Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Gitarska Produkcija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=108)
-   -   Da li ovde spadaju pitanja i za bas gitaru? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12420)

Gianfranco 15-09-2005 09:48 AM

Da li ovde spadaju pitanja i za bas gitaru?

Ako da,onda me zanima koji je najbolji mic za snimanje basa...
(nemam uopste iskustva sa tim)
Kakav je ovaj AKG D-112?

Kada bih snimao sa AKG Solid Tube jel da,ne bih dobio bas najbolje rezultate?

davormen 15-09-2005 12:46 PM

Re: Da li ovde spadaju pitanja i za bas gitaru?

D-112 je odlican. Na proslom snimanju sam snimao 3 kanala za bas: 1. D-112 blizu, 2. C4000B malo dalje, 3. line out (Trace Elliot)... Na kraju sam u miksu iskoristio samo prvi kanal... Toliko.

bezsmisla 15-09-2005 01:11 PM

ja se izvinjavam ako ispadnem glup,ali nemam nikakvih iskustava sa usnimavanjem basa...zar ne moze da se usnimi direktno u neki dobar preamp bez mikrofona?

Gianfranco 15-09-2005 02:57 PM

Hvala Davore,to mi je dovoljno da cujem...

Quote:

Originally Posted by bezsmisla
ja se izvinjavam ako ispadnem glup,ali nemam nikakvih iskustava sa usnimavanjem basa...zar ne moze da se usnimi direktno u neki dobar preamp bez mikrofona?

Da,za sta sluzi tacno ovaj Hi-Z input?

MUzzY 15-09-2005 03:14 PM

Po tom rezonu mozes i gitaru samo da stavis u preamp i snimaj :)

dr.Ru 15-09-2005 03:36 PM

Ja sam probao i jedan i drugi nacin snimanja: razliciti su rezultati... nema pravila... ako ides direktno u sto, ili preko mikrofona, bilo bas bilo gitara. Ne mogu reci, nekad mi vise treba jedan, neakd drugi zvuk.

idekius 15-09-2005 04:51 PM

Hmmm... Ja sam ipak za upotrebu dobre Bass glave...

Oggy 15-09-2005 07:22 PM

Ja sam najbolje rezultate ipak dobijao sa direkt line in-om u preamp.
Kod bi- ampinga, odnosno, kombinovanja line i mic signala, mogu da se dobiju zanimljivi rezultati, ali je sam line signal mnogo laksi za kontrolu kada imas neki kompleksniji aranzman. Ova bi varijanta je dosta dobra za bendove, gde nema mnogo instrumenata, pa mozes da zaista dobijes punocu zvuka.
Moras probati i jedno i drugo, da bi mogao da odlucis, nema pravila...

Zaboravih da kazem da sam ovo mislio na snimanje bass-a, mada i gitare se sve uspesnije snimaju "direkt"

Max 15-09-2005 08:15 PM

Ja cu se posluziti iskustvom koje sam naucio od jednog starijeg kolege ....

Skapirao sam da sam u pocetku jurio dobar bas , pritome mislim ono ispod 100 Hz , a onda sam skapirao da se to ( kod zivog basa .... ) jednostavno dobija podizanjem eq a ......

Taj stariji kolega , stavlja bas u Fender twin gitarsko pojacalo i trudi se da koristi mikrofon koji ce da snimi definiciju basa tj ono sto se u snimku cuje kao sviranje instrumenta tj ono preko 200 Hz , a najvise oko 2 Khz i 5 Khz , ako se tu postigne dobra definicija uvek se moze dodati bas ...... preko ekvilajzera ili d112 kao drugi mic ......

U prilog ovoj teoriji ide i snimanje pravo u preamp .....naravno sve zavisi od muzike , ali jedan od boljih baseva u pop produkciji , po mom misljenju , u poslednje vreme je Biber .... Jare moje , koji je snimljen .... Japanac .... bas .... preamp .... i meni zvuci mrak ....

Sa druge strane ti uvek clean mozes da isteras u amp i da ga snimis koliko hoces boja i layerujes dok ne dobijes ono sto hoces ..... samo jedan savet .... nemoj da komplikujes .... uglavnom je jednostavno najbolje ......

Eto ako sam pomogao .......

Pozdrav

Oggy 15-09-2005 09:39 PM

Jare moje ovih daaaanaaaa :)

Eh, Max hoces li preboleti taj bass iz jareta :):):)

dvuckovic 15-09-2005 10:52 PM

E, ljudi, poslusajte bas na Perfect Circle, zadnji album, prva pjesma. Otkinuo sam!

Oggy 16-09-2005 01:28 AM

Odlican bend i odlicna "gitarska" produkcija.

Max 16-09-2005 09:52 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy
Jare moje ovih daaaanaaaa :)

Eh, Max hoces li preboleti taj bass iz jareta :):):)

Nemoj da zbunjujes ljude ....mislice da se palim na Zeljka Joksimovica .....
:rotfl:

Pozdrav

Max 16-09-2005 09:55 AM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic
E, ljudi, poslusajte bas na Perfect Circle, zadnji album, prva pjesma. Otkinuo sam!

Ma sta god sam cuo od njih stvarno j*** kevu ..... to je po meni jedna od najkvalitetnijih produkcija ....... nabili su mi komplekse za medalju :D

Pozdrav

Oggy 16-09-2005 11:31 AM

A zar nisi ti Zeljko Joksimovic?!?!?! :o

:rotfl::rotfl::rotfl:

Sala, matori :D

dvuckovic 16-09-2005 01:18 PM

A sto je najgore, Perfect Circle je producirao guitar tech Tool-a :)

Dushan_S 16-09-2005 02:15 PM

Quote:

Originally Posted by Max
Nemoj da zbunjujes ljude ....mislice da se palim na Zeljka Joksimovica .....
:rotfl:

Pozdrav

Pa dobro, po?to je Rastko uradio aran?man za "?ice" Joksimoviću i odsvirao ih u Lanetu, eto - der iz d konek?n :D

EDIT:E da, sram vas bilo, nema ni dve teme na podforumu a već ga spamujete, sve ću vi utepam sa govnjiv Amek :mrgreen: :rotfl:

Max 17-09-2005 12:33 AM

Bas je svirao Japanac ..... siguran sam ......

a amek je usao u legendu

Pozdrav

Arthur 17-09-2005 01:15 AM

ja imam jednu ampeg-ovu matoru glavu (V9, lampash) koja radi odlicno, i snimam je iz line-outa u neki kompresor ili direkt u Amekov sto... i nemam nikakve zamerke... pre toga sam pokusao da snimam Trejsa linijski, pa mikrofonom (beta57 i md421), i direkt iz DIboxa, i uglavnom sam koristio DIbox-ov zvuk koji sam potom farbao... nisam probao d-112 na bass kutiju, mada verujem da je potrebno imati stvarno zajebanu kutiju i doobar gluvac pa da bi ovo moglo da na keca zvuci bolje nego lineout nekog lampaskog amp-a ili dobrog preampa...

Oggy 18-09-2005 11:45 PM

Eeeej, Duleeee,
Pa zar bih ja spamovao :o :D

Kad cemo na kaficu?

Dushan_S 19-09-2005 12:18 AM

Quote:

Originally Posted by Max
Bas je svirao Japanac ..... siguran sam ......

a amek je usao u legendu

Pozdrav

Po?to je već pomenut bas, ba? sam se raspitao kroz ?ta je snimano, i meni do jaja zvuči. Fender (H,E,A,D, znači kao 4 deblje ?ice od petice) u DI Box koje je custom pravljen, ako zna? mo?da ovog Milana koji je genijalac za tehniku, on ga je pravio (radio čuveni sakupljač u mono sa kojim se ne jedu faze, stajao jedno vreme kod Mobija u studiju). Utiče na zvuk DI spravica, fakat, razlika je drastična. Iz DI boxa direkt u sto pa na ?tudera. Posle prebačeno u komp. Tokom mixa Waves Rennesaince Compressor na kanalu, EQ sa tridenta. Dobro radi sa nogom, nije samo ni do njega.
Jel dobijam pivo za ovako detaljne inside informations Max,a? :D :wink:

EDIT: I naravno, da, Japanac, tako da definitivno mnogo tona dolazi i iz same ruke, tj prstiju.

Quote:

Eeeej, Duleeee,
Pa zar bih ja spamovao :o :D

Kad cemo na kaficu?
Koleza zajebator ne mo?e da spamuje, samo da zajebatori?e. Kafa je uvek otvorena opcija, jedino ?to idem na put pa po povratku se javim nekim sredstvom elektronskih komunikacija :mrgreen:

Arthur 19-09-2005 04:08 AM

o japancu sam u zivotu cuo samo najboljee.. kruzi prica da je njegov trik konstantno sviranje na ivici overloada trake, da konstatno gledam u metre dok svira i gleda da mu ton ne pada ispod visokog nivoa...

Gianfranco 19-09-2005 04:29 AM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S
Jel dobijam pivo za ovako detaljne inside informations Max,a? :D :wink:

Ne znam za Max-a,ali od mene imas i 2 piva :D

Max 19-09-2005 02:46 PM

To su prave informacije ...... samo jel' njegov precision , ili neki drugi fender
...... koji trident ??? ...... kad sam ga pitao rekao je da je to ista gitara u preamp ..... ili je to njegov standarsni setup zica ...... ???

Kad sam radio Sasu Vasica za Budvu .... pozvali smo Japanca i kad me je pitao sta hocu .... ja rek'o .... sta god si radio na jaretu .... a on meni .... nista posebno .... bas i u preamp ( nije gledao u nivoe .... )

Pozdrav

idekius 19-09-2005 03:20 PM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S
Fender (H,E,A,D, znači kao 4 deblje ?ice od petice)

To je strahovita fora i to sam i ja hteo da uradim sa svojim Fender-om...
Medjutim problem je sto bi kod mene morao malo da se proturpija konjic, pa mi je zao da kasapim gitaru...

Posto nemam petozicani bas za takve varijante prestimavam E zicu u D, a A,D, i G ostaju u svom regularnom stimu (D-Drop)

Billy Sheehan (Mr.Big) ima na svojoj Yamahi civiju sa preklopnikom E-D, sto mi se itekako svidja...

Oggy 19-09-2005 03:33 PM

Deki, a sto ne kupis pravu gitaru? :D:cool::da:

idekius 19-09-2005 04:38 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy
Deki, a sto ne kupis pravu gitaru? :D:cool::da:

Zajebavaj, zajebavaj srecnice...:confused: Dok ne poludim, prodam gajbu i kupim Ken Smith-a... Mada, neznam bas sta bih sa onoliko zica :):):)

http://www.kensmithbasses.com/models...hru/Fe6CW5.jpghttp://www.kensmithbasses.com/models...hru/Fe6CW6.jpghttp://www.kensmithbasses.com/models...hru/Fe6CW3.jpg
http://www.kensmithbasses.com/models...feg6wcw_fr.jpghttp://www.kensmithbasses.com/models...feg6wcw_bk.jpg

Oggy 19-09-2005 04:50 PM

Ovo je tuzna prica Deki...
Naziv bi mogao da joj bude: "OD ROKERA DO SMINKERA" :rotfl:

I jos malo zutog da nabacis i pravi baja :p :rotfl:

dvuckovic 19-09-2005 04:51 PM

Samo Jazz bass. Majka. Sve ostalo je fancy :)

Oggy 19-09-2005 04:55 PM

A lepe su te intarzije... :rotfl:

dvuckovic 19-09-2005 04:59 PM

Fali mu milje :)

Max 19-09-2005 05:57 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic
Samo Jazz bass. Majka. Sve ostalo je fancy :)

Potpuno se slazem , mada ponekad cucne i Musicman ..... ali bre i onaj Japancev Precission .....

Pozdrav

Gianfranco 19-09-2005 06:12 PM

Ajmo da predjemo i na konkretna pitanja...

Evo ga mp3 (620kb):

http://www.geocities.com/gianfranco_bg/Bass.mp3

Po meni odlicno snimljen bas...

Jel ovo neka posebna bas gitara?
Jel moze neko da mi preporuci nekog basistu ko je majstor za ovakve bas linije...

I jel moze neko da uploaduje neki segment od tog Japanca...da cujem o cemu se radi, nevezano da li je pop ili neki drugi stil...

idekius 19-09-2005 07:19 PM

Ova bass linija i nije bas neka mudrost... Lepa je linija i u tome je kvaka... Tehnicki, moze da odsvira svaki iole pristojni bassista, mislim u tehnickom smislu, sad, da li bas moze da je izmisli, to je druga prica...
Samo, nisam previse ubedjen da je ovo na snimku ziv bass... Mozda i jeste, ko zna...

Sto se tice Ken Smith gitare, lako bih mu ja ofarbao kobilicu i chivije u crno i po cenu da sjebem zvuk :-)
Sad, poredjenje sa Jazz Bassom i nije bas... Volim ja Fender Jazz, cak jedan gajim u domu svom, ali porediti ga sa Ken Smith, Sadowski i takvim baba Rogama...hmmm...

Oggy, verujem da si ti bacio pogled na onu video skolu bass gitare John Patituccija, tu se da cuti Ken Smith na delu...

Gianfranco 19-09-2005 08:49 PM

Evo kaze mi prijatelj da to moze svaki basista da odsvira...

idekius 19-09-2005 09:55 PM

Sto se tice Japanca, preslusaj Sve su seke jebene-Oliver Mandic i 442-Bajaga...
Bice ti odmah jasno o cemu se radi...

Oggy 19-09-2005 10:07 PM

Jedanput sam poceo da gledam neku video skolu onog gitariste iz Mr. Big-a, Paul Gilberta i nisam uspeo da izdrzim ni 10 minuta.
Onda sam dobio video skolu Joe Pass-a, pa mi ej i to bilo ultra besmisleno i tu su se moji pokusaji i zavrsili. Bese to neke '90.-'91.

Sve te skole "Kako postati muzicar u 15 lekcija" su mi ili komplet besmislene ili nacin da se kloniras u doticnog predavaca (sto je opet besmisleno).
Ako vec zelis da proucavas neciji stil, treba slusati koncerte ili bas studijske snimke, ali analiticki.
Na taj nacin formiras sebe kao muzicara, a na to nadogradjujes tudje znanje, takoreci ono postaje tvoje licno.

Dushan_S 19-09-2005 10:14 PM

Quote:

Originally Posted by Gianfranco
Ne znam za Max-a,ali od mene imas i 2 piva :D

Pazi, dr?im te za reč, jer vidim da se Max "Stidi" da odre?i kesu za pivo :p

Quote:

Originally Posted by Мax
To su prave informacije ...... samo jel' njegov precision , ili neki drugi fender
...... koji trident ??? ...... kad sam ga pitao rekao je da je to ista gitara u preamp ..... ili je to njegov standarsni setup zica ...... ???

Kad sam radio Sasu Vasica za Budvu .... pozvali smo Japanca i kad me je pitao sta hocu .... ja rek'o .... sta god si radio na jaretu .... a on meni .... nista posebno .... bas i u preamp ( nije gledao u nivoe .... )

Pa pretpostavljam da je taj njegov, mada ako te ba? interesuje, mogu da proverim :) Snimali su ga u starom Pinku, taj mikser. Ja nisam bio prisutan konkretno na tom snimanju, ali znam da već du?e vreme fura taj raspored ?ica, kad sam ga zadnji put sreo, takođe su bile H, E, A, D ?ice. To ?to ti je rekao, sniman je direkt DI pa u sto.

Quote:

To je strahovita fora i to sam i ja hteo da uradim sa svojim Fender-om...
Medjutim problem je sto bi kod mene morao malo da se proturpija konjic, pa mi je zao da kasapim gitaru...

Posto nemam petozicani bas za takve varijante prestimavam E zicu u D, a A,D, i G ostaju u svom regularnom stimu (D-Drop)

Billy Sheehan (Mr.Big) ima na svojoj Yamahi civiju sa preklopnikom E-D, sto mi se itekako svidja..
Pa ja da sviram bas ja bih uzeo peticu i ne bih mislio. Ovako na gitari, 7 ?ica je već i malo veći vrat, i manje ima tih gitara, pa razumem nege drop C i Drop D varijante. :)

Inače da usput pohvalim čoveka jednom malom anegdoticom. On je za biber snimio nekoliko pesama i tokom snimanja u jednom trenutku je slučajno mutirana kompletna matrica. Dok su shvatili ?ta se de?ava, pro?lo je neko solidno vreme, 2 3 takta, barem toliko solidno da se čovek pogubi sa basem (nastavio je da svira), ali kada je matrica ponovo krenula ispalo je da ne da je i dalje tačno u ritmu, u smislu da je otprilike i dalje tu, nego je i dalje imao isti groove kao i pre pauze. Jako muzikalan čovek, ja sam ga jednom snimao kad je dodavao neke perkusije na matricu, izuzetan osećaj za ritam. :)

OFF 19-09-2005 10:59 PM

Quote:

Originally Posted by idekius
Sto se tice Japanca, preslusaj Sve su seke jebene-Oliver Mandic i 442-Bajaga...
Bice ti odmah jasno o cemu se radi...

A 'Ruzica si bila', 'Smejem se a plakao bih'.......?
Ja mislio da je 442 svirao Bata Bozanic?
A Japanac? - lud 100%. Imao sam prilike da prisustvujem njegovom snimanju jednog ultra turbo-shit albuma. Neverovatan je! Za razliku od stotinu nabildovanih sviraca, imao sam utisak da tip uopste ne uzima bass van snimanja. Malo ima problema sa koncentracijom, ne popamti harmonije kao gore-pomenuti vezbaci, ali groove, svirka, kreativnost........

Gianfranco 19-09-2005 11:46 PM

Kako da dodjem do tog Japanca?

All times are GMT +1. The time now is 03:20 PM.