Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Sta uzeti za oko 1500e (pre) ? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12417)

kVu 15-09-2005 02:29 AM

Sta uzeti za oko 1500e (pre) ?

Uparivali bi ga uglavnom sa u87-icom pa mi nekako logicno da idemo na neki tube, mada i ne mora :D

razmisljao sam o sledecem:

- Avalon Vt 737sp
- Focusrite Red 8
- Universal Audio 2-610
- SSL XLogic
- Amek 9098

to je ono sto trenutno gledam... svaki komentar, predlog i utisci o spravama su vise nego dobrodosli... ako ima jos neka preporuka samo napred :)

hvala

pozdrav

clusterchord 15-09-2005 02:58 AM

Re: Sta uzeti za oko 1500e (pre) ?

eto napravio bi jednu grubu (brzinsku) aproksimaciju onih o kojima nesto znam (greske moguce :D ):

UA 610 - tamnije/masnije boje. rok vokali, gitare/bass: DI ili pre za 57 na amp , neke klavijature - npr. rhodes direkt ili 57 na amp i neki digitalci profitiraju. spada u high-end koloriziranih, prljaviijih tube naprava . iznad TL Audio, ispod Avalona. 6176 mi je puno interesantiji jer ima 1176 kompresor vec unutra.

737 - pre meni fantastican za vokale. pogotovo zenske. topao i cist tube dizajn sa taman diskretne "magije" koliko treba. high end. relativno los , sporiji gumasti kompresor. moze posluziti za lagani tracking comp.
----------------------------------------------------------------

kao klasicnu kombinaciju uz U87, ovisno koji sound ili aplikaciju oces, preporucio bi 4 vrlo razlicite opcije (i ne vidim zasto bi morao ici na tube - to jedino ovisi o pjevacu/instrumentu/produkciji):

Great River ME-NV 1 ili 2 kanala. rok pop, rnb vox, git, bas, sta oces.. od cisceg prema saturiranom transformatorskom sound-u. best buy.

Manley Dual Tube - slicno kao Avalon, vise zvuci vintage, velik sound, s vecim diapazonom boje (moze biti prljaviji ako hoce). neznam dali bi htio d ami je to jedino pre.

Millenia - teski cistak . za klasiku i akustiku. malo dosadan u ovim opcenarodnim i zescim stilovima.. ali high end bez daljnjeg. mozda i nije bas za u87.

Brent Averill API312 2ch - najbolji za bubanj na svijetu, drum machine/samples/drum VSTi i sl, klavijature, vokali. klasicni pre iz api konzola iz 70tih itd. nema ga bas kod nas - nije mi jasno zasto. ljudi vani imaju i po 8 kom , za cijelu drumset npr.

eto.

Max 15-09-2005 10:25 AM

Za U 87 .... nikako prljavi , znaci ne 610 .... bar ja ne bi .....

Great river .... i amek 9098 ....

Moja preporuka .....

Pozdrav

SandRob 15-09-2005 10:28 AM

a zasto ne millennia za u87 (kao jedini preamp u studiju)?

perun 15-09-2005 10:57 AM

Kada bi mogao da nadjes nesto poput Trident 80b-a (rack verzije, dual preampa) koji proizvodi Toft kao MTA, to bi ti zavrsilo posao. Ja godinama radim na Tridentu. Ustvari, nema pravila, ako mozes da nadjes nekoliko preampa i da ih testiras, to bi bilo najbolje. Mozda neka jeftinija opcija prosvira sa Neumannom kako valja. Kupi ti nesto skromnije nakon testa, a otvori se za skup kompresor!

perun 15-09-2005 12:22 PM

great river, avalon (skuplje verzije)... ima 5 likova u ex yu. ostali su slusali price i citali review. ja sam naveo jednu od svojih sprava, koja sjajno radi, nista vise. uostalom 87 je najuniverzalniji i najprosecniji neumann koji postoji. sustina je da solidno snima svakoga na svacemu.

kVu 15-09-2005 02:42 PM

nije problem za otvaranje... mislili smo za pocetak da uzmemo dbx 160A za comp, tako da.. sta znam... u 80% slucajeva ce biti koriscen za snimanje vokala, 10% za akusticne gitare, 10% za ostalo (duvaci npr.)... malo za el. gitare... sve ono sto se moze snimiti u relativno maloj gluvoj sobi.. 3 sa 3

zaboravio sam na na taj dual mono manley, njega cu da isprobam (jer smo tako u mogucnosti :D )... i to mi je isto jedna od varijanti...

a sta mislite o ssl-ovom kanalu ?

ne znam, meni za sad ovaj avalon najvise bode oci... a za great river evo sad stvarno prvi put cujem :ups:

sto se tice sounda.. licno volim topao, okrugao sound, high end mi je itekako vazan... nesto kao poslednji album G. Michael-a (narodski Georgi Mishel)

i moram da napomenem da sam totalna vuna sto se high end sprava tice i da nisam imao prilike da bilo sta testiram od toga... tako da cu morati da idem na varijantu vasih preporuka...

i da zaboravio.. to bi sve islo direktno na RME HDSP 9632

p.s. nemo'te bre da se svadjate ;)

hvala jos jednom

pozdrav

Max 15-09-2005 05:40 PM

Radio sam na 610 , avalonu 737 , ameku 9098 , ua 6176 , a probao sam ( citaj radio manje od 30 sati ) na great rivaru i millenii .....

Sto se tice tridenta nisam probao , ali o njemu nije ni bilo reci ... da li me to cini magom ne znam , ali ako te nesto blize interesuje .... pitaj , rado cu ti objasniti . smo bez gluposti o nepostojanju midlova na ameku 9098 ....

Pozdrav

Max 15-09-2005 08:03 PM

Quote:

Originally Posted by SandRob

A sad nazad na temu ..... nisam mislio da kazem da le Millennia losa , naprotiv , to je moje zeljeno mezimce i sigurno spada u top tri u mojim usima i srcu , samo mislim da sa ova dva druga preampa moze dobiti malo veci varijetet u karakteru zvuka .... jer onako kako ja cujem ( a ti sigurno imas vise iskustva od mene sa Millenniom .... ) jeste da je jako cista .....

Da mogu da biram mozda bih uzeo jednu Millenniu i jednog Manley a , pa bih kombinovao ..... ono sto sam preporucio je bilo iz mog iskustva sa U 87 koji je sve ali ne providan mikrofon .... ja ga cesto prepoznam u snimku pa sam mislio da se odabere preamp koji ima nesto drugo da kaze ......

Zaista je steta sto se sve ne moze cuti u jednom studiju , mada je sigurno lako organizovati da se ode sa mikrofonom ovde ili onde i proba gotovo sve sto je gore pomenuto , jedino je zeznuto sto je svuda drugacije slusanje ....

Ili kontaktirati Dvuckovica koji ima dosta toga u Vladovom studiju ..... mozda on moze nesto vise da kaze ....??

Pozdrav

SandRob 15-09-2005 08:15 PM

Quote:

Originally Posted by Max
Quote:

Originally Posted by SandRob

A sad nazad na temu ..... nisam mislio da kazem da le Millennia losa , naprotiv , to je moje zeljeno mezimce i sigurno spada u top tri u mojim usima i srcu , samo mislim da sa ova dva druga preampa moze dobiti malo veci varijetet u karakteru zvuka .... jer onako kako ja cujem ( a ti sigurno imas vise iskustva od mene sa Millenniom .... ) jeste da je jako cista .....

Da mogu da biram mozda bih uzeo jednu Millenniu i jednog Manley a , pa bih kombinovao ..... ono sto sam preporucio je bilo iz mog iskustva sa U 87 koji je sve ali ne providan mikrofon .... ja ga cesto prepoznam u snimku pa sam mislio da se odabere preamp koji ima nesto drugo da kaze ......

Zaista je steta sto se sve ne moze cuti u jednom studiju , mada je sigurno lako organizovati da se ode sa mikrofonom ovde ili onde i proba gotovo sve sto je gore pomenuto , jedino je zeznuto sto je svuda drugacije slusanje ....

Ili kontaktirati Dvuckovica koji ima dosta toga u Vladovom studiju ..... mozda on moze nesto vise da kaze ....??

Pozdrav

ma ovo san ja ustvari pita clusterchoda, jerbo je napisa da nebi u87 i millenniu, pa me zanima zasto (nisan namjerava branit svoj preamp ;)), jer planiran uzet jos jedan mic (mozda i u87), pa nastojin skupit sto vise informacija.
jebiga, nisan u mogucnosti puno toga probat i usporedit, pa mi je tudje iskustvo itekako vazno. :)

sto se peruna tice, ucinimo svi korak nazad (perun neka ucini dva) i idemo naprid u nove radne pobjede i svitlu, suncen obasjanu buducnost. nemojmo zaostravat jer nima potribe. :)

clusterchord 16-09-2005 06:50 AM

Millenia plus U87 Da il Ne ?

SandRob:

nisam htio rec da je losa kombinacija millenia hv3 sa U87. imali smo jedan tjedan na probi staru 87-micu i 47-micu pa smo probavali na nas STT-1. meni je 87 bio drazi na tube ulazu, ali opet to je bilo na jednom muskom vokalu i git ampu. recimo na akustari mi je bio bolji sa HV3 ulazom.. (usput - 87-ica je unistila classic II za mene)

ono na sto sam ciljao je - ako kupujes prvo i za dugo vremena jedino pojacalo, izbjegavas ekstreme koji su jako dobri u uzem segmentu, vec uzmes nesto sto zvuci dobro na najsirem spektru signala (vokala) itd.

millenia u HV varijanti briljira za sve gdje treba cisto, precizno i vrlo linearno - akusticne instrumente (u akusticnim aranzmanima), klape, cisce vokale. nedaje ama bas nikakvu boju - negjde je to gala, negdje je to hladno i .. dosadno. s druge strane spektra bi bilo nesto kao npr. UA 610 - opet super sprava u svom segmentu. tamno i masno, puno tube farbe i sl.

radije neku zlatnu sredinu. nesto sto moze biti i cisce a i sa nesto karaktera i farbe ako treba. ja sam isao na stt jer mi se tom logikom cinilo da cemo najbolje proci. a onda sam cuo great river http://www.musicplayer.com/ubb/graemlins/freak.gif i.. jebiga sad...

mozda jednog dana, ali sad me privlaci ova varijanta samogradnje, moram vidit sto je s time.. onaj 1290 bi mogao biti spas.

i dalje tvrdim, da je (za sada) 737 dao naljepsi zenski vokal koji sam snimio .. samo sto nije bio moj, vec od kolege. kad bi ga bar napravili samog, bez eq i compa ali daje malo jeftiniji..

Oggy 16-09-2005 11:36 AM

Ja sam sa classicom II vise nego zadovoljan u ovoj kombinaciji sa Amekom, a recimo poslednji lose usnimljen vokal koji sam cuo je bas sa Avalona i to je u pitanju vrhunska pevacica...
Nema pravila. Idealno je imati vise razlicitih stvari, pa kombinovati, jer svaka sprava daje nesto svoje i svaki vokal ili instrument ima odredjene potrebe.

JA sam se vodio logilom jednog mikrofona za sve, pa sam odustao od 87-ice i uzeo classic II.
87 nije bas univerzalan mic i desava se da ljudi na njoj zvuce katastrofalno, a opet se desavaju i suprotne situacije...
Kao sto rekoh, nema pravila...

All times are GMT +1. The time now is 12:28 AM.