![]() |
zavr?na obrada zvuka
Evo naravio sam pijesmu nimio sam sve trake prebacio midije u wav sinhronizirao obojao umiksao i sve bi bilo u redu da mi zavr?na snimka nije tiga pa sam je pojačao na 0 db ali kada usporedim s ostalim snimljenim pijesmama nemam dovoljnu glasnoću ?to da radim provao sam s izotope ozone masteringom ali sam dobio fercanje
Molio bih vas za mi napi?ete okvirno postupak kako da pojačam snimku za jedno 2 ili 3 decibela glasnije a da ne dobijem fercanje i čini mi se za mi je zvuk malo tanak dali da koristim compresor ili ne?to drugo ako treba koristit kompresor kako da postavim postavke koliko da re?em a koliko da pustim gaina za reverb sam koristio sir plug in |
Re: zavr?na obrada zvuka
Da, trebao bi koristiti kompresor i limiter takoder.
Potrazi jos na forumu... o tome smo pricali puno puta. :) |
Izmeris u npr. Sound Forgu koliki ti je RMS. Onda ako je -17 a ti zelis da bude -10. Ucitas Waves L3 Ultramaximazer, obojis ako je potrebno i levi potenciometar (klizac) pojacs za koliko ti treba, u ovom slucaju za -7...
|
zahvaljujem
|
Mozes jednostavno pojacati u editoru snimak za 3 db i snimiti . Nece distorzirati , iako bi bilo za ocekivati da hoce .
Dobijes glasniji snimak na najjednostavniji nacin . Samo nemoj PRETERATI . Pozdrav ... |
Re: završna obrada zvuka
Quote:
umes li da citas? vec dugo izbegavam citanje tvojih lupetanja, ali mi je stvarno dosta! imaj na umu da na ovom forumu ima dosta pocetnika koji bi mogli tvoje gluposti shvatiti ozbiljno, i time sebi napravili veliku stetu. kad vec niko nece, preuzimam na sebe obavezu da te opomenem da se uzdrzis od iznosenja cinjenica koje su izgleda samo tebi poznate i jasne i koje nikakve veze nemaju sa stvarnim zivotom. tvoj nacin delovanja na ovom forumu bi mnogi nazvali miniranjem/subverzijom, imajuci u vidu kolicinu dezinformacija s tvoje strane koje samo doprinose konfuziji ljudi koji ovde zele nesto korisno da nauce. bez obzira da li ti to radis namerno ili ne, takvo ponasanje mora da se spreci. zato te u ime svih javno opominjem da ukoliko nisi 100% siguran u ono sto pises i ukoliko to nije 100% proverena i opste poznata cinjenica, a ne samo neka od tvojih kontemplacija, da se uzdrzis od pisanja, kao sto to sav normalan svet cini. ako nastavis i dalje, znas sta sledi. ukoliko imas primedbi, slobodno se obrati administratorima. |
Quote:
Bez daljeg osvrta na ovakvu glupost hocu da kazem coveku koji je postavio pitanje (vise ne znam ko) da jacina izrazena u decibelima, tj. razlika izmedju neobradjenog i obradjenog snimka u decibelazi je potpuno nerelevantna. Ako snimak koji je napr. na -10 Rms pojaca za 3 db, male su sanse da on nece distorzirati. Isto tako, ako snimak na - 20 Rms pojacas za 3 db, gotovo da neces ni cuti razliku. |
Iz mog iskustva i znanja druhi ljudi znam da je ta PROCEDURA malo kompleksnija i komplikovanija nego sto izgleda i zvuci, pojacati zvucnu sliku samo tako nije bas tako lako, nego je danima pisati postove i nikad zavrsit.
Pisao sam o tome na drugim forumima mnogo i dugo. Sve se to postize u toku MIX i MASTER procedure. Najvaznije je imati dovoljnujacinu glasa na kraju MIX procedure a isto i dovoljno HEADROOM za MASTER, tek se onda moze dobit nesto, ne moze da MIX bude dole na -10DB a da ti pokusas u toku MASTER da to podignes na 0db. Ovo sto cu napisat, neko ce pomislit da je OFF TOPIC al nije uopste, jer to je i jedan od pravilnih nacina da se postigne rezultat. Isto ko sto sam video po drugim postovima da nazivaju da SE PODIZEM il sa VISINA ovo nije to, ko misli tako, slobodno nek izvoli, ja stojim iza svaku rec sto kazem i mogu dokazat. Ukratko: Mastering i jest vazan i nije, kao drugo MASTERING treba bit ostavljen profesionalcima, kao trece na ovom forumu jos nisam sreo da neko radi to i ne verujem da neko to moze radit, ukljucujuci i mene. Mastering je jedna i jedina stvar, POJACANJE JACINU ZVUKA, al opet nije to tako jednostavno. Al ako se neko ne slaze samnom neka procita dobro ovo sta hocuda kazem sa POJACANJE zvuka, jer i jest to i nije. Glavni mastering efektu su jedni i jedini: REVERB, EQ, COMRESSPR i LIMITER, koji moze bit ULTRAMAXIMIZER, ili COMPRESOR moze biti MULTIBAND COMPRESSOR.To pdizanje JACINU GLASA ne postize se na tako LAK nacin pa zato se sve to koristi. Mastering nije samo SPORT koji skupo kostanego je i stvar i kad bi imao te pare dane mozes postignut, jer cena masteringa nije para, nego je 25-30-40 godina iskustvo. Ponavljam, GODINE iskustva ne DANE. Ako je MIX vrlo dobar, u nekim slucajevima MASTERING nije UOPSTE POTREBAN. Za da se uradi dobar MASTERING mora MIX da bude predobar, bez dobrog MIXa nema MASTERING, NE POSTOJI, niti ga iko moze uradit. Postoje nekoliko procedure: 1. I najvazniji, EQ, koji balansira sve trake u generali, kojima je nesto falilo u samom MIXu, primer: ako se BASS ne cuje dovoljno u toku MASTERING procesa EQ ga moze podignut do zeljenog levela. 2. FadeIns i FadeOuts, to je automatizacija trakama, da se neka povecava sama , neka smanjuje, neka ulaziizlazi i tako dalje, to se radi u toku MASTERINGa a ne MIXiranja. 3.Compresija, Limiting i Level Maximizing, procesori koji svi rade jednu istu il slicnu stvar, da balansiraju dinamicni RANGE koji rezultira u JACI ZVUK ili GLAS. 4. Specijalne Efekte, to je jedan i JEADINI: REVERB! Koji se stavlja da doda extra osecaj, na siroko mesto, i vecu i siru stereo sliku. I ZADNJI i koji se uvek ne koristi je DITHERING, ako se to radi na analogne masine onda taj DITHER ne postoji, to je vec drugastvar, bilo je i post o vezi toga. Te 4 glavne procedure su i NEKA VRSTA PRAVILA za MASTERING, koja se nadje kod vise poznatih Inzinjera kao BOB KATZ, BOBY OWSINSKI, CRAIG ANDERTON, DAVID PENSADO, JOE CHICCARELLI, LEE DE CARLO i ostali da ne nabrajam. Ja licno sam MASTERIRAO nekoliko zavrsenih produkta, a sto se tice nase produkcije svaku sam pesmu MASTERIRAO jel to i ne trazi puno, retko ko to radi na nasu muziku, jer nasi snimci su svi isti, papuca-kick i bass su uvek zajedno i jedno isto, gde ne mozes da odredis koja jenota odsvirana na BASSu, ne cuje se, sve je BOOMY. Jedna vazna stvar u toku MASTERING je da se oslobodite od nezeljene SUBSONICS, ili previse niske HARMONIJE ili ALIQUOTE, kako ih vec zovete. Do njih dolazi zbog 2 razlicitih razloga kao: TRANSPONIRANJE NADOLE, NISKO, PITCH SHIFTING ili PROSIRENE DSP OPERACIJE kao FADEINS and OUTS gde treba da znate da kako god se zvuk podize il smanjuje na neku trazku u FADES da se i same ALIQUOTE i FREKVENCIJE menjaju. Najvazniji PLUGINS su: Compressors: multibands, limiters, maximizers, chainers, gates level maximizers. EQ. Warmers i druge DISTORZIJA efekte, gde jedan MASTER se ne moze zamislit na digitalne masine bez da ima DISTORZIJU u sebe. Bass Enhancers, za doterivanje BASS HARMONICS. Stereo Imagers, Harmonic Enhancers, i na kraju zadnji REVERB! U svetu COMPUTERA i DAW postoje i PLUGINS kojirade sve u jedno, a jedne od najpoznatije i NAJBOLJE SU: TRACKS i IZOTOPE OZONE. Neko ce vam reci i WAVELAB moze mastering il nesto slicno tome, TO JE SKROZ POGRESNO. WAVELAB i nesto slicno tome je samo jedna aplikacija koja PEVA mislim PLAY tu vasu traku za MASTER.. Danas CUBASE je isto sposoban da uradi jedan PRAVI MASTER, mislim PRO, pustite sta beziskusni pricaju, i ne aplikacija kao aplikacija WAVELAB ne moze nikad da bude bolji nego CUBASE za MASTERING, ni u snu. Eto toliko otprilike da vas upoznam sa MASTERING svetom, naravno oni koji ne znaju o tome, i nadam se da ce nekome pomoci da ODUSTANE od toga ako misli da ne moze to a nekome pomoci da KRENE DA UCI to ako misli da je sposoban. Prateci sta ljudi pricaju neke PLUG INS nisam nit spomenuo, jer vise nas ovde nemaju te uslove da stignu do te PLUG INS ili HARDWARE masine zato sam na kraju nabrojao IZOTOPE OZONE i TRACKS. Pozdrav svima i hvala vam na vremenu za citat ovo. |
Bas sam sad video sta je ono OGGY rekao i da to potvrdim. Treba se pazit na nacin monitoringa, dal je to PEAKS ili RMS, koji ANALIZERY i sve ostalo, koje su skroz druga tema, mozda je ovaj odgovor za tebe bilo i malo vise no sto ti trebalo al nadam se da ce ti pomoci a i ostalima.
|
Quote:
Quote:
sluzi za resavanje problema u mix ( kad se vise ne moze vracati na mix .... ) Quote:
Quote:
razlika , kod dobrog miksa razlika je manja , sto znaci da mastering i te kako postoji i kod loseg miksa Quote:
Quote:
limitera iza kompresora predstavljalo apsurd ...... Quote:
posluzio .... i to ohm boys ( da ne poverujes ) ...... a sto se tice reverba .... on se jako retko stavlja na mastering jer se gubi punch snimka ( u orincipu se moze stavljati na balade i sl .... ) iako su poet reverbi uglavnom jako kratki Quote:
Quote:
ili fade outima ????? Quote:
Quote:
wave labu samo premestis efekte .......u Cubaseu bi morao da sacuvas preset pa da ugasis efekat pa da ga podignes i..... zato je mnogo lepse raditi u wave labu ..... Ovo sam napisao samo da ne pomislite da je OVO mastering .....radije procackajte po forumu , bilo je dosta price o tome , a i dvuckovic je postavio vise puta vrlo korisne linkove za post ...... Pozdrav |
Aiiii nedim76-e.....
...ovo je dio recenice za 10......"Eto toliko otprilike da vas upoznam sa MASTERING svetom".............strasno! Ides nas upoznat sa svijetom o kom nemas pojma! @admini jel se moze pojedinom useru stavit manje znakova na raspolaganju....recimo....1? |
Re: završna obrada zvuka
[QUOTE=Oggy]Mozes skociti i sa 3. sprata na glavu. Nece boleti , iako bi bilo za ocekivati da hoce. Samo nemoj PRETERATI...
:rotfl: :rotfl: :rotfl: Pozdrav |
:D
Pa dobro, ljudi vi sve gledate ozbiljno, čovek se toliko potrudio oko posta, ajmo bar 2+ za dobru nameru ako ni?ta drugo... :p A vi odma paljba... A i ima onaj dečko ?to je u BG-u pao sa zgrade i ni?ta mu nije bilo, znači, bitno je samo da se kompresujete na vi?e od -11db pre skoka, i masa puta ubrzanje vam ne mogu ni?ta ;) Takođe molim moderatore da Nedimu u profil ispod Nick-a dopi?u Hedrum Master Blaster titulu za vrhunske domete u masteringu i kucanju dugačkih postova :) |
@ Max
Znas ti mene... :) @ Dule CAREEEEEE!!! :rotfl: |
vidin da je ekipa nasla novu zrtvu :mad:
|
Quote:
U NS-u,na Limanu,pre dve godine sa 16-tog sprata i nishta !!!!Ponovo je morao na Mastering.....:banghead: |
Quote:
Ako do nesretnog nedima do sada makar i malo, malcice nije doprlo onoga sto se zove logicko i zdravorazumsko zakljucivanje, onoga sto se zove dobra retoricka naracija, ili pak pristojna i koncizna forma pisanja misli, ako ga niko do sada nije poducio sta zapravo mastering znaci (makar o osnovama produkcije muzike), a bavi se sa tim (ili zeli da se bavi), mislis da ima smisla da ga sada poducavamo? Momci su se malo nasalili na njegov racun, i to je najbolji nacin da shvati da ono sto prica nije tacno i da treba da se lati "stolice" i da nauci bolje ("ucitelju" koji ga je tako ucio, treba da da "nogu")...Ako je neko i rekao da nema pojma, ne vidim gdje je pogrijesio (osim sto je to mozda moglo malo njeznije da mu se saopsti...ali dokle da budemo tolerantni kada protiv lupetanja ima toliko lijeka na rumskom na sve strane, postove iz kojih mogu nauciti sve sto ih interesuje...zbog cega uopste ovaj forum onda postoji, ako iz njega slicni ne uce, i kako da mi koji nesto znamo ne popizdimo kada spomenuti nista ne uci iz onoga u sta ulazemo svoje vrijeme, dobru volju, svoje novce na kraju krajeva). Treba stvari nazvati pravim imenom, jer ako se to ne ucini sve cemo zvati pogresnim... |
zar ovo sto je max napravi nije pravi nacin!?
sto treba povrh toga ismijavat covika i govorit mu da nema pojma!? nebi ja bas reka da on nema pojma. cita san ja ode puno vecih bisera pa se nikoga nije vridjalo, osim kad se isto vako ne nadje koja zrtva, pa se svi uhitu nje. :mad: |
Ja se slazem sa tobom (da bi moglo manje biti spamovanja i ophodjenja na licnom nivou... da bude vise razgovora na temu prblematike)...Ali ovo je forum, kako kaze dr.Ru, na neki nacin vlasnistvo svih nas, i ponekada se mogu reci i stvari koje nisu bas prikladne za teme o kojima se raspravlja (forum je ziv). Cak sam rekao da bi se "nemas pojma" izrazi mogli malo ljepse "pakovati" i da se, posebno prema novajlijama treba biti tolerantan, popustljiv, predusjetljiv, uopste ljepse razgovarati, ukazati na njihovo neznanje na fin nacin...
Ali u svemu je bitna mjera...Ako neko nema mjere u kolicini iznijetih dezinformacija, zasto bi mi imali mjeru postivanja takvih osoba i tretiranja ravnih sebi. Da li ta osoba ima postovanja prema nama, koji smo ostavili drugima na znanje toliku kolicinu truda, iskucanog teksta, ulozenog novca da bi nesto provjerili, istestirali, zakljucili? Samoupravljanje je imalo slican princip (i onaj koji nije imao pojma sa zivotom mogao je da bude direktor drzavne ili javne kompanije/institucije) pa smo zato tu gdje jesmo...Za to sam da se ophodimo jedni prema drugima sa postovanjem, ali isto tako sam i za to da se nekome ukaze da "nema pojma" kada zaista nema pojma (jer zasto okolisati ako su stvari toliko evidentne). Posebno kada taj neko na kraju svojih dezinformacija napise: "Eto toliko otprilike da vas upoznam sa MASTERING svetom" . Uvrijedice one koji zaista nemaju pojma, a one koji nesto i znaju, navest ce da nauce bolje i time dokazu da znaju vise (argumentuju napisano). PS. I Max je bio uglavnom sarkastican, posebno u djelu vezanom za distorziju ;) |
Quote:
|
Quote:
|
Slazem se sa tobom sasaristic...samo ovdje nije bilo ni pomena oko toga. |
Ja sam napisao da nema pojma....OK...ispricavam se....tip ima pojma:banghead: :banghead: :banghead:
Taj ti nema bogatu skrinjicu znanja jer to je vidljivo iz njegovog texta.... Sando,ajd svega ti, prevedi nam ovu recenicu... "Ako je MIX vrlo dobar, u nekim slucajevima MASTERING nije UOPSTE POTREBAN. Za da se uradi dobar MASTERING mora MIX da bude predobar, bez dobrog MIXa nema MASTERING, NE POSTOJI, niti ga iko moze uradit." Pogledajte malo forume na koje on odlazi pa procitajte sta pise.Nisam ja napao nikakvog novajliju,nego sam tako odreagirao....jebiga....na textove ala...PC kurac...mi ovdje u Americi znamo sta je mjuza...vi ste bogalji i jos uvijek radite mastering a mi samo dobar mix........bla bla...dajte molim vas.... Nacitao sam se njegovih postova na ostalim forumima...potrazite malo pa necete braniti takve kalibre. |
Quote:
|
Quote:
Ako je dečko u fazonu da ima minimum smisla za humor i nije preterano samova?an, prihvatiće zajebanciju, objasnićemo se pa mo?da postane i redovan, tj "na?". Ovako, ako je on dovoljno hrabar da tvrdi ne?to ?to je glupost, ?to se i neko ne bi zabavio na taj račun. To su samo post-ovi, ne bijemo čoveka pesnicama. Bar je moj utisak da su svi preterano u rukavicama nekad, sve ne?to "Jao, nemojmo da neko ne bi ne?to pomislio". A to da kad se skupi ekipa nekad se pretera ne znam... Ja mogu samo da odgovaram za post koji ja napi?em i da ga pi?em tako da bude samo zajebancija ali bez poni?avanja osobe, ostali, već svako po svom osećaju i moralu. |
Evo slazem se i sa tobom Dushane :mrgreen: . (wtf koji mi je k.... :confused: ) :mrgreen: Samo, mogao bi i sam da budes malcice blazi u tom svom sarkazmu i "nadjebavanju", jer ja i drugi koji te znaju ti sigurno nece zamjeriti ali oni koji te vide tek prvi put sigurno pomisljaju na sve vrste "torture" poslije tvog prvog "odgovora" :). |
Quote:
on kaze da savrseni mix ne treba mastering, a lose mixeve ni ne pokusava masterizirat nego ih vraca na mix. takodjer svaku stvar koju se moze u mixu popravit on vraca. osin toga, nedim ima problem sa jezikom i to bi morali razumit i tolerirat. cak i ono sa distorzijom mislin da covik nije misli na fuz i overdrive, nego na 'pozeljna' izobliocenja koja daju lampe i anlogne sprave. a i sto u ovemu poslu znaci 'biti u pravu'!? |
Slazem se i sa Sandrom :mrgreen: (necu vise majke mi :mrgreen: ). Salu na stranu, covjek je govorio o trivijalnostima. Rekao je da ne treba raditi mastering kada je mix savrsen (vrlo dobar) i tu se svi mozemo sloziti (mada opet zavisi sta podrazumijevamo pod mastering...Ponekad se pod masteringom podrazumijeva "uljepsavanje" snimka od strane izdavaca, kako bi se postigao poseban efekat kod kupaca, zasiljio snimak itd itd...takodje, pod terminom mastering je i postupak izrade mastera koji ce dalje biti matrica (glas master) za izradu vise hiljaditih primjeraka kopija). Sta je on tu rekao posebno (ili Bob Katz kojeg stalno citirate kao da je izmislio hladnu fuziju...covjek skupio svog iskustva na jednom mjestu, krotko ga zapisao, povezao sa teorijom i na tome mu svaka cast, ali zasto od toga praviti dogmu). Kao da je rekao da dobrom tj. odlicnom automobilu nije potreban rezervni tocak, kako bi ostvarivao odlicne performanse...Bezveze. |
Niti jedno slovo se ne odnosi na jezik!!! Svi koji rade, grijese.
Vjerovatno sam glup,al meni ovo nema smisla... "...ako je mix vrlo dobar,mastering nije potreban,a da bi se uradio dobar mastering,mix mora biti predobar..." Ja ovo ne razumijem,zato sam trazio prevod. Ma ne isplati se prepucavat.Odoh ja raditi dobar mix,pa cu ustedit na masteringu,a ako mi mix ispadne predobar,e tad cu platit i mastering. |
Quote:
Predobar - 3+ :D |
Quote:
jedan je vidi da na bukvi pise 'picka', pa je slomi %! bdv: ja sam jednom na planetz napisa 'my computer won't shot down' umisto 'shut down', pa su mi se mrvicu nasmijali, ali su znali na sto mislin, nisu me capali u djir nego su mi pomogli rijesit problem. ma neman ja nista protiv sarkazma, dapace. ali slazen se i sto diviner kaze, da treba imat miru. da ne ispadne da ja sad dramatiziran i da mislin da je neko ode ucini smrtni grih, ne mislin, ali imajmo malo tolerancije i mire. |
Quote:
dakle, savrseni mix ne treba mastering (teoretski), ali kako niko nece napravit takav mix potrebno je cinit mastering (to je ono sto je max napisa) i to obicno radi drugi covik i u drugom poooosebno opremljenon studiju, sa poooosebnom vrlo skupon opremon o kojon vecina nas moze samo sanjat. mastering je nadogradnja na mix i oni koji ga profesionalno rade zele sto je moguce bolji mix. mix sa kojim nisu zadovoljni vracaju na popravni, jer jedino tako mogu izvuc maximum, a i izgradit/sacuvat renome. eto, tako radi svjetska prva liga... a kod nas se tomu smiju, ali to vise govori o nama (pogledati moj avatar). |
E, sad ozbiljno, za razliku od ranijih 'bisera' - Steke, milosajeftica..... nisam video u njegovom postu nista zlonamerno, drkadzijski, i sl. Tacno, rekao je neke stvari o kojima vredi diskutovati (cak smo se vec i ćerali na tu temu), ali forum za to i sluzi. I zaista, kad se post malo pazljivije procita, vecina stvari je cudna zbog jezicke barijere
|
Sto se mene tice, Dule je jos jedanput zablistao i to u potpuno zdravoj zajebanciji. Sledece izbore, ako se kandiduje, glasam za njega, pa makar i kao predsednika mesne zajednice :D
@ Sandro Nije mi jasno sta si se napeo, a ako vec jesi, nije mi jasno zasto onda selektivno? Zasto nisi nista rekao na ono sto je Max napisao? Pa to je ogoljena istina, bez ijedne sale, vec pravo u glavu. Ono sto je Dule napisao je u odnosu na to potpuno benigno. Da ne bude zabune, sustinski, ono sto je Max napisao, potpisao bih i sam jer je 110% u pravu i ovo ne pisem u kontekstu neodobravanja, vec podrzavanja teze, ali me cudi zasto onda njemu nisi nabacio da je "grub"? Nekome smes da saspes u lice, a nekome nesmes? Ili je nesto drugo u pitanju? Opet, da ne bude zabune, ja tacno znam sta je covek hteo i uspeo da kaze, posto smo u svakodnevnom kontaktu i ja se sa time apolutno slazem, a ti Sandro, ako ne verujes, postoji PM, pa ga pitaj licno. Mene samo zivcira selektivno moralisanje (iz bilo kog razloga) gde se nekome dodvoravas, a neke napadas zbog iste stvari. Dodatno mi je zasmetalo to sto su u pitanju dvojica ljudi (Max i Dule) koji spadaju u nekolicinu ljudi koji forum odrzavaju funkcionalnim i informativno- validnim (kakva misao...) i sto su obojica vrhunski u onome cime se bave, a najvise zbog toga sto su mi obojica vrlo draga i na ovaj nacin ih ti postavljas kao tezu i antitezu (ysto je potpuno pogresno). Eto, ja toliko... Ne bih vise jer mislim da sam rekao dovoljno. Nije mi bila namera nikoga da vredjam, ali ne mogu da dopustim da se o dvojici super likova prica u fazonu good guy- bad guy, a sve to zbog nekog (bilo kog) tipa koji se pojavio, prosuo svu "pamet" i "prosvetlio" nas. Pa tacno da je i Bob Katz, ja se ne bih slozio. Odjava. |
max je usa u argumentiranu polemiku i to je pravi nacin. nemam ja predrasude prima nikomu i ti bi to razumi da nemas predrasude prima meni.
|
ja mislim da je ova tema trebala da se zavr?i dexxy-jevim (trećim) postom, koji je na najjednostavniji način objasnio čovjeku ?ta treba da uradi da bude zadovoljan, jer je očigledno da (taj koji je i postavio temu) čovjek ne radi za Madonu...ili za Joksimovića i druge na?e zvijezde, koji nemaju povjerenja u na?e in?injere nego ?alju svoje mixeve na ?iljenje ?irom planete...
A mislim da ste svi vi po malo u pravu...i ja volim humor i ?elio bih da vi?e toga bude, naravno, na način na koji to radi Dule, vrlo duhovito i inteligentno, naravno mislim da nije zlonamjerno...Sla?em se i sa Sandrom, da treba biti manje sarkastičan i ciničan, koliko je to moguće, jer mislim da je to ovdje nepotrebno među članovima foruma....mislim da smo svi tu zbog ljubavi prema muzici i da niko nije zlonamjeran... I ono ?to je najva?nije, mislim da djela treba da govore umjesto nas. Jer količina informacija koju neko zna u umjetnosti ni?ta ne znače. Znam ljude koji su ?iva enciklopedija, ali kad uzmu ne?to da urade ni?ta ne valja. I obrnuto, ljude koje bismo proglasili neznalicama jer se ne izra?avaju dovoljno dobro i neznaju dosta stručnih izraza, ali imaju izvanredan ukus i smisao za dobro, dobro "čuju"...Ako je suditi po djelima, bolje da svi dr?imo zatvorena usta...Ne zamjerite mi, ali mislim da nemamo bogzna čime da se pohvalimo...zato bolje da vi?e radimo, manje da pričamo...Znam da je te?ko, nema para, ali volio bih da se postigne bar neki balans između "priča"-"djela" |
Quote:
Igrom slucaja znam, a ti to isto mozes saznati ako pitas coveka licno. Ja nisam rekao ni jednom da ti imas predrasude, vec da uzimas ulogu branioca neselektivno i to po pravilu uvek kada za to nema nikakve potrebe. Nisam Duletov advokat, ali moram da kazem da su mi njegove opaske zanimljive, zabavne i drage bas zato sto su krajnje inteligentne, a u njima nema zlih namera. O tome da ja imam predrasuda prema tebi nema ni govora, jer i sam znas da za to nema ni jednog razloga. Cak te vrlo uvazavam. Jedino sto ne volim je neko deklarativno pravednistvo po svaku cenu, a to nema veze sa tobom, vec sa principom i to bih zamerio bilo kome, pa i tebi. Nadam se da se ne ljutis. Pozdrav |
Stvarno Sandro, starija si osoba, trebalo bi biti i zrelija :confused: (ne mislim u pezurativnom smislu i nemam namjeru da uvrijedim)... Zar zaista mislis da se sve uvijek moze postici lijepom rjecju ? Ako ti zivis u toj i takvoj "nedodjiji", onda ti iskreno zavidim. Evo sta je tvoj zemljak Boris Novkovic upravo maloprije izgovorio u emisiji koja se bavi predstavljanjem javnih licnosti kao normalnih ljudi (cini mi se da se zove Balkanskom ulicom, ili nesto tako slicno) na RTSu: Na pitanje sta bi eventualno sebi mogao zamjeriti kada se osvrne na svoju proslost, rad sveukupno, rekao je da moze sebi zamjeriti sto je cesto bio popustljiv na raznorazne gluposti, agresivne ispade drugih, jer kada to ucini, ti isti nastavljaju istim putem i dalje. Zatim je rekao (parafraziram): - "Treba ljudima reci sta je i kako je, vratiti istom mjerom, jer ce ih to pogoditi i natjerati da razmisle dva puta, prije nego li ponove istu stvar". Ne znam Borisa Novkovica dovoljno da bih sudio o njegovim sudovima generalno, ali ovo sto je rekao stoji... Nikako mi nisi jasan sa tom "zastitnik nevinih" iliti "robin hood" filozofijom onda kada ima najmanje razloga za istu. Zar smo mi toliko zli ili mozda glupavi, nezreli, da moras svaki put TI da nas ispravljas i ukazujes nam na put i nacin ophodjenja jednih prema drugima? Na stranu to sto su, kako su drugi ispravno primjetili, sasvim benigna zezanja... Nemam nikakvu losu namjeru ovim sto ti pisem, vec samo zelim da na pravi nacin razlucimo neke stvari...Ti imas pravo na svoje misljenje, i to pravo cijenim, ali ne mozes nam ti uvijek govoriti kako mi imamo "nesto protiv tebe", predrasude, jer da imamo, svako od nas bi ti rekao u cemu je problem, direktno u lice...Znaci nemamo predrasude vec imamo rasude na osnovu vise pisanih akata upravo na ovom mjestu, zvanom forum. A ti rasudi rezultuju sledecim indikacijama: postujemo te kao vrsnog znalca svog posla, dobrog i dragog druga (koji ponekad zna da "iznenadi" prosvijetljenjima poput ovoga...znam da to radis iz najnajnajbolje namjere, ali prosto mislim da grijesis nesvjesno, vjerovatno iz pretjerane blagosti...) i koji zaista hoce da ucini i pomogne, u svakoj situaciji. Ajd sad radite te masteringe kako ko zna i umije, da se bavimo necim korisnim... |
Hajde da se i ja javim , posto nisam imao pojma dokle ce ovo da ode ......
1. Uopste nisam bio cinican prema coveku ....... napisao je dosta toga u jednom postu i mogu reci da me je uglavnom zbunio ...... iz tog razloga sam ...... 2. ..... iseckao recenice koje su mi bile nejasne i sve sto sam napsao je bilo moje licno miljenje ili stav koji sam i obrazlozio 3. ako je bilo pitanje ..... to je stvarno bilo pitanje a ne cinizam 4. Covek je rekao i dosta toga sto stoji , zato sam i vadio samo ono sto me je zbunjivalo i to sam komentarisao i pitao. 5. Nikad nisam napravio salu najezicku barijeru , ali sam nekoliko puta citao i kad mi nije bilo jasno , pitao sam ( ali jos uvek nisam dobio odgovor) 6. Ako mi je mozda nesto zasmetalo onda je to bio komentar licne prirode tipa ...... " i to niko nemoze " ...... " ili onda se to nikada ne moze uraditi " sto je malo suvise zar ne ??? ( ali ni na ti nisam odreagovao ) tako da @ Dusan ..... stvarno nisam imao neku zajebantsku nameru ( iako si je ti video ) @ Bassystem ..... koliko covek treba da uradi da bi mogao da se pohvali ili da moze da kaze da j dovoljno uradio da ima zaledjinu za ono sto kaze ? ( ni ovo nije cinicno , nego me zaista interesuje ) . Da li je to 2 .... 5 ...... 10 ...... 50 albuma , 1 ... 5 .... 8 filmova, 30 ..... 50 .... 100 reklama , 3 .... 7 ..... 10 serija . Ili je bitno da odredjena stvar bude proglasena za album , film , reklamu ili seriju godine ? Ili da se to odredjenom krugu najvise svidja ? Ponavljam , ovo pitanje zaista postavljam onako kako sam ga napisao , znaci bezi ikakve zadnje namere ili cinizma , a postavljam ga zato sto u poslednje vreme ova tema prilicno izranja u nekim diskusijama sa mojim kolegama i prijateljima ..... Pozdrav |
Meni je najnejasniji onaj deo o Wavelabu.
Nedime, u cemu ti radis mastering? |
All times are GMT +1. The time now is 05:17 PM. |