Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   podnozje za zvucnike (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13823)

Arthur 20-03-2006 05:46 PM

podnozje za zvucnike

Na cemu zvucnici treba da stoje? :p Mislim na onu pricu o tome da nije dobro da stoje na stolu, odnosno da budu u kontaktu sa drvenom konstrukcijom. Do sada nisam obracao paznju na to jer sam uglavnom slusao monitore sa specijalizovanih stalaka, pa mi nije padalo na pamet. Trenutno budzim sebi neki licni atelje pa me zanima da li ih trebam odvojiti od podloge i cime? Sta se dobija/gubi? Vise ili manje basseva?:confused: :rolleyes:

boggy 20-03-2006 11:58 PM

Re: podnozje za zvucnike

Zdravo Arthur,

Quote:

Originally Posted by Arthur
Na cemu zvucnici treba da stoje? :p Mislim na onu pricu o tome da nije dobro da stoje na stolu, odnosno da budu u kontaktu sa drvenom konstrukcijom. Do sada nisam obracao paznju na to jer sam uglavnom slusao monitore sa specijalizovanih stalaka, pa mi nije padalo na pamet. Trenutno budzim sebi neki licni atelje pa me zanima da li ih trebam odvojiti od podloge i cime? Sta se dobija/gubi? Vise ili manje basseva?:confused: :rolleyes:

Generalno, ne po pravilu (pravila nema, samo preporuke), nego po onome sta sam sve video, stalci moraju biti teski, akusticki mrtvi, i moraju imati sto manji geometrijski profil, nije neophodno, ali bi bilo pozeljno da moze visina da im se podesava.

1. Teski - najvise zbog stabilnosti, ali potrebno je i da zvucnik ima veci problem da (usled akcija=reakcija) pomera stalak napred-nazad dok svira. To nije problem mozda sa manjim dvosistemcima, ali kada pricamo o trosistemcu sa bass-membranom tezine 150-300g, onda "skakanje" moze biti osetno. U to ime se ili rade stalci od gvozdenih cevi koje se pune peskom, ili od teskog punog drveta sa osnovom od debele i teske gvozdene ploce.

2. Akusticki mrtvi - proverava se kuckanjem i pri tom treba da zvuci tupo i bez ikakvih jasnih rezonancija.

3. Geometrijski profil - izbegavati siroke ravne vertikalne povrsine reda velicine samog zvucnika na stalku... to proizvodjac nije imao prilikom konstruisanja zvucnika i takva velika radijaciona povrsina menja frekventnu karakteristiku zvucnika. Drzati se stubova, cevi itd... ne praviti stalke u obliku kutije. Tu treba razlikovati podne (floor standing) zvucnike kojima ne treba stalak, i njihove glomazne kutije su proracunate tako da na kraju ima sto manje uticaja na rad zvucnika, i/ili je svaki uticaj te velike radijacione povrsine kompenzovan u skretnici.

4. Oslanjanje - Po mom licnom misljenju, treba izbegavati siljke (tzv. spikes) pogotovo one pozlacene... Pristojan sloj apsorpcionog materijala ispod zvucnika i stalaka je sasvim dovoljan da smanji uticaj prenosenja vibracija sa zvucnika na stalak i sa stalka na pod. Sta podrazumevam pod apsorpcionim materijalom.... pa recimo ispod zvucnika bi se mogao postaviti sundjer, presovani komadici sundjera, deblji itison, azmafon.... itd.
Ispod stalka treba staviti nesto cvrsce i par slojeva skrojenih itisona ili azmafona je sasvim dovoljan... tu treba paziti da se stalak ne pocne da ljulja ako nije na dovoljno cvrstoj podlozi....

5. Visina - trebalo bi da moze da se podesava, akusticke ose se razlikuju od monitora do monitora, i bilo bi dobro da se sve to moze podesavati.

Zasto stalak?
Pa najvise zbog toga da se izbegne velika radijacona povrsina na stolu koja ti pojaca bass ali ti napravi zbog refleksija comb-filter (filter cija karakteristika lici na cesalj) u mid-high regionu... Treba upravo zbog toga skloniti zvucnike iza stola i smanjiti uticaj toga, jer je to najosetljiviji region ljudskog sluha.

Sto se bass-a tice, bass se moze pojacati stavljanjem zvucnika na patos, pa stavljanjem zvucnika na patos pored zida, pa jos vise stavljanjem zvucnika u sam cosak sobe. S obzirom da si time pojacao bas a pokvario sve ostalo, nivo bass-a se realno povecava kupovinom zvucnika koji ga ima vise, ili dodatkom subwoofera koga mozes slobodno staviti u cosak i pojacati svoj bass do maksimuma.

pozdrav

bogi

Tiki the Boyler 21-03-2006 03:31 PM

Re: Podnožje za zvučnike

Bogi, zašto si protiv šiljaka? Imaš neko logično objašnjenje ili... ? Mislim, to je najčešće rješenje na namjenski pravljenim (industrijskim) stalcima...
Ja koristim Quik Lock-ove stalke koji su isporučeni sa šiljcima i sa malim (poluloptastim) gumenim podloškama, pa me malo zbunjuje tvoj post.

btw. Ja nisam vjerovao koliko stalci imaju bitnu ulogu dok nisam svoje Missione 701 digao sa kredenca na stalke. Kutije su odjednom prosvirale. Da bih se uvjerio da ne tripujem, vratio sam ih opet gdje su bile i ucinilo mi se da se znacajno povecao nivo onog muljavog donjeg midla. Da li je to zbog rezonancije namještaja ili šta već - na kraju nije ni bitno, ali... Zvučnike sam vratio na stalak (za HiFi ručni rad punjen pijeskom, ali opet sa šiljcima) i uživam u zvuku... :)

boggy 21-03-2006 09:47 PM

Re: Podno?je za zvučnike

Quote:

Originally Posted by Tiki the Boyler
Bogi, zašto si protiv šiljaka? Imaš neko logično objašnjenje ili... ?

Imam jedno koje je (meni) logicno:
Kada stemujes zid, recimo, i probas cetiri situacije:
1. Lupis cekicem preko spica za stemovanje u zid.
2. Lupis samo tupom stranom cekica u zid direktno.
3. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko smotane krpe.
4. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko (tvrdjeg) sundjera debelog 10cm (pri tom pazis da te cekic ne lupi po glavi kada odskoci)
Sta od ove cetiri situacije pravi najmanje buke/vibracija?

Quote:

Mislim, to je najčešće rješenje na namjenski pravljenim (industrijskim) stalcima...
Zato sto vise niko nece da kupi stalak bez siljaka za svoj HiFi...
Quote:

Ja koristim Quik Lock-ove stalke koji su isporučeni sa šiljcima i sa malim (poluloptastim) gumenim podloškama, pa me malo zbunjuje tvoj post......
Nisam siguran, ali mi se cini da je Bang&Olufsen to nekada davno "izmislio", najvise zbog estetike... pa su ga kopirali, a u medjuvremenu su ti sto su ga kopirali i "naucno" objasnili cemu u stvari siljci sluze... tako da kada ti to pricaju samo treba da zbunjeno klimnes glavom i promumlas "ahm"... i ne razmisljas puno svojom glavom... pa izaberi sam.

Siljci koji se na stalcimo koriste i okrenuti su na gore (koriste se za zvucnike koji nemaju svoje siljke, pa ih "bodu" odozdo), mogu biti i opasni...

Da su siljci dobri apsorberi vibracija, "plivajuce" podove bi stavljali na siljke a ne na gumene drzace ili federe...

Sve price o siljcima padaju u vodu kada se izmere vibracije poda sa siljcima i sa realnim absorberima.

Vibracije kabineta zvucnika su najjace u regionu 1kHz (peak sirine jedne oktave otprilike), zatim postoje mrdanja zvucnika zbog pomeraja bass membrane ciji smer nije gore-dole nego napred-nazad na jako niskim frekvencijama... itd. Sve je to isuvise komplikovan splet dogadjaja i okolnosti da bi se nekim jednostavnim i "genijalnim" izumom resilo za svagda... u jednom potezu.

pozdrav

bogi

zvincic 21-03-2006 11:25 PM

Quote:

Originally Posted by boggy
Imam jedno koje je (meni) logicno:
Kada stemujes zid, recimo, i probas tri situacije:
1. Lupis cekicem preko spica za stemovanje u zid.
2. Lupis samo tupom stranom cekica u zid direktno.
3. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko smotane krpe.
4. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko sundjera debelog 10cm (pri tom pazis da te cekic ne lupi po glavi kada odskoci)
Sta od ove cetiri situacije pravi najmanje buke/vibracija?

ako smijem uskocit

odlicni argumenti

Klarinetista 21-03-2006 11:48 PM

Svaka cast Boggy!

FrankoPanko 22-03-2006 11:53 AM

Cool Boggy!;)

diviner 29-03-2006 02:29 AM

Quote:

Originally Posted by zvincic
ako smijem uskocit

odlicni argumenti

Evo jos jednog...Sistem "shiljak" se inace koristi kod gramofona. Da bi sto bolje i sto efikasnije (u smislu sto manjeg zauzimanja prostora) zapisali zvucni signal u vinyl plocu (sad primjenite sistem na vas pod ;)...).

Boggy, svaka cast.

Arthur 30-03-2006 05:09 AM

Dva para zvucnika sam montirao na gomilu knjiga (identicnih dimenzija;) ) i dupli sloj tabli od stiropora koje su zaostale od podloge za azmafonske apsorbere. I cini mi se da sve lepo funkcionise :)

Faktor X 18-04-2006 11:35 PM

ajoj bozhe,
nemogu da verujem da posle tolko vremena nema nikog ko ovo moze da procita i da ignorise :banghead:

al necu nista da kazem jer cu samo biti flejmovan

Arthur 19-04-2006 01:54 PM

nemoj biti flejmovan. Poenta foruma je razmenja znanja i pomaganje u sticanju istih. Tvoj prethodni post ne radi nijedno od ta dva, osim saznanja da smo mi debili, a ti iritantan. Dakle, napisi tvoje misljenje o tome na cemu bi trebalo da stoje, veoma je dobrodoslo.

Mogli 19-04-2006 03:35 PM

Quote:

Originally Posted by Faktor X
ajoj bozhe,
nemogu da verujem da posle tolko vremena nema nikog ko ovo moze da procita i da ignorise :banghead:

al necu nista da kazem jer cu samo biti flejmovan

Bolje bi bilo da si dao neki svoj predlog.

Faktor X 19-04-2006 04:12 PM

ok nemislim da ste debili to nikad nisam rekao, nevolim nikog da vredjam sorry ako je tako ispalo

Quote:

4. Oslanjanje - Po mom licnom misljenju, treba izbegavati siljke (tzv. spikes) pogotovo one pozlacene... Pristojan sloj apsorpcionog materijala ispod zvucnika i stalaka je sasvim dovoljan da smanji uticaj prenosenja vibracija sa zvucnika na stalak i sa stalka na pod. Sta podrazumevam pod apsorpcionim materijalom.... pa recimo ispod zvucnika bi se mogao postaviti sundjer, presovani komadici sundjera, deblji itison, azmafon.... itd.
Ispod stalka treba staviti nesto cvrsce i par slojeva skrojenih itisona ili azmafona je sasvim dovoljan... tu treba paziti da se stalak ne pocne da ljulja ako nije na dovoljno cvrstoj podlozi....
ja mislim da treba koristiti siljke a to da su pozlacene veze nema, treba da bude sto krutije tvrdje ispod zvucnika a ne da se stave mekane stvari ispod (netreba nikakva absorpcija, sem ako imate komsije ispod, no mi trazimo dobar zvuk a ne mirne komsije) , znaci siljci da dodirulju beton ispod tepiha i jos je dobro staviti sto vise tega na zvucnik, npr knjige, isprobajte staviti jedno 5-10 kilograma knjiga po zvucniku i primeticete razliku garant (ako vam je prostorija i oprema dovoljno dobra i naravno uvo), zvucnik ce manje da rezonuje i zvuk ce biti artikulisaniji sa preciznijim srednjima.

i da bude sto vise prostorije oko zvucnika, nije dobro ako je blizu bilo kakva povrsina, sto, zid, ormar, etc...

takodje stavljanje subwoofera pored zida i narocito u cosak izbegavajte zbog stojecih talasa, neke frekvencije ce vam se pojacati a neke ce biti potisnuti. barem 50 centimetara od bilo kakvog zida. centar prostorije je najbolje posto je najdalje od svih zidova i energija ce da opadne dok stigne do zida i jos vise ce oslabiti dok stigne nazad do vas

takodje primer sa lupanjem u zid mi je skroz nelogicno, nezelim time da mislite manje o autoru poruke

znaci ja mislim da treba koristiti sto masivnije stalke sa siljcima svakako

sorry ako sam malko nejasan, nije mi ovo maternji jezik pa sam malko slab sa fondom reci i tehnikama izrazavanja

zvincic 19-04-2006 06:46 PM

Quote:

takodje primer sa lupanjem u zid mi je skroz nelogicno, nezelim time da mislite manje o autoru poruke

upravo je analogija sa lupanjem u zid perfektna jer zapravo pokazuje koliko energije prenosis na strukturu. Cilj je da svira samo zvucnik. Naravno, to je moguce samo u perfektnim uvjetima....zato se u stvarnosti treba potrudit da sto bolje odvojis zvucnik i sobu a ne ih jos da pojacas efekt.

boggy 19-04-2006 07:01 PM

Quote:

upravo je analogija sa lupanjem u zid perfektna jer zapravo pokazuje koliko energije prenosis na strukturu. Cilj je da svira samo zvucnik. Naravno, to je moguce samo u perfektnim uvjetima....zato se u stvarnosti treba potrudit da sto bolje odvojis zvucnik i sobu a ne ih jos da pojacas efekt.

Da se razumemo... siljci izgledaju veoma elegantno... pogotovo kada nekog slona od zvucnika sa svojih 150kg oslonis na tri "iglice"... meni se to licno svidja kako izgleda, ako nista drugo lepse izgleda nego kada ga oslanjas na neke "krpe" i ko zna sta od recikliranih materijala (koriscenih ko zna gde i ko zna za sta, bljak!)... time se olaksava i prodaja zvucnika jer siljci imaju veoma visok vizuelni SAF (Spouse Acceptance Factor, ne salim se, to stvarno postoji, koristite google pa se uverite), osim dok se ne pojave u kuci i ne izbuse tepih i/ili parket u toku eksploatacije... tada mogu i da lete napolje...

Postoje i neki "napredni" siljci kod kojih se oni oslanjaju na patos preko specijalnih papucica, koje opet imaju internu konstrukciju kao kod amortizera na kolima... ali se onda pitam... zasto ne odmah amortizer nego 1000$ za definitivni trud nekog masinskog inzenjera....

Zvincicu, u pravu si, treba odvojiti kabinet zvucnika od svega ostalog, cak se sa soffit mounting-om upijaju midrange koloracije od samog kabineta, koje su anomalija uvek... nijedan kabinet nije apsolutno neutralan, cak ni oni pravljeni od mermera ili betona...

Zatim je u cilju boljeg zvuka potrebno i odvojiti sobu od svega ostalog... i idealno bi bilo da se miksa u nekom satelitu u kosmosu, ali eto... nema se para. :)

Zato se uvek i rade mala poboljsanja, da bi nam bilo bolje, a idealno ne postoji.

pozdrav

bogi

Faktor X 19-04-2006 08:23 PM

Quote:

nerazumem kako moze biti lose prenostiti energiju u zemlju/beton koja ne vibrira/rezonira i uopste neproizvodi nikakav zvuk.

imao sam prilike cuti isti stalak sa i bez siljaka i ima velike razlike.

takodje se ti obicni siljci nestavljaju na parket, nego ima verzija za parket sa zaobjenom ivicom da ne napravi stetu

kad se stavi zvucnik na knjige, stiropor, krpe onda ima malko slobodnog hoda i pomeranje membrane na zvucniku na osnovu akcje-reakcije znanog iz fizike pomera kutiju/ rezonuje a to je nepozeljno zato je bolje sto jace fiksirati zvucnik

boggy 19-04-2006 08:26 PM

Quote:

Originally Posted by boggy
.....veoma visok vizuelni SAF (Spouse Acception Factor)

Izvinite pogresno sam napisao treba SAF (Spouse Acceptance Factor)

pozdrav

bogi

boggy 19-04-2006 08:41 PM

Zdravo Faktor X,

Quote:

....

kad se stavi zvucnik na knjige, stiropor, krpe onda ima malko slobodnog hoda i pomeranje membrane na zvucniku na osnovu akcje-reakcije znanog iz fizike pomera kutiju/ rezonuje a to je nepozeljno zato je bolje sto jace fiksirati zvucnik

Da, ali se seti da pri tom mehanicke vibracije prenosis na zidnu i podnu konstrukciju sobe, koji nisu beskonacno teski, ne apsorbujes ih skoro ni malo cvrstom mehanickom vezom. Soba sama po sebi ima daleko vecu radijacionu povrsinu i "svira" na sebi svojstven nacin... koji ne mora da nam se dopadne.

Velika radijaciona povrsina zidova, poda i plafona, znaci da su potrebni mikronski pomeraji tih povrsina da bi ljudima pravila dozivljaj zvuka koji mogu cuti, te ako to iniciras, onda nikakvi akusticki tretmani ne pomazu u tom slucaju... soba vibrira i to se cuje.

Znaci, ono sto predpostavljas je da je pod u sobi tezak, i da zbog velike mase smanjuje pomeraje zvucnika... zaboravljas da za generisanje zvuka trebaju dve stvari, povrsina i pomeraj, povecanje bilo cega od te dve stvari cini zvuk jacim... te ono sto ne platis na mostu platices na cupriji...
Znaci vecom masom si smanjio pomeraj zvucnika ali si za masu koristio konstrukciju sa velikom povrsinom i smanjio dobitak od cvrste veze...

Da ispod zvucnika imas betonsku kocku 10x10x10m i da ta kocka nema cvrstu vezu sa zidovima (zidovi se elasticno naslanjaju na nju), onda bi bilo jasno zasto su spikes bolji...

Ovako apsorpcijom mehanickih vibracija svodis uticaj sobe vise na refleksije kroz vazduh, koje se mogu akustickim tretmanom kontrolisati prilicno dobro, i izbegavas mehanicku spregu kroz armaturu i zidove, koju ne mozes kontrolisati nikako...

Tako da ne vidim potrebu za ukljucivanjem sobe precicom kroz pod i zidove kao faktora koji ima veliki uticaj, ako se vec borimo da mi tu u akustici nesto kao "kontrolisemo"...

Uvek je tako, sve sto ne mozes da kontrolises a smeta definitivno... pokusas da odstranis koliko god je to moguce u samom korenu, i tada imas neki vid kontrole nad tim, ili barem iluziju...

Drugo, kada u subjektivnom utisku navodis da sa siljcima zvucnici zvuce razlicito nego bez njih, ja ti verujem, potrebno je samo jos uciniti mali napor i proceniti sta je na kraju bolje.

Da nesto zvuci razlicito je lako napraviti... ali napraviti BOLJE... to je vec ozbiljan problem.

pozdrav

bogi

diviner 19-04-2006 09:17 PM

Mislim da se ovdje mjesaju dva "gledista" stvari. Jedno je Hi-Fi glediste, gdje su siljci in, i gdje je interakcija izmedju okoline, potrebe obojenosti zvuka , estetika pocesto veoma pozeljna, i drugo cisto studijsko sa strogo izolovanim, preciznim, neobojenim i sto direktnijim zvukom imperativ. A mozda se i varam :rolleyes: .

boggy 19-04-2006 09:27 PM

Quote:

Originally Posted by diviner
Mislim da se ovdje mjesaju dva "gledista" stvari. Jedno je Hi-Fi glediste, gdje su siljci in, i gdje je interakcija izmedju okoline, potrebe obojenosti zvuka , estetika pocesto veoma pozeljna, i drugo cisto studijsko sa strogo izolovanim, preciznim, neobojenim i sto direktnijim zvukom imperativ. A mozda se i varam :rolleyes: .

Iskreno, licno mislim da su te podele vestacke... i to ko zna zbog kojih razloga, definitivno svi vole da cuju sto bolje ono sto muzicari, pevaci, producenti i ostali naprave...

Mislim takodje da su u svakoj od te dve oblasti zastupljene dve iste stvari, subjektivnost i "u zaru borbe je sve dozvoljeno", ali na razlicite nacine i u drugim smerovima...

Srecom, postoji nesto sto spaja te dve oblasti i cini ih slicnijima nego sto bi to neki hteli, a to je priroda i fizika koja je opisuje.

pozdrav

bogi

Faktor X 19-04-2006 09:38 PM

Quote:

Soba sama po sebi ima daleko vecu radijacionu povrsinu i "svira" na sebi svojstven nacin... koji ne mora da nam se dopadne.

hteo ti ili ne ali tvoj zvucnik je svakako povezan sa podom i povrsinom, samo u tvom slucaju imash krpe, sto izmedju zvucnika i tla,
najbolje je eliminisati sve izmedju, posto ce pre neki sto ili polica da rezonuje sa fiokama i stvarima na njemu nego jedan masivan stalak napunjen peskom npr.

tvoju teoriju su imali i osamdesetih godina i tada su zvucnike nakacili na lanac i visili su sa plafona i to je bio trend, mada upravo zbog ovog vise to nerade...

@diviner:
Quote:

Mislim da se ovdje mjesaju dva "gledista" stvari. Jedno je Hi-Fi glediste, gdje su siljci in, i gdje je interakcija izmedju okoline, potrebe obojenosti zvuka , estetika pocesto veoma pozeljna, i drugo cisto studijsko sa strogo izolovanim, preciznim, neobojenim i sto direktnijim zvukom imperativ. A mozda se i varam .

svakako se mesaju dva gledista samo ne ta koja ti mislis, posto ni ja nisam poklonik koloracije i fazona da budem "in" estetski, etc...

ipak sam za to da zvucnik bude sto masivniji tezi, zajedno sa stalcima (skoro u svakom prirucniku za zvucnike predlazu stalke), najboje da se ugradi u zid ili da bude deo tenka

necu nikom da promenim misljenje ili shvatanje samo sam izneo svoje i postujem sto drugi misle...... na kraju je vazno samo praviti dobru muziku :)

boggy 19-04-2006 09:46 PM

Quote:

hteo ti ili ne ali tvoj zvucnik je svakako povezan sa podom i povrsinom, samo u tvom slucaju imash krpe,

Ok, eto, moze i Primacoustics-ov Iso Pad za monitore koji se stavljaju na mikser umesto "krpe"... oblikovano parce njihovog sundjera... samo, to se kupuje.

Quote:

sto izmedju zvucnika i tla,
najbolje je eliminisati sve izmedju, posto ce pre neki sto ili polica da rezonuje sa fiokama i stvarima na njemu nego jedan masivan stalak napunjen peskom npr.
Sto se tice masivnosti stalka, o tome nemam nista protiv, ako si citao thread od pocetka.
Sto, stolice, fijoke i ostalo niko nije spominjao kao dobre stalke za zvucnike.

Quote:

tvoju teoriju su imali i osamdesetih godina
Hm, tu se negde zavrsilo zlatno doba razvoja akustike za male sobe kao nauke... valjda su se nekako u to vreme ljudi dohvatili racunara i krenuli sa modelovanjima... i moracemo biti strpljivi u iscekivanju upotrebljivih rezultata, posto to jos uvek traje... a i na racunarima moze svasta nesto drugo da se radi... pa su mnogi promenili i oblast interesovanja... tu je bio negde i vrhunac ali i pocetak kraja HiFi-ja kao necega sto je ljudima bitno i znacajno u zivotu... da li iz hobija, razonode, razbibrige ili profesionalno....
Dobro si ovo primetio za osamdedesete godine...

Quote:

i tada su zvucnike nakacili na lanac i visili su sa plafona i to je bio trend, mada upravo zbog ovog vise to nerade...
Bolji je jaci najlon za pecanje od lanca

(naravno, od pocetka threada iznosim samo i jedino svoja licna misljenja)

pozdrav

bogi

Tiki the Boyler 26-04-2006 05:09 PM

Kao i obično :) boggy me je preduhitrio za Primacoustic IsoPad! Pošto ću ga uskoro imati, predlažem da se obavi mjerenje (ako je tako nešto moguće izvesti), gdje bi se u jednom slučaju koristio IsoPad, a u drugom neki lijepi HiFi stalak napunjen pjeskom...
Ja sam ga spreman pozajmiti na koji dan, a vi pripremite spajkove... Ili ću i to morati ja...

Nebitno... samo da mi naučimo nešto! :D

boggy 26-04-2006 05:27 PM

Quote:

Kao i obično :) boggy me je preduhitrio za Primacoustic IsoPad! Pošto ću ga uskoro imati, predlažem da se obavi mjerenje (ako je tako nešto moguće izvesti), gdje bi se u jednom slučaju koristio IsoPad, a u drugom neki lijepi HiFi stalak napunjen pjeskom...
Ja sam ga spreman pozajmiti na koji dan, a vi pripremite spajkove... Ili ću i to morati ja...

Nebitno... samo da mi naučimo nešto! :D

To mozes i sam da izmeris, uzmi BoZo Audio Test 10-100Hz (imas link u mom potpisu), stavi zvucnike na siljke, pa na obican sundjer (neki... onaj sareni od recikliranih komadica je prelep), pa na IsoPad,... za snimanje koristi onu spravicu za "elektrifikaciju" akusticnih gitara, samo je zalepi na parket tamo gde slusas. Sve to lepo namesti... probaj da vidis kakvi su nivoi... nece biti bas neki veliki, nemoj da setas po sobi prilikom snimanja ... i kada pripremis... sve sto si namestio jednom nemoj menjati (nivoe i ostalo) a menjaj siljke, sundjere i IsoPad-ove... svaki put snimi ceo test...

posle u editoru otvori sve fajlove.. pa ih prvo pogledaj ugrubo... da vidis kako to frekventno izgleda... itd.
Pri tom je nebitna karakteristika "mikrofona" jer snimas relativne razlike izmedju uticaja razlicitih materijala... tako da ti je bitno koji je materijal tisi od ostalih...

Sto se tice transducera za akusticne gitare... to sam cuo negde da su ljudi tako merili vibracije na raznim stvarima, ukljucujuci i vibracije kabineta zvucnika... no tu mora da se ide na test od 100-1000Hz i vise... posto se kabineti najvise deru na mid frekvencijama,

E da, pozeljno je izbaciti High Pass filter iz lanca... ako postoji... moze da se ne uhvati nista... i koristi 24bit rezoluciju...

pozdrav

bogi

boggy 21-05-2006 04:29 PM

Quote:

Bogi, zašto si protiv šiljaka? Imaš neko logično objašnjenje ili... ? Mislim, to je najčešće rješenje na namjenski pravljenim (industrijskim) stalcima...
Ja koristim Quik Lock-ove stalke koji su isporučeni sa šiljcima i sa malim (poluloptastim) gumenim podloškama, pa me malo zbunjuje tvoj post.

Zdravo Tiki,

Kao sto mozes da vidis u ovom threadu, postadosmo "srecni" vlasnici QuikLok BS-300 stalaka... i kako smo videli, isporucuju se sa siljcima, ali i sa gumenim nozicama koje se usrafe UMESTO siljaka, pa mozes da biras.

Znaci time smo razjasnili "industrijske stalke"... zastupljena je i jedna i druga "ideologija" barem u nasem slucaju.

Takodje postoje samolepljive podloge od poliuretanskog sundjera, koji se stavljaju ispod zvucnika... to je materijal koji se inace koristi za najjeftinije mouse padove.

Mi smo, naravno, iskusno usrafili siljke na nas stalak, ne bi li nekom domacinu izbusili multicore kabl... :mrgreen::rotfl:;)

Inace su nam odlicni za prezentacije, jer su lagani, podesivi i staju u prtljaznik... tu im negde dodje i kraj ozbiljne primene...

E,... pa daaaa,... ahm,... vise informacija mozes dobiti u Artistu... ;)

pozdrav

bogi

Tiki the Boyler 17-09-2006 11:19 AM

Poznati su mi ti stalci...
Nego šta je sa onom drugom stavkom audiofilskih stalaka - punjenje pijeskom?
Pijesak je tu samo da popuni eventualnu rezonantnu šupljinu ili... ?

boggy 17-09-2006 11:21 AM

Quote:

Poznati su mi ti stalci...
Nego šta je sa onom drugom stavkom audiofilskih stalaka - punjenje pijeskom?
Pijesak je tu samo da popuni eventualnu rezonantnu šupljinu ili... ?

nije "ili" nego "i"

... i da ih ucini TESKIM :o !

pozdrav

bogi

Tiki the Boyler 17-09-2006 11:24 AM

I onda ih fino stavim na šiljke, a zatim na debelu ploču od medijapana ispod koje se nalazi sloj mineralne vune! :D

boggy 17-09-2006 11:25 AM

Quote:

I onda ih fino stavim na ?iljke, a zatim na debelu ploču od medijapana ispod koje se nalazi sloj mineralne vune! :D

i onda se ZALJULJA pod tezinom nekakvih zvucnika tezih od 25kg po kanalu i padne ti na tvog SSL-a sve zajedno..... :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

pozdrav

bogi

Tiki the Boyler 17-09-2006 11:29 AM

No sikiriki za SSL-a sam kupio navlake od vune na Zlatiboru! :rotfl:

boggy 17-09-2006 11:30 AM

Quote:

No sikiriki za SSL-a sam kupio navlake od vune na Zlatiboru! :rotfl:

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

I... i... iiiijaooo... Sirogojno dzemper za SSL... kuku! Trebace ti naftalin, i gas-maska da bi mogao da radis!

pozdrav

bogi

File 27-12-2006 01:03 AM

jel bi netko mogao biti dobar...pa malo napisati kako bi se mogao napraviti DIY stalak...ili bar staviti neku slikicu toga i napisati ?ta je ?ta....jer se sad prvi put susrećem s tim...a i prvi put u ?ivotu imam studijske monitore...i ?elio bi da mi rade najbolje ?to mogu...hvala

boggy 27-12-2006 01:50 AM

Imas po netu brdo crteza... vidjao sam ih, sada bi morao da ih trazim...

Ovde to ljudi prave od debele gvozdene cevi sa dve debele gvozdene ploce gore i dole... sve zavareno... u cev stave pesak da se umrtvi i postane tesko k'o djavo...

Cak mislim da ovde ima nekih proizvodjaca stalaka za zvucnike... doduse za hi fi... ali sta je tu je...

pozdrav

bogi

File 28-12-2006 10:46 PM

Hvala...a dali lijepim na dolnju ploću kakvu absorpciju(neki materijal...koji?)? i sta gore?....i jo? ne?to....ovo je samo pitanje...(kad ne znam)...da li je dobro stalak u?arafiti u pod(predpostavljam da ne)....hvala

ANITA 28-12-2006 11:29 PM

Potrazit cemo i mi nacrte, nego mene malo brine sigurnost zvucnika na tim stalcima! Ne bojim se da bi stalak pao, nego da netko ne pogurne malo zvucnik i on sklizne s tog ultra super stalka. :/

lesha 28-12-2006 11:39 PM

cuo sam da je neopren dobar materijal ako se plasis klizanja..

http://en.wikipedia.org/wiki/Neoprene

ANITA 28-12-2006 11:55 PM

Ja ne mogu nista naci! :( Boggy, daj pliz podijeli sa nama te linkove na koje si naisao!

Thanks

zvincic 29-12-2006 12:09 AM

lesha je u pravu, neopren je odlican za to

ja sam plasticni rack (sve skupa oko 20 kg tezak), koji se inace klize po stolu, naslonio na dva mala komadica neoprena....nema sanse da otklize igdje! :)

http://img218.imageshack.us/img218/5364/rackca7.jpg

takodjer, monitori su na tri (svaki) zbilja mala komadica neoprena...i nema sanse da otklizu!

ako ne mozes naci neopren....to ti je ona crna spuzvasta guma na dnu platnenih podloski za misa ;)

boggy 29-12-2006 02:26 AM

Quote:

Originally Posted by ANITA
..... :( Boggy, daj pliz podijeli sa nama te linkove na koje si naisao!

Thanks

Bi ja da sam ih negde pribelezio... ali nisam...

Ako sta nadjem, stavicu ih ovde...

Za prezentacije SuperMEE monitora, smo kupili QuikLok BS300 koji su lagani i visina im se moze podesavati... inace su prilicno slabasni i opasno se ljuljaju pod tezinom od 25kg, za nesto lakse su ok.

Pri tom zvone, jer nemaju pesak u sebi, ali su nama odlicni jer lako staju u prtljaznik.

Za "prvu pomoc" mogu i QuikLok stalci sa tri noge... koji se vide na gornjem linku... pa se kasnije mogu napraviti oni drugi... heavy... :)

Evo nekih stalaka iz Hrvatske... http://www.stalci.com/hr/zv.html... siljke poskidajte da ne izgrebete parket i zvucnike... ispod zvucnika i stalka mogu ici oni stari mouse padovi... sa tekstilnom podlogom, a ispod je ona penasta guma.... sto lesha i zvincic predlazu

http://www.stalci.com/hr/zv.html
mislim da je princip jasan,... onaj prvi sa jednom cevi je ok princip...
Jedino su ovi "HiFi" stalci preniski za profesionalnu upotrebu, jer podrazumevaju da je slusalac sedi u fotelji, a ne na normalnoj stolici...

Tu dolazimo do visine stalka, i tu nastaje problem,... nemaju svi zvucnici akusticku osu na istoj visini niti je ona u najvecem broju slucajeva horizontalna... obicno ima mali nagib (5-6deg) prema podu... pa ko zeli to precizno da namesti, mora prvo koristiti neke stalke koji se mogu podizati i spustati, dok sve ne namesti... pa onda tek da napravi stalke sa fiksnom visinom... zato mi imamo ove "kilave" BS300 kojima se visina moze menjati...

pozdrav

bogi

alektom 19-01-2007 12:47 PM

Interesuje me dolaze li u obzir zidni nosaci za monitore, niko ih ne spominje a iskreno nisam ih nigde ni video do sada u studiju....
Koje bi bile negativne strane zidnih nosaca, ako se postave na 30-tak cm od zida....

All times are GMT +1. The time now is 06:03 PM.