Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Grupe u cubase SX-u (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11431)

mandrak 23-05-2005 08:11 PM

Grupe u cubase SX-u

Dali je mogu?e 1 audio kanal poslat istovremeno u 2 razli?ite fx grupe(bus)... npr kanal snara poslati u drum bus sa ostalim kanalima kompletnog druma ( kick,hi-hat, toms...) za dodavanje room-a na sendu i recimo isti snar poslat u drugi bus za reverb u sendu.. ili postoje neke druge opcije :?:

alfom 23-05-2005 08:25 PM

Mozes napraviti grupu nad grupama.
A shto ce ti ono shto pitas?

milosjeftic 23-05-2005 09:03 PM

Naravno da mo?e . Samo malo bolje objasni ?ta si hteo . Da ne kucam dvaput .

zvincic 23-05-2005 09:42 PM

Re: Grupe u cubase SX-u

Quote:

Originally Posted by mandrak
Dali je mogu?e 1 audio kanal poslat istovremeno u 2 razli?ite fx grupe(bus)... npr kanal snara poslati u drum bus sa ostalim kanalima kompletnog druma ( kick,hi-hat, toms...) za dodavanje room-a na sendu i recimo isti snar poslat u drugi bus za reverb u sendu.. ili postoje neke druge opcije :?:

malo si nejasno napisao ali to sto hoces je sasvim normalna stvar.

kanal routas u grupu u kojoj je bubanj te sendom posaljes u efekt.

u cubaseu sx pomocu senda takodjer mozes da saljes i u normalne grupe.

mandrak 24-05-2005 09:46 AM

Audio kanal recimo snara i tomova ?aljem u reverb fx ,a sve to skupa u grupu(bus) sa ostalim kanalima druma i opet u sendu na toj grupi dajem kompresor , room fx...

alfom 24-05-2005 10:56 AM

Quote:

Audio kanal recimo snara i tomova ?aljem u reverb fx ,a sve to skupa u grupu(bus) sa ostalim kanalima druma i opet u sendu na toj grupi dajem kompresor , room fx...

Moze. To ti je grupa na grupu.

milosjeftic 24-05-2005 12:06 PM

Na kanalu ti pi?e izlaz . Ime kanala je skroz dole , a izlaz gde ga ?alje? skroz gore .

Samo pazi : u Cubase mo?e? poslati samo predhodnu na narednu grupu , obrnuto ne mo?e? ( napr. Grupu 2 mo?e? slati na grupe 3 , 4 , 5... ; ali grupu 5 nemo?e? poslati na grupe 4 , 3 , 2 i 1 ) .

Dakle , namesti? izlaz onu grupu koju odabere? . Send koristi? po ?elji .

SumAnuT 24-05-2005 04:01 PM

Quote:

RTFM

Oggy 24-05-2005 04:17 PM

Samo vodite racuna da 90% ovoga sto razglabate, nema prakticnu primenu (osim...) iz prostog razloga sto je staro pravilo da svakim posrednikom gubis na kvalitetu signala. Dakle, sto jednostavnije, to bolje. Od toliko efekata i impulsa i procesorske snage koja je iz dana u dan sve veca, verovatno cete naci nacin da to upotrebite direktno. Trudite se da zvuk dobijete na inputu ili pazljivim odabirom sempla, a sve kasnije je samo sminka koja, ako je sve ostalo na svom mestu, je najmanji problem.
Reverb u reverb je rizican zahvat i nikad ne znas (osim, ako to ne radis vec 30 godina) kako ce da ti se ponasa na kraju, a realno, sto manje (optimalno) reverba u pesmi, to imas stabilniji i ujednaceniji zvuk.
Bus- kompresija? Moze, ali ako znas kako ce da se sve to ponasa u masteru. Znaci, opet puno iskustva.
Ne bih da gresim dusu, ali ako postavljate ovakva pitanja, to je znak da nemate bas puno iskustva, pa je moj naj prijateljskiji savet da u problematiku ulazite sistematicno, korak po korak.

mandrak 24-05-2005 07:53 PM

Primljeno na znanje.... :D ?to se ti?e iskustva fali mi ga poprili?no jer sam od skoro po?eo da se bavim produkcijom i ?elim nau?iti ?to je vi?e mogu?e sa raznih strana, mislim da sa vi?e iskustva i ne bih pitao ono ?to mi je jasno osim toga i mislim da ljudi posje?uju Rumski da bi ne?to i nau?ili ili se varam :?: :D

puRe 24-05-2005 08:07 PM

Quote:

Originally Posted by alfom

ako se dobro secam, to je jedna od glupljih opcija SX-a tj. grupe se ne mogu rutirati u dalje grupe...

milosjeftic 24-05-2005 08:32 PM

Quote:

Originally Posted by puRe
Quote:

ako se dobro secam, to je jedna od glupljih opcija SX-a tj. grupe se ne mogu rutirati u dalje grupe...

Kako ne mogu ? Mogu . Osim ako ne misli? na Fx ?

milosjeftic 24-05-2005 08:38 PM

Quote:

Primljeno na znanje.... :D ?to se ti?e iskustva fali mi ga poprili?no jer sam od skoro po?eo da se bavim produkcijom i ?elim nau?iti ?to je vi?e mogu?e sa raznih strana, mislim da sa vi?e iskustva i ne bih pitao ono ?to mi je jasno osim toga i mislim da ljudi posje?uju Rumski da bi ne?to i nau?ili ili se varam :?: :D

Sve ideje su dobre . ?to god ti padne na pamet , probaj/pitaj . Ako slu?ajno ima? neku " nelogi?nu " ideju/pitanje , ili radi? u produkciji ne?to ?to se obi?no ne radi , vrlo rado ?u na to odgovoriti ili pa?ljivo pro?itati/primeniti .

SumAnuT 24-05-2005 08:40 PM

e jebemu misha zar je teshko ukucati group u help file nisu se dzhaba ljudi muchili da ga naprave ...

Settings for group channels
The group channel strips are (almost) identical to audio channel strips in the mixer. The descriptions of the mixer features earlier in this chapter apply to group channels as well. Some things to note:

You can route the output of a group to an output bus or to another group with a higher number.

You cannot route a group to itself. Routing is done with the Output Routing pop-up menu at the top of each channel strip.

There are no input routing pop-ups, monitor buttons or record enable buttons for group channels.

This is because inputs are never connected directly to a group.

Solo functionality is automatically linked for a channel routed to a group and the group channel itself.

This means that if you solo a group channel, all channels routed to the group are automatically soloed as well. Similarly, soloing a channel routed to a group will automatically solo the group channel.

eto :)

puRe 24-05-2005 09:10 PM

Quote:

Originally Posted by milosjeftic
Quote:

Quote:

:oops:

moja greska, fx je u pitanju...

milosjeftic 25-05-2005 01:29 PM

Quote:

Quote:

Originally Posted by milosjeftic
Quote:

Quote:

:oops:

moja greska, fx je u pitanju...

Nije neki nedostatak , koristi grupu umesto Fx , ako ba? to ?eli? . Ba? je skoro Sandro pisao o tome . ?ta si hteo sa tim da postigne? ?

mandrak 25-05-2005 07:59 PM

Ma htio sam ...kao ?to sam napisao cjeli drum poslat u jednu grupu i toj drum grupi preko send stavit kompresor ( neko je o tome prije pisao.. ja probao i ono ... odli?no) a da mi opet na snaru ima neki reverb i da je cjela ta drum grupa ili bus u nekom blagom room-u .. impulsi .

milosjeftic 25-05-2005 08:11 PM

Dakle , na svakom izlazu kanala odredi? grupu u koju ga ?alje? . Grupi gde si ga poslao dodeli? send na kome si insertovao kompresor ( bilo je i pre re?i o tome , ima? i pode?avanje kompresora , potra?i ) . Kanalu dobo?a dodeli? send na kome insertuje? reverb . Kompletnoj grupi dodeli? send na kome insertuje? impulsni reverb .

Da li si razumeo ?

mandrak 25-05-2005 09:55 PM

Jesam, sve ok... znam princip kako se routa iz audio kanalu u grupe samo to sa svim tim sendovima nije bilo najjasnije.. sad sam ponovio gradivo i pi?im dalje. 8)

milosjeftic 26-05-2005 06:59 AM

Budi oprezan sa komresorom na sedu . Ja bih to pre ostavio sa post . Ali ako ti radi dobar posao u miksu , onda nemoj .

Max 26-05-2005 02:04 PM

Quote:

Budi oprezan sa komresorom na sedu . Ja bih to pre ostavio sa post . Ali ako ti radi dobar posao u miksu , onda nemoj .
Nemoj ....dosta top producenata to radi ........ Milos nije merilo .....

Koliko ti treba toliko stavi ..... :arrow:

Pozdrav

mandrak 26-05-2005 04:24 PM

Jako sam oprezan sa kompresorima ali stalno spominjem drum po?to ga vu?em sampliranog iz emulatora i sa kompresorom ga ho?u dobit malo vi?e tight na grupi.. a i room mi daje taj feling ve?eg druma.

milosjeftic 26-05-2005 04:50 PM

Quote:

Originally Posted by Max
Koliko ti treba toliko stavi ..... :arrow:

Sla?em se . Ja sam shvatio da je mandrak po?etnik , pa sam mislio - dok neke stvari ne savlada , da iz predostro?nosti bude obazriv .

U svakom slu?aju , neka se ne uste?e od eksperimetisanja , tra?enja odgovora i slobodnog izno?enja svog stava .

dlukace 19-03-2007 09:21 AM

mo?e? odmah snare i ostali dio ritma poslati na buss grupu 2,a samo snare na buss grupu 1 i taj prvi buss poslati na buss grupu 2 zajedno s ostalim ritmom...
valjda sam bio jasan?

Dushan_S 19-03-2007 01:30 PM

Bio si jasan ali: Ne da mo?e da to uradi nego je u prethodnih godinu ipo koliko je stara tema verovatno to i uradio :)

Oggy 19-03-2007 01:37 PM

Ja ne znam, odakle ljudi iskopavaju te matore teme...? :)

mandrak 22-03-2007 10:22 AM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S (Post 149485)
Bio si jasan ali: Ne da mo?e da to uradi nego je u prethodnih godinu ipo koliko je stara tema verovatno to i uradio :)

I to funkcionira:rotfl:

All times are GMT +1. The time now is 07:41 PM.