Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Eventide Eclipse ili TC Fireworx? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11414)

Gianfranco 21-05-2005 12:18 PM

Eventide Eclipse ili TC Fireworx?

Opasno sam se nalozio i na jednu i na drugu spravu !

Da li neko ima iskustva u radu sa nekim od ovih multi-efekt procesora?

Da li je razlika izmedju Eclipse-a i H7000 ili H8000 samo u procesorskoj moci?

Ne bih ih koristio kao reverb-e vec iskljucivo kao delay,chorus,flanger,pitch-modulation,vocoder,...

Dakle u tom smislu koji je bolji?

Max 21-05-2005 09:59 PM

Quote:

Ne bih ih koristio kao reverb-e vec iskljucivo kao delay,chorus,flanger,pitch-modulation,vocoder,...
To je isto kao da imas sisatu plavusu i kazes ....ma ja bi je samo drzao za ruke ..... :lol: :lol: :lol:

Nisam radio na Fireworksu pa ne znam ..... Eclipse je super ...

Pozdrav

Arthur 22-05-2005 05:05 PM

Eclipse ne probah al Fireworx je mrak.. Ima gomilu preseta ali i jaaako kompleksan interni routing tako da ti je samo masta granica! I pritom, zvuci beezobrazno dobro. Radih dosta sa njim, a o reverbima da ne pricam... ipak je u istom racku stajao m5000 :)

Gianfranco 22-05-2005 05:29 PM

Max:
Quote:

To je isto kao da imas sisatu plavusu i kazes ....ma ja bi je samo drzao za ruke ..... Laughing Laughing Laughing
:lol:

Ma vec mi stizu 4 jos sisatije plavuse (VSS3 za powercore - moze 4 komada na Powercore Element-u.VSS3=TC M3000 > Fireworx reverb (to kazu sami ljudi iz TC-a)). Stize mi i drugi UAD,njih planiram da koristim za EQ i kompresore. A uzeo bih jos i Eclipse ili Fireworx za neke cool efekte,davanje karaktera elementima itd...

Max:
Quote:

Nisam radio na Fireworksu pa ne znam ..... Eclipse je super ...
Arthur:
Quote:

Eclipse ne probah al Fireworx je mrak.. Ima gomilu preseta ali i jaaako kompleksan interni routing tako da ti je samo masta granica! I pritom, zvuci beezobrazno dobro.
Narucio sam CD od Fireworx-a,a Eclipse znam samo na osnovu impulsa H3000 i Eclipse,pa cemo da vidimo...
Dobio sam neocekivano 160 eura manju cenu za Eclipse,nego za Fireworx,iako je Eclipse skuplji za 235$ na americkim sajtovima.
Najradije bih uzeo polovno preko ebay-a (po 2-3 puta manjoj ceni nego novo!) ,ali ko ce da mi garantuje da je to ispravno.
Takodje nerviraju me ovi iz TC Electronic-a :twisted: sto jos nisu prebacili Fireworx ili nesto od Eventide-a za Powercore. Pa neka to bude i jako skupo,ali je mnogo lepse imati plug-in nego se zezati sa audio i midi sinhronizacijom itd... sa externim uredjajima.

Pozdrav!

Max 24-05-2005 01:07 PM

Kupio si VSS 3 .... koliko para si dao za to .... ? Meni je m 3000 omiljena " jeftina " sprava , i to bi definitivno bilo ....resenje .... za reverb , naravno uz UAD 140 plate i megaverb ..... Ipak ...Sony oxford ....moja nova velika ljubav ..... kako pomiriti sve to ?

Pozdrav

Gianfranco 24-05-2005 03:02 PM

Max,poslao sam ti cenu na PM.

Quote:

Meni je m 3000 omiljena " jeftina " sprava , i to bi definitivno bilo ....resenje .... za reverb , naravno uz UAD 140 plate i megaverb .....
Meni su impulsi sa TC M3000 bili uvek omiljeni.Uporedio sam pre neki dan TC M6000 odgovarajuce impulse sa VSS3 i bolji je TC M6000 (ah! zver!) ali da vidis i VSS3 je samo malo losiji.Dakle odlican.
MegaVerb je meni bez veze.To su stari algoritmi sa TC M5000 i ne moze da prismrdi VSS3. Classic Verb je najpriblizniji VSS3.Kazu da je razlika izmedju njih u tome sto VSS3 ima neuporedivo bolje early reflections a da se kvalitet "tail"-a neznatno ili uopste ne razlikuje.Ipak meni je i Classic Verb smesan u poredjenju sa VSS3,jer u VSS3 imas neuporedivo vecu kontrolu nad svakim detaljem i mozes da kreiras reverb kakav zelis.

Quote:

Ipak ...Sony oxford ....moja nova velika ljubav ..... kako pomiriti sve to ?
Koristis verovatno "onaj" Sony Oxford sa odgovarajucim starim operativnim sistemom? :wink:
...pa bi kupovinom VSS3 morao da ostanes bez Oxford-a ili da i njega kupis...jel to? :lol:
Tako sam i ja mislio kada sam kupio Powercore,ali nisam mogao da odolim VSS3.Pultec je MAMA za vokale i koristicu ga na jos nekim vaznim elementima ako bude odgovarao,a za ostalo mi je sasvim OK Cambridge EQ.Tu je jos i Hydratone i AngelTone koji dolazi...

Uzimam sada i NonLin2 (ima od sinoc demo na TC-evom sajtu).I to samo
za Kick i Snare pre svega. OPAK fx-gated reverb. jednostavno hocu u jednom potezu da zavrsim gated snare reverb.Opet totalna kontrola!
A drugi razlog je sto zvuci nevidjeno dobro i fresh!

Max 24-05-2005 03:49 PM

Quote:

Meni su impulsi sa TC M3000 bili uvek omiljeni.
Takodje .....najkorisniji ..... cak meni vise nego impulsi sa m 6000 ....

Quote:

odgovarajuce impulse sa VSS3
Pa zar to ne bi trebalo da bude isto kao m 3000 ...?

Quote:

MegaVerb je meni bez veze.To su stari algoritmi sa TC M5000 i ne moze da prismrdi VSS3. Classic Verb je najpriblizniji VSS3.
Sad si me malo uplasio ..... ja sam probao taj classicverb i u poredjenju sa megaverbom mi je totalni sh*t , Vratio sam se na 1.61 i nije mi nedostajao ni malo ..... ja sam bio ubedjen da je to " losiji " od megaverba .....za vokale i dalje mislim da je od VST Megaverb najbolji ....... za sada ...... ja koji sam zesci poklonik impulsa ..... ne mogu da nadjem to sto sa megaverbom uradim za 30 sec ....

Quote:

za ostalo mi je sasvim OK Cambridge EQ.
Meni je to jedan od losijih eq a ..... ima cakboljih native ....

Quote:

Tu je jos i Hydratone i AngelTone koji dolazi...
Probao Hydratone i nisam bas seo na dupe ..... naravno igracu se jos sa njim .... tako sam mislio i sa UAD PEQ pa sam posle tri meseca promenio misljenje

UUhhhhh .cekacu tvoje izvestaje iz prve ruke .... da li si probao 140 plate na bubnjevima ..... mozda ce to biti dovoljno .....?

Pozdrav

Gianfranco 24-05-2005 05:36 PM

Quote:

Citat:
Meni su impulsi sa TC M3000 bili uvek omiljeni.

Takodje .....najkorisniji ..... cak meni vise nego impulsi sa m 6000 ....
Da,da bude jasno impulse sa TC 6000 nikada nisam ni koristio :D
TC3000 najvise.

Quote:

Citat:
odgovarajuce impulse sa VSS3

Pa zar to ne bi trebalo da bude isto kao m 3000 ...?
Originalna recenica "Uporedio sam pre neki dan TC M6000 odgovarajuce impulse sa VSS3 i bolji je TC M6000"

misilo sam na to sa sam uporedio : 1.TC M6000 odgovarajuce impulse
i 2. VSS3 ...dakle nasao jedan dugacak reverb-impuls sa TC M6000 i napravio isti takav (tj. najpriblizniji) u VSS3 i onda uporedio.Da su reverbi fotografije razlika bi bila u tome sto je rezolucija sa TC M6000 jos bolja.
Dakle utisak dimenzije i prostora je jos bistriji,ali kao sto rekoh mene VSS3 plavusa zadovoljila i necu se odvajati od nje u narednom periodu :lol:

Quote:

Sad si me malo uplasio ..... ja sam probao taj classicverb i u poredjenju sa megaverbom mi je totalni sh*t , Vratio sam se na 1.61 i nije mi nedostajao ni malo ..... ja sam bio ubedjen da je to " losiji " od megaverba .....za vokale i dalje mislim da je od VST Megaverb najbolji ....... za sada ...... ja koji sam zesci poklonik impulsa ..... ne mogu da nadjem to sto sa megaverbom uradim za 30 sec ....
Jel obadvojica pricamo o MegaReverbu za Powercore?

Ako da,ne kazem da je MegaReverb toliko los,ali za neke stvari koje su meni najvise trebale Classic Verb je bio mnogo bolji,a to su dugacki reverbi od >6 sec,bez upotrebe early reflections..Koliko se secam,za neke krace reverbe su mi originalni preseti sa mega reverbi bili bolji.
Ali ove dve plavuse mogle su da prodju samo kao varijanta za jednu noc :D
Mogli bi i mi da pocnemo da ocenjujemo plug-inove itd... kao u domacim trac casopisima sa brojem casa viskija :lol:
VSS3 - :drink: (1 koka-kola)
MegaReverb :beer: :beer: :beer: (3 piva)
ClassicVerb :beer: :beer: (2 piva)

Quote:

Citat:
za ostalo mi je sasvim OK Cambridge EQ.

Meni je to jedan od losijih eq a ..... ima cakboljih native ....

Citat:
Tu je jos i Hydratone i AngelTone koji dolazi...

Probao Hydratone i nisam bas seo na dupe ..... naravno igracu se jos sa njim .... tako sam mislio i sa UAD PEQ pa sam posle tri meseca promenio misljenje
Uporedio sam Hydratone i Sony Oxford na istom vokalu i dobio totalno 2 razlicita sound-a. Sada da sam imao i matricu uz taj vokal mogao bi da odlucim koji bi mi bolje legao.Ne mogu jos da kazem da je jedan od njih bolji od drugog. Dakle,ja radije svrstavam EQ-e u one koji me zadovoljavaju ,pa prema potrebi izaberem odgovarajuci.Ovo pre svega vazi za vazne elemente u mix-u :vokal,bas,lead,... dok za one ostale meni je Uad Cambridge sasvim OK,a narocito njegovi hi/lo-pass filteri.

Quote:

UUhhhhh .cekacu tvoje izvestaje iz prve ruke .... da li si probao 140 plate na bubnjevima ..... mozda ce to biti dovoljno .....?
Mhm I see!
Kakve izvestaje? Pa imam demo NonLin2,evo izvestaja...

Ne sumnjam da je 140 plate dobar na bubnjevima,medjutim ja radim dance-trance,house itd... i takav "prost" reverb gotovo nikada ne koristim. Uglavnom gated reverb. NonLin2 je reverb izgleda jos kvalitetnijeg algoritma od VSS3,verovatno ograniceni VSS4. Ogranicen je na 500ms!!! Dakle nije moguce napraviti reverb duzi od pola sekunde!
Jos vece iznenadjenje sledi. VSS3 trosi 46% CPU-a a NonLin2 67% !!!
(Dakle napravis reverb od 7s u VSS3 i trosi 46% i reverb od 0.5s u NonLin2 i trosi 67% !!! Mislim da ovo dovoljno govori o kakvom kvalitetu je rec)
U NonLin2 mozes da kreiras envelopu reverba Attack+Hold+Release <= 500ms i predelay <= 500 ms .

Posebno zanimljiva je druga strana (Modify),ustvari ne verujem da cu je ikada propustiti ! Tu je moguce napraviti da postojeci reverb zvuci totalno drugacije.Dakle kao provlacenje postojeceg reverb-a kroz neke cudne kratke FX impulse.Ne znam tacno sta radi,ali mi tako zvuci.

Sve u svemu nije preterano neophodan reverb.Ali ako imate sve sto vam treba i visak 250-300 Eur-a onda...

Pozdrav!

Max 25-05-2005 08:37 AM

Imam samo jedno pitanje ..... koja je svrha kupiti vss3 pored impulsa ..... mislim ako je impuls m 6000 bio bolji od VSS 3 ..... Ja sam uzeo megaverb zbog onog neverovatnog warmhall a koji mi na Pop vokalima dopusta da stavim reverb od 7 sec i da ga ne primetim uopste .... a onda kad ga isklucim da shvatim da je sve uzasno palo ...... To mi ni sa jednim impulsom .... kao ni sa UAD plate om .... nije pozslo za rukom .... sto se tice perkusija , bibnjeva i sl .... Megaverb je meni potpuno neupotrebljiv ...... ali zatp UAD 140 to udradjuje prelepo ..... kao i odredjeni impulsi ....

Znaci cemu onda ..... ?

Pozdrav

MilTon 25-05-2005 09:46 AM

Vrlo zanimljiva i informativna rasprava! Ako dozvoljavate, ja bih izneo par nekih svojih iskustava. VSS3 sam probao, zvuci vrlo skupo i masno, kao poboljsana verzija Classic-a. Dakle, u tom kontekstu, Classic je vrlo kvalitetan reverb, koji koristim uglavnom za instrumente u miksu. Nekada sam radio sa TC MegaReverb- om, ali sam ga srkoz zaboravio... Posle Max-ovih sugestija, moracu ponovo da ga preslusam i da ga vratim u zivot. Po meni, TC MegaReverb je fin, transparentan i lagan reverb, naslednik klasicne skole TC reverba. Malo hladan... Sa Classic-om su, cini mi se, pokusali da dobiju malo "vintage" i malo "lexicon" fazon i mislim da su napravili kvatlitativni pomak. VSS3 je visa klasa reverba, potpuno priblizan hardveru.
Ja i dalje preferiram kombinaciju: Pulsar Plate P100 (masan, gust, hardverski, ima eho, ima integrisan delay), Impulsi Eventide, Uad Plate140. Da imam malo vise para na raspolaganju, kupio bih VSS3, definitivno! Ali tesko mi je da se odreknem para i Sony Oxford-Inflator kombinacije :wink:

SandRob 25-05-2005 10:21 AM

Quote:

Originally Posted by Max
Megaverb je meni potpuno neupotrebljiv

zanimljivo, a meni je, kad radin neku hip, r'n'b produkciju i sl., prvi i cesto jedini izbor megaverb. megaverb i 1176 sa sve one 4 ukjucene mi je omiljena konbinacija i na to volin dodat mrvicu antares tube, magneto, voxengo analog i sl. :roll:

bdv: sto se plate reverba tice, morali bi ste provat timeworks p-100 za pulsar. 8)

Gianfranco 25-05-2005 03:47 PM

Max:
Quote:

Imam samo jedno pitanje ..... koja je svrha kupiti vss3 pored impulsa ..... mislim ako je impuls m 6000 bio bolji od VSS 3 .....
OK. Evo moji razlozi:

1. Mogucnost da kreiram reverb real-time (IR me smara sa konstantnim izracunavanjima,pri promeni parametara).Umesto da trazim koji impuls mi odgovara od njih stotinu,mnogo mi je lakse da ga sam kreiram.
2. Totalna kontrola nad svim parametrima (mozes recimo nezavisno da biras
tipove early reflections,da postavis razlicite decay-e za razlicite band-ove koje sam odredis... )
3. Usteda CPU-a racunara.

Uopste impulse bih uporedio sa akai semplovima,a VSS3 sa pravim synthom ,gde mogu da kreiram reverb kakav zelim a sa impulsima je moja kreativnost ogranicena (bas kao i sa akai semplovima).

Imao sam identican dijalog sa mojim dobrim prijateljem koji non-stop kupuje studijski hardware...dosao kod mene ,uporedio originalne impulse od Waves-a (one iz pravih realnih prostora) sa VSS3 i zakljucio da njemu IR-1 zavrsava posao.

Recimo i ja bih voleo da imam Sony Oxford EQ,ali sam ga se odrekao zbog VSS3.Neko drugi ce imati drugu racunicu,pa ce iskoristiti sve blagodeti Oxford EQ-a i Inflatora i jos ustedeti par stotina evra! I to je super varijanta!

:wink:

clusterchord 26-05-2005 07:13 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy
Cenim da bi Cluster to morao znati...
Ja ih samo znam po reputaciji, ali nikada nisam imao prilike da ih cujem na delu.

nisam probao Fireworx, kolega ga ima i jako ga hvali za klavijature, ali kaze da su reverbovi vise 2000/3000 tipa, malo hladniji i tanji od npr. Eve i Lex reverbova.

Probao sam Orville (dupli 7500) - za Eclipse znam da nema iste Reverb algoritme kao ta serija, ali ostali efekti kao filteri, phaseri, flangeri i pitch shifting itd radi jednako dobro - samo ima manje DSP-a. takodjer ima modular routing, MIDI automatizaciju i sl.

Onako napamet, ja bi radije Eventide. oni su uvijek broj jedan modulation efekata, a ako je reverb imalo slican ovima na Orville-u, to mi je drazi (kolorirani) tip za sinteve, lead gitare i vokale, od jako realnog i cistog TC-a koji je pak odlican za akusticne signale..

Sto se tice usporedbe impulseva i hardwerskih jeka - sto se mene tice, tu nema usporedbe. ako analizirate sto konv. ustvari radi, onda bi, za usporedbu, konvolucija bila kao jedna ili vise 2D fotografija - bez 3D dinamickih promjena u vremenu koje ima posebno programirani DSP algoritam jednog Lexicona ili TC-a - tokom odjeka promjeni million parametara po raznim funkcijama od ER do reverba i difuzije - otprilike kao da gledas zivi pokret (umjesto fotografije).

koristim TC4000 koji ima i VSS3 i VSS4 i PCM70 Lexicon. nebo i zemlja. IR katkad dobro dodje - za neki specificni prostor ili instrument. ali za glavnu jeku, vokal, bubanj ili gitarski lead ne dolazi u obzir. cak i jeftiniji hardwerski modeli - kao PCM70, Kurzweil Rumour i sl. to rade puno bolje od konvolucije.

Max 27-05-2005 12:07 AM

Uuhhhh ..... koliko god da si u pravu ( a jesi ) ..... sto se matematike tice ...... ippak se ne bih bas slozio ... mnoge velike firme ubacuju impulse u svoj sada vec skuplji software od Kurzweila ...... Sad druge strane konv je napravljen ka najverniji prikaz realnog prostora ....sto vecina reverba i pokusava da imitira ..... ( kad hoce ) .... Meni i dalje kad hocu dobar room ....nema bolje stvari od impulsa pa cak i kad sam radio na 960 ....... realni room mi je bio bolji na impulsu .......

Sa druge strane kad uporedjujem neki osrednji Hardverski reverb i impulse nekog dobrog ...... uvek impuls pobedi .... Tako da iako si u pravu sto se tice matematike ipak impulsi cujno ne zaostaju toliko mnogo ...... probaj blind test ...iznenadices se ......

Meni je glavna mana impulsa ....... cpu ....tako da vremenom sam sebe izbaci ....iz prostog razloga sto ne mogu komotno da ga koristim ....

Mislim da ce razvojem cpu ... a i impulsa ....tobiti ( mazda na zalost ) buducnost imitacije skupih sprava ..... Kao sto je Hydratone vec poceo

Pozdrav

Gianfranco 27-05-2005 06:20 AM

Koliko sam ja ukapirao,opcija koju ima VSS3 a to su modulacije,je ono sto nije moguce uraditi sa konvolucijom,a to je upravo ono sto je Clusterchord pricao.Modulacije menjaju neke karakteristike reverb-a non-stop i to ga cini zivim,dok kod impulsa je uslikana jedna "2D fotografija".Evo teksta gde je bolje objasnjeno sta rade modulacije na VSS3:

The VSS3 offers intense modulation facilities and to control these, the Modulation page gives you an extensive series of parameters. All these parameters are condensed into 2 easy to use modulation sections, where you control different assets of the modulation.

The first modulation section is called Reverb Modulation.

The reverb modulation type is a set of very complex LFO patterns that modulates various parts of the reverb, and these patterns are developed based on the many years of experience and knowledge of the TC crew. Reverb Modulation types are for instance Smooth, Perc, Wow, Vintage or Wild.

The space modulation part imitates the air movement of a room, and this is one of the things that make the VSS3 very good at simulating the complex patterns of natural rooms. You can adjust the modulation type's rate, width and depth.

The modulation part of the VSS3 has an in-built set of randomization methods. Every room in this world sound different from one second to the next, and with the "random" feature this is perfectly simulated.

Gianfranco 27-05-2005 08:14 PM

Quote:

Kako je onda moguce da su impulsi m600 bolji ( po tvom misljenju ) od vss3 ...... jako sam zbunjen ???
Po onoj analogiji sa fotografijama, M6000 2D fotografija ima vecu rezoluciju od VSS3 .S druge strane posmatrano u 3D ,M6000 i dalje je 2D jer konstantno "vidimo" istu sliku,dok VSS3 je zaista 3D. Pa cak, iako su to jako male promene u tom nizu 2D slika od VSS3 ,koje simuliraju recimo kretanje vazduha kroz prostoriju,to je dovoljno da ucini VSS3 zanimljivijim od TC6000
impulsa.Bar meni...

Max 28-05-2005 10:26 AM

Quote:

Po onoj analogiji sa fotografijama, M6000 2D fotografija ima vecu rezoluciju od VSS3 .S druge strane posmatrano u 3D ,M6000 i dalje je 2D jer konstantno "vidimo" istu sliku,dok VSS3 je zaista 3D.
Razumeo ....hvala.....

Quote:

Ne razumem... Pa Classicverb radi na 1.61, samo ga treba instalirati, jer nije ukljucen u driver instalaciju.
Napisi mi PM kako ...... ja sam mozda malo retard za ta instaliranja ..... Kako da instaliram kad ga imam samo kao instalaciju za 1.80 koji nece proraditi na 1.61 ..... Da li ti imas Classic verb koji radi na 1.61 a kao posebnu instalaciju ....i mozda vec previse trazim da li moze da se instalira onaj novi skin za standarsni powercore eq ......

Max 30-05-2005 10:34 AM

Gianfranco ....... za momenat sam instalirao sistem 1.95 i probao sve demo plugggove koje sam mogao da skinem .....

Evo mog misljenja , doduse posle samo jednog dana igranja ....

1. vss 3 ...... zaista mocna spravica , resenje za reverb na kompu .... sve do zaista skupih reverba ..... kad se covek poigra , stvarno moze dobiti skoro svaki reverb koji pozeli ......

Modulacije mi nisu bile previse cujne ,,,,, ili mozda nesto nisam dobro uradio , ali u prevu si dubina i 3d su zaista cujni

Jedna stvar koju sam posumnjao da ce da se desi ( i zbog cega sam zavoleo Megaverb warm hall na vokalima ) ... nisam uspeo da ga izimitiram na vss 3 ....doduse ti to neces morati jer imas oba ...... vise mi se cini da ce classicverb ostati bez posla ....kao i dosta impulsa ......

Ja mislim da cu impulsima dati jos jednu sansu .....

2. Nonlin ....nisam pao na dupe ..... ko ima para ok .... ali mislim da nije bas neophodan ...... preseti su uglavnom bezveze ..... ali cini mi se da si i ti imao slicnu kritiku reverba

3. Character .....novi pristup ??? Ko ima UAD nema potrebu za ovim .....

4. MD3 ..... EEEEEE to je sprava koja me je oborila s nogu ... sirenje snimka fenomenalnim m/s algoritmima , bez faznih igranja .....lepa kompresija .....uuuuuhhhhhhh u sekundi su mi miksevi zvucali mraak ... a nisam se ni posteno poigrao sa spravom ..... uuuhhhhh .... deinstalirao sam je podhitno da se ne bih navukao ........ a mozda sam se vec primio cim ovako uzdisem ...... master x3 zvuci smesno za ovo ....izotop 3 ...... UAD nema pravi odgovor za ovo ...... mozda bih tek kombinacijom raznih pluggova dosao do 75 % onoga sto ovo cudo radi u jednom presetu ....stvaaaarno mrak .....

Pozdrav

All times are GMT +1. The time now is 01:14 PM.