dobitne greb srecke (to znamo na osnovu visegodisnjeg iskustva, prosto). Takodje, ono sto jos mozemo da garantujemo jeste, da u slucaju kvara, djelujemo trenutno, i lokalizujemo i popravljamo stvar u rekordnom roku (kada su ovako ozbiljne stvari u pitanju, ne smije biti zajebancije).

Tiki the Boyler 22-01-2007 08:12 AM

Ja taman zaboravim da mi je comp zreo za zamjenu i onda me vi nasječete...
Ufffff... :banghead:

dr.Ru 22-01-2007 11:24 AM

ruDAW je definitivno najtisi comp koji sam cuo.
No, pogledajte i performanse :)

OFF 22-01-2007 11:51 AM

Izgleda da jedino meni ne smeta da radim pored otvorenog kucista sa obicnim ventilatorima:(

ANITA 22-01-2007 12:52 PM

Diviner - hvala na odgovorima!

Reci mi u koji RIDE si stavio hardove? Koliko ustvari prostora imaju (ne racunajuci back up)?

Quote:

Originally Posted by kVu

a sto se tice besumne masine... stvar sam resio (ko sto pomenuh 100x) busenjem zida i izbacivanjem kucista u prostoriju pored :)

Takvo je i moje rje?enje no već sad vidim probleme bebe i paljenja kompjutera koji je u hodniku izvan sobe. :rolleyes: Nekako bi radije da mi je sve unutra pa sam mirna.

kVu 22-01-2007 01:28 PM

Quote:

Diviner - hvala na odgovorima!

Reci mi u koji RIDE si stavio hardove? Koliko ustvari prostora imaju (ne racunajuci back up)?

Takvo je i moje rje?enje no već sad vidim probleme bebe i paljenja kompjutera koji je u hodniku izvan sobe. :rolleyes: Nekako bi radije da mi je sve unutra pa sam mirna.

Paljenje je najmanji problem... Ubacivanje i izbacivanje diskova je vec malo pain in the ass :banghead:

ali fenomenalan osecaj je kad imas apsolutnu tisinu u sobi i cujes muziku kako treba i sa minimalno pojacanim zvucnicima

ANITA 22-01-2007 01:30 PM

Da. Da. :)

Max 22-01-2007 01:33 PM

Quote:

Originally Posted by kVu
Paljenje je najmanji problem... Ubacivanje i izbacivanje diskova je vec malo pain in the ass :banghead:

ali fenomenalan osecaj je kad imas apsolutnu tisinu u sobi i cujes muziku kako treba i sa minimalno pojacanim zvucnicima

...... ne merachi ....... nije fer .... :banghead:

Pozdrav

kejkz 22-01-2007 01:56 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
Izgleda da jedino meni ne smeta da radim pored otvorenog kucista sa obicnim ventilatorima:(

pravo da ti ka?em, ni meni. Usredsredim se na rad i odjednom svi zvukovi oko mene nestaju...

diviner 22-01-2007 02:01 PM

Quote:

Originally Posted by kVu

Ja vam velim da sa ruDAW-om necete imati uopste potrebe za tim. Ponavljam, cuju se samo u gluvoj sobi i ekstra tihoj prostoriji (po noci najcesce, kada atmosferski shumovi i buka utihnu skroz), i uglavnom se radi o "prijatnom" shumu, koji apsolutno ne zamara i ne smeta (Sve sto pisti i proizvodi iritantnu buku mi izbacujemo napolje). Zapravo vecina drugih uredjaja ce mu svakako zamaskirati taj shum koji proizvodi (neki reck procesor koji se aktivno hladi, klima uredjaj ljeti, frizider, ako vam je shank blizu :) , cak pocnete cuti zujanje naizgled ekstra tihog crt monitora kada ubacite ruDAW umjesto standardnog kompa). Sa minimalno pojacanim zvucnicima nema teorije da se cuje :) (tj nema teorije da vam smeta pri samom radu...a on je sustina svega).

kVu 23-01-2007 02:30 PM

Quote:

Originally Posted by diviner
Ja vam velim da sa ruDAW-om necete imati uopste potrebe za tim. Ponavljam, cuju se samo u gluvoj sobi i ekstra tihoj prostoriji (po noci najcesce, kada atmosferski shumovi i buka utihnu skroz), i uglavnom se radi o "prijatnom" shumu, koji apsolutno ne zamara i ne smeta (Sve sto pisti i proizvodi iritantnu buku mi izbacujemo napolje). Zapravo vecina drugih uredjaja ce mu svakako zamaskirati taj shum koji proizvodi (neki reck procesor koji se aktivno hladi, klima uredjaj ljeti, frizider, ako vam je shank blizu :) , cak pocnete cuti zujanje naizgled ekstra tihog crt monitora kada ubacite ruDAW umjesto standardnog kompa). Sa minimalno pojacanim zvucnicima nema teorije da se cuje :) (tj nema teorije da vam smeta pri samom radu...a on je sustina svega).

videh ga juce na delu... svaka cast diviner!

ANITA 23-01-2007 07:14 PM

Bas sam nekad ljubomorna na to što se mozete vidjeti... družiti.... nikako ne kužim zašto u HR nema toliko DAW-fila.... ili nisu ovdje... ili im je mentalitet nekako: "neću ti ništa reći da mi ne ukradeš" i slično... baš grozno!

STo se ruDAW-a tiče, ja nisam ni sumnjala u divinerovu sposobnost.... u koju ću se uvjeriti u živo čim mi netko ponudi da radim nešto radi čega neću lupat glavom o zid.

Oggy 23-01-2007 07:24 PM

Quote:

u koju ću se uvjeriti u ?ivo čim mi netko ponudi da radim ne?to radi čega neću lupat glavom o zid.

Pazi samo da ti neko ne da da ukucavas eksere u zid, pa glavom... :banghead:

:rotfl::rotfl::rotfl:

ANITA 23-01-2007 09:22 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy
Pazi samo da ti neko ne da da ukucavas eksere u zid, pa glavom... :banghead:

:rotfl::rotfl::rotfl:

Pa jasno sam rekla da takve poslove NEĆU! :) Za takve poslove postoje vrlo jeftine bu?ilice (muzičari) pa nek to one (oni) rade. :mrgreen:

Danny Lou 18-02-2007 10:03 PM

zanimaju me performanse ili u grubom prevodu koliko vst-a (jacih) mogu bez problema na 0 lat. da sviraju?

diviner 19-02-2007 07:17 PM

Ne znam kako sad precizno da ti izmjerim. Kojim VSTi-ima (moras znati da je vecina vecih samplebased i da oni u principu jako malo zauzimaju procesor) i na koji nacin mjerimo, moramo znati.

Evo recimo ovako:
Na minimalnoj latenci na RME 9632 (mislim da je to 1.5 ili 2 ms) moze oko 2.6GB instrumenata (recimo to ti je negdje preko 10-ak Grand Piana) bez problema izgurati (pri tom je opterecenje procesora smjesno...negdje do pola opterecenja mozes raditi sa tom lacencom, kada bi recimo poceo da project punis raznim efektima).

Najbolji za neko "grublje" uporedjivanje je AKvst test. Mozes ga skinuti ovdje:

http://www.adkproaudio.com/downloads/AKvst.zip

Pokrenes ga sa nekom vecom latencom i uporedis sa sledecim rezultatima:

ruDAW ONE:

http://rumski.com/rudawone/akvstone.gif

ruDAW PRO

http://rumski.com/rudawpro/akvstfull.jpg

ruDAW XTM:

http://www.rumski.com/razno/ruDAWXTMtest.jpg

Kao sto vidis, otprilike je svaka sledeca klasa skoro dupla brza od prethodne. No mi smo na putu da ponudimo PRO klasu baziranu samo na Core 2, koja ce biti po performansama bliza nasem prvom XTMu a cijenom od samo 200-ak eura vecom (znaci oko 1250-1300 eura). Vec smo uspjeli naci adekvatne komponetne (pretestirani birani primjerci procesora i memorija koje rade i na 1Ghz) s kojim postizemo punu stabilnost rada, te je ostalo jos samo da probamo iste u pravom audio okruzenju, sa vise audio interfejsa.

nunuk_t2L 13-05-2007 01:22 PM

Quote:

Originally Posted by ANITA (Post 144170)
Bas sam nekad ljubomorna na to ?to se mozete vidjeti... dru?iti.... nikako ne ku?im za?to u HR nema toliko DAW-fila.... ili nisu ovdje... ili im je mentalitet nekako: "neću ti ni?ta reći da mi ne ukrade?" i slično... ba? grozno!

kad bi imao svoj studio, sve bi zvao u njega koji se bave glazbom na ovaj ili onaj nacin...ovak mi je problem i frendicu dovuc da mi snima vokale na projektima jer starci svako tolko se presetavaju i rade buku (kad smo vec kod ruDAW =P )...zato im sad prkosim visokofrekventnim nojzom =P

ali drage volje primam pozive za neka druzenja u studio, pa barem da vidim kako se sve to radi na le profesionale nacin hehhehe

a i zanima me taj ruDAW pro...predpostavljam da bi se po njega moralo doc u bg...? a i kako oni stoje sa PT-ima?

i dalje se premisljam izmedju maca i rudaw-a...kme

STUDIOTON 31-05-2007 10:54 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 143946)

uh . meni su ventilatori kao saka .. i zuje nepodnosljivo .. sledeca konfiguracija koju budem uzimao bice definitivno rudaw! za sada mogu raditi i sa ovom, pre 2 godine to je bila najjaca masina .. u pravu je Diviner .. otprilike 2 godine traje popularnost,prvu godinu je najbolja masina,drugu solidna a vec preko krs:) samo me zanima dokle ce da ide tehnologija .. sta mozemo ocekivati za 10 godina.. kakve procesore i kakav daw:confused:

LACKY 31-05-2007 11:16 PM

Sve ce biti isto, samo ce Cubase raditi 1000-utobitno, snimacemo na 100 Ghz i na kraju sve pretvoriti u MP 17. Od 0,006 Kb koji ce siparice skladistit u bubuljice i imati ugradjene slusalice ( nanometarska tehnologija) u usnim skoljkama. Tako da logicno potovi za vlumen bi trbale biti bradavice! A kada prave zurke svi ce biti umrezeni wirles (logicno da slusaju istu muziku), i udarace po pasulju (mi cemo postati svetska velesila jer imamo cuveni Sabacki troprdac, koji ce biti na ceni kao danas Francuski Sampanjac) da bi aktivirali Sub Fufere!
Treba ziveti zbog budučnosti!

STUDIOTON 31-05-2007 11:21 PM

:rotfl:

66musicman 31-05-2007 11:46 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 147035)
No mi smo na putu da ponudimo PRO klasu baziranu samo na Core 2, koja ce biti po performansama bliza nasem prvom XTMu a cijenom od samo 200-ak eura vecom (znaci oko 1250-1300 eura). Vec smo uspjeli naci adekvatne komponetne (pretestirani birani primjerci procesora i memorija koje rade i na 1Ghz) s kojim postizemo punu stabilnost rada, te je ostalo jos samo da probamo iste u pravom audio okruzenju, sa vise audio interfejsa.

Koliko su moguce promene u konfiguraciji ruDAW Pro po specificnim potrebama ?
Naime, nisu mi potrebni tako veliki HDD, pa me interesuje da li je moguce razliku u cifru pretumbati zarad jaceg proca i vece kolicine RAM-a ?

roginator 31-05-2007 11:48 PM

svi se cude ko piceki glisti..
wow brz je ...necujan.....lijep..... 2000+ EURA

:ljutpc: :ljutpc: HEYYYYY

pa necu bit seronja ali 10godina stelam kompjutere za glazbu
svake godine isti shit

i prije 10 i prije 5 godina dobar "" PC je bio 2000 necega..
ali sto sljedece...jos uvije snimaju isti broj kanala ...vrte lose BUGOVITE windowse, a da ne kazem da sam s PIII 333 mogao dignuti oko 10 dobrih plugova za ono vrijeme

i danas je situacija ista 5-10 plugova ali na masinama od xxxx gigahz..
mislim da ce se mnogi slozit da sve to vise nema smisla

isto tako nije problem kako napravit tih , brz i lijep PC...
PROBLEMI SU SLIJEDECI:

-MIDI TAJMING
-KVALITETA ZVUKA
-IZUZETNO LOSE MIJESANJE ITB
-NE KREATIVNE APLIKACIJE KOJE NAS TJERAJU NA REPETICIJU VLASTITE GLUPOSTI U NEDOSTATKU IDEJE :da: :da: :da: (PRESETI)

sve ostlo je rijesivo , a ove prave probleme tesko tko na piceku moze rijesit...pa ni sam bog svih PCa De-bill gat-s

ajde malo da i ja nesto njam-ke..lose sam spavao

samo napred decki ako se to da prodat skinite jelenima rogove

iiiiihhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

roginator 31-05-2007 11:52 PM

mislim da ce me jako pluvat poslje ovog posta...

LACKY ona ti je dobra:

SUB FUFER :rotfl: :rotfl: :rotfl:

diviner 01-06-2007 12:19 AM

Quote:

Originally Posted by 66musicman (Post 156865)
Koliko su moguce promene u konfiguraciji ruDAW Pro po specificnim potrebama ?
Naime, nisu mi potrebni tako veliki HDD, pa me interesuje da li je moguce razliku u cifru pretumbati zarad jaceg proca i vece kolicine RAM-a ?

http://rumski.com/index.php?categoryid=26

Quote:

......Ukoliko je previ?e za va? bud?et, osnovnu PRO ma?inu mo?ete uzeti i sa jednim diskom......
Quote:

.......Mo?ete birati između E4300 procesora (koji najvi?e daje u već spomenutom odnosu performanse/cijena), nesto boljih E6300, kao i trenutno aktuelnog E6320 i E6600.....
Sve moze uz dogovor...

All times are GMT +1. The time now is 12:08 PM.