Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Producentska etika (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15320)

R A V E N 12-09-2006 02:32 PM

Producentska etika

Kako napraviti distinkciju između producenata koji sve stvaraju iz osnova(od prvog kicka u stvari) od onih koji koriste gotove fragmente kao npr. u programima kao eJay.Navodno i Reason podržava nešto slično preko refillova.

Npr. stvari ovog drugog tipa mogu imati čak i prihvatljiv profesionalni kvalitet.Mislim prvenstveno na stilove kao trance(oba tipa),techno,house itd.

Arthur 12-09-2006 02:33 PM

Re: Producentska etika

ne mogu imati prihvatljiv nivo ako su iskoriscene kao takve
jednostavno, svi mi krecemo od istih semplova zvukova, pa ko gde stigne...

jednostavno, nijedan loop sam za sebe nije dovoljno isproduciran da bi se koristio kao takav i zvucao savrseno, uvek ga je potrebno "srafiti".. a tu vec dolazi umece...

MHz 12-09-2006 02:44 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur
ne mogu imati prihvatljiv nivo ako su iskoriscene kao takve
jednostavno, svi mi krecemo od istih semplova zvukova, pa ko gde stigne...

S ovim se slazem u potpunosti. Uvek sam za originalnost, pravljenje svojih (loop-ova, drumKit-ova, sint zvukova) ali nemam nishta protiv loop-ova. Ko ume, super ce ih iskoristiti, a ko ne ume...

balthazaar 12-09-2006 03:21 PM

Quote:

Originally Posted by mhz
S ovim se slazem u potpunosti. Uvek sam za originalnost, pravljenje svojih (loop-ova, drumKit-ova, sint zvukova) ali nemam nishta protiv loop-ova. Ko ume, super ce ih iskoristiti, a ko ne ume...

i ja !trudim se da i ako korsistim neki preset barem nesto izmjenim da dobije na autentičnosti...pogotovo bubnjevi...i ako koristim loop, koristim svoj:mrgreen: koji sam ranije isprogramirao i koji strpljivo čeka svojih pet minuta...volim,takodje drum layering, malo kombinujem par loop-ova--na jedan stavim nekim filter,jednom spustim ili dignem pitch i tako dobijem neke zanimljive electro beatove

ali ako već pričaš o techno, house itd.---šta ostade onda producnetu da radi ako uzme tudji drum loop!!?? barem za tu vrstu muzike mislim da treba da se programiraju bubnjevi ako ništa drugo

Fibra 12-09-2006 03:39 PM

Dosta ljudi gleda na koristenje loopova nekako sujetno, kao... ja sve radim sam! ili Ne koristim loopove i sampleove...
Dali neko sve radi sam, dali angazuje vrhunskog bubnjara ili basistu, ili koristi loop, po menu uopste nije bitno za nekog ko se bavi produkcijom. Bitno je da rezaultat ne bude nesto isfurano za sta imas osecaj da si vec cuo milion puta. Hiper-exploatisani "Funky drummer" loop je najbolji primer, a ostali su cenjeni samo oni koji su ga prvi inventivno upotrebili (npr. ubrzana Break Beat varijanta) iako ga sami nisu napisali/odsvirali. Loop, bilo da je tudji ili licni se sastoji od nekih poznatih elemenata. Ti elementi mogu da budu akusticni bubanj ili npr. neka 909-ka, sto znaci sam source nije neki novi "izmisljeni" super-originalni zvuk koga niko nikad nije cuo. Drugo bi bilo da neko napravi npr. dobos analognom sintezom, ono, sto bi rekli... "from scratch". To je umece, ali opet nebitno za dobru produkciju. Ista je stvar i sa paternima, retko kad moze da se kaze da tu neko tu originalan. Pa sve je tu vec izmisljeno, male varijacije su u pitanju. Originalnost i kvalitet produkcije se sigurno ne ogleda samo u jednom loopu vec u kompletnom uradku. Nije sramota biti inspirisan tudjim radom (loopom), bitno da uneses nesto svoje. Meni je bilo drago kad mi je ortak rekao... e ovaj deo me malo podseca na Orb. Do jaja, rekao sam hvala. Moze li neko da kaze nesto lose za Massive Attack... neinspirisani? losa produkcija? Sample-uju ni manje ni vise nego Billy Gobham-a pa naprave hit. Sample-uju, paaa? Ne sample-uju samo Cobhama vec i mnoge druge daleko manje poznate. Jednom sam na TV-u slusao neku ribu koja pise i kad je izjavila da ne cita vise knjige da nebi potsvesno iskopirala neciju ideju ostao sam frapiran. Koliko su ljudi sjeb*** to je strasno.
Naravno, slozio bih se sa Baltazarom da je kod Techno, house i slicnih pravaca upravo najvise rada na ritmu. Vecina ljudi upravo kombinuje razne elemente tako i stvara nesto svoje ako ne koristi gotov loop. Originalnost je vrlo relativan pojam.

SHIVA 12-09-2006 05:46 PM

Na zhalost nemoguche je napraviti objektivnu razliku izmedju jednih i drugih. No subjektivna razlika vech postoi. Na jednom hr forumu dosta mladih producenata aplouda svoje stvari i za razliku od mnogih drugih foruma dobro prihvachaju konstruktivne kritike. Barem 75% stvari je napravljeno puzzle logikom. Par loop-ova i svega (ako uopche) par elemenata "ruchno" dodanih i "odsviranih". U takvim stvarima se jako osjeti razlika izmedju relativno jasnih i dobrih loop-ova i bitno loshije kvalitete ostalih "ruchno" dodanih elemenata. Niti jednom se nisam ustruchavao iznjeti mishljenje i niti jedan od autora nie skrivao chinjenicu da uglavnom koristi loop-ove.

Ipak prosjechan slushatelj teshko mozhe dochi do ovakvog zakljuchka. Oni jednostavno sude po tome svidja li im se glazba ili ne i nisu opterecheni kolichinom umjecha i znanja ulozhenog u sam produkcijski postupak. Iako me to ponekad i ljuti moram rechi da je ovaj pristup u konachnici jedini i ispravan. Sve nas ponekad smeta shto vrlo kompleksne stvari budu manje zamjechene od nekih jednostavnih i predvidivih (kopiranih). Mnogi svoj rad i usmjere prema tom "zlatnom" presjeku izmedju kvalitete, ulozhenog truda i vremena i ochekivanja trzhishta. To zovemo komercijalna glazba i o tome se vech dovoljno govorilo.

Ja sam svojevremeno puno razmishljao o ovoj temi i s godinama sam doshao do nekakvih univerzalnih zakljuchaka koje chu pokushat iznjet onim redom koim su razvijani.

Osnovni faktor koi utjeche na razvoj producenta jest MOTIV. Motiv oblikuje glazbu daleko vishe nego osobni afinitet onoga tko je producira i odredjuje omjer ulozhenog truda i vremena. Dva su bitno razlichita modela:

a) ako su motivi novac, slava, popularnost, status na sceni i sl. tada je rezultat definitivno komercijalan. Svjedoci smo desetcima projekata i producenata koi mjenjaju stil i izrazhaj onako kako to diktira trenutni afinitet masovnog auditorija. Takvi se uvijek krechu u provjerenim okvirima s tek par % osobne kreativnosti, a chesto i tih par % nisu u stanju kvalitetno popuniti o chemu svjedoche tisuche plagijata u komercijalnoj glazbi. Doista, unutar skuchenih okvira "pomodne prihvatljivosti" teshko je izmisliti bilo shto revolucionarno. Sjetimo li se k tome da u pozadini komercijalne glazbe zapravo stoje financijski motivi jasno je otkud toliko "posudjenih" refrena i melodija. Takva vrsta produkcije bitno smanjuje omjer ulozhenog truda i zarade, a smanjuje i moguchnost da se masama neche svidjeti jer (barem) jednom im se vech svidjela ta ista melodija.

b) ako je motiv umjetnichke naravi i neopterechen zaradom tada producent ima daleko "slobodnije ruke". Chak ako je motiv i puka zabava shanse da rezultat bude komercijalnog okusa su drastichno smanjene. Ponavljanje i kopiranje vech postojeche glazbe je vrlo dosadno jer zahtjeva solidnu tehnichku potkovanost a ne ispunjava zhelju za zabavom ili kreativnim izrazhavanjem. Ono shto je problem kod ovog tipa producenata je uchestali izostanak tehnichke potkovanosti. Chitanje manual-a i prouchavanje valne fizike rijetko kome spadaju u "top 10 zabavnih stvari koje volim raditi". Izuzetci postoje, bash kao i u komercijalnim vodama, ali tek toliko da utvrde pravila. Osim toga, s obzirom da takvi producenti nisu opterecheni izdavanjem stvari i albuma vech to rade za svoj gusht ili iz zabave... tko kazhe da u svijetu ne postoje tisuche extra talentiranih producenata chija glazba nikad nie napustila njihov HDD i eventualno krug prijatelja?

Ono shto postaje savrsheno jasno jest chinjenica da bi svaki producent u shto ranijoj fazi trebao izvrshiti jednu objektivnu samo-analizu i ustanoviti koi su doista njegovi motivi. Ako je to zarada onda treba pristupiti s praktichne strane, skratiti izmishljanja tople vode i fokusirati se na krajnju isplativost radije nego na glazbeni dojam. U protivnom che rezultati izostati jer kompromis izmedju "komercijalno isplativog" i "umjetnichkog" obichno ispadne pretenciozan, neslushljiv, neozbiljan, neinteresantan ili kombinacija vishe navedenih karakteristika. U najboljem sluchaju bude "skoro pa dobro", a svi znamo da zec kojeg smo SKORO ubili je definitivno i dalje u shumi.

Oni koi odluche da glazbu rade zbog sebe i s (recimo) umjetnichkim motivom moraju se unaprijed pomiriti sa chinjenicom da bi njihov rad lako mogao i vjerojatno i hoche ostati nezamjechen od shire javnosti. Treba shvatiti da je izdanje na nekom komercijalnom label-u sve samo ne potvrda kvalitete i da je u tom sluchaju to krivi nachin za prezentiranje glazbe auditoriju. No takodjer nam mora biti jasno da ako nechija glazba postane uistinu dobra i vrijedna pazhnje ona che i bez angazhmana autora pronachi put do auditorija. P2P mrezhe su tehnichki model telepatije i kolektivne svjesti koi che uskoro doista postati globalan, a u nekoj skorijoj buduchnosti moglo bi dochi i do preskoka s tehnichkog na organski model kolektivne svijesti. Neovisno o njenoj tehnichkoj ili organskoj osnovi kolektivna svjest che momentalno postati svjesna kvalitetne glazbe ma gdje ona lezhala i koliko god zaboravljena bila. Sukladno tome auditorij che biti kolektivno svjestan i tehnichke i umjetnichke vrijednosti te osnovnog motiva s koim je glazba napravljena. Danas je to "vidljivo" samo kolegama iz branshe, ali u kolektivnoj verziji buduchnosti ono shto ja vidim biti che svima vidljivo i obratno.

Moja poruka svima onima koi razmishljaju o tome kako napraviti razliku izmedju "ovih" i "onih" je sljedecha; razlika vech odavno postoji samo trenutno nie vidljiva. Sve shto se bazira na nevidljivosti postaje besmisleno jednom kad sve postane vidljivo, a iz dana u dan smo sve blizhe takvom drushtvu. Slijedite iskljuchivo vlastite motive i zapamtite da se svaki trud na kraju isplati. Ovo je izvrsno vrijeme za sve otvorene i kreativne ljude, a sve je manje mjesta na svijetu za one koi to nisu i za one koi zhive od trgovanja tudjim radom i kreativnoshchu.

This is a great time to be alive :)

ps: nadam se da nitko ovo neche shvatiti osobno jer apsolutno nemam takvih namjera.

zvincic 12-09-2006 05:48 PM

Quote:

Originally Posted by SHIVA
Na zhalost nemoguche je napraviti objektivnu razliku izmedju jednih i drugih. No subjektivna razlika vech postoi. Na jednom hr forumu dosta mladih producenata aplouda svoje stvari i za razliku od mnogih drugih foruma dobro prihvachaju konstruktivne kritike.

koji forum je u pitanju?

SHIVA 12-09-2006 05:58 PM

http://www.electronicflux.com/forum/index.php

zaboravih napomenuti da forum nie produkcijski vech opchenito o el. glazbi, a produkcija je samo jedan pod forum.

Rhino 12-09-2006 06:08 PM

Evo, ja ne krijem da znam koristit loopove!
Doduse cesce ja kucam, biram kitove, uparujem kickove, blabla bla......
Ali ako mi loop legne, sto da ne? Tweakujem kako mi treba itd....
Pa loopovi i postoje zbog toga ne?
Desavalo mi se da cak i razbijam licno loop na snare hat kick itd:p

perun 12-09-2006 06:15 PM

@ SHIVA...

Samo me zanima iz koje perspektive posmatras ovaj "problem"... I kako mozes na bilo kom mestu svog texta da upotrebis izraz "MORA, tj. MORATI"... Kad pricas o nekome ili necemu!?

Mnogo si se israo, izvini, ali moram da kazem! Bez ljutnje... Ovo je jako shuplja prica i umesto ove "silne" pameti mogao si da napises samo jednu stvar kao odgovor: SLOBODA!!! I "jedni" i "drugi" imaju mashtu, to je jasno... Ali upravo ih sloboda razlikuje, samo za razliku od tebe tvrdim da upravo vise slobode lezi na strani onih vec "formiranih", iako ne zvuci logicno na jedan, a? E pa, razmisli... "Dokazanost" ili ime, ako je i u startu postojao talenat (a uglavnom itekako) dozvoljava ljudima da se osete malo vrednijim, samim tim im puni EGO rezervoare i daje sigurnost da su uvek ili "sve vise" u pravu! I to nije pogresno!!! To je prirodno!!! Koliko si se bavio ovim "fenomenom" kako ispada iz tvoje price... Potrosi 10 godina manje na razmisljanje o ovome... I videces da je samo jedna stvari tachna, tj. da je kljuch produkcije (sa beatmakingom ili ne) iskljucivo SLOBODA!!! Iskustvo dolazi vremenom... Ali ako su pesme na HDD-u kako kazes, momenat samokriticnosti ne postoji! Ili jako sporo dolazi. Ako upadnes u igru, bez njega ne opstajesh!

Niko nije postao IME zato sto mu je to BILA NAMERA, budi siguran, jer nisi IME! Sam si to davno rekao... I oK... Dakle, (ne pricam o nekim primitivnim nacinima pravljenja i bavljenja muzikom) niko nije slucajno tu gde jeste, a ta chinjenica te je evidentno i naterala da potrosis onoliko rechi na tako irelevantno poredjenje OVIH i ONIH!!! TI NEKI- Ne postoje!!!

Producent nije neko u pokusaju, vec neko debelo u POSLU! Vi ovde pricate o aranzerima-namernicima i aranzerima-profesionalcima... Svaki namernik zeli da bude ovaj drugi. Ako tvrdi suprotno, laze! Ili je vec 100% siguran da to nece biti... Nazalost... (ovde ne pricam o mladim ljudima koji sanjaju svoje snove, vec o onima koji su svesni da sebe zavaravaju- lako cete se prepoznati, ako se nadrkate na mene posle ove)!:)

A sve to napisano nema nikakve, ali apsolutno, veze sa zivotom (pardon, poslom koji pominjete!)...

PRODUKCIJA = "BOLENJE" K**CA (u najboljem smislu te fraze- tako je najbolje i tako se to i radi);):D

Cheers!

Samo sam hteo da kazem da 2 kategorije o kojima se diskutuje NE POSTOJE!!! Neke druge 2, opisane iznad, DA!

A celokupna prica nema stvarno veze sa ETIKOM... Uhhhh...

perun 12-09-2006 06:28 PM

Quote:

Originally Posted by perun
Vi ovde pricate o aranzerima-namernicima i aranzerima-profesionalcima... Svaki namernik zeli da bude ovaj drugi. Ako tvrdi suprotno, laze! Ili je vec 100% siguran da to nece biti... Nazalost... (ovde ne pricam o mladim ljudima koji sanjaju svoje snove, vec o onima koji su svesni da sebe zavaravaju- lako cete se prepoznati, ako se nadrkate na mene posle ove)!:)

Samo sam hteo da kazem da 2 kategorije o kojima se diskutuje NE POSTOJE!!! Neke druge 2, opisane iznad, DA!

A celokupna prica nema stvarno veze sa ETIKOM... Uhhhh...

E da... zaboravih. Cuvajte se onih "prvih" iznad. Oni vremenom, posto su "neshvaceni" postaju najpametniji, a pamet crpe iz prezira prema ovoj drugoj grupaciji.. Uglavnom zavrse kao KRITICARI radeci za neki magazin i pishajuci po svemu sto nije pravljeno "po njihovoj meri"...

Ovo je upozorenje. Voleo bih da takvih bude manje! Zato se sam pridrzavam "recepta "BOLENJE K****"... Probajte, lekoviot je.

A o producentu, u pravom smislu te reci, se ne moze diskutovati kao o umetniku vec eventualno, supervisoru neceg. Sem u slucaju da nije vise od "sebe"! A to je opet SLOBODA!;) I takvom poriv nije bio novac... vec muzika...

DaBear 12-09-2006 07:37 PM

Veliki (i bogati) producenti su postali to sto su (veliki i bogati!:mrgreen: ) radeci na plocama RAZNIH artista kojima su POMOGLI da njihove ploce / muzika bude jos bolja!!!

Neki nemaji pojam i kikovima , lupoviam ili kompresijama..ali znaju dobru melodju, dobru promenu akorda, ...neki cak ni to, ali znaju sta slusaoc trazi i kako da mu to da!

I ovde se svi smeju,jer neko sa laptopom, par softwera i 2 CD-a sa loopovima odmah zove sebe producentom!

Ali kao sto rece Perun, totalno pogresna prica, odvajanje u grupe itd.. TO NEMA!!
Trevor Horn ili slicni njemu, nije poceo da producira da bi zaradio pare, nego je zaradio pare zato sto se muzika koju je radio mnogo prodala, jer se svidja ljudima, itd!!!! Okruzio se ljudima koji znaju da sviraju / programiraju / snimaju i miksaju i sami vice: valja ne valja! ALI NI TO NE MOZE SVAKO !!!!

prema tome, manite se praznih naklapanja....radite SVOJU muziku, plasirajte je negde I AKO JE DOBRA - NEKO CE VAS PRIMETITI !!

Evo, svi ste culi za P Gabrielov remix takmicenje....eto vezbe za produkciju. Ima vokali, ima muzike...ima pesma. SAD ZAMISLITE, DA JE DOSAO KOD VAS I DA IMA SAMO IDEJU ZA PESMU, PA HOCE DA MU VI URADITE PRODUKCIJU I ARANZMAN...

Dokaz da ne moze svako da se zove producentom, je brdo remiksa na njegovom sajtu koji nemaju veze sa mozgom I NE RADE NISTA ZA PESMU - ne pomazu joj uopste...

uf..al volimo da ga siljimo? a?:da:

AVaX 12-09-2006 07:47 PM

Epa u potpunosti se slazem sa onim sto je Perun napisao.

@Shiva
Nije bas vezano za temu, ali onaj tvoj avatar je uzasno deprimirajuci, daj malo vedrine...

MHz 12-09-2006 08:11 PM

Quote:

Originally Posted by AVaX
Epa u potpunosti se slazem sa onim sto je Perun napisao.

pa ko ti brani? :)

MHz 12-09-2006 08:54 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino
Desavalo mi se da cak i razbijam licno loop na snare hat kick itd:p

heh..i ja ovo nekada radim.. :)

idekius 12-09-2006 11:03 PM

Quote:

a) ako su motivi novac, slava, popularnost, status na sceni i sl. tada je rezultat definitivno komercijalan.

Nemoj biti tako ostar dragi prijatelju i pokazi malo razumevanja:da:
Eto... moj slucaj... moras uzeti u obzir da sam ja bio jako neugledno i mrshavo detence, totalno nezanimljivo za vec oho-ho razvijene omladinke!

Nekako sam tim oho-ho razvijenim omladinkama morao da skrenem paznju...
Postojala su za mene samo dva resenja...

a) Latiti se djitre
b) Postati vozach formule 1...

Ovo drugo je iz sasvim razumljivih i objektivnih razloga otpalo...

Svi moji dragi kolege koji kazu da rade iskljucivo iz ljubavi prema muzici, nadahnuti muzama, zbog lirickog nadahnuca i uzvisenog emocionalnog stanja... u dobrih 99,9 % slucajeva LAZU KAO PACOVI... preostali procenat je u ustanovama zakonom o zdravstvu predvidjenim za takve slucajeve... na zalost...

I u najnekomercijalnijoj muzici je cilj uspeh! Ne samo u novcu, ali i u novcu...;)

SHIVA 13-09-2006 07:47 AM

@ perun: mislio sam da sam jasno napisao na kraju posta da nemam namjeru nikoga vrijedjati, i samim time to se odnosilo i na tebe. Jasno je da se ne moraju svi slozhiti oko ovoga... razlike u perspektivama uvijek postoje. Pitanje je samo zashto tebe zapravo smeta moe mishljenje, a meni tvoje ne smeta niti najmanje? Da se ne razumijemo pogreshno... ovo je retorichko pitanje a ne pokushaj da produbimo raspravu.

@ idekius: sreo sam mnogo ljudi koi kategorichki odbacuju vjerovati da se netko mozhe baviti muzikom iskljuchivo zbog muzike i smatraju da svi koi to tvde "lazhu kao pacovi". Naravno... jer ako su svi u igri i zbog love i slave onda nema razloga da ti (ne konkretno ti, vech opisujem mehanizam opchenito) preispitujesh svoje motive, zar ne?

Meni je zaista svejedno hoche li netko ovdje prihvatiti moe mishljenje ili che smatrati da je ono sranje koje nema veze sa stvarnoshchu. Mislim da medjusobno uvjeravanje neche odvesti nikamo pa je najbolje da tu i stanemo. Vrijeme i djela che (kao i uvijek) pokazati tko je bio u pravu.

@ avax: na puno foruma bih morao mjenjati avatar, a nekako mi je prirastao srcu. Pored toga na svim forumima imam isti nick i avatar. S vremenom uvidish da zapravo uopche nie deprimirajuch. Mozhda povezujesh reakcije na moe postove s avatarom? :)

balthazaar 13-09-2006 12:36 PM

Ja lično mislim i osjećam da ja muzika kao umjetnost u gadnoj krizi već dosta godina i ne samo muzika već i ostali vidovi umjetnosti, a pogotovo film.Iza svega toga se krije jedna ogroma i kompleksna priča koja utiče na život čovjeka danas u ovom globalnom selu prepunom prezasićenih i blaziranih ljudi.Medjutim, skrenuću sa teme i ući malo u filozofiju, ako mi ne zamjerite...

Neke stvari su danas totalno obrnute naopako, npr. forma i sadržaj...drugim riječima-abmalaža i sami proizvod...Ja ću uvijek reći da prije produkcije ide umjetnička ideja, tema, melodija i da je producent, koji se logično, bavi formom jako bitan,ali u nekom normalnom toku stvari uvijek bi trebao da je na drugom mjestu a na prvom umjetnička ideja- sadržaj...e upravo je to problem danšnje muzike, kao i holivudskih filmova...forma je zauzela mjesto ispred sadržaja i ljude privlači mnogo sporednih stvari osim samog sadžaja a jadni sadžaj se ponekad ušunja i skrene pažnju na sebe kao neki osmi putnik, dok forma prodaje proizvode i donosi novac.To su surova pravila show biznisa, i mozete slobodno misliti da sam ja lud, ali ja ću uvijek reći to da je uspon show biza pad umjetnosti.Takdoje možete misliti da nemam pojma ali meni niko do dan danas produkcijski ni muzički u čitavom tom show bizu nije prevazišao Pink Flojd--niko!mada isti taj pink flojd je na neki način uticao na propast današnje muzike, ali to je duga priča.....poenta je...koliko god da su nove tehnologije dobre i koliko god da olakšavaju posao, zbog meni nepoznatog razloga muzika pada i to je činjenica...a zanimljivo ja da riječ tehnika tj. tehnologija vuče korijen od stare grčke riječi TEXNE koja je njima značila umjetnost-vještina....pa sad malo razmislite o paradoksima koji su sad prisutni...mada ovo je preduga tema...nego da se vratim na korisćeneje tudjih loopova...imam samo jedno pitanje...

"Da li bih ja bio pisac ako bih uzimao lijepe rečenice od npr. Dostojevskog ili Markesa idt. i sastavio tako neki kolaž od istih?"

DaBear 13-09-2006 12:52 PM

"Da li bih ja bio pisac ako bih uzimao lijepe re?enice od npr. Dostojevskog ili Markesa idt. i sastavio tako neki kola? od istih?"[/QUOTE]

To je ako gledas na loops kao "recenice", a ako ih gledas kao "reci" (ja ih tako gledam - samo kao kockice koje se slazu u mozaik!), onda nije strasno..

opet, mozda bi ispala i neka mega fora od toga...

jel znate da ima brdo likova koji rade cele ploce od samplova sa ploca - cak se i ponose sto nista nije svirano. Ovde ne mislim samplovani segmenti od 4 ili 8 taktova, vec hiljade sitnih samplova razbucano i strechovano i prestimano u jedan kolaz. Avallances, na pr...Amon Tobin, isto...

markoff 13-09-2006 12:57 PM

Negde u nekoj Nicheovoj knjizi prochitah da ljudi koji veruju u sebe nikad ne postavljaju pitanje etike/morala sebi.Ali kad objashnjava ko su ti ljudi koji veruju u sebe,reche pa to su oni koji isto pitanje ne postavljaju drugima ...
Niche veliki prijatelj velikog Riharda Vagnera nikad nije odbijao vezu muzike i zivota,tj.umetnosti i filozofije...Ali kakva je ta veza,ona nije samo duhovna vec pre svega vanvremenska,ona ne poznaje rech moral,jer ta rech ga samo moze odgurnuti sa puta beskrajne afirmacije,choveka kao individue i celog drushtva kao sistema...
Danas na zalost retki su ljudi koji muziku i posmatraju kao umetnost.Retko se i sretnu ljudi koji se danas bave muzikom,i kazu za sebe ja sam umetnik,ne muzichar nego umetnik...Ne ja sam producent,miks majstor,aranzer,muzichki inzenjer,sve samo ne mogu da kazem umetnik.Pa zaboga to je rezervisano za moje mushterije,oni su estradni umetnici,kako njima da oduzmem to pravo,pa to bi tek bilo nemoralno...
Optereceni svakodnevnim pojavama ljudi i neshvacaju koliko moze jednostavnost i vracanje samom pojmu stvari njihov zivot da uchine lepshim.
Na zalost,nisu oni krivi za to shto su danas optereceni stvarima,kojima su njihovim precima koji su ziveli mirnim,lepim i lagodnim zivotom trebali da uchine josh lepshim.Televizor ,tehnichki vanvremenski izum,uchinio je da danas nash zivot bude dosadniji nego ikad,njegov beskrupoulozni razvitak uchinio je danas ljude robovima malih elektrona koji vijugaju brzinom svetlosti po ekranu ...
Shta je sa muzikom,ko su ljudi koji je danas prave,da li je zaista prave ljudi, da li su oni zaista potrebni vishe u njoj.Ochigledno da,ali u novoj formi,kako je ja zovem sajber-japi muzichar.Danas nije potrebno da znate nishta od muzichke teorije i pojmova iz audio-tehnike,dovoljno je da budete ekspert u pracenju i predvidjanju trzishnih kretanja,da pravite regresione modele i simpleks tabele,malo znate ekonometriju i to je to...
Na kraju,josh jednom moram pohvaliti SHIVU ipak je chovek ponovo potvrdio da je najubedljiviji u svojim razmishljanjima,nemoze chovek koji muziku vidi kao umetnost da se bori sa ekonomistima koji furaju nove trendove u muzici.Ipak su njemu pojmovi marze,rabata,dividendi,azia i akciza nepoznati, al ne krivim ga.
Ne zivi chovek u dalekoj zemlji Dembeliji ...
Pozz

OFF 13-09-2006 12:57 PM

A zar to ne podleze autorskim pravima?

DaBear 13-09-2006 01:03 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
A zar to ne podleze autorskim pravima?

pa da i ne...da (ako je parcence prepoznatljivo, ili ima nekih nota..) ne (ako su samo bubnjevi, na pr. kratki zvuci..itd ili ako su totalno razbucani strechovani prestimani pa su ne prepoznatljivi!!)

perun 13-09-2006 01:54 PM

@ MARKOFF

Vidis, prica koju pricate i ti i Shiva je primenjiva jedino u slucaju Izvrsnog producenta, Urednika ili vlasnika diskografske kuce... Producenta koji ima zaposlene ispod sebe, takodje... Ljude koji rade za novac, nadaju se slavi ali nisu potpisani! Takvih na zapadu ima najvise... Od jazza do repa. Ali, toj prici mesta ima samo na Zapadu! Ovde je vecina ljudi Freelancer-ske orijentacije, makar bili i najuspesniji u svojoj sredini... Mereci brojem uspesnih trackova, naprimer.

U produkciji, komponovanju ili aranziranju, pa i izvodjackom segmentu posla ima mesta za ekonomiju, uvek, ali ono je minimalno zastupljeno... (sad pricam o ljudima koji nemaju zaposlene, tj. sami rade svoj posao). Budi siguran. Jedno je obrt koji, naprimer, Karleusa planira za sledecu godinu (kao izvodjac), drugo je realnost! Isto tako nista ne sprecava ni jednog kompozitora da pozeli da u sledecoj godini iskomponuje vece broj uspesnih pesama (nazovi hitova) i reshi neki svoj problem, ili mozda priusti nesto sto mu je jako potrebno... Producent ce mozda isproducirati album koji ce mu doneti jos 10 poslova!? I, sta je on... Postao je prevarant istog trenutka, jel"? Nije, samo je uradio nesto na sta je publika reagovala. Ako reaguje publika, reaguje i TRZISTE! On postaje trazen, i u poziciji je da diktira cenu! Kupuje skup auto ili studio... Mozda ne kupuje i nista, nije vazno... Ali odmah ga deo "NEFORMIRANIH" prezire po defaultu! Izraz "prodao se" je najprimenjeniji...

Svako ima ciljeve, a ako radi za novac, deo ciljeva i meri profitom... Neki ljudi preko, ovde, bilo gde, prosto po osecaju, inerciji prave nesto vrlo iskreno, a to nesto se prodaje nenormalno dobro i zadovoljava ukus miliona ljudi... Los ili dobar, nebitno... Svaka analiza bila bi preterano subjektivna.

Vagner je sjajan, ali najveci deo mlade populacije, ne ovde, vec i u svetu ne intrigira. Realno... Ozbiljna muzika je kao njiga... Bolje je ne listati je, ako je vec ne chitash. Dakle, opet po principu knjige, kad tad zainteresuje choveka. I tad je najbolja. Tada znachi!!! Ali u odrastanju, pa i u starosti, nasi nagoni i osecaji, pa i vaspitanje i iskustvo usmerava nas ka odredjenim pravcima muzike. I tu svako mora da ima apsolutnu slobodu! Kome se Indira Radic ne dopada, ne treba ni da je slusha. Ko je slusha, tome se sigurno i dopada. A sad, da li je to umetnost ili ne... Glupo je raspravljati. Naravno da nije. Ali da li je dobar osecaj? Da! Da li je kalkulacija? NE! Jer neko moze da napravi dobru ili losu pesmu, ali hit (unapred) nikad! Budi siguran... To je samo nesto sto je sticajem gomile okolnosti proslo odlicno. Mereno zainteresovanoscu ljudi, medija, pa i mereci profitom!

Isto tako poznajem puno ljudi iz "elitnijih" zanrova... Jazza, klasike ili rocka, koji laskaju sebi samima predstavljajuci sam IZABRANI PRAVAC kojim se bave UMETNOSHCU! Znaci, po defaultu (mereci po subjektivnim kategorijama dobrog i losheg ukusa) oni se proglashavaju umetnicima! Opet nepravda...

Evo primera slikarstva... Umetnik je Buffett, umetnik je Shagal, ali njih je svet proglasio umetnicima!!! Ne oni sami! Prema tome taj komplexashko-elitistichki pristup imenovanju odredjenih ljudi "umetnicima" od strane mame, tetke, sestre, devojke i prijatelja ili PRE SVEGA ljudima koji konzumiraju taj pravac iskljucivo... nije merilo!!! To je krajnje subjektivna odluka, jer je sam "prostor" u kome su takav...

OVOM VASOM LOGIKOM BILO BI LAKO POSRATI SE I PO PIKASU ILI DALIJU! Jer nisu prvo umrli, pa 300 godina kasnije i "ziveli" od svog rada. BOSH je bio van svog vremena i ko poznaje njegov mrachni srednjevekovni rad, moze vrlo lako zahvaljujuci tim delima da Salvador Dalija proglasi plagijatorom i govnarom!!! A da li je to bio? Naravno da ne...

Kalkulacije, tabele, targeting, akcije i sve sto si pomenuo nikad nece uroditi plodom. Mozda u segmentu remixerstva donekle, ali ako pricamo o radu na autorskom projektu... Nijedan Ekono-producent nije napravio niti prevelik posao kao takav, tj. sa takvim namerama i kalkulacijama, niti ostavio ne znam koliko jak utisak na masu... ON JE SAMO ZAHVALJUJUCI NEKOM RADU IZ PROSLOSTI DOSAO U SITUACIJU DA GA OSTALI KOJI NISU NISTA POSTIGLI PLJUJU! I nazivaju ekonomistom... Hahaha, a to zaista i zvuci pogrdno.

Iz svega ovoga izdvajam ZVEZDE GRANDA, koje su stvarno tragedija, kao projekat pre svega, ali o odgovornosti koju ima neko kada se plasira takvo instant smece mozemo da pitamo Sashu Popovica lichno.. ON JE IDEJISTA. I tu je novac prioritet. Zvezdama su proglaseni pre nego je bilo ko to i postao...

Ali imajte u vidu jednu stvar sa VRHA OVOG POSTA! Sasa Popovic je IZVRSNI, a ne MUZICKI PRODUCENT!!!;)

perun 13-09-2006 01:56 PM

Ja pljujem duge postove, a stvarno ga preterah! Ali, morao je da bude toliki, jebi ga...:)

MHz 13-09-2006 02:26 PM

Prvo da se zahvalim adminima.. ;)

Quote:

Originally Posted by perun
Ali odmah ga deo "NEFORMIRANIH" prezire po defaultu! Izraz "prodao se" je najprimenjeniji...

hehe... ovo se desilo kada je McFerrin izdao singl ''dont worry, be happy''. Kada je singl postao veliki hit, McFerrin je momentalno izgubio status ozbiljnog jazz umetnika, i to ne od strane ''neformiranih'', vec njemu bliskih i poznatih jazzera i naravno od strane javnosti. E sad, da li je tu pesmu napravio s namerom da zaradi neku kintu ili nekog drugog...zaista ne znam. Ali znam da je to super pesma (ma koliko bila izlizana) i da je McFerrin jedan od najboljih.

perun 13-09-2006 02:32 PM

Quote:

Originally Posted by mhz
Prvo da se zahvalim adminima.. ;)

hehe... ovo se desilo kada je McFerrin izdao singl ''dont worry, be happy''. Kada je singl postao veliki hit, McFerrin je momentalno izgubio status ozbiljnog jazz umetnika, i to ne od strane ''neformiranih'', vec njemu bliskih i poznatih jazzera. E sad, da li je tu pesmu napravio s namerom da zaradi neku kintu ili nekog drugog...zaista ne znam. Ali znam da je to super pesma (ma koliko bila izlizana) i da je McFerrin jedan od najboljih.

Ne, napravio je tu pesmu kao i sve ostale... Ali ova se "isplatila"... A za njom i sve ostale... Zato je umetnik i postao "biznismen", ali samo za ostatak laznih kolega! Budi siguran...

Long live Bobby!!! Za razliku od Steve Irwina (legende extremnog druzenja sa zivotinjama), njega nisu ubili "umro je, obesio se..." trachevima, tj. sto bi babe rekle "nisu ga urekli"... VOLI CRNJA DA ZIVI! Haha. A od tih njegovih 50 "kolega umetnika", verovatno se njih 15 poubijalo. Mozda i medjusobno...:D

idekius 13-09-2006 02:40 PM

Quote:

@ idekius: sreo sam mnogo ljudi koi kategorichki odbacuju vjerovati da se netko mozhe baviti muzikom iskljuchivo zbog muzike i smatraju da svi koi to tvde "lazhu kao pacovi". Naravno... jer ako su svi u igri i zbog love i slave onda nema razloga da ti (ne konkretno ti, vech opisujem mehanizam opchenito) preispitujesh svoje motive, zar ne?

Meni je zaista svejedno hoche li netko ovdje prihvatiti moe mishljenje ili che smatrati da je ono sranje koje nema veze sa stvarnoshchu. Mislim da medjusobno uvjeravanje neche odvesti nikamo pa je najbolje da tu i stanemo. Vrijeme i djela che (kao i uvijek) pokazati tko je bio u pravu.

Pazi ovo... Pored muzike volim motore. Do skora sam imao jedan lep i veliki BMW, a ako bude srece, imacu opet...
To radim iz ciste ljubavi, BEZ PARA...
Mozda bih mogao ponekoga da odusevim nekim dizanjem na zadnji tocak, ili tako necim, ali kada bi me pustili na pistu medju profesionalce, siguran sam da bih popasao zadnje mesto -2 kruga... jer... to radim iz hobija...

Od necega mora da se zivi... i muzicari placaju racune za struju, telefon, grejanje, neki cak i jedu (oni uspesniji) :)...
Ako se neko bavi samo tim poslom i apsolutno mu je predan, naravno da nije ista pricha kao i onaj kome je to hobi, a zivi od neceg drugog. Naravno, postoje izuzetci, ali, ja pricam o proseku.

Dakle ne rade isto profesionalci (dakle ljudi kojima je to posao od kojeg zive) i ljudi kojima je muzika hobi, a posao nesto drugo. Uvek posao ima veci prioritet nego hobi, a ako od necega zivis, onda to moras nekako i da naplatis.

I ja bih voleo da je ovo era Komunizma (iz udzbenika "Marksizam") pa da moze da se radi, a da novac ne igra nikakvu ulogu, ali... nije...

Na kraju krajeva, pozovi na svirku neki svoj omiljeni band... neke "umetnicke duse" (npr. Pink Floyd), pa slusaj cifru koju ce da ti traze, inace nece doci... sasvim normalno...

P.S. Obrati paznju na moj potpis... stara "mudrost" preuzeta sa onih platna sto su bakice po selima vezle i kachile na zid... mislim da bas lepo kaze toi sto treba da kaze :-) Do duse, ovde se slucajno uklopilo :-)

ProkDu 13-09-2006 03:47 PM

Re: Muzičarska etika

I ovo je etika, ali muzičarska ... :)

Pat Metheny priča o Kenny G-u.

''This type of musical necrophilia - the technique of overdubbing on the preexisting tracks of already dead performers .... ... on this most cynical of musical paths, shit all over the graves of all the musicians past and present who have risked their lives by going out there on the road for years and years developing their own music ... ''

isti tekst:
http://www.saxon.com/stephen/pat-story.htm
http://www.allaboutjazz.com/articles/arti0900_03.htm
http://www.jazzoasis.com/methenyonkennyg.htm

markoff 13-09-2006 04:43 PM

@perun
Ja svojim postom nisam zeleo da vredjam nikoga samo iznosim moje misljenje o muzichkim kretanjima ako ona uopshte postoje u Srbiji i na Balkanu.Niko me ne moze ubediti da je muzika danas onakva kakva je bila pre 20-30 godina,i josh gore da nije industrija i ekonomija ...
Pare su danas pojele srce umetnosti,najochigledniji primer naravno pored muzike ti je film (poshto je to meni mnogo blize,jer studiram filmsku reziju).Ja sam upisao reziju ponesen zeljom i ljubavlju prema Ejzenstajnu,Tarkovskom,Dzarmushu,Kjubriku i drugim slichnim stvaraocima kojima je film bio ljubav a ne novac.Opet uzmi neshto josh blize,filmsku muziku,gde su ona velika imena i velike teme koji su pravili Morikone,Vangelis,Dzeri Goldsmit,Bernard Herman,pa i kod nas veliki Zoran Simjanovic,nema ih vishe, pojela ih ekonomija i trzishte.Ko su danashnji kompozitori filmske muzike,Kristina Kovach,Sasha Lokner ili josh gore Bono U2?
Jako dobro poznajem filmske producente i koliko su oni dobri ekonomisti,inache Zona zamfirova,Andjeli 2,Spajdermen ili Hari Poter ne bi imali toliku gledanost.A tu se ni muzicka produkcija mnogo ne razlikuje,ali naravno uvek ima izuzetaka i ljudi koji razmishljaju na drugi nachin,ali oni su samo ekstremi ,ali kako u statistichari i ekonomisti kazu aritmetichka sredina ce to izravnati ...
Zao mi je shto branish to ekonomsko stanovishte muzike,ja razumem donekle da mora od necheg da se zivi,ali da se zbog toga zapostavi umetnichka dimenzija to je nedopustivo...
Al shta vredi govoriti,ipak je novac najvazniji,mora da se leba jede,ko ce da kopa kanale i utovara ugalj i cement ...

SHIVA 13-09-2006 05:58 PM

Re: Muzičarska etika

Ja isto moram jest, plachat rachune i povremeno su kupit kakav komad za komp ili midi kontroler za svoj hobi. Hvala klincu od 18-e stanujem sam i nisam starcima na grbachi. Za zhivot zaradjujem dizajnirajuchi pretezhno tiskovine, ambalazhu, robne marke i povremeno vizualne identitete kompanija. Nekad sam radio po 8 sati dnevno ali sad sam freelance dizajner i radim u prosjeku oko sat (1) vremena dnevno. U tom vremenu zaradim dovoljno za gore navedeno, a na taj "potez" sam se odluchio upravo zato da bi imao vishe slobodnog vremena za glazbu. Ne jedem prshut i pashki sir svaki dan, ne izlazim po kafanama i restoranima, nemam 2 goretex jakne, ne idem na skijanje... ali imam relativno skup hobi. Smatram da mi u zhivotu zapravo nishta ne fali.

Nekoliko puta sam organizirao koncerte el. glazbe ili jednostavno recheno party. Nakon 2-3 pokushaja rentanja prostora i naplachivanja ulaznice da bi pokrio troshkove odustao sam od tog koncepta. Od tada vishe ne sviram na partijima za novac vech sviram iskljuchivo na besplatnim partijima ili ako sav prihod ide u dobrotvorne svrhe. Zapravo u lokalnom klubu (Fan Academy) pred godinu i pol pokrenuo sam uz pomoch jednog lokalnog foruma humanitarni party. Odaziv je bio odlichan a od "zarade" smo klincima u domu za napushtenu djecu kupili TV, DVD, Sony PS, igrice za isti i josh par sitnica.
Nakon toga sam napravio par besplatnih partija. Solidan broj ljudi se odazvao i doshao svirati samo za troshkove puta koje sam pokrio iz svog djepa, a parti se radio na otvorenom (uz dozvolu policije i grada) i nie se naplachivao ulaz. Svaki put sam potroshio neshto novaca i naradio se teglechi pjeshke opremu 500 m od parkiralishta do plazhe ili preko kakve livade. Samo jednom smo gotovo pokrili troshkove prodajom cuge koju smo kupili u diskontu, ohladili i prodali sa cca 20% marzhe onima koi nisu piche ponjeli od doma. Ono shto nekome izgleda kao idiotizam mene zapravo strashno veseli. Umjetnost i kultura prestaju to biti onog chasa kad netko na njih zaljepi cijenu. Ne trazhim da to itko poshtuje, primjeti ili cjeni... jedina svrha svega toga bila je da ja budem zadovoljan i s time zavrshavaju sva moja ochekivanja.

Mogao sam to vrijeme i taj novac ulozhiti u slanje CD-eva izdavachima, kupovati opremu i objashnjavati svima da od nechega moram zhivjeti. Izabrao sam drugachije i ne zhalim se. Moje "pravo" da zakljuchim kako bavljenje glazbom i ujedno zhivljenje od tog rada nemaju veze s umjetnoshchu je "krvavo zaradjeno".

Donese li moj hobi ikada i novac... super! Iskreno chisto sumljam u tu moguchnost ali daleko od toga da bi mi smetalo. Vjerojatnije je da moja glazba nikada neche ugledati police record shop-ova ali meni je i to sasvim u redu. Radije da me svijet ne pamti uopche nego da me upamti po X nishta posebnih plocha sa ovako ili onako iskombiniranim loop-ovima i prepakiranim aranzhmanima od chega sam ja lijepo zhivio i hranio se.

Bottom line... ja isto ne volim filozofiju onih koi sjede u foteljama a zagovaraju krv, znoj i suze. Ali ja svoju filozofiju zhivim. To mi daje pravo da (izmedju ostalog) donosim i neke zakljuchke koje si drugi vjerojatno i ne smiju dozvoliti ukoliko ne zhele postati licemjerni. TO je krajnja slogoda koju chovjek mozhe imati i koju mu nitko ne mozhe oduzeti.

Apsolutno ne zhelim dalje nastavljati ovu raspravu i ne zanima me tko ima kakvo mishljenje o nechemu shto nikada nie sproveo u djelo. Ne smatram se nekim olichenjem uspjeha... zapravo uopche nemam radne navike i jedva se natjeram raditi i sat vremena dnevno. Ako ja mogu prezhivjeti i glazbom se baviti kao hobijem... to definitivno mozhe i bilo tko drugi. Dakle samo je stvar toga shto chovjek odabere. Sve drugo su pusta opravdanja i losha filozofija / ekonomija.

Oggy 13-09-2006 06:44 PM

Ljudi, dokle vise o "komercijali"?!?!?!

Pa svi ti "umetnici" (zapravo umetnici, ali sam stavio navodnike zbog citata) na koje se pozivate imaju vece bankovne racune od svih nas ovde u zbiru!
Sta je to?
Prodali se?
Misle samo na novac?

Naravno da ne. Umetnost i pare sustinski nemaju mnogo veze jedno sa drugim, tj. mogu egzistirati sasvim odvojeno. ALI MOGU I ZAJEDNO!

To koliko ko ima para na racunu, ne bi trebalo nikoga da zanima, ali zato svako za sebe moze proceniti da li je nesto umetnost ili kic. To su dve socioloske kategorije koje opisuju dva oprecna pojma. Naravno, da ne pominjem da ono o cemu se ovde prica po definiciji potpada u pojam "subkultura". Kako god...
Samo nemojte te price tipa "AHA, on uzima pare, to nije umetnost!"
To je tako samo u zemlji Srbiji i ostalim ex SFRJ zemljama i nigde vise. Svuda je normalno da kada neko nesto radi, pa to radi dobro, uzima i dobre pare. Time resava svoja egzistencijalna pitanja i ostaje mu jos vise vremena i koncetracije da se posveti svom radu (nisam rekao "umetnosti") koji naknadno moze da se ispostavi za vrlo vredan...
Ja cak mislim da je i pravljenje sladoleda vrhunska umetnost, ali nikad nisam ocekivao da ga dobijem za "dz"
. Kada bi svi dobili besplatno taj umetnik ne bi mogao da se bavi svojom umetnoscu duze od 2 dana. Isto je tako i u muzici...

idekius 13-09-2006 06:52 PM

Samo momenat? Od kada to "sve sto je komercijalno - ne valja"???
Jel' muzika postoji zbog ljudi, ili ljudi zbog muzike? Kakava je to "nekomercijalna, ultrakvalitetna muzika" za koju niko nece da cuje, pa se od nje ne moze uzeti ni dinar? Ja za takve pojmove nisam chuo...

Otkud sad to da sve cime se moze zaraditi ne valja? Rec "komercijalno" znaci da nesto moze da se proda i da ostvari ekonomski cilj, ne znaci u startu da nesto "ne valja"...

Malopre pomenuti Pink Floyd jesu komercijalni. Naravno da su komercijalni cim su prodali toliko albuma i odtezgarili toliko koncerata. Sve sto necemu valja, ima svoju publiku...

Sorry, ja znam da ovo ne zvuci najsladje, ali je realno...
Ako za to sta radis ne trazis nista, onda to toliko i vredi, a ti si sam postavio vrednost... u realnom svetu...

Recimo, vec sam naveo slican primer, Andreas Vollenweider je sjajn instrumentalista i autor. Umetnik u pravom smislu, ali ako njegov koncert ne platis, neces ga videti... Njegov rad i trud kosta, sto je i normalno. Dakle i on je "komercijalan" i ne valja zato sto nece covek da radi bez para i od tog rada zivi?

Koliko ja znam, za dzabaka tesko da ces dobiti nesto sto valja... obicno koliko kosta, toliko i vredi...
Klubski band (reproduktiva) kosta oko 500 eu, iole priznatiji autorski band kosta 2500-3000 eu (da ne navodim imena ko i koliko kosta), a (lupam glupost) Queen bi kostali znatno vise. Vise, jer vise i vrede, a dzaba sigurno ne bi dosli, ma koliko voleli oni to sto rade. I da imaju sve pare ovog sveta, nece da obezvrede svoju profesiju i svoj trud...

Uvek postoje izuzeci koji potvrdjuju pravilo, ali, najcesce je tako. Mislim, ovo je realan svet, svidjao se on nama, ili ne...

Ukoliko bih zeleo da "radim muziku iz ljubavi", morao bih da nadjem neki drugi posao, pa bi manje vremena bilo za muziku, samim tim i rezultat bi bio slabiji.

Oggy 13-09-2006 06:58 PM

Kolega Idekiuse,
Sta mislis, da li bi bilo eticki da uskoro isproduciramo neki rostilj tu kod tebe u Nishu?
Ja cu zamoliti ljude na pumpi da mi ne naplate gorivo jer je u pitanju umetnost, kao i dobre ljude na naplatnim rampama da me puste da prodjem, a da ne platim putarinu.
Zamolicu cak i dobre lopove da mi ne maznu mp3 player iz kola, ili da mi to bar urade za dzabe... :rotfl::rotfl::rotfl:

idekius 13-09-2006 07:00 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy
Zamolicu cak i dobre lopove da mi ne maznu mp3 player iz kola, ili da mi to bar urade za dzabe... :rotfl::rotfl::rotfl:

To cemo lako da sredimo! Znam par UMETNIKA :rotfl::rotfl::rotfl:

SHIVA 13-09-2006 07:15 PM

Quote:

Originally Posted by markoff
Na kraju,josh jednom moram pohvaliti SHIVU ipak je chovek ponovo potvrdio da je najubedljiviji u svojim razmishljanjima,nemoze chovek koji muziku vidi kao umetnost da se bori sa ekonomistima koji furaju nove trendove u muzici.Ipak su njemu pojmovi marze,rabata,dividendi,azia i akciza nepoznati, al ne krivim ga.
Ne zivi chovek u dalekoj zemlji Dembeliji ...
Pozz

Obzirom da ja inache imam poprilichnih problema sa upuchenim komplimentima i pohvalama vechinom ne reagiram na iste. Razlog tome nie (kao shto se mozhda ponekad chini) napuhanost ili bahatost... razlog iz kojeg ne reagiram je sveprisutan ego koi spremno iskoristi svaki povod ne bi li ponovo ulovio uzde percepcije i preuzeo nazad kontrolu. No mislim da je vrijeme da napravim iznimku i malo testiram samokontrolu.

U zhivotu sam dobio malo komplimenata koi su sadrzhavali citate Nietche-a i Descartes-a. Zapravo ovo su prvi takvi i moram priznati da su i prvi koi me doista vesele. Kad netko iz moih postova prepozna filozofe chija djela su u dobroj mjeri oblikovala moja razmishljanja tada i osoba sa "druge strane" definitivno svaki kompliment i pohvalu ujedno upuchuje i sebi. Za pohvaliti nechiju glazbu ne treba mnogo, no za prepoznati ovakvo razmishljanje prvo treba imati slichno vidjenje svijeta, zatim treba prochitati neshto knjiga, razmishljati svojom glavom i tek nakon toga osoba mozhe identificirati slichno razmishljanje i uputiti kompliment. Dakle hvala ti na rijechima podrshke i pohvalama... nadam se da si svjestan da se one ujedno odnose i na tebe. Ne kazhu badava: takes ONE 2 know ONE!

Hvala ti na lijepim rijechima. One su zaista najljepsha mogucha potvrda i priznanje. Odlichan je osjechaj biti prepoznat na ovaj nachin i ujedno uvidjeti da zapravo ima dobrih ljudi... samo ih se rijetko i teshko nadje.

DaBear 13-09-2006 08:00 PM

e vise ste stvarno svi smorili! nek svako svira sta hoce kako hoce i gde hoce, Za dzabe, za pare, za prase...sta bilo. samo doooooosta!!!

Sto bi rekli englezi: Opinions are like asreholes, everyone has one! ili ti u prevodu....
"stavovi / misljenja su kao chmarovi - svako ih ima!!"

dooooosta , please...ovo nije filozofski forum...:mad: :mad: :mad:

idekius 13-09-2006 09:13 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by DaBear
dooooosta , please...ovo nije filozofski forum...:mad: :mad: :mad:

Bez uzbudjavanje molim :) Sve je pod kontrolom i niko nikome nece da skida skalp... Djura ce lepo da mu oprosti sto ga je tukao... :)

Shiva i ja imamo razlicite stavove i u tome nema niste lose... a za onu uvredicu nanetu mi cu samo malo da ga banucnem:mrgreen::twisted:... samo malchice... na godinicu, ili dve :twisted:...

Shalim se naravno... nemama bas nikakve potrebe za takvim koracima, kad se sve da civilizovano resiti... recimo dvobojem :da:

Oggy 13-09-2006 09:15 PM

Konacno prelazimo sa reci na dela :)

EDIT:

Da je Rumski grad, grobar bi bio najbogatiji stanovnik :)

SHIVA 13-09-2006 09:31 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy
SHIVA, prebacujes raspravu sa opsteg na licni nivo!

Deki nije rekao nista uvredljivo i licno tebi upuceno, kao i niko drugi.

Smatraj ovo upozorenjem i molim te da sam brises ili editujes ovu poruku.

Ja nisam njemu rekao bash nishta!!! Postavio sam pitanje na njegovu izjavu i to chisto u svrhu obrane svog mishljenja. Pazio sam da se suzdrzhim od vrijedjanja i zapravo je idekius taj koi je konstatirao da:
Quote:

Originally Posted by idekius
Svi moji dragi kolege koji kazu da rade iskljucivo iz ljubavi prema muzici, nadahnuti muzama, zbog lirickog nadahnuca i uzvisenog emocionalnog stanja... u dobrih 99,9 % slucajeva LAZU KAO PACOVI... preostali procenat je u ustanovama zakonom o zdravstvu predvidjenim za takve slucajeve... na zalost...

Ni ja ne volim kad me se vrijedja ali IMO to ide iskljuchivo na sramotu onoga tko vrijedja pa me to u biti ne smeta. No kad mene netko optuzhi za vrijedjanje a drugi zapravo vrijedjaju (i) mene... situacija postaje pomalo apsurdna.

Ja u svom pitanju ne nalazim nishta uvredljivo shto bih mogao editirati. Ako je samo pitanje ono shto vrijedja nekoga nie bed... editirat chu pitanje i ubuduche ne raspravljati s ljudima koi se vrijedjaju kad netko postavi pitanje na osnovu njihove vlastite izjave.

idekius 13-09-2006 09:38 PM

To "lazu kao pacovi" je vrlo figurativno, a i nisam bas siguran da pacovi lazu :), ako cemo posteno...
Da sam imao nameru da te uvredim, sigurno ne bih to uradio na takav nachin... bilo bi previse glupo, zar ne?

A ovo pitanje:
"A tko bi to zapravo bio "zakinut" tvoim slabijim rezultatima? Umjetnost kao takva, auditorij ili ti?", sigurno shvatam kao provokaciju... Nisam sisao vesla... zato se urazumi, prisaberi i primiri, kad vec ja ne dizem frku zbog toga...

All times are GMT +1. The time now is 03:58 AM.