Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Koji preamp preporucujete? Odnos kvalitet-cijena? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11751)

enzomat 01-07-2005 03:37 PM

Koji preamp preporucujete? Odnos kvalitet-cijena?

Volio bih da mi kazete svoja misljenja o najboljem mic preampu kada posmatramo kvalitet cijena odnos. Razmisljam o kupovini, pa me interesuje ima li neko intersentan prijedlog

Oggy 01-07-2005 04:44 PM

Re: Koji preamp preporucujete? Odnos kvalitet-cijena?

1. Prebaciti ovo u 'instrumenti i studijska oprema"

2. Ja bih ti od srca preporucio Amek 9098 EQ gde za najmanje para dobijas vrhunski pre+ Ruper Neve EQ. Razmisli o Focusrite Red 7 (pre+ dinamika) koji sam licno razmatra da uzmem i Avalonu 737 (kompletan tube procesor), ali je njihova cena duplo veca. Ne znam da li imas mogucnost da nabavis Mileniu, a imas jos od avalona m5 koji je odlican i kome sam takodje razmisljao...

dr.Ru 02-07-2005 01:46 AM

slozio bih se sa Ogijem, i dodao: Amek CIB i Universal Audio LA-610. 1000e-1500e i mislim da je to optimum cena-kvalitet. Naravno, uvek ima jedan van konkurencije: RNP koji je jeftin, fenomenalan, made in USA i tesko se nabavlja u EU. Cluster je dosta pisao o njemu, pomalo i ja.... uglavnom, nekoliko ljudi je culo na delu RNP

SandRob 02-07-2005 07:17 AM

ja iman millennia hv-3c i jako san zadovoljan. :)
to je goli stereo preamp (bez eq i comp).
nisan isa na soluciju sa eq-om, jer ne volin koristit eq kad sniman, nego se uzdan u softwarevske eq-e (uad, poco, urs...) u mixu i masteringu.

naravno, ne sumnjan da je ogijev neve vrhunski, samo se radi o drugom nacinu rada (koristenja).

davormen 02-07-2005 09:20 AM

Slazem se sa svime gorenavedenim, ali bih jos dodao i Groove Tubes The Brick, koji jako hvale po stranim forumima, a cena prava sitnica: $350-400... Jes' da je ruzan i da ne moze da se stavi u rack, ali kazu da radi posao samo tako... Btw, cuo sam i dosta negativnih kritika za RNP (mislim, ne bukvalno negativnih, nego da nije toliko dobar koliko ga neki hvale)... A na Thomann-u imaju RNP... Mozda vredi ispitati mogucnost narucivanja sa njihovog sajta. Mislim da su locirani u Nemackoj, tako da postarina ne bi trebalo da bude previse skupa...

Oggy 02-07-2005 10:51 AM

Ja koristim EQ na usnimku u 5% slucajeva, ali zato moze da se koristi kao insert. Da i UAD preampi su odlicni.

clusterchord 03-07-2005 04:11 AM

Quote:

Originally Posted by enzomat
Volio bih da mi kazete svoja misljenja o najboljem mic preampu kada posmatramo kvalitet cijena odnos.

to je malo tesko ako se nezna namjena tog pre-ampa. koji mikrofoni, koji intrumenti? dali vokali, akustika/klasika ili npr. gitarska pojacala? sintevi? naime, vrlo je sirok izbor "dobrih preampa za novce", ali nista nije toliko jeftino da si priustis krivo pretpojacalo za svoje namjene.

takodjer je bitno koji ti je budget (min, max)?

enzomat 03-07-2005 10:02 AM

Uglavnom za usnimavanje vokala, mikrofon bi bio Studio Projects TB1, a budzet je oko 1000 dolara

davormen 03-07-2005 10:25 AM

Obrati paznju i na Sebatron... Odlicna tube pretpojacala... Mislim da im je jednokanalna verzija ispod $1000... Mada, tube mic + tube preamp... mozda je previse... no, nikad ne znas dok ne probas... Imas i SPL Gainstation i SPL Channel One... i oni su tu negde cenovno... ali su i oni tube... jbt, sad videh da ja samo tube opremu preporucujem... sta cu, kad volem... :hyper: Sto se solid state-a tice, pogledaj neke jeftinije varijante Great River preamp-a... mozda se i neki Hardy moze naci za tu cenu... inace, ovo su sve proizvodjaci koji su "slavu" stekli radeci klonove legendarnih console preampa (uglavnom Neve)...

clusterchord 03-07-2005 09:22 PM

Quote:

Originally Posted by enzomat
Uglavnom za usnimavanje vokala, mikrofon bi bio Studio Projects TB1, a budzet je oko 1000 dolara

Great River ME-1NV bez daljneg best buy. Napravljen je po NEVE 1073 formatu - pre s kojim je snimljeno navise albuma u povijesti. ali pored "transformatorskog" zvuka koji ima tu famoznu saturaciju, moze raditi i prilicno cisto. Karakteristika se mjenja odnosom ulaznog i i izlaznog levela - ulazni ide u transformator pa time odredjuses koliko ces 'farbati'. Rock, pop, rap vokali, snimanje pojacala sto god. ako ti zatreba i kompresor preporucio bi RNC - strahovito jeftin i transparentan - umetne se u insert point na Great River-u. Slazem se s ostalima da EQ nije neophodan, najbolje je pare utuci iu sto kvalitetniji preamp. Jedan od naprodavanijih NEVE-tip pretpojacala zadnjih 5 godina.

takodjer fenomenalan DI input i za gitare, pogotovo za sinteve. moze tankim "digitalcima" bez problema dati masnoce.

search-aj malo reviewe i forume vani sto kazu o njemu..

http://gearslutz.com/board/forumdisplay.php3?f=1
http://www.3daudioinc.com/cgi-bin/ul...?ubb=forum&f=1
http://www.mercenaryaudio.com/greatrivmp1.html

ako snimas klasicne vokale i instrumente, te zborove - Millenia je tu zakon. nazalost nemaju mono verziju od poznatog HV-3. jedino stereo, a to je dosta iznad 1000 dolara.

Color 08-07-2005 01:02 PM

Enzomat ne znam sa koliko para raspolazes ali ova sprava je odlicna, nije u pitanju samo preamp! oko 1500 eu

Studio sa ovakvom spravicom vec moze da se pohvali! :)

http://www.apogeedigital.com/products/minime.php

http://www.apogeedigital.com/product...?show=features

SandRob 08-07-2005 01:24 PM

Quote:

Originally Posted by clusterchord
ako snimas klasicne vokale i instrumente, te zborove - Millenia je tu zakon. nazalost nemaju mono verziju od poznatog HV-3. jedino stereo.

milenija nema ni ulaz za line i ulaz za instrumente. nema vumere, pikmetre... samo lampicu kad si u distorziji. nema ni insert, nego ako ces koristit kompresor iza njega onda ga moras spojit u seriju. u njihovemu manualu pise da nisu zelili nista ugradjivat sto bi moglo konpromitirat kvalitetu, e sad... nisan ja bas po temu pitanju mjerodavan, ali millennia stvarno ima jedan lipi, cisti i topli zvuk. :)

Splico 08-07-2005 01:53 PM

hmm...snimanje vokala. Nitko ovdje ne postavlja pitanje kako usnimiti dobro vokal i moze li se uopce snimiti dobro vokal bez prve kompresije kod usnimavanja. S mojim skromnim 10 god iskustvom ...recicu NE ! osim ako pjevac nije genijalac....(moj kompresor je Tube-tech smc 2b,multiband mastering kompresor,a koristim ga i za snimanje vokala)zato moja preporuka za pocetnika (i za rang love oko 1000$,sto je malo za dobru spravu)bi bila da se strpis i skupis vise novaca....a kad skupis razmisli o avalonu,manley Voxboksu,focusriteu isa 430 mk2..ili nest jeftinije pout Tl Audia,Mindprint DTC-a.....i kad je snimanje vokala u pitanju,uvijek upreporuciti njeznu kompresiju recimo2 : 1 ili 3:1 maksimalno 3.4 decibela...

Color 08-07-2005 02:03 PM

Quote:

Originally Posted by Splico
hmm...snimanje vokala. Nitko ovdje ne postavlja pitanje kako usnimiti dobro vokal i moze li se uopce snimiti dobro vokal bez prve kompresije kod usnimavanja. S mojim skromnim 10 god iskustvom ...recicu NE ! osim ako pjevac nije genijalac

Kompresija kod usnimavanja vokala je imala svrhu u analognoj tehnologiji gde si tezio ka sto boljem odnosu signal/sum! U digitalnoj tehnologiji to nema veze.. Mada svako ima svoje sisteme i teorije.. Ja usnimavam bez kompresije.

Oggy 08-07-2005 02:09 PM

Quote:

Ja usnimavam bez kompresije.
Takodje. Eventualno, ako je neki extra skup, tj dobar kompresor, pa malo zbog boje same sprave, ali kompresija kao kompresija uvek moze da se postigne naknadno i mnogo bolje kontrolisano.

SandRob 08-07-2005 02:21 PM

Quote:

Originally Posted by Color
Kompresija kod usnimavanja vokala je imala svrhu u analognoj tehnologiji gde si tezio ka sto boljem odnosu signal/sum! U digitalnoj tehnologiji to nema veze...

pa nebi ja bas reka da nema veze. ja san pokusava snimat bez kompresora i problem je sto sve moran dosta stisat da mi ni na jednemu mistu ne ide u pik. ja neznan di se skupi sum - vjerojatno u kablovima, ali sigurno su mi cisce snimke kad sniman sa kompresorom.

vecinu instrumenata , backove, klapu i sl. sniman bez kompresora, ali glavni vokal uvik provucen kroz jedan blagi kompresorcic. pokusa san ja i bez, ali meni ne ide. uvik se zajebajen dok ne nastiman nivo a kad se pjevac razdere sjebe mi cilu koncepciju. meni kompresor ili limiter daju sigurnost - tako san se naviknu radit. :)

Color 08-07-2005 03:32 PM

Sand Rob, ima to logiku sto pises iako se meni to bas cesto ne desava, da bas toliko dinamicki varira pevanje.. U tom slucaju vidim smisao ali kao sto kazem, kod mene je to u max 20% slucajeva. A lose namestenim kompresorom isto mozes sjebat koncepciju.. Evo resenja! ;) Usnimavati glas na dva kanala, na jedan suv bez icega a na drugi s kompresorom! :D

OFF 08-07-2005 05:02 PM

Quote:

Originally Posted by Color
Kompresija kod usnimavanja vokala je imala svrhu u analognoj tehnologiji gde si tezio ka sto boljem odnosu signal/sum! U digitalnoj tehnologiji to nema veze.. Mada svako ima svoje sisteme i teorije.. Ja usnimavam bez kompresije.

Da, ali u analognoj nisi imao strogih 0dB FS. Ja takodje koristim kompresor pri usnimahanju vokala, ali naaajvise do 2:1 i sa GR ne vecim od 3-4 dB

Splico 10-07-2005 10:54 AM

ne radi se samo o 24 bita u digitalnoj tehnologiji, i pragu zasicenja kod analognog usnimavanja,odnosu signal-sum, i kompresiji magnetnog zapisa...(sve su to tehnicke kategorije..)radi se o necemu sto nemozes izmjeriti,nego ti uvelike olaksava rad...nivo ti je ujednaceniji,pjevac zadovoljniji(dinamika pjevanja zna jako varirati,,cesto priblizavanje i udaljavanje pjevaca utjece da se boja zvuka mijenja,i ne samo boja nego i usnimljeni ambijent),zvuk deblji...i svi smo sretniji zbog toga.... naravno kao sto je netko spomenio,izbor pravog kompresora i njegove boje,moj Tubetech boju ima....naravno da mozes snimati vokale i bez kompresora...tvoj je izbor..ja samo zelim reci da nikada nisam uspio napraviti dobru snimku bez dobrog kompresora....a napravio sam ih puno,puno..e,da! naravno da u mixu dodatno kompresiram,po potrebi(do sada je bila rijec o njeznoj prvoj kompresiji)......sto ljudi,sto ćudi.......:)

Ad Fines 10-07-2005 11:20 AM

Ja kod kuce koristim Focusrite Voice Master platinum,i toplo ga preporucujem za nisko budzetni home studio.S nijim sam prezadovoljan.
Kad radim sa bandom i kad snimamo u velikom studiu,tamo je najcesci koji koristimo, opet focusrite, al RED 7 koji je nesto drugo,al.....brale on i kosta!!!

All times are GMT +1. The time now is 05:57 AM.