Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Tutorijali (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=88)
-   -   Laka obrada drum traka ? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12152)

alfom 14-08-2005 10:29 AM

Laka obrada drum traka ?

Mo?e li se u SX / Nuendo u drum traku, npr. bass bubanj, u list editoru ili nekom drugom ili na neki drugi način, obraditi na sljedeći način :

na neki jednostavan način selektuju se svi prvi udarci u taktu (ili npr. svakom drugom taktu), pa se podesi jednak velocity? Isto dobo? u svom traku, itd.

Ako ima, molim vas da napi?ete ovdje u tutorijal kako se to radi jer je pje?ice rudarski posao kojeg mo?e uraditi jedino onaj SandRob-ov Alija sa avatara.

alfom 14-08-2005 01:38 PM

Re: Laka obrada drum traka ?

Narode, moze li ovo?

zvincic 14-08-2005 02:23 PM

moze se, upotrebom logical editora.

MIDI > Logical Editor.

imas u presetovima fixed velocity 100 pa na njemu pogledaj kako editor funkcionira.

Damir 14-08-2005 07:13 PM

Quote:

Originally Posted by alfom
Narode, moze li ovo?

Moze naravno kako ti je i zvincic rekao uz pomoc logical editora.
Selektijes odredjeni deo i udjes u MIDI-Logical Editor.
I sad konkretno za ono sto ti hoces u gornjem delu prozora izaberes Filter target-position, Condition-Inside bar range, Parametar 1-0, Parametar 2-zavisi ali recimo oko 200.
U donjem delu Action target-Value2, Operation-Set to fixed value, Parametar1-postavi na zeljenu velocity vrednost.
Inace ovaj editor ima i mnogo vece mogucnosti ali verujem da ces se i sam snaci kad ti nesto bude zatrebalo, ako ne slobodno pitaj. POZDRAV

js1000 21-09-2005 12:57 AM

Evo sad mozda malo bezveze pitanja, ali posto se nisam bas nesto preterano bavio time opravdano je...
Dakle, koriste se Cubase + Battery.
Interesuje me kako iz drum tracka izdvojiti npr. dobos i SAMO na njega primeniti neki efekat?

kVu 21-09-2005 01:00 AM

nikako, moras zasebno da ga izdvojis na novi channel... ili da ga isprocesujes u nekom audio editoru kako zelis pa da ga vratis u battery

js1000 21-09-2005 01:04 AM

Eto vidis...a bio sam ubedjen da svemoguci Cubase i to zna...
Jos sam se osecao pglu sto ne mogu da provalim :)
Hvala na brzom odgovoru!

dr.Ru 21-09-2005 09:29 AM

Quote:

Originally Posted by js1000
Eto vidis...a bio sam ubedjen da svemoguci Cubase i to zna...
Jos sam se osecao pglu sto ne mogu da provalim :)
Hvala na brzom odgovoru!

Cubase radi kao i bilo koji drugi sekvencer: ni jedan drugi ti nece cupati snare od ostatka u istom midi kanalu.
Znaci, samo delimicno je tacno.
Postupak je jednostavan:
vec su rekli pre mene> u Battery stavi snare na drugi midi kanal, a Cubase ponovo postaje svemoguci :)

Damir 21-09-2005 11:42 AM

Quote:

Originally Posted by js1000
Evo sad mozda malo bezveze pitanja, ali posto se nisam bas nesto preterano bavio time opravdano je...
Dakle, koriste se Cubase + Battery.
Interesuje me kako iz drum tracka izdvojiti npr. dobos i SAMO na njega primeniti neki efekat?

Mozda i nisam bas razumeo ali moguce je u Cubase-u midi track rastaviti na zasebne trake tako da svaka udaraljka bude u jednoj traci. Trenutno nemam Cubase pri ruci ali ako se secam trebalo bi desnim klikom na midi traku i negde u MIDI-u pronaci opciju Dissolve part.

Ustvari mozda se nista posebno i ne dobija time ali je moguce.

Pravo odvajanje i jeste kao sto je rekao Dr. Ru da podesis izlaze svake udaraljke iz Battery-a, i onda mozes svaki od tih kanala posebno da procesiras.

Pozdrav

js1000 22-09-2005 02:30 PM

Quote:

Originally Posted by dr.Ru
Cubase radi kao i bilo koji drugi sekvencer: ni jedan drugi ti nece cupati snare od ostatka u istom midi kanalu.
Znaci, samo delimicno je tacno.
Postupak je jednostavan:
vec su rekli pre mene> u Battery stavi snare na drugi midi kanal, a Cubase ponovo postaje svemoguci :)

To je to!
Thanx!:beer:

js1000 24-09-2005 01:51 PM

Opet imam problem!
Ne mogu da stavim snare na drugi kanal. Ne kontam kako se to radi. Na svim komponentama mi pise ALL midi chanel.
What should I do with it?

statusband 04-10-2005 02:43 AM

Evo,ja cu pokusati da ti objasnim ukratko neke bitne stvari.
Kao prvo,skoro svaka komponenta bubnja treba da ti bude u zasebnoj traci,kazem skoro svaka,jer neko stavi sve cinele u jednu traku,verovatno iz lenjosti,tako da mozes da odradis mix kako treba i samo tako ce ti bubanj raditi kako treba.Ja na primer odsviram bubanj u jednu traku,pa ga onda kopiranjem rasparcam u nekoliko traka.Kopiras tako sto selektujes to sto kopiras,napr:snare,kick,splash itd. u editor prozoru,a markiras odakle "lepis" da bi ti ta "komponenta" bubnja krenula sa iste pozicije.Nadam se da sam pomogao :)

Zid 04-10-2005 07:18 AM

1 Attachment(s)
Hajde da i ja pokusam pomoci.
Kad ucitas semplove u Battery,razbacaj komponente bubnja u zasebne trake,radi lakse obrade.U desnom donjem uglu,kod volumen potenciometra,imas prozorcic na kojem pise channel,imas 8 stereo i 16 mono kanala...Sad svaki sempl baci u posebne kanale.Oznaci misom sempl i odi do prozorcica,dodijeli mu jedan kanal,i tako sa svim komponentama...kick,snare,tom..itd.Sad ce svaki sempl u mixeru imati svoj audio kanal,sto ti omogucuje da na svaki sempl djelujes posebno i da ga obradjujes,a pri tom ti je citav bubanj u jednoj midi traci u sekvenceru.

submaster 11-10-2005 09:24 AM

Ovo shto je Zid napisao je pravi odgovor za tebe...
Dovoljan ti je 1 midi track za bateri a onda na samom bat. svakom semplu dodelish poseban audio kanal na mixeru...kao shto je na slici..

SandRob 11-10-2005 10:37 AM

ne misajte midi kanale i vst kanale!
ti mozes svaki zvuk radit u zasebnom midi kanalu, pa cak i midi portu (iz drugog instrumenta) a da sve ide na jedan vst kanal (u slucaju vise instrumenata na 'grupu'), a mozes sve radit u istom midi kanalu i napravit ovo sto je zid napisa i svaki vst kanal obradjivat posebno.
u nuendu je sve to moguce, a sto se drum editora tice u cubaseu vst32 je bilo jos 'mogucnije'. ;) a i logical editor je najbolje (za mene) radi u atariju. ovaj mi je vise 'unlogic editor'.
ma, nauci san radit u njemu ali nikako ga nevolin.
nikad atari necu prizalit. :mrgreen:

statusband 11-10-2005 05:07 PM

Postoji li nesto u Cubase kao sto je na analognom mixeru SUB Grupa?

SandRob 11-10-2005 05:42 PM

Quote:

Originally Posted by statusband
Postoji li nesto u Cubase kao sto je na analognom mixeru SUB Grupa?

naravno da postoju grupe. to su 'group channel tracks' i 'busevi'... a i 'fx channel tracks' su prakticki isto grupe.

statusband 11-10-2005 06:25 PM

Ok to znam,ali ne znam kako da napravim routing da kad smanjim Group channel,ceo mix "padne",tako da mogu da balansiram odnos pevanja i kompletnog aranzmana ili bubnja sa ostalim instrumentima,da nebih na pr. smanjivao svaku komponentu bubnja pojedinacno.Kad smanjim Group channel,ostane vec postojeca snaga mix-a.Ako ti nije tesko,daj malo poblize,kako da odradim to,da nebih gubio vreme,molim te. :(

Zid 12-10-2005 07:32 AM

3 Attachment(s)
Evo pokusat cu ja..npr:

Napravi dvije grupe(Add group channel track),recimo jednu za ritam sekciju a u drugu strpaj vokale,zatim na Output Routing(zadnji prozorcis vise svakog kanala) i dodijeli koje instrumente ces u koju grupu staviti....mozes sve instrumente u jednu a vokale u drugu i onda samo sa dva potenciometra (od grupa) podesavas odnos glas muzika.
Pokusao sam...ako negdje grijesim neka me kolege isprave.http://www.rumski.com/forum/images/r...ilies/wink.gif

statusband 12-10-2005 03:37 PM

Hvala ti Zid,legenda si,skratio si mi muke :hyper: ti to bas fino objasnis i jos slike,treba ti dati neki orden kao "Rumski best member"

Zid 13-10-2005 06:38 AM

Tu smo da se pomazemo i ucimo..;)

statusband 13-10-2005 03:08 PM

1 Attachment(s)
Sada se javlja drugi problem,kako da stavim i FX kanale u Group,da nebih i njih smanjivao pojedinacno,jer efekat ostane jaci.Pogledaj :o

Zid 14-10-2005 09:23 AM

uh./?/ .nisam to pokusavao,ali probaj izvrsiti automatizaciju fx kanala...to mi jedino sad pada na pamet.;)

statusband 16-10-2005 01:20 AM

Smislicemo i nesto bolje od toga ;) :D ,ali hvala u svakom slucaju :p

All times are GMT +1. The time now is 05:38 PM.