Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Produkcija Elektronske Muzike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=112)
-   -   Mikrofon za rap vokale? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=16074)

tread 29-11-2006 12:13 AM

Mikrofon za rap vokale?

Znam da nikad necemo moci reci koji je mikrofon najbolji za snimanje rap vokala, ali zelim cuti vasa iskustva pri snimanju..
Od onoga sto sam ja probao istakao bih sE 5600 i AKG 414C, iako ni sE 2200 nije za bacit...

Pozdrav

alavuk 29-11-2006 12:27 AM

Re: Mikrofon za rap vokale?

vidi malo poslusaj akapele rep izvodjaca mozda ti to da neku ideju , sta bi ti bilo najbolje ako dobro poznajes karakteristike mikrofona ... nije lose da probas i sa nekim dinamickim mikrofonom , zvuci glupo al' deluje (naravno zavisno od boje glasa izvodjaca)

Oggy 29-11-2006 12:55 AM

Najbolji je onaj sa kojim snimis dobru pesmu!

Manje-vise je to danas sve "tu negde". Bukvalno sve zavisi od onoga ko je ispred i ko je iza mikrofona.
I kad ovo kazem, stvarno nisam demagog, nego iz licnog iskustva kazem da sa mikrofonom koji je deset puta skuplji od prethodnog koji sam koristio, ne pravim deset puta bolje usnimke i pevaci ne pevaju deset puta bolje na njemu, nego na onom jeftinijem.

Samo rad...

tread 29-11-2006 02:13 AM

@alavuk

Slazem se, dinamicki mogu valjat itekako, cak imam par solidnih snimaka sa PG58...

@Oggy

Potpuno si u pravu, zato sam i naveo svoje favorite, ali cisto da vidim utiske drugih ljudi o nekim drugim mikrofonima, koje nisam probao..

Zamolio bih Shota da baci nesto, producirao je tonu rap stvari, stvorio klasike, sigurno ima izgradjeno misljenje o mikrofonima za rap vokal...

Pozdrav

cAAc 29-11-2006 02:19 AM

Ja bih voleo da znam shta je doticni Shot radio :) ,nejmujte nesto ple Aze .

tread 29-11-2006 02:37 AM

Produkciju kompletna tri albuma zagrebacke hip-hop grupe Elemental..
- Moj, njegov i njen svijet (2000. Kondorcomm)
- Tempo velegrada/Demiurg (2002. Menart) (meni licno najbolje isproducirani hip- hop album na balkanu)
- Male stvari (2004. Menart)

Prije toga je izbacio mixtape (Basemental), na kojem takodjer potpisuje produkciju..

Saradjivao je sa sa puno ljudi sa balkanske hip-hop scene i drugima uradio ne znam kolko vec produkcija...

Vjerujem da ima jos radova za koje ja ne znam.. Ali i ovo mi je dovoljno da njegovo misljenje uzmem za ozbiljno...

kVu 29-11-2006 06:49 AM

Quote:

Originally Posted by tread
Znam da nikad necemo moci reci koji je mikrofon najbolji za snimanje rap vokala, ali zelim cuti vasa iskustva pri snimanju..
Od onoga sto sam ja probao istakao bih sE 5600 i AKG 414C, iako ni sE 2200 nije za bacit...

Pozdrav

pa kolko se ja secam.. pre je valjda standard za rap bio u87+Avalon 737sp.. pa onda Sony + Neve..

mada kao sto rece Oggy.. sve zavisi od pevaca. Ja recimo, koliko sam se odusevio jednim mikrofonom (SM Pro Audio) za zenske vokale, toliko sam se i razocarao za muske, veze s' mozgom i dobrim soundom...

ja sam uvek imao filozofiju kod rap vokala da treba da zvuce "midlasto".. tj. da "rezi" narodski receno, da ostane prostora za budzenje bass-a i high end-a... a u takvim slucajevima uvek prvo pomislis na neumann (i Behringer :D) i taj karakter "radijskog vokala. :hyper:

balthazaar 29-11-2006 09:46 AM

uh ljudi..ma za rap radi SVE , samo ako taj koji snima ima sta da kaze i ima faznon..drugo bi bilo da pitas za rnb vokale, ali repovanje definitivno ne zahtjeva neku veću priču oko mikrofona..sve osim mikrofona sa buvljaka može da posluži

Max 29-11-2006 11:59 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy
.... iz licnog iskustva kazem da sa mikrofonom koji je deset puta skuplji od prethodnog koji sam koristio, ne pravim deset puta bolje usnimke

Samo rad...

.... ali su barem 3 puta bolji ..... vrati se na onaj stari pa ces da vidis ;) :)

To sam i ja pomislio kad sam presao na bolji , a onda sam se vratio na jeftin .....:banghead:

Pozdrav

Rhino 29-11-2006 02:14 PM

Rode NTK, AKG 414(mada nije za svakog jer je izrazito debeo)
I naravno tata..... U87

Neki ljudi kojima vjerujem na rijec hvale se3300

Max 29-11-2006 02:56 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino
AKG 414(mada nije za svakog jer je izrazito debeo)

Prvi put cujem za 414 da je debeo ....... :confused:

Pozdrav

OFF 29-11-2006 03:54 PM

Quote:

Originally Posted by Max

Pozdrav

sad bas htedoh da prokomentarisem......... aj' da si rekao ravan, sterilan....... (tako ga ja dozivljavam, posebno srebrni). Zlatni su malo karakterniji

kejkz 29-11-2006 04:00 PM

Quote:

Originally Posted by Max

Verovatno zavisi od pozicioniranja....

ako se stavi u grlo, onda... :)

Sve zavisi od izvornog glasa, treba probati sve , nema pravila i nema najboljeg...
pravilo je samo jedno: trash in - trash out

ps: Izvin'te, nisam mogao odoleti....

Rhino 29-11-2006 04:05 PM

Ma kako nije debeo? Kupi niske frekvencije kao lud...
Koristio sam ga vise puta i na tudjem, i na svom glasu, mada uvjek u istom studiju i uvjek na RED preampu (koji usput obozavam).
E sad dal je to do te kombinacije pojma nemam?
Daleko od toga da kazem da je akg "kanta" debeo. Naprotiv
Znaci snimam lika koji ima mnogo debeo, mastan i dobar glas na njemu i vrh.
A na drugom liku iz benda koji ima poprilicno "krestav" glas dobijem neke prepumpane neprirodne nize frekvencije koje su me smarale mnooooogo.

perun 29-11-2006 04:24 PM

Quote:

Ma kako nije debeo? Kupi niske frekvencije kao lud...
Koristio sam ga vise puta i na tudjem, i na svom glasu, mada uvjek u istom studiju i uvjek na RED preampu (koji usput obozavam).
E sad dal je to do te kombinacije pojma nemam?
Daleko od toga da kazem da je akg "kanta" debeo. Naprotiv
Znaci snimam lika koji ima mnogo debeo, mastan i dobar glas na njemu i vrh.
A na drugom liku iz benda koji ima poprilicno "krestav" glas dobijem neke prepumpane neprirodne nize frekvencije koje su me smarale mnooooogo.

Sve to o cemu pricas nema veze s 414-icom! E sad, budi precizniji o kojoj pricas...

A U87 je sve samo ne TATA, znaces ako si imao srecu da probas jos Neumanna. Ali ima neku svoju slinu, koja ga cini najuniverzalnijim!:cool: Nekad je mana prednost nad drugim, daleko boljim konkurentima! Gore ne pominjemo.

Danny Lou 29-11-2006 05:58 PM

mislite da je bolja varijanta uzeti neki koji nema tube u sebi pa preko preampa u kartu ili kako? eh sad, sa kojim parametrima... :) chorus se na rap vokalima ima u kilama....

Rhino 29-11-2006 06:06 PM

Quote:

Originally Posted by perun
Sve to o cemu pricas nema veze s 414-icom! E sad, budi precizniji o kojoj pricas...

A U87 je sve samo ne TATA, znaces ako si imao srecu da probas jos Neumanna. Ali ima neku svoju slinu, koja ga cini najuniverzalnijim!:cool: Nekad je mana prednost nad drugim, daleko boljim konkurentima! Gore ne pominjemo.

Neznam tacno jel C ili koji. Znam da je 414, i tako sam ga dozivio. Nazalost nemam iskustva sa Neumanima previshe, ali mogu reci da je u87 mikrofon koji mi se najvishe svidio od svih kojim sam radio. I da mu nisam nasao neku zamjerku. ETO!

Mozda je to do toga sto je u tom studiu vocal room 1.5m sa 1.5m (adaptiran mali wc) :)))

OFF 29-11-2006 06:55 PM

Meni se najavljuju neki reperi za snimanje........ probacu sa sm57, zivo me zanima kako ce da legne

tread 29-11-2006 08:40 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
Meni se najavljuju neki reperi za snimanje........ probacu sa sm57, zivo me zanima kako ce da legne

uploadaj nam uzorak da i mi cujemo...

OFF 29-11-2006 08:48 PM

Quote:

Originally Posted by tread
uploadaj nam uzorak da i mi cujemo...

nece to skoro, ali kad bude, bacicu da cujete;)

Manley 29-11-2006 10:43 PM

Quote:

I naravno tata..... U87

Videces sto je tata kada budem postavio sledece nedelje uporedni test sa jevtinijim mikrofonima...tata je da isprazni dzep, a da dobijes prosecan mik
Quote:

Neki ljudi kojima vjerujem na rijec hvale se3300

SE3300 sam probao i mogu reci da sam se iznenadio, pozitivno

Manley 29-11-2006 10:47 PM

TATA je ubedljivo Microtech Geffel M930...za 800 Evra. Toliko je precizniji, neutralniji u basu i visokim, karakterniji u srednjim da U87ai moze da spakuje.

I sam imam U87ai dva komada i ponekada se pitam zasta dadoh pare:confused:

Manley 29-11-2006 10:54 PM

Da se vratim na temu: Ako imas kintu kupi Brauner Phantom ili Geffel M930 i ako mozes da nadjes CAD Equitek E-350, odlican mik za malo para.

Ja sam prosle godine snimao Redman-a kada je bio u Svajcarskoj za NG i na njegovom glasu je CAD Equitek E-350 zvucao odlicno, ako je to dobra referenca za tebe...

Oggy 30-11-2006 12:09 AM

Manley, si probao Brauner fantoma?
Mene sve tako nesto mami...
Ako je dobar, nije mnogo para

Manley 30-11-2006 12:24 AM

Quote:

gde nije dobar....odlican mikrofon....kod braunera nema da ne valja;)

uradio sam test mikrofona....U87ai protiv duplo jevtinijih, 3 puta jevtiniji i 10 puta jevtiniji SE 2200.....sledece nedelje postavljam pa ces cuti.

OFF 30-11-2006 12:49 AM

Quote:

Mislis na onaj jubilarni od 900e ili one duplo skuplje?

Shot 30-11-2006 12:52 AM

@OFF

Ma bjezi od SM57 na rap vokalima!! Ni u ludilu!!
Poanta tih rap vokala je da tu bas treba mikrofon koji dobro prenosi tranzijente, da je brz i detaljan. Meni je jedini dinamicki koji je to uspio Sennheiser 441 (iako nisam probao Shure SM7 i Ev RE20 koji su tu negdje po detaljnosti). Uglavnom, idi na kondenzatorski mikrofon svakako (osim ako ne urlaju ko konji, onda moze dinamicki...ali samo ako stvarno urlaju preko 140 SPLa).

Ja imam Brauner Phantoma i do jaja je!

Kod rap vokala su jako bitne tri stvari - pop filter, udaljenost od mikrofona i dobra kompresija! A mikrofon onda moze biti bilo koji kondenzatorski (pricamo naravno o tim "budget" kategorijama kvalitete).

OFF 30-11-2006 12:56 AM

Quote:

Originally Posted by Shot
@OFF

Ma bjezi od SM57 na rap vokalima!! Ni u ludilu!!
Poanta tih rap vokala je da tu bas treba mikrofon koji dobro prenosi tranzijente, da je brz i detaljan. Meni je jedini dinamicki koji je to uspio Sennheiser 441 (iako nisam probao Shure SM7 i Ev RE20 koji su tu negdje po detaljnosti). Uglavnom, idi na kondenzatorski mikrofon svakako (osim ako ne urlaju ko konji, onda moze dinamicki...ali samo ako stvarno urlaju preko 140 SPLa).

Ja imam Brauner Phantoma i do jaja je!

Kod rap vokala su jako bitne tri stvari - pop filter, udaljenost od mikrofona i dobra kompresija! A mikrofon onda moze biti bilo koji kondenzatorski (pricamo naravno o tim "budget" kategorijama kvalitete).

Hvala, ja bas nemam pojma o rap-u:( , i nikad nisam to radio, a mislio sam po analogiji sa nekim HCom ili gustom guit. svirkom.
A, reci mi, posto nemam priliku da probam taj brauner, kakav je u poredjenju sa AKG c414 , tu su po ceni......

Manley 30-11-2006 12:58 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
Mislis na onaj jubilarni od 900e ili one duplo skuplje?

probao sam jubilarni....isto zvuci kao c, a isto i izgleda, naravno sem boje, prosle godine sam sreo Dirka na jednoj veceri i bas sam ga pitao o razlici, covek kaze da se odlucio na taj korak zbog konkurencije i da su identicni mikrofoni, samo sto ne testiraju svaki mikrofon u seriji kao i Phantom C vec svaki deseti i to je razlog.....

ko ce ga znati

Manley 30-11-2006 01:00 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
Hvala, ja bas nemam pojma o rap-u:( , i nikad nisam to radio, a mislio sam po analogiji sa nekim HCom ili gustom guit. svirkom.
A, reci mi, posto nemam priliku da probam taj brauner, kakav je u poredjenju sa AKG c414 , tu su po ceni......

bolji je brauner, videces iz mog testa sledece nedelje

OFF 30-11-2006 01:07 AM

Quote:

Originally Posted by Manley
bolji je brauner, videces iz mog testa sledece nedelje

jedva cekam taj test...... Ako ti treba pomoc, tu sam (20-tak sati voznje):)

Manley 30-11-2006 01:10 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
jedva cekam taj test...... Ako ti treba pomoc, tu sam (20-tak sati voznje):)

snimao sam r`n`b pevaca.....mozda pojurim i nekog repera

a voznja je oko 16 sati :cool: imamo vremena da izadjemo do grada:drink:

tread 30-11-2006 11:20 AM

Quote:

Originally Posted by Manley
Ja sam prosle godine snimao Redman-a kada je bio u Svajcarskoj za NG i na njegovom glasu je CAD Equitek E-350 zvucao odlicno, ako je to dobra referenca za tebe...

Kako nije dobra referenca, odlicna..

Imao sam priliku probati cjelu tu seriju sE mikrofona (2200, 3300, 5600 i gemini), mogu vam reci da mi ni jedan nije los... Sasvim su ok..

Shot 02-12-2006 09:32 PM

Sad si me podsjetio! Jel itko od vas probao sE Gemini? Tresla su se (marketinska) brda kad je izasao. Jel to valja?

Oggy 02-12-2006 10:59 PM

Ja slusao neke demoe snimljene sa Gemini - jem i onako...
Nista posebno. Tacnije, nista sto bi opravdalo cenu. Malo je krut i grub u odnosu na Classic 2 koji ja koristim i nema tu notu finoce.
Opet, ogradjujem se time da ga nisam licno koristio, niti znam koji je preamp koristen (meni klasik nikako nije radio sa TLA, dok sa Amekom ubi).
Ne bih mogao reci da je los i mogao bih da kazem da mi je bolji od Akg 414, ali mislim, cak sam ubedjen da nije bolji ni od K2.
Ne moram da objasnjavam, da "bolji" i "losiji" spadaju uglavnom u domen subjektivnog. Ja sam muzicar, a ne neko ko se razume u tehniku i komponente. Dakle, samo ono sto se cuje.

Mada, iskreno, impozantno mi deluje vizuelno.

OFF 03-12-2006 02:53 AM

Quote:

.
Ne bih mogao reci da je los i mogao bih da kazem da mi je bolji od Akg 414, ali mislim, cak sam ubedjen da nije bolji ni od K2.
.

Cek, mislis da je k2 bolji od c414?

Oggy 03-12-2006 03:11 AM

Dabome!
Subjektivno, ja ga rangiram za barem klasu iznad.

414 je jako grub i nema finocu koju K2 ima

Max 03-12-2006 03:22 PM

Quote:

Originally Posted by OFF

Definitivno ........

Pozdrav

Manley 03-12-2006 03:29 PM

Quote:

Originally Posted by Max
Definitivno ........

Pozdrav

probao 414 i classic...ne bih se slozio sa vama

postavljanje mikrofona izbor karakteristike mikrofona izbor preampa i igra ulaz izlaz predpojacanja igra veliku ulogu.... 414 je stvarno dobar mik...

jos nesto, dobar mikrofon se poznaje tek po pocetku obrade fajla(eq, comp...itd) ima masa mikrofona koja pri snimanju dobro zvuci, ali ne podnosi eq i comp....

mandrak 03-12-2006 03:36 PM

Quote:

Originally Posted by OFF

Po meni je isto K2 vs c414 bolji K2 .. objektivno:)

All times are GMT +1. The time now is 10:33 PM.