![]() |
Apsolutni sluh
prije neki dan mi je dolazio drug da malo sviramo i zezamo se i tako ja sponatno provalim da tip ima apsolutni sluh...rekoh mu"adje okreni se"...i počeh da pritiskam tonove...pogodi čovjek sve...uhvatih c-maj, čovjek kaže c-maj....uhvatih dmol7, on pogodi...itd...onda probah ja...pogodio sam svaki puni ton..ali polu-tonove nisam mogao....
ima li ko od vas ovu mogućnost...i šta mislite--da li se to stiče ili se sa time čovjek radja? znam da tu dosta zavisi od koncetracije, meni npr. ponekad sami prsti odu na taj tonalitet pjesme koju slušam i hoću da skinem, a nekad ne mogu da pogodim ni najprostije... |
Re: Apsolutni sluh
lako je pogoditi ostale tonove ako znash prvi koji ti je zadat :) pogotovo ako je zadat na istom instrumentu..
mislim, tj. znam da je gospodin 'Bitch' apsolutni sluhista ali samo zato shto, kad god se sretnemo, to napomene :) ajde sad, brani se! ;) :) |
pa da...najbolje je ako je prvo c
|
da, tada je najlakshe.. :)
|
Quote:
|
Ne daj se Bitch, ne padaj na te ljubomorne provokacije :rotfl::rotfl::rotfl:....verovatno mu se rastimov'o Kurzweil pa nije ni skont'o dok mu nisi rek'o :rotfl::rotfl::rotfl: ..... pa sad kao hvalis se...mada kad malobolje razmislim :hyper:
|
Quote:
off @Moritz, Bitch da znate da mi se rasklimao pitch, pa zeza. gde bih to mogao da sredim? aj na pm, da ne kvarimo temu.. |
Baj d vej primetio sam da dosta ljudi brka pojmove... Relativni sluh ili jednostavno dobar sluh nazivaju "Apsolutnim"
|
Quote:
Pitam zato sto ne znam :( pozdrav bogi |
Quote:
bem ga ja, mislim da je "apsolutan" ako covjek ne gleda a pogadja sve tonove pa i akorde... |
moj rođak ima apsolutni sluh. Ima 18 god, uči srednju muzičku, svira gitaru...i tako dođe on meni jednom da mu namjestim ?ice (prije par godina, ja tada nisam znao za tu njegovu "manu") jer on jo? nije znao, i ja je ?timam, a on meni sve "e dobro je, jo? malo...i tako". Sad ja reko neće valjda on da me uči kako da na?timam...međutim, ja ga poslu?am, uporedim sa klavirom, kad ono, nije u ?timu. Međutim, sjetim se ja da moj klavir dugo nije ?timan, i da je za 1/4 tona ispod normalnog (A=440hz)...onda odem do sinta i stavim slu?alice, a njemu ka?em da na?tima gitaru kako misli da treba (naravno, on samo okine ?icu i prema svom sluhu ?tima...dakle bez dodatnih pomagala ili referentnog tona)...i kad je na?timao, ja uporedim, ono tačno ko suza...naravno, nisam odmah mogao da mu čestitam, pa sam kvarno (kad sam prebacio sint na pojačalo da uporedimo) okinuo ton ali istovremenao dr?ao pich kontrol malo spu?ten...da ste mu samo vidjeli facu...tako sam saznao da on ima apsolutni sluh...tako sad kad prolazimo gradom i kad ne?to lupne, svirne sirena, bilo ?to, on mi ka?e koji je to ton...
i u muzičkoj je jedam moj profesor imao aps.sluh...ja bih lupnuo neki disonantni akord i iza njega odsvirao neki ton...on bi pogodio koji je. Mislim da ljudi nezavisno da li su muzičari ili ne mogu da imaju aps.sluh...a mislim i da mo?e da se navje?ba... ja sam rođaka pitao kako on pogodi koji je određeni ton, a on mi ka?e da kao da u svakom momentu "čuje" neki refernatni (pokazivajući mi na potiljak)...to mi je stvarno bilo interesantno |
Quote:
Ako je odgovor na sve ovo DA onda je vjerojatno blizu APSOLUTNOM sluhu. Ako ne onda je samo dobro nauchio raspoznavati prosjechan raspon ljudskog chujnog frekventnog opsega. btw: naletio sam na curu koja ne zna niti shto su tonovi, oktave, akordi i sl. ali za svaki ton koi nie harmonik broja 8 momentalno utvrdi da "zuji" ili da jednostavno "nie dobar". Shto je najgore zhivi u uvjerenju da nema sluha jer njoj sva muzika zvuchi "krivo" i ona to nie u stanju reproducirat tako "pogreshno". Cura ima ugradjen prirodan tuning fork a brije da nema sluha. |
Quote:
Primetio sam da obično ljudi misle da se radi o pogađanju tona po visini, a visina je relativna. U su?tini ljudi koji su rođeni da to mogu, jednostavno osećaju, znaju o kom se tonu radi, nema to veze sa visinom, nego je svaki ton kao jedna boja iz spektra kad se radi o očima. Oni koji su ve?bom iradom do?li do toga su ve?bali da prepoznaju tonove takođe nisu slu?ali visinu nego nazovimo to recimo "kvalitet" ili "posebnost" tona, dok nisu naučili da prepoznaju tu specifičnost koje većina ljudi nije svesna. Tj i mi i oni vidimo u koloru, ali mi nismo naučili niti se bavimo bojama niti nas one interesuju, pa samim tim i ne razumemo, a oni su svesni kolorita i koriste ga. Quote:
|
Quote:
Zna se na cega se misli kada neko ima apsolutni sluh - cujni opseg ljudskog bica koje moze da prepozna tonsku visinu, posto ima ljudi koji to ne mogu anjih je "nauka" nazvala anti sluhisti ili ti ljudi koji nemaju sluha, a to sto ti pominjes je mutant a ne covek. Ljudi koji imaju apsolutni sluh mogu da cuju u svakom shumu i zvuku ( a da nije samo muzicki ton) tonsku visinu , ili pribliznu tonsku visinu ako je ima. (jer cist shum kao shum nema tonsku visinu da me sad tu opet ne bi neko ispravljao). E, oko ovoga mozemo da polemisemo da li sam upravu ili ne, a ne te izvale "da li cujes mikro talase" :banghead:...........da su babi tockovi isla bi ko tramvaj !!!! ajd malo lakse. Kolega Bitch je jedini merodavan (jer samo njega poznajem sa foruma a da znam da ima takav sluh) da kaze kako on stvarno cuje ili vidi zvuk |
Quote:
Nije valjda ba? TOLIKO bitno da ode? na temu i napi?e? komentar "E NIJE, NEGO" tipa? |
"Apsolutan sluh" ne postoji.
Da postoji, morali bi prvo da se dogovorimo po koj hercaznoj skali se on racuna. Da li je to A 440 ili A 442 ili A 438... Pricate o dobrom sluhu i o brzoj i vestoj upotrebi istog. Cak ni to nije parametar mnogo bitan za muziku, jer znam par ljudi ciji interpretativni sluh nije bas neki, ali su zato izuzetno muzikalni, sto mislim da je presudnije od toga da li znas da nastimas gitaru ili flautu u eri jeftinih stimera. |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
@svi Ako nije problem, meni je, recimo, ova tema interesantna, i voleo bih da diskutujemo o toj temi, a sad ako zelite da "apsolutni sluh" krstimo imenom "PERA" i da ga odmah proglasimo i nepostojecim, nemam nikakav problem sa tim, ali vas samo molim da onda nastavimo o ovoj tematici, gde ce za neke ona biti iluzija (nerealnost, naucna fantastika, SF), za druge PERA, a za "zadrte" neka ostane realnost i neka se zove apsolutni sluh... stvarno mi nista od toga ne smeta, i svako ima pravo da to dozivljava i naziva kako god zeli i voli, a najgluplje od svega je NE DISKUTOVATI o temi, nego o tome da li je nesto tema ili nije, ili da li se pojava pogresno naziva ili ne... mislim da i pored svega svi dobro razumemo o cemu je rec. Unapred zahvalan! :) pozdrav bogi |
izvinjavam se za off topic, shiva, je li tebe neko do sada izbacivao sa nekog foruma? pitam iskreno, bez skrivenih namera.
|
Mene takodjer interesiraju ovakve teme. Osobno vjerujem da treba krenuti od pochetka, tj. od toga kako uopche percipiramo sluh. Pri tome ne mislim na auditorni sustav (kojeg vishe manje dobro poznajemo) vech na sam "input" koji taj sustav daje nashem perceptivnom centru. Ako sam dobro shvatio stvari rade ovako:
Auditorni sustav analizira frekvencije, pojachava ih i pretvara u ekvivalentnu vibraciju u audio receptoru. Tu neuroni preuzimaju signal i "dojavljuju" mozgu kakva je "situacija". Svaka vibracija ima svoj vlastiti neuron, a vibracije izmedju pojedinih neurona se "zbrajaju i djele na prosjechnu vrijednost" shto uzrokuje (izmedju ostalog) nesavrshenost ljudskog sluha. Obzirom da se neuronske veze stvaraju i gube tokom cjelog zhivota postoi velika moguchnost da osobe koje posvete pazhnju tom osjetilu s vremenom uposle vishe neuronskih veza za interpretiranje zvuka i tako razviju svoj sluh daleko od "nasljedjenog" sluha. Zanimljiva je chinjenica da neuroni prenose zapravo binarni signal. Jedan neutron ima samo dva mogucha "stanja". OFF i ON ili aktivan i neaktivan. Dakle nash mozak nekim "chudom" od niza neuronskih jedinica (aktivnih) i nula (neaktivnih) zapravo stvara dozhivljaj zvuka. Dakle shto osoba "uposli" vishe neuronskih veza za interpretiranje zvuka to je "rezolucija" audio osjeta vecha i sadrzhi vishe informacija. Zapravo u stanju je primjetiti vechi broj promjena u istom periodu vremena. Poput povechanja sa 44100 kHz na 48000 kHz. No spajanje neuronskih veza je zapravo ono shto zovemo uchenjem. Primjer: da bi zapamtili da je: Petar Petrovich rodjen 1976 godine moramo neuronskim vezama povezati verbalne pojmove (Petar i Petrović) sa aritmetichkim pojmom (godina 1976) i k tome "upisati" novu informaciju o tome zashto su ta dva pojma povezana. Naravno ovo obavljamo potpuno nesvjesno. Dodavanjem novih neuronskih veza za interpretaciju sluha dolazimo do istog procesa kao i kod uchenja. No obzirom da zvuk ne spada u verbalne pojmove niti u matematichke... kako mozhemo biti sigurni da je nash sluh uopche ispravno kalibriran? Kako uopche mozhemo biti sigurni da svi chujemo zvuk jednako? Vjerojatno zato shto zvuk asociramo sa verbalnim pojmovima poput plitak, masan, dubok, iritantan, rezonantan itd. Ipak chini se da svi imamo jednaku sliku o tome shto je masan zvuk a shto iritantan. To dakle sugerira da neuronske veze nisu proizvoljno postavljene vech da kod svakoga one jednako povezuju odredjene karakteristike zvuka i odredjene verbalne pojmove. No ako posjedujemo vrlo uzak vokabular onda bismo bili i auditivno limitirane percepcije. Drugim rjechima tada je nash sluh definiran nashim komunikacijskim sposobnostima i razvijenosti vokabulara. Mnogi znanstvenici sumljaju da je sintaksa jezika (govora) zapravo neshto shto je kodirano u nashem DNA i da je to zapravo dekoder kojim hrpu neuronskih jedinica i nula pretvaramo u sliku, zvuk, prostor, vrijeme i sve shto tvori nashu percepciju. Ovo nisam ja izmislio niti tvrdim da je ova teza tochna. Chini mi se vrlo vjerojatna pogotovo zato shto (kad malo razmislim) nisam sreo osobu vrlo izrazhenog sluha a plitkog vokabulara. Obratnih sluchajeva ima dosta, ali to mozhe znachiti samo da osoba ne obracha pazhnju na sluh vech "vokabular" koristi za slikanje, laprdanje ili neshto treche. Doista me zanimaju mishljenja drugih i eventualno pokushaj analiziranja vlastite auditorne percepcije u usporedbi sa vokabularom. Ono shto ne mozhemo opisati je ono shto nismo dozhivjeli... ima smisla. Zar ne? |
Quote:
|
Mene, na primer interesuje upravo prepoznavanje frekvencija (ne tonova... jer tu izgleda treba da se nesto dogovarate, a ja ne bi da to "dogovaranje" citam... :) ), koliko je taj proces ponovljiv, ako to covek uopste moze, koliko je precizan (+/- X Hz), od cega zavisi (koncentracija, odmornost, godisnja doba, sta god...).
Iskreno, manje me zanimaju naucna objasnjenja te pojave, a vise konkretne mogucnosti sluha... Zasto me NE zanimaju naucna objasnjenja? Pa jednostavno zato sto to mogu da procitam u bilo kojoj ozbiljnijoj knjizi koja se bavi tim pitanjima, pod uslovom da me to zanima, te mislim da je stvarno bespredmetno smarati Forum koji se bavi pitanjima muzicke produkcije sa tim, u smislu da postavljam pitanje o mehanizmu ove pojave. Znaci, meni je LICNO interesantnija prica o dometima ove ljudske sposobnosti, sta sve moze, sta sve ne moze, prakticno, jer (opet licno, pa mozda i gresim) smatram da je to korisnije i ostalim clanovima Foruma, barem u cilju da saznaju malo vise o tome, kako ljudi koji to mogu to dozivljavaju, kako i da li vezbaju, itd... Znaci praksa, praksa, praksa... sta ste culi, videli, doziveli... itd. Inace (neke) nauke mi je puna glava, i to vrlo cesto zna da sakrije drvo u sumi. Eto, vrlo licno, mozda i sebicno, sam izneo svoja interesovanja i zelje za sadrzaj ovog threada, u nadi da nisam usamljen. pozdrav bogi |
Quote:
:D |
Chovijek bi dobio dojam da ima neshto shto mi mozhete oduzeti i da me time ucjenjujete. No vjerojatno mi se to samo chini, jer to je teshka fikcija. Nemate me s chime ucjeniti, a i da imate... ne mozhete me ucjeniti. Ucjenjujete samo sebe. Obzirom da zasigurno postoi razlog tome i taj razlog sam definitivno ja... Nema potrebe da "suptilno" ucjenjujete jer tendencija je da boravim tamo gdje to ne remeti okolinu, a ochito ovdje to nie sluchaj ;)
salut! |
Daj, Shiva, nismo deca;) :)
Niko sigurno nema nista protiv tebe licno ovde, niti protiv tvojih stavova. Imas malo obicaj da od konkretnog napravis apstraktno, da razvodnjis diskusiju, i to nekad zasmeta. Meni si, licno, veoma simpatican (ne kao muskarac, posto nisam od takvih:D ), samo skontaj da ovde ima ima i umetnika ali i dosta tehnicara i inzenjera cije je izrazavanje cesce precizno, sazeto i konkretno.... Ps. Svi jos ocekujemo objasnjenje tvoje reverb tehnike;) |
Quote:
Kako se pomoću prigušivanja čula, http://brandautopsy.typepad.com/phot...ar_speak_1.jpg čulni centri aktiviraju više nego obično, moguće je postići takozvani "mentalni sluh" i čuti razgovor na udaljenosti od više desetina metara, suptilnu komunikaciju životinja, itd. Setimo se Tesle. Kaže da je od četrdesete godine bio u stanju da savršeno jasno čuje prasak gromova na udaljenosti od 550 milja. Da čuje otkucaje časovnika iz trće sobe od njegove. Sletanje muve na sto bi njegovo uvo primalo kao tup udar, a pisak lokomotive udaljene trudesetak milja bi zaljuljao klupu na kojoj je sedeo i osetio bi nesnosan bol. "Sunčevi zraci koji su razmacima bili prekidani, izazivali bi toliko snažan potres u mom mozgu, da bi me ošamutili. Morao sam sakupiti svu snagu volje da prođem ispod mosta, jer bih prolazeći osetio neverovatan pritisak na lobanju. U mraku su moja čula bila osetljiva kao u slepog miša i mogao sam da razaznam konuturu nekog predmeta na udaljenosti od 12 stopa čudnim osećanjem jeze na čelu." Kao što se rezolucija zvuka i kvalitet (verodostojnost-objektivnost-neizobličenje) algoritma može povećavati u komp. tehnologiji, tako i mi možemo povećati našu osetljivost čula. Složićete se samnom? |
Quote:
...ista situacija je kod mene.. ne treba mi nikakav referentni ton, da bi cuo da citroen ima c-mol zmigavce (c-es) ili slicno... jednostavno je tako. Sad oko one price sa brojevima i Hz... pa ovako. Posto znamo da je A1 440 hz upamtio sam programirajuci ranije Commodore 64 u basicu da je C2 oko 523 hz. I tako mi je prakticno da na bini ako cujem mikrofoniju koja pisti C3 da kazem monitor inzenjeru da svuce na parametrickom 1khz za par db/a i sve ok... znaci stvar je u mom slucaju samo zapamtiti 7 brojeva recimo prve oktave koji ton koliko ima herca pa onda lako racunati dalje... sto mu dodje korisno samo za live sound, ne vidim nigde drugde primenu HZ varijante... e sad sto se tice skidanja pesama to je stvarno velika pomoc... mada vec jako dugo ne skidam nista (osim Chick Corea-e:)) ...zna da bude i strasan bol (nervno -fizicki) kad cujem da recimo neko fals peva, imam instant glavobolju i to ne prijatnu! Znaci ako neko hoce da mi napakosti neka mi peva fals :D @ all opet kazem perfect pitch je super korisna stvar ali nikako ne preko potrebna da neko muzicira kako valja... mnogi gitaristi recimo vremenom nauce kako koja prazna zica zvuci pa i sami prepoznaju visine... moj jedini problem je nastao posle drugog razreda srednje skole jer sam u stanu dve godine vezbao na klaviru koji je bio pola tona stiman nanize! a gazdarica nikako nije htela da ga ja prestimam, nego sam na kraju krisom demontirao pianino i navuko ga na 440... to me je malo poremetilo, ali se i dalje kolko tolko drzim :) any questions? ... voljan sam da discuss;) pozz :cool: |
Quote:
Znaci, deduktivno. Niko se ne radja da moze da prepoznaje frekvencije, jer za njih i ne znas dok ti ne zatreba. Fora je takodje i u harmonicima, tj rasporedu alikvotnih tonova jer i od njih zavisi kako ces frekventno slagati nesto (ovo se cesto desava u procesu samog mixa). Tu ti takodje treba predznanje da bi znao na koje tonove, trebas dodatno da se usredsredis. |
Quote:
e, sad se ja bas ne razumem u tonove jbg (nemam nikakvu muzicku skolu), ali mi se cini da ona peva u povisilicama (nadam se da me razumete) i to me strasno iritira. |
Apsolutni sluh je veoma redak, isto kao i apsolutni nesluh!
Mada najbolje da za to pitate Shivu, on ce vam to objasniti! |
Quote:
Jedinica za frekvenciju 1Hz nije prirodna pojava, nego je samo prilicno precizno opisuje, ljudi su je definisali i napravili odnose, odnosno neke brojke za "zapamtiti"... koje u prirodi ne sluze nicemu drugom osim da medjusobno znamo da se sporazumemo. Slicno vasim "notama" samo nesto "malo" preciznije, jer mnoge zivotne stvari vaznije od muzike zavise od te precizne definicije. Opaska da me zanima prepoznavanje frekvencija u hercima, je samo zbog toga sto sam "namirisao" da cete se morati da "dogovorite" oko skale, odnosno definicije frekvencije za A (440, 442,..),... a to je bez veze ako imamo precizniju definiciju, oko koje nema diskusije... znaci kako prepoznajete 440Hz je jasnije od kako prepoznajete visinu note A. Samo se dovijam da izbegnem nepotrebnu diskusiju, ali mi, eto, to ne polazi za rukom zbog svega drugog na ovom threadu :) pozdrav bogi |
Quote:
Odakle potice, po tvom misljenju, ta pojava bola zbog fals pevanja? Mislim konkretno... da si slucajno odrastao u sredini koja tako "normalno" peva, da li bi te glava opet bolela? Znam da je vec pitanje diskutabilno, jer pitam "sta bi bilo kad bi bilo"... ali eto, neko tvoje razmisljanje o tome.... Drugim recima, da li je TACNA skala naucena (ipak) ili je i to neka prirodna pojava kod ljudi? pozdrav bogi |
Quote:
Ako covek prepoznaje frekvencije u smislu nekog osecaja topline, hladnoce, plavog, crvenog, ljubicastog, tuge, srece,.... pa jos mesavine svega toga po malo, i ako SVAKI PUT POGODI, onda je logicno da predjemo na neku precizniju skalu a to su HERCI... nista preciznije nemamo na raspolaganju... a da je lakse da se opise... i da jos drugi shvate :) Ne, sigurno nisam hteo da pravim od ove price, diskusiju o paranormalnim pojavama... mozda neki drugi put, najverovatnije nikad... ;) pozdrav bogi |
Bas me zanima ovo oko Bitch- ove bolne reakcije. Otprilike mi je jasno o cemu prica, ali se meni to recimo javlja kada su dva instrumenta ili vokal i instrment u neskladu po pitanju stima.
Moja interpretacija, koja ujedno opravdava i moju tezu je da kod ljudi sa tako dobrim sluhom se u jednom momentu stvara navika, pogotovo ako sviraju instrument sa fixnim stimom kao sto je klavir (manje-vise) ili klavijatura, gde je A uvek 440 hz (osim ako drugacije ne odredis). Ja recimo, ne mogu da sa 100% sigurnosti (i tacnosti) otpevam neki ton bez ikakve intonacije, ali ga zatoo lakse prepoznam odsviranog. Opet, ne kao 440 hz vec kao "nesto oko A". Nekada se desi i da pogresim za polu stepen, ali to spada pod nesavrsenost sluha, a dosta cesto to zavisi od samih vremenskih uslova, vazdusnog pritiska, buke na bini (ovo je inace zesce zajebano gde sam na jednom TV snimku ukapirao da je "dojajna" svirka u stvari bila debakl jer smo stvarno sve i odsvirali dobro i otpevali, ali sve za transponovan polustepen u odnosu na bend, cisto kao suza... :banghead: ) Iskreno, ne mogu da provalim da li je neki "A" 440 ili 438 samo cuvsi ga, mada kada cujem i 440 i 438 cujem razliku. Mene interesuje sledece (pitanje za Bitch-a); Da li si ti taj bol izazvan nesavrsenoscu stima dozivljavao i pre nego si poceo da pohadjas muzicku skolu, ili se to desilo tek nesto posle. Jako me to zanima, jer ja i dalje tvrdim da apsolutan sluh ne postoji, vec samo dobar. Zasto? Zato sto je sam temperovan sistem vestacka tvorevina i pod uslovom da neko i ima apsolutan sluh, on bi za pojmove 99% nas pevao fals, jer bi pevao matematicki ciste oktave, a to u temperovanom sistemu nije slucaj... Ajde, sad bas kad smo oziveli ovu temu, da vidimo gde cemo zavrsiti... :) |
Quote:
Skala u hercima je objektivna skala i nema mnogo veze sa covekovom subjektivnom percepcijom herca, kao ni decibel npr. Nase uho ne cuje promene frekvencije linearno, vec logaritamski, opet, po istom kao i za sva druga cula, Veber Fehnerovom zakonu. U ovom slucaju, kod temperovane muzicke skale, svaka sledeca nota je za 6% visa od prethodne, sto se ocigledno ne poklapa sa skalom u hercima, medjutim, nama zvuci savrseno jednako. Kako se ide prema visim frekvencijama, svaka sledeca nota nosi sa sobom sve vise herca razlike, a mi to cujemo kao promenu za pola note. Na gornjim frekfencijama bi promena za pola note iznosila recimo: 10000*6/100 = 600hz dok bi na donjim frekvencijama iznosila 100*6/100 = 6hz, a mi bi obe promene culi kao promene za pola note. Tako da je nemoguce za ljude da cuju zvuk u herc precizno, mogu samo napamet da nauce koje note imaju koju frekvenciju pa da je tako razaznaju. U tom opsegu o kome pricate ~ 400 hz, moguce je cuti relativno male promene sto se da zakljuciti iz gornje jednacine, medjutim generalno gledajuci na celu skalu nemoguce je razaznati za bilo koga, pa makar bio i wunderkind razliku izmedju 8000 i 8001 hz, mada je ljudsko culo sluha mnogo osetljivije od ove promene za 6%, pogotovo na nizim frekvencijama o kojima pricate. |
Quote:
"Polovina note" oznacava ritmicku vrednost od dva otkucaja u cetvrtinskom taktu (te ne vidim kakve veze ima sa pricom...) Pravi termin je "polustepen" Posebno je netacno da ljudsko uho dozivljava i 6hz i 600 hz kao polustepen, jer je u pomenutom opsegu kamertona, to otprilike cetvrt stepena (mislim na 6 hz) koji ljudsko uho itekako egzaktno razlikuje, jedino sto moderna notacija, ili muzika uopste ne poznaje takav razmak, ali on postoji u muzici raznih kultura na istoku. Ono sa matematikom ti je dobro islo :) |
Quote:
Quote:
Za 100 hz, sledeci polustepen je na 106 hz, za 10000 hz sledeci polustepen je na 10600 hz, mi te dve razlike cujemo jednako, svaka oktava nam zvuci jednako, iako svaka ima duplo vise frekvencija u sebi, sto znaci da ne cujemo linearno, te je nemoguce cuti tu razliku od 6 herca jednaku u celom frekvencijskom opsegu. |
Quote:
Radi se o nauchenom prepoznavanju koje zasigurno mozhe dosechi nevjerojatne razmjere, ali da se radi o prirodnoj pojavi oktave koje bi netko "chuo" bile bi pitagorine oktave. Netko je spomenuo i harmonike, i dobro ih je spomenuo. Osim sinusnog vala svi tonovi imaju harmonike. Neuk sluh nie ih u stanju raspoznati dok izvjezhban sluh s lakochom chuje i harmonike. To znachi da maskiranje tonova ne radi kod svih jednako, tj. da je podlozhno vjezhbanju. Osobno sam mishljenja da drug Bitch nema nikakvu urodjenu sposobnost vech je njegova moguchnost interpretacije tonova rezultat vjezhbe i fokusa. Vechina nas raspolazhe jednakim resursima, a djeli nas samo ulozhen trud (barem kad se radi o ovakvim stvarima... politika i financije su posebna pricha). Svi mi imamo jednak sluh samo neke je slabo briga za to, a neki tome poklanjaju puuuuuno pazhnje. Osjetilni sustavi neprestano evoluiraju. Kod evolucijski "mladjih" sisavaca brojni su primjeri gdje zhivotinje vide samo crno-bijelo. U bibliji i davnijoj proshlosti spominju jedva 6-7 osnovnih boja dok danas vidimo stotine varijacija boja. Postoi i "bolest" sinestezija koja kod ljudi uzrokuje spontano povezivanje slova, zvukova i brojeva sa bojama. Do nedavno su vjerovali da se radi o haluciniranju, ali danas je jasno da postoi pattern po kojem odredjeni brojevi dobijaju odredjene boje, i da smo svi skloni tome. Isto vrijedi i za zvuk. Spontano evoluiranje osjetila se deshava kod pojedinih osoba ali postoje i tehnike da se taj proces ubrza. |
Quote:
Oggy i Shiva potpuno se sla?em sa vama. pozz |
Quote:
Hvala na podrsci, Oggy. :) pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 09:40 PM. |