![]() |
Domaca elektro/texno/hauz/psi ekipa
Pitanjce.
Jel probao neko da zamoli ljude odavde, koji su nesto uspeli na internacionalnoj sceni da proguraju, da gostuju na forumu...blablabla Tipa reckon ekipa, cofee shopovci, neko, nesto... poz! |
Re: Domaca elektro/texno/hauz/psi ekipa
Nastic i Milicevic su na chilloutu koliko ja znam,trebalo bi ih pozvati;) Mozda ne znaju za najbolji audio forum kod nas - Rumski;) :)
|
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
A vrhunski DJ-eing podrazumeva i sopstvenu produkciju! |
Ne znam kakvu glazbu rade navedena dvoica. Poneki DJ doista i postane producent, a nekima je produkcija bila i primarna djelatnost a DJ-ingom su se izborili za scensku pozornost. Ne kazhem da ova dvoica nisu dobri producenti (trebalo bi poslushat neshto pa ocjenit) ali generalno vrhunski DJ-ing nema nikakve veze s produkcijom!
Pushtanje muzike zahtjeva malo spretnosti sa 2 gramofona ili CD playera, a produkcija muzike zahtjeva barem osnovno glazbeno obrazovanje, minimalno poznavanje fizike zvuka, poznavanje alata i u konachnici neshto kreativnosti i sluha. Te dve profesije apsolutno nisu srodne. Kao da usporedimo kino operatera i rezhisera. I jedan i drugi se bave filmom, ali tu svaka slichnost prestaje. Komercijalna vrijednost koju ima vrhunski DJ jest njegovo ime... to je "brand name". Ultrapopularni dj se uvijek "posveti" i produkciji i stotine mladi wanna be DJ-a kupuje ploche svoih idola. Jednako tako popularni producenti gotovo uvijek krenu u DJ vode ili iz nekog Ableton-a sviraju "live". Kad jednom stvorish "brand name" sljedechi korak je exploatacija "srodnih" trzhishta. Diskografija elektronske glazbe je puna ovakvih primjera. Techno scena pogotovo. Na primjer "legendarni" DJ RUSH! Rijech je o debilu koi je uvjeren da se DJ mixer ispravno koristi tako da master digne do kraja, gain od kanala do kraja, bass do kraja i srednje i visoke na tri chetvrtine. Led diode na kanalu i na masteru moraju "titrati" izmedju 9 i 10 i niti u jednom trenutku mixa ne smiju napustiti podruchje "crvenih lampica". Ukoliko vlasnik kluba nie bio informiran na vrijeme ova "legenda" redovno izgori poneko pojachalo i barem nekoliko zvuchnika. Pred par godina je u zagrebachkom "Best"-u spalio pola ozvuchenja, a njegovi fanovi su bili odushevljeni time. Citiram: "ej stari tako je nabij'o da je skurio pol zvuchnika. Lik je zakon!" Iz ovoga je vidljivo kolika je kritichnost publike i shto se zapravo cjeni kao DJ kvaliteta. DJ Rush je takodjer uspjeshan producent i prodao je dosta plocha. Ne znam tko mu je napravio te stvari, a vjerojatno ne zna niti on... on je tu samo da udari "brand name" i potpishe plochu. Takvih primjera ima i kod nas... DJ Mark Grabber je izdao nekoliko stvari koje su prema njegovim "predloshcima" isproducirane u Londonu uz "sitnu" novchanu naknadu za koju su se producenti odrekli autorskih prava. Dobar poslovan potez za nekoga tko zhivi od i na sceni, ali bilo bi naivno vjerovati u "srodnost" DJ-inga i produkcije. DJ-i izdaju singlove u tirazhi od 500 do 2000 vinila i to kupuju uglavnom drugi DJ-i i klinci koi to nastoje biti. Zapravo je to vrlo malo trzhishte i velik broj izdanja se radi na copy/paste tehnici. Rijetke su iznimke tipa Heiko Laux, Alexandar Kowalsky i Ricardo Vilalobos koji izdaju po nekoliko kvalitetnih i prepoznatljivih albuma tokom karijere. 90% scenske produkcije je copy/paste shkart. |
samo bih te ispravio za dj setup.
osim opreme koja ga je cekala - 3 gramofona, mixer (uglavnom pioneer djm600 sa svojim efektima i semplerom) i eventualno neki cdj, dodatno su isli alesis airfx i pioneer efektori, sempler i stanton final scratch, sto je razlog zbog koga je nastic imao coveka koji je bio zaduzen samo za postavljanje te opreme. sto se ostalog tice, potpuno se slazem. tehnu treba vise inovativnosti, zato je sada electro/minimal preuzeo primat. |
Quote:
|
[QUOTE=SHIVA]Ne znam kakvu glazbu rade navedena dvoica. Poneki DJ doista i postane producent, a nekima je produkcija bila i primarna djelatnost a DJ-ingom su se izborili za scensku pozornost. Ne kazhem da ova dvoica nisu dobri producenti (trebalo bi poslushat neshto pa ocjenit) ali generalno vrhunski DJ-ing nema nikakve veze s produkcijom!
Slazem se sa svim navedenim! Radio sam sa toliko DJ-a, poznatih i nepoznatih i mozda 1% od njih ima veze sa produkcijom. Uglavnom dodju u studio sa torbom punom ploca..pusti 10 sekundi -"I like this", onda drugu plocu, na pr prelaz "I like this", pa trecu, bas liniju..."I Like this.." i tako pola sata..Onda te pogleda i ocekuje da mu napravis / isprogramiras / izaranziras pesmu sa svim time elementima koji mu se svidjaju!!? Da ne kazem, da se posle trpa kako je ON radio sve!... Opet, ne kazem da su nasi momci bas takvi, ali ta vrsta klubske muzike je vrlo formulaicna i kad se posvetis samo jednom zanru, nije tesko da se udje u fazon i kuca takvih pesama na gomilu! Ti vinili se sad vrlo slabo prodaju (500-2000 za izdanje u CELOM SVETU se racuna uspehom!!) svi su na CDR-u...a puno ih radi sa MP3 na lap top-u! Sve vec izmiksano kuci u Abletonu!! Jedina korist je sto DJ sebi dize profil, i moze da DJ-ise vise! Ja sam se sretao sa klubskim "hitovima" koji su sastavljeni od fraza sa sampling CD-a ili demo pesama sa sintisajzera !!! A poznato je da top DJi imaju svoje programmere / snimatelje koji rade 95% muzike / posla za njih. Neki su na mega plati, autorskom procentu itd..a neki ne! Oakenfold je promenio trojicu, koje ja znam (jedan sad radi sam muziku za filmove u Holivudu...posto je bila svadja posle jednog filma koji je Oaky navodno uradio!!)... Vi samo da cujete kako DJi objasnjavaju nesto kad treba da se uradi...to ni bog otac ne moze da skapira.... |
e znas, ja bi ovo da mi onako...znas ono kad krene onako da cvrchi? ono cshhh shhhh cvrr. kapirash?
|
Quote:
Jesam li ti ikad pozelio dobrodoslicu :) . |
Quote:
Da znas! bas tako.....kakvi mrmoti! |
Pozdrav Kruko-u:D :)
P.S. Stavi onaj stari avatar sa chillouta:rotfl: :rotfl: :rotfl: |
Quote:
dobrodosao, btw... |
Quote:
|
Ja nisam imao nameru da velicamo niti da blatimo bilo koga...jer vecina ljudi na forumu nisu vrhunski producenti...blablabla.
Samo mislim da ima ovde dosta nas iz elektronske (dance!) struke, pa bi bilo lepo da se malo pojaca i taj segmenat :) U ovo ne racunam gosn.DaBear-a jer covek radi u `napolju` |
Quote:
|
Quote:
slazem se za pojacavanje....ima nas dosta... |
ma kakva elektronika...manite se toga...buducnost je u fudbalu...
|
slazem se da je buducnost nogomet i politika....:rotfl: :rotfl: :rotfl:
ali ja sam ipak nesto izdao vani...pa uskoro ide i novi single... anyway..propao sam ...za nogometasa sam prestar i predebel, a politicara premlad i jos uvijek potentan....pa zato odlucujem propast ko muzicar..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: meet me here http://www.juno.co.uk/products/191114-01.htm |
Quote:
Preslusao, nije lose...retro vibe. Samo vam se remiksi ne razlikuju mnogo... meet me here... http://www.discogs.com/artist/Sinewave+Surfers (kao Sinewave Surfers) and here http://www.discogs.com/artist/Messy+Boys (kao Messy Boys) and here.. http://www.discogs.com/artist/SE16 (kao SE16) and here http://www.discogs.com/artist/Zoran (kao Ja) pozdrav... |
ja sam radio samo retroid mix...anyway....idem te preslusat....
|
nema slusanja...samo liste
VRACHE...daj neki audio link... |
Quote:
bice uskoro moj novi web site sa po minut od svega.....ima da se nadje po internetu inace, mp3 ali losa kompresija...sad cu da vidim ako se secam necega! |
mozda ti je najbrze da sklepas neki myspace page...
|
Quote:
Bice i to...al tamo ne smem da stavljam remixe - a to sam najvise radio!! evo jedan http://www.tunes.co.uk/tunes/featured/8500.htm klikni Sinewave...mix evo jos jedan, na nekom Japanskom site-u http://www.cisco-records.co.jp/cgi/t...ail_158062.php klikni mix 4, (Sinewave S..) ovo su Sinewave Surfers remixi....heavy electro, na granici techno-a a drugi je electro meets metal !! |
I Like It - Narcotic Thrust < Benny Bennassi fazon(odlicno zvuci iako nisam fan ovog zvuka)
ovaj drugi nisam uspeo da preslusam posto nemam real player...ali vidim da je i Steve Mac radio remix..da li ga mozda poznajes? |
Quote:
Upznao sam ga prosle godine...dolazio je u nas studio da koristi studio od MJ Cole-a (jos jedan producent koji je ovde deli podrum sa nama!) Steve Mac-u je bio izgoreo studio (! sipali pikslu u kantu i otisli u kafanu!!!) pa je morao negde da radi dok se ne obnovi...otisao mu stari MCI desk i brdo vintage outboard-a... |
Cekaj, Vrach... nije mi jasno par stvari (osnovnih) vezanih za tebe i tvoj rad, generalno.... Kao KO se ti potpisujes? Kako se zvoje tvoja kompanija? Za koga radis? Freelance-irash, Ok, pretpostavljam, ali, kako se potpisujes?
Za Sinewave Surfers nasao sam samo jedan Remix, za Zoran mozda 2-3... I pitanje je da li si ti u pitanju. Imas svoju sekciju na Forumu, istakao si Client listu, ali hajde, uploaduj neke radove... Mislim da sem Cece i Brazila od Bebi Dol ovde niko nista nije chuo... Toliko price o muzici, a muzike NIGDE!!!:confused::rolleyes: Daj, uploaduj nesto! Napravi sekciju... Mislim da mnoge ovde zanima da chuju tvoje radove... Izaberi sam nesto! Pozdrav!:da: |
ja sam cuo onaj funkstar deluxe remix od Bob Marleya (sun is shining).. ako je to Vrach radio, neko mi je to tako rekao..
|
Quote:
Ima tu strasnih prica oko politike u biznisu..da je samo muzika bilo bi lakse. Svako gleda da te izvacari, prepise sebi uspeh, itd.. |
Quote:
wow...dobra vam je ekipa tamo... A za Steve-a pitam jer sam ga upoznao pre par godina na EXIT-u i tada je ba? bio u fazi opremanja studia po?to se razi?ao sa partnerom iz Rhythm Masters.Hvalio se kako je ulo?io "pola miliona funti" u studio pa htedoh da te pitam da li je istina i ?ta ima od sprava.Sećam se da su Rhythm Masters imali super studio ali mislim da je to sve ostalo u rukama onog drugog lika koji je ustvari bio producent.. |
Pozdrav svima... ja sam ovde nov :) vidim da ste svi ovde dosta upuceni i da se stvarno razumete u muziku... za mene se moze reci da sam pocetnik sto se toga tice i hteo bih da mi neko od vas malo pomogne... zanima me koje programe koristite za pravljenje semplova,beata,bassa...pesama uopste :D dali neko od vas slusa trance naprime Above & Beyond,Adam White,Ferry Corsten,Andy Moor,Alex M.o.r.p.h.... ? :D hvala unapred!
|
Quote:
|
Quote:
Pa sad da je bas imao pola miliona funti tehnike, ne verujem. Reko je da je imao MCI desk (oni se nalaze za 10-12.000?) sta god drugo da je imao nije potrosio toliko para,,oni jes da su uzeli pare, ali bila su dvojica....za ?500.000 mozes da skucas vrhunski studio - a on to nije imao! |
Dobrodosao! StOrM (mada sam i ja nov:) )
Ja, licno, koristim sta mi padne pod ruku/uvo...inace mislim da je IDEJA naj bitnija...a soft/hardwer manje-vise. Retko koristim samplove/loopove. Uglavnom cukam svoje pesmice koristeci Cubase sa nekim softsynths-ima. Ranije sam koristio Synapse Orion jer je meni, kao pocetniku, bio naj laksi za kuckanje... Inace, slusam isto tako sve sto mi padne pod uvo...(sto rece jedan ortak od Miroslava do Vivaldija) Mozda je malo off...ali eto. Pozzz!;) |
Quote:
koji bi mi vi program preporucili za pocetak u kome mogu da stvaram svoj zvuk,jer stvarno je lakse da krenem od naj jednostavnijeg pa polako hehe:hyper: dosta njih mi je preporucivalo reason ali ni on nije bas jednostavan. radio bih na njemu nego mi se bio zeznuo komp pa sam morao dosta toga da obrisem :mad: :) samo sam radio na mixingu preko mixete kuci. svaka pomoc i informacija od vas iskusnijih je dobro dosla ! pozZ ;) |
dobrodosao.
preporucujem ti da prvo prosvrljas po forumu, narocito po audio softveru, jer smo ovakve teme prezvakali milion puta.. poz |
All times are GMT +1. The time now is 04:47 PM. |