Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Reverb preporuka? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15521)

goran ns 02-10-2006 09:44 PM

Reverb preporuka?

Koji reverb mi mozete preporuciti za vokal za Cubase SX?
Pop muzika je u pitanju!
Fala!!!

OFF 02-10-2006 10:05 PM

Re: Reverb preporuka?

Cek, postavio si pitanje u DSP forumu. Da li te interesuje preporuka UAd/PoCo ili VST?

goran ns 02-10-2006 10:21 PM

vst!

OFF 02-10-2006 10:30 PM

Neki impulsni svakako, IR1, Altiverb, pristine space....... Cini mi se da za neke stvari nije los ni onaj algoritmix (tako nesto), ali nisam se puno igrao. Ja uglavnom koristim DSP reverbe (za vokal uvek), ali impulsi uz mali delay, mozda doubler ili chorus, znaju biti OK

Klarinetista 02-10-2006 10:34 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
Cek, postavio si pitanje u DSP forumu. Da li te interesuje preporuka UAd/PoCo ili VST?

a CW?
:mad: :mad: :mad: :mad: :mad:

kravadinka 02-10-2006 11:32 PM

Pazi ovako, sto se tice VST reverba mozes odmah da zaboravis da ces ista naci a da budes "zadovoljan", a da pri tom ne mislis kako je Quadraverb dobra sprava!

Ja sam se patio dve godine sa raznim impulsima, naravno da oni najbolje od svega rade, ali sve je to nista u poredjenju sa jednim PCM 80 koji sam na kraju kupio i samo iscoolirao "problem" sa reverbom!

Znaci sve moses da nadoknadis, EQ i Compressor, ali reverb!

Lexicon!!! U najmanju ruku MPX 500 ili MPX 1!

Pozdrav!

OFF 03-10-2006 09:55 AM

Quote:

Originally Posted by kravadinka
Pazi ovako, sto se tice VST reverba mozes odmah da zaboravis da ces ista naci a da budes "zadovoljan", a da pri tom ne mislis kako je Quadraverb dobra sprava!

Ja sam se patio dve godine sa raznim impulsima, naravno da oni najbolje od svega rade, ali sve je to nista u poredjenju sa jednim PCM 80 koji sam na kraju kupio i samo iscoolirao "problem" sa reverbom!

Pozdrav!

Vidis, ja se ne bih slozio s tobom. Ne o tome da PCM 80 nije bolji od VST reverba, vec da su reverbi najslabija tacka VST efekata. Sa impulsima se da napraviti vrlo korektan mix, ali sa VST kompresorima..... hm. Ako bih morao da se odreknem reverba sa UAD/PocO ili kompresora sa UADa, pre bih reverbe radio sa VST. E sad, dobar komp u mixu tesko proguta vise od 4-5 IR1, ali kad je dz.... onda - export, pa iznova. Ko ne radi na sat, isplati se.

@Klarinetista
Izvini, zaboravih za CW, mislio sam da se to vise ne koristi:D

idekius 03-10-2006 11:45 AM

Quote:

Pozdrav!

Cime to mogu da se nadoknade EQ i cimpressor? Reci mi da ne trosim novac...

Za MPX-1 kazu da je dobar... nisam ga probao... Ali MPX-500 (kao i 550, 100, 200) ???? Za sta je to dobro, izuzev za tezgu??? Mislim, ako ces "da odzvanja", onda moze... :)
Od kada to MPX-500 ima bolji sound od npr. Altiverb-a???

Slazem se da je hardware dobra stvar, ali nije bitno samo da bude hardware, pa da se palimo na njega... O.K. za PCM, L... ali MPX...
'Ajd' da neznam sta je...

Malo, malo, pa me na ovom forumu odusevi paljenje na jeftin hardware, zato sto je hardware, pa zato radi bolje nego software :)

Razni Behringer i Yamaha digitalni mixerchici, MPX Lexiconi (izuzev, eventualno, tog MPX-1), TC Finalizeri i slicne nesrece... uhhhh... stvarno ne mogu da verujem da je to nekome ozbiljna i profi oprema, koja je bolja nego software, zato sto je hardware :mrgreen:

Na zalost, takvi stavovi potvrdjuju onu staru izreku: "Plati, da bi umeo da cenis...". Da si stvarno dao 1000$ za Waves IR-1, ili 500 eu za Altiverb, pricao bi da su najbolji na svetu :)

Razumem i opravdavam kad se neko pali na npr. SSL, MCI, L480, AMS Neve, Pultec... tid...itd... ali, kad se neko lozi na MPX500, TC Finalizere i ostale niskobudzetne naprava... mislim... idi, begaj prijatelju :D

idekius 03-10-2006 11:46 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
@Klarinetista
Izvini, zaboravih za CW, mislio sam da se to vise ne koristi:D

:mad::banghead: Pa sta ti je ovo trebalo? :mrgreen:

goran ns 04-10-2006 08:35 PM

Fala vam svima!
Nesto od ovga ce mi valjati sigurno!!!

STUDIOTON 04-10-2006 08:56 PM

probaj wave arts masterverb ..

alen 04-10-2006 11:09 PM

Altiverb sa svojim impulsima,Art Acoustics Reverb,Timeworks ReverbX,
Sonic Flavours R66,Audio Damage Reverence,Nomad Factory Analog Signature
Blue verb(probao sam samo demo i fenomenalno duboko mi je zvucao)

A od DSP reverba No.1 koji sam poslusao mi je Creamware-ov P100(plate).

Ad Fines 05-10-2006 12:11 AM

Quote:

Pozdrav!

A da si tek kupio PCM 91........

kVu 06-10-2006 10:04 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
Neki impulsni svakako, IR1, Altiverb, pristine space....... Cini mi se da za neke stvari nije los ni onaj algoritmix (tako nesto), ali nisam se puno igrao. Ja uglavnom koristim DSP reverbe (za vokal uvek), ali impulsi uz mali delay, mozda doubler ili chorus, znaju biti OK

u direktnom poredjenju IR1 i pristine space sa istim impulsima ovaj drugi mi je zvucao ko smece... samo da dodam... ali sad je tu altiverb :D

OFF 06-10-2006 10:54 AM

Quote:

Originally Posted by kVu
u direktnom poredjenju IR1 i pristine space sa istim impulsima ovaj drugi mi je zvucao ko smece... samo da dodam... ali sad je tu altiverb :D

Jesi poredio IR i Altiverb sa istim impulsima?

kVu 06-10-2006 10:57 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
Jesi poredio IR i Altiverb sa istim impulsima?

ne jos.. cak nisam ni koristio dosad druge impulse na altiverbu

perun 06-10-2006 11:24 AM

Quote:

Originally Posted by kVu

Kad bih samo znao gde si ih poredio??? Tj. na kakvom slusanju (itd)... Mislim, Voxengo pisha po IR1 i ostalima sa 200 metara visine. Realno. Ajde, Altiverb je na istom nivou po meni. Dobar je!

Iako mi je sve to polu-kita, on se definitivno izdvaja i po jednostavnosti rukovanja i po zvuku (hahaha, ako ima ikakvog zvuka u celom tom impuls tripu)! A poredili smo ih vise puta.

Ajd' ti ponovo to poredi, pa ces se sloziti sa mnom...;) Doduse, sve je stvar ukusa, zar ne?

kVu 06-10-2006 11:39 AM

Quote:

Originally Posted by perun
Kad bih samo znao gde si ih poredio??? Tj. na kakvom slusanju (itd)... Mislim, Voxengo pisha po IR1 i ostalima sa 200 metara visine. Realno. Ajde, Altiverb je na istom nivou po meni. Dobar je!

Iako mi je sve to polu-kita, on se definitivno izdvaja i po jednostavnosti rukovanja i po zvuku (hahaha, ako ima ikakvog zvuka u celom tom impuls tripu)! A poredili smo ih vise puta.

Ajd' ti ponovo to poredi, pa ces se sloziti sa mnom...;) Doduse, sve je stvar ukusa, zar ne?

kakve veze ima to sa slusanjem?

zvenknem rim shot/stik recimo

na IR1 duplo gusci reverb nego na voxengu, i itekako se cuje.. odnos dry/wet identican.. ili mozda treba jos nesto da podesim na voxengu?

uporedi i ti.. moguce da ga logic zajebe ili nesto sl... al jako dobro se secam koliko mi je voxengo ogavno zvucao.. ne bi ih ni poredio da mi nije zaintirigiralo mastu sto sam upalio dva ista impulsa na oba i tolika razlika...

u mixu nisam poredio

perun 06-10-2006 11:55 AM

Quote:

Originally Posted by kVu
kakve veze ima to sa slusanjem?

zvenknem rim shot/stik recimo

na IR1 duplo gusci reverb nego na voxengu, i itekako se cuje.. odnos dry/wet identican.. ili mozda treba jos nesto da podesim na voxengu?

Pa, i jedan i drugi su gusti ko bistri sok od jabuke! Ok... Kako god, mozda sam ja istripovao. :oA mozda i nisam!;):D

De gustibus non est diputandum! Ajd! Meni je Voxengo bolji... Probaj da dzaras malo parametre. Nisu isti.

perun 06-10-2006 12:00 PM

Bas pricam s Nebojsom malopre, ne znam kako si uspeo da ih poredis, kad IR ne cita iste impulse kao Voxengo!? Svaki "zajednicki" impuls koji bi mozda i ucitao nema iste parametre, s tim da je IR u konstantnom klipu kad ih ucitas!

Ishalucinirao si... Nisi ni mogao da pravis AB test. Uostalom, probaj da nadzaras stereo wide, level i ostalo u Voxengu, pa ces se i sam uveriti u neku razliku!

Naravno, u korist VOXENGA!

kravadinka 07-10-2006 02:00 PM

Pazi ovako, taj mpx 500 je pomenut cisto zbog njegove cene, eto meni ga nude za 200 eura! A lako je reci sta valja, eto uzmi 960 i resi problem! PCM 81-91 su oko 1700 eura ako se nevaram, pa nije to ni tako malo!

Eto da se ispravim, mpx 500 ne spada u tu kategoriju!

Slazem se potpuno za to da ljudi mnogo tripuju kad je hardware u pitanju, po svaku cenu samo da nije plugin!
Slazem se i da su impulsi dosta poboljsali reverb pluginove i celu sliku u mixu, ali definitivno da je PCM serija mnogo ozbiljnija od svega toga!

Pa i ja sam se nalozim pa uzmem da radim sa impulsima i tripujem se kako je to isto, ali cim ukljucim spravu prica se zavrsava!

U svakom slucaju, ljudski faktor je veliki deo svega ovoga i to hardware i software ponekad i nema toliko smisla!

alen 07-10-2006 10:56 PM

Ma sve je to u redu.Majstor ce sa bilo cim da uradi cudo.Ali meni kao amateru u ovom poslu,namestiti dobar reverb je nauka.Sve dok nisam
imao srecu probati neki od kvalitetnijih.Jednostavno,kad cujem kvalitetan
reverb on odmah zazvuci extra,odmah mi je mnogo jasnije sta sam hteo
da dobijem i ceo postupak mixa je mnogo laksi.Istina je da impuls moze
da zvuci dobro,ali koriscenje istih zahteva da ceo mix bude perfektan,da
je sve na svom mestu kako bih isti isplivao iz cele matrice.A to treba znati.....
Ja ne znam.Za mene nikada impuls ne moze biti ni 50% koristan kao
neki jaci reverb.Imam u studiju MPX1 koji sam u pocetku u sirokom luku zaobilazio verujuci u VST-ove ali na kraju shvatih da je sve to u native
varijanti jako neozbiljno.A pricam o MPX1.Da ne spominjem cremware-ov
P100 koji kasnije cuh ili pravi PCM91.
Kada sam pocinjao sa ovom pricom,pricom kojom se i danas bavim najveci
problem mi je bio ukapirati kako funkcionisu neke stvari,stvari tipa
kompresora,reverba.Hiljade procitanih textova mi nije pomoglo da ukapiram sta je sta,dok nisam imao priliku da probam pravi kompresor,pravi reverb.
Tada sam u par trenutaka ukapirao sta radi atack,rel.,pre-delay,damping.........
Istina je da se sa jeftinim efektima mogu uraditi kvalitetni mixevi,ali
to su retki slucajevi.Ili je covek koji to radi jako dobar u svom poslu ili
jednostavno ima vremena na pretek i moze sebi prisustiti zadovoljstvo
beskrajnog experimentisanja.Na zalost sve vise se placa expeditivnost
a to se u vecini slucajeva moze postici samo radom na kvalitetnoj
opremi.

Kako god,ako pricamo o softwerskim native reverbima i dalje vise verujem
matematickim reverbima(Timeworks ReverbX,Art Acoustics....) nego impuslima.Evo
pojavih se Altiverb,sa kojim pokusah vise koristi impulse ali ne ide.Nesto mi tu fali.

SHIVA 08-10-2006 04:07 AM

Quote:

Originally Posted by alen
Kako god,ako pricamo o softwerskim native reverbima i dalje vise verujem
matematickim reverbima(Timeworks ReverbX,Art Acoustics....) nego impuslima.Evo pojavih se Altiverb,sa kojim pokusah vise koristi impulse ali ne ide.Nesto mi tu fali.

S ovime se slazhem. Iskreno malo sam se i brinuo shto svi tako hvale impulsne reverbe a meni zvuche generalno loshe. Netko snimi odlichan reverb sa gitare Santane i stavi ga na svoju sumljivu kopiju fendera i tranzistorsko pojachalo od 15W. Sada odlichan reverb na loshem soundu gitare postaje kao odlichne sise na piletu ili sedlo na kravi.

Opchenito sam primjetio da ljudi tako olako okarakteriziraju neki reverb kao dobar ili losh a da zapravo nisu u stanju objasniti neku objektivnu razliku. To sugerira da je razlika zapravo objektivna (dakle postojana) ali su nasha percepcija i (ochito) poznavanje "struke" limitirani. Kao npr. kad lijechnik opche prakse pogleda nalaze krvne pretrage i prema nekim abnormalnim vrijednostima odmah uvidja da neshto nie u redu iako che tek pregled specijaliste i dodatne pretrage otkriti dovoljno simptoma za postavljanje dijagnoze. Dakle nie potrebno vidjeti kompletnu sliku da bi ustanovili da neshto ne "shtima" vech to "instinktivno" chujemo. Da bismo diskutirali o kvaliteti reverba ili "dijagnozi" (dija = uzduzhno ili kroz, gnoza = znanje) potrebno je usporediti pojedine "simptome" i tako definirati tochnu razliku izmedju "dobrih" i "loshih" reverba ili pacijenata.

Josh jedna interesantna komponenta hardverskih reverba su kompresori. Koliko mi je poznato solidan broj top hardverskih reverba su takodjer digitalni matematichki reverbi s jakim procesorom koi radi samo na reverbu pa postizhe vechi broj izrachuna od VST-a, a mnogi "iza kulisa" imaju i jake kompresore koima stvaraju "density" i/ili "dump". Dakle trebali bi uzeti u obzir da usporedjujemo reverb + kompresor sa reverbom. Pored toga pokushajte snimiti sound u 32 bita i procesirati na ga nekom VST reverbu koi podrzhava 32 bit input i radi izrachun u oversamplingu. Isti sound smanjite na 16 bita i precesirajte na istom reverbu. Razlika na A-B testu je ogromna.

Ono shto hardver definitivno ima su stotine sati rada raznoraznih inzhinjera koi su dizajnirali uredjaj te stotine sati programiranja preseta i raznih automatskih kontrola koje nisu dostupne kroz interfejs (kao kompresor). Te sate rada netko mora i platit, i to je sasvim OK. Ako netko zheli brze rezultate a bez da poznaje "materiju" brizhljivo dizajnirani reverbi sa ultra prigodnim presetima su idealno rjeshenje. Samo nemojte uvjeravat one koi tek pochinju da su hardverski reverbi jedino rjeshenje ukoliko niste postavili tochnu dijagnozu. Produkcija nie religija... vjerovanja ne stvaraju glazbu.

alen 08-10-2006 11:07 AM

Nije stvar u verovanju i predrasudama nego jednostavno u onome sta mom
uvu prija u prostoriji u kojoj radim,na koju sam navikao i u kojoj sam car (: .
Jako dobro znam da razlikujem dobar zvuk od loseg.Cifre me ne zanimaju previse
jer ne proizvodim efekte nego ih samo koristim,najvise koristeci slusni aparat.
Ja bih jako voleo da me je neko 'zeznuo' kada sam pocinjao i nagovorio
me da kupim KVALITETNIJU hardversku spravu,da sam imao mogucnosti,naravno.
Ja jednostavno ne smatram da ovom pricom mozemo isfrustrirati nekog pocetnika,koji
iole ima sanse da se ozbiljnije bavi ovim poslom.Price o jacim hardwerskim komadima mogu samo biti smernica prema kojoj treba da se krecu pocetnici.Mislim
da je MNOGO 'OPASNIJE' uveravati pocetnike kako su VST efekti danas 'do jaja' i da je kupovina OZBILJNIH sprava bacanje para.Jednostavno to nije istina i nikada nece biti.
Ja dosta koristim VST zato sto sam primoran ali sve sto radim radim u pravcu da dodjem do ozbiljnih sprava,ako nekad napravim priliku.

Problem kod pocetnika je taj sto ne mogu spoznati granicu do koje se moze
neki VST provozati ako nisu imali priliku cuti kako to rade ozbiljne sprave.

To je kao ono,nauci da vozis stojadina pa ces lako voziti ferari.Pazi da nije tako.Mislim
da je ipak slucaj obrnut.

Mozes ti ,svakako,i bunar iskopati kasikicom od eurokrema.Sve se moze.

Ono sto svi treba da znaju je da stara izreka jos uvek vazi : "Bez alata nema ni zanata ! ".

SHIVA 08-10-2006 01:13 PM

Ferarri ide brzhe od stojadina, ima veche ubrzanje, bolje drzhi cestu i na kraju izgleda dosta bolje od stojadina. Struchnjak za mehaniku bi pored ovoga s lakochom nabrojao josh 20 razlika. Daj ti nama navedi 3 konkretne razlike izmedju ozbiljne sprave i neozbiljnog VST/DSP reverba. Ja ne kazhem da razlike nema... al mi se chini da malo tko zapravo zna u chemu je razlika, izuzev u cjeni i vjerovanju u "kolko para - tolko muzike".

Ja kad tvrdim da je X ekvilajzer bolji od Y ekvilajzera to i argumentiram. Npr. X ima precizniji hi shelf i notch filter, a Y odstupa 1-3 dB u deklariranoj redukciji gain-a. Ako kazhem da "jednostavno zvuchi bolje" ta tvrdnja postaje uvjerenje, a uvjerenja su temelj predrasuda, dogme i neznanja. Uvjerenja zahtjevaju obranu dok chinjenice govore same za sebe.

perun 08-10-2006 01:49 PM

Quote:

Originally Posted by SHIVA
Ferarri ide brzhe od stojadina, ima veche ubrzanje, bolje drzhi cestu i na kraju izgleda dosta bolje od stojadina. Struchnjak za mehaniku bi pored ovoga s lakochom nabrojao josh 20 razlika. Daj ti nama navedi 3 konkretne razlike izmedju ozbiljne sprave i neozbiljnog VST/DSP reverba. Ja ne kazhem da razlike nema... al mi se chini da malo tko zapravo zna u chemu je razlika, izuzev u cjeni i vjerovanju u "kolko para - tolko muzike".

Ja kad tvrdim da je X ekvilajzer bolji od Y ekvilajzera to i argumentiram. Npr. X ima precizniji hi shelf i notch filter, a Y odstupa 1-3 dB u deklariranoj redukciji gain-a. Ako kazhem da "jednostavno zvuchi bolje" ta tvrdnja postaje uvjerenje, a uvjerenja su temelj predrasuda, dogme i neznanja. Uvjerenja zahtjevaju obranu dok chinjenice govore same za sebe.

RECI MI SAMO JEDNU STVAR!!! GDE JE KRAJ TVOM LUPETANJU???

Covece, gusis! Gusis nenormalno, stalno citirajuci tudje zakljucke, jer sudeci po tvom iskustvu i tvojim uslovima, ti argument ni ne mozes da proizvedes!

O CEMU TI PRICAS???

I ko si ti da pricas o razlici izmedju HARDWARE-a i VST-a? Koji si ti hardware probao!? Naravno da ne govorim o MPX seriji Lexicona, za koju ne sumnjam da si cuo i popljkuvao istog momenta, jer tu razlike nema... Ja pricam o daleko skupljim uredjajima. Mene se ova sekcija i thread o reverbima ne tice.... Ali pratim tvoje "pisanje" od threada o PRODUKCIJI i "vrstama" producenata. Umetnicima itd. STRASHNO! I tamo si sebi dao slobodu da umobolises sireci sranja o kategorijama koje niti postoje, niti su za diskusiju, praveci se sve vreme prepametan. Ne kazem da to i nisi, ali pricas o stvarima koje sustinski ne poznajes, ali si evidentno procitao tonu strana na netu, definicije (matematicki reverb!!!hahaha) i ostale bljuvotine. Ok, postani profesor, ali se potrudi da nadjes i djake!

Sta je s tobom? Ili konacno daj jedan argument za svoje price (govorim ne o teoriji vec o prakticnim stvarima, jer ovde se pitanja vecine ticu prakse), ili nemoj da trujes okolinu svojim budalastinama!!!

SHIVA 08-10-2006 07:33 PM

Ako vech tako pozorno pratish moe postove onda si valda i primjetio da ja rijeto zapochinjem teme i josh rjedje iznosim chvrste zakljuchke i kategorichke tvrdnje. Naprotiv, obichno se ukljuchim kad to netko drugi uchini. Dakle odgovori i argumenti se ochekuju od onoga tko iznosi tvrdnju a ne od onih koi su tu tvrdnju prochitali. Ne vidim veche budalashtine od uzimanja bilo chijih izjava zdravo za gotovo. Ako nekome smeta postavljanje pitanja i diskusija neka umjesto foruma pokrene blog. Napishesh shto god te volja i obrishesh komentare koi ti se ne svidjaju. Smisao foruma jest upravo diskusija i razmjena mishljenja.

Quote:

I tamo si sebi dao slobodu da umobolises sireci sranja o kategorijama koje niti postoje, niti su za diskusiju, praveci se sve vreme prepametan.
Da ti nisi prespavao koje stoljeche? Ovo su prilichno slobodna vremena. Doba kada je religija odredjivala shto je za diskusiju a shto nie i ujedno tko je umobolan a tko zdrave pameti je davno proshlo.

Obzirom na ton tvog posta za pretpostaviti je da sam nepotrebno pisao gornji odlomak i da ova diskusija nema perspektivu. Hvala ti na ovoj demonstraciji kulture ophodjenja i lijepim rijechima. Nemam namjeru preseliti diskusiju na nivo umobolnika, trovanja budalashtinama i bljuvotinama.

stigma 08-10-2006 08:04 PM

Princeton 2016, zasluzuje da se spomene..

perun 08-10-2006 08:04 PM

Quote:

Nemam namjeru preseliti diskusiju na nivo umobolnika, trovanja budalashtinama i bljuvotinama.

ODLICNO! HVALA TI!

DaBear 08-10-2006 09:13 PM

Lexicon, VST, Alesis...sta vec....NIKOGA VISE NE ZANIMA KOJI SE REVERB KORISTI.
Spike Stent koristi vise delays nego reverbe!

A vec sam sto puta rekao da sam uradio TONU mikseva sa Yamahom REV500 i niko nije nista rekao...IAKO IMAM LEXICON 960...nekada me mrzi (nemam vremena) da radim set-up - jer je digital only-pa mi oduzima 8 izlaza na Pro Toolsu (koje cu radije da bacim na desk sa nekim instrumentima).
Veliki broj mega producenata koristi plug ins, pa cak i jeftinije...isto tako, masa njih koristi i Zoom reverb, jer uvek treba da imas kontrast! ako je sve debelo, bogato i masno (i stereo!) onda nece da zvuci sve dobro..nekada ce jeftini reverb da radi na necemu 100 puta bolje..

Ali generalno se zapanjujem (posle nekih 5-6 meseci na Rumskom) da ljudi mlate toliko prazne slame za nista!

A jesmo zajeban narod - volimo da se prepucavamo i pametujemo i solimo pamet jedno drugom...vise nego sto volimo leba da jedemo!!

JA u principu ne obracam paznju na kritike i misljenja sem ako ne dolaze od nekoga je totalno u poslu , nekoga ko ima iskustvo i tiraze iza sebe...pa cak i tu nekad, ne poslusam savet.

DA li je nesto bolje od ovoga ili onoga, sta da kupim, ili sta da uradim....probacu sam - jer ja znam sta meni valja! Ali kad neko ko nikad nije bio u situacijama u kojima sam ja bio, ko nije imao pod prstima tehniku koja mi je na raspolaganju i koju mogu da pozajmim, itd...pocen da pametuje...onda je to totalno izdr*****e.

Mlacenje prazne slame...

LJUDI ....BATALITE PRAZNE PRICE, I RADITE MUZIKU!

liman021 08-10-2006 09:38 PM

ako znas nekoga ko koristi powercore poslusaj mozda ti budu odgovarali njegovi reverbi. za nekih cirka 400eur dobijes powercore sa 2 reverba.za njega mozes nabaviti i vss3 reverb koji svi hvale. na zalost ja ga nisam cuo ali imas impulse sa vss3 pa proveri.

lesha 08-10-2006 10:32 PM

Quote:

Netko snimi odlichan reverb sa gitare Santane i stavi ga na svoju sumljivu kopiju fendera i tranzistorsko pojachalo od 15W.

objasni mi ovu tehniku snimanja, molim te.

Quote:

Originally Posted by DaBear
LJUDI ....BATALITE PRAZNE PRICE, I RADITE MUZIKU!

nesto najpametnije sto sam na forumu procitao u poslednje vreme (vazi i za mene, naravno)

Oggy 08-10-2006 11:54 PM

Quote:

Originally Posted by lesha
objasni mi ovu tehniku snimanja, molim te.

Covek je mislio verovatno na tehniku primene impulsnih reverba uopsteno.
Svaki taj impuls je snimak "vec necega" sto nije ono na sta ga mi stavljamo.

Vec puno prica je bilo u vezi impulsa i licno mogu da tvrdim da mi se najcesce dopadaju mnogo vise od "matematickih", ali ono sto nedostaje svakom impulsu je zivost koju svaki od soft ili hard (opet mu dodje na soft) reverba ima.
Ovaj je svaki put identican jer svaki impuls pleyer radi jednostavan "play" bez modulacije, bez ijednog parametra koji je "rnd" kod sprava.
To naravno moze da se naknadno izvede i na impulsima, uvodjenjem nekog dileja ili chorus-a ili nekog slicnog modulacionog efekta, pa cak, sto da ne, i dinamickog.
Fazon je samo u tome da znas sta ti od zvuka treba i da dodjes do njega na bilo koji nacin. Svi mi kod kuce, odgovorno tvrdim, imamo toliko raznih impulsa, reverba, plugova, da mozemo da uradimo sta god hocemo, naravno, ako znamo...

Samo malo uplitanje u raspravu. Svaki taj "hardver" o kome pricaste, a pricali ste uglavnom o jeftinim modelima, nije nista drugo do "softver u externom kucistu" gde jos dobijate i extra konverziju i sta ti ja vec znam. Opet, algoritmi koji idu uz te "baby" Lexicone nemaju veze sa zivotom uopste, a pogotovu sa modelima 300, 480 ili 960 iste firme. O njima se raspravlja u domenu ozvucenja za probe, nekog manjeg kluba ili tako vec neceg sto nije previse "bitno". Naravno, ako znas da ih upotrebis u studiju, i oni mogu da zavrse posao, ali ne zato sto su kvalitetni, vec zato sto taj "neko" zna. Inace, zvukom ih svaki ozbiljniji "soft" reverb sije za 3 duzine.

clusterchord 09-10-2006 06:53 AM

oggy mudro zboris..

impulse reverb nikad nemoze zvucati isto kao i original kojeg emulira. ne zato jer to netko osobno misli ili ne misli vec su to cinjenice iz nacina kako radi. konvolucija. jednodimenzionalni snapshot koji ne prati ponasanje algoritma u realnom vremenu. medjutim, to nikako ne odredjuje njegovu "upotrebljivost" ili vrijednost. evo, npr. kod vst-a, meni je steinbergov "Reverb A" super na slide gitari. ima tu nekakvu jeftilen shemu koja mi bas za to odgovara.. ko neki fender twin na lsd-u.

ok osobno preferiram hardware, i sto se zvuka tice i nacina rada.

@daBear - ni ja nikad nisam prezalio sto sam prodao Rev500. izmedju ostalog, imao je neki "LA Plate", i to sam mogao staviti preko cijelog benda i vec sam dobio neku prozracnost u stilu americkog ecm i fusion sounda. za perkusije je imao odlican kremasti (high density) plate, k'o puter..

neko je spomenuo VSS3, slazem se stvarno je fantastican algoritam. koristim ga za plate a la EMT250, to odlicno ide i na buseve, i ne mulja. vss3 je i za small/medium room za acoustic bubanj. ubija. algo od 6000 koje najvise koristim su vss4 reverb4 za piano a la vangelis (iz nebesa) i ostale akusticne instrumente. te ambiator i non-linear a la AMS, za loopove i electronic bubanj ..

moj favorite je ipak lexicon pcm-70. slazem se ja sa tom starom pricom "kod majstora koji zna, svaki reverb itd itd" ali to je lijepa demokraticna "teorija" koja nema veze sa praksom.. jest mogu da namjestam tri dana bilo koji vst ili ir, ali i neki skuplji hw kao npr. tc4000, pa ne mogu dobiti tu kolorizaciju i tu muzikalnost na plate-u za vokal ko sto mi da taj prastari lex, i to bez po muke. isto odlican za drum/perkc/loop ako hoces da "pjevaju" i pogotovo dobar za lead guitar.

radio sam dovoljno sa 300-tkom da se zaljubim u taj sound, i to mi je slijedeci i jedini big reverb koji mislim kupiti. ako bude love, mozda jednog dana neki stariji eventide , za komplexne efekte..

ukratko ja nemam vremena za "uvjerenja" i "vjerovanja" u nista. koristim samo ono sto mi je direktno iskustvo pokazalo kao dobro rjesenje, i puca mi kita sto ko koristi od poznatih faca. tu sam skolu davno prosao..

naravno nijedan reverb nemoze funkconirati jednako dobro za sve pjesme, sve situacije. ajde TC se tom idealu mozda relativno priblizio, 4000/6000 imaju pun k. algoritama, ali sve mi je nekako pre-uredno i pre-realno - zauzvrat je izgubio svoju posebnost i specificni karakter koji je prije imao (M5000..), a lexiconi i eventideovi to jos uvijek imaju.

za male pare preporucam, pored mpx1 i rev500, ensoniq DP4+ i Alesis Wedge - rastura za ambi sinteve i dub delay.. ko bi reko. a ispod 100 eura.

Oggy 09-10-2006 10:32 AM

Quote:

Originally Posted by clusterchord
meni je steinbergov "Reverb A" super na slide gitari. ima tu nekakvu jeftilen shemu koja mi bas za to odgovara.. ko neki fender twin na lsd-u.

HA!!!

Evo jos jednog :)

Meni je taj Reverb A zesce drag i stvarno ima "nesto", pa uvek zadenem barem jedan po projektu.

OFF 09-10-2006 11:45 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy
HA!!!

Meni je taj Reverb A zesce drag i stvarno ima "nesto", pa uvek zadenem barem jedan po projektu.

E, znas sta, moram ga probati koliko danas. Imam neku 'havajku' na solu, pa cu ga stavim.......

SHIVA 09-10-2006 01:10 PM

Quote:

Originally Posted by perun
ODLICNO! HVALA TI!

Ma nema frke. Ti samo uleti i udjeli mi par umobolnih komplimenata svaki put kad te moj post uznemiri :D

SHIVA 09-10-2006 01:19 PM

Quote:

Covek je mislio verovatno na tehniku primene impulsnih reverba uopsteno.
Svaki taj impuls je snimak "vec necega" sto nije ono na sta ga mi stavljamo.

Hvala. Upravo na to sam mislio samo sam se malo aljkavo izrazio.

Quote:

Svaki taj "hardver" o kome pricaste, a pricali ste uglavnom o jeftinim modelima, nije nista drugo do "softver u externom kucistu" gde jos dobijate i extra konverziju i sta ti ja vec znam. Opet, algoritmi koji idu uz te "baby" Lexicone nemaju veze sa zivotom uopste, a pogotovu sa modelima 300, 480 ili 960 iste firme. O njima se raspravlja u domenu ozvucenja za probe, nekog manjeg kluba ili tako vec neceg sto nije previse "bitno". Naravno, ako znas da ih upotrebis u studiju, i oni mogu da zavrse posao, ali ne zato sto su kvalitetni, vec zato sto taj "neko" zna. Inace, zvukom ih svaki ozbiljniji "soft" reverb sije za 3 duzine.

Upravo o tome i pricham... "software u externom kuchishtu". No izgleda da ljudi vjeruju u kuchishta koja proizvode prirodni reverb u virtualnom prostoru.

perun 09-10-2006 02:02 PM

Quote:

Hvala. Upravo na to sam mislio samo sam se malo aljkavo izrazio.

Upravo o tome i pricham... "software u externom kuchishtu". No izgleda da ljudi vjeruju u kuchishta koja proizvode prirodni reverb u virtualnom prostoru.

Ja nisam mislio na limene oklope negde vec usnimljenih prostora. Naprotiv, zato sam se i usprotivio izrecenim tvrdnjama, jer sam tokom ovog posta iskljucivo pominjaoi skuplje i "pre"-skuplje procesore. Mrcine poput EMT-ja, Lex-a, Eventide i ostalih. Ispalo je da je sve to "isti kurac" na kraju.

Naravno, ako bi sa impulsima poredili jeftinije sprave, poput MPX-a i ostalih, jos gorih, tu razlike i ne bi bilo. Mozda bi u nekim slucajevima bila i u korist impulsa. ASko nista drugo, onda su bar KORISNI!

Dakle, da ne nastavljamo prepucavanje, ako neko misli da semplovani prostori nekje spravbe mogu zvucati (ili cak i algoritamski soft reverbi) bolje od sprava, pravih "digital" matorih mrga, onda nek to ne izjavljuje jer cu morati opet da pisem eseje!:D

Svakako, resili smo misteriju, nadam se...

Dushan_S 10-10-2006 02:16 PM

Quote:

HA!!!

Nekada "jeftin" reverb definitivno mo?e bolji na nekom instrumentu nego gust, rafiniran reverb. Znam za par producenata da stavljaju krljave reverbe na dobo? namerno. :)

All times are GMT +1. The time now is 11:13 AM.