![]() |
EQ-ing
Kako koristite EQ da dizete i spustate zvukove.
Naprimer za suske kako u miksu dizete suske iznad usiju?? Kako gurate stvari dole?? |
Uuuhhhh Steka ..... jer opet proveravas tudje znanje ili ovog puta stvarno pitas ?
Pozdrav |
U je Makso Makso, pa nije valjda da sam ti za vratom
po ceo dan a i u snu haha lol :lol: salim se bre, ma jok nemam pojma o ovome pa eto da pitam tebe i iskusne E da i ako mi je nadimak Steka onda ejj Steko valjda jel?? hahah :lol: Jel znas Jerry tonca iz Pink-a?? i da slucajno nisi ti MATEJEVIC ZORAN?? |
Ja imam dve preporuke kojih se drzim , pa bi voleo da ih ostali prokomentarisu
*Uvek pokusavam da intervenciju na filtru izvedem spustanjem nekog, a ne izdizanjem (nekog drugog) opsega. *To , ako trazim prirodnu boju instrumenta, ne radim preko +- 5dB (izuzetno kod npr bubnja) i obavezno radim A/B test sa prethodnom verzijom . Ima tu milion razloga zasto, ne mogu sve da pisem @ Max Da ti nisi osoba C? |
OFF TOPIC.
Quote:
'Gde si Josipe Broze?' A Tito ce njemu: 'Gde si Kinze Konze?' |
:blabla: ..............:bounce2: ...........:cool2:
|
:smile2:
hehe.. novi smajli... :lol: |
Da, da.... umjesto spavanja... evo admini radili!
Jesu dobri?.... joj da mi se osjecat kao ovaj :bounce2: |
ima i boljih.. :wink:
ako hoces, mogu poslati... |
|
Quote:
|
Neko je jednom lepo rekao, ako uhvatite sebe da radikalno koristite EQ, zna?i da sam instrument nije kako treba, i onda ga bolje snimite ponovo ili izmenite sample koji koristite. :)
|
Max , dobro pitanje bez obzira na motiv .
@OFF , koristim EQ i za secenjenje i za pojacavanje podjednako . Sto da ne ? Sa ovim drugim se ( uglavnom ) slazem . Sta je A/B test ? |
A/B test je, u ovom slucaju, uporedjivanje equalizovanog signala sa istim kad je EQ OFF. Znaci, sistem uklj-iskjl.
Pazi , uopste nisam rekao da ne treba izdizati neke frekv, medjutim, kad cujes neki take, da li ces reci NPR.: *ima previse srednjih ili *Ima premalo bassa i visokih? Vecina ce u takvom slucaju krenuti da dize bass i visoke , da bi upeglali sliku. Zatim ce im se verovatno desiti da im fali MID LO i MID HI, pa opet dizi, i uvek ce se dobiti losiji rezultat nego da su samo skinuli Mid. Poenta price: Sto manje intervencija i sto manje ekstremnih intervencija (osim ako ne zelimo da postignemo neki efekat). Izuzetak je jedino kod notch i lo cut- filtara , gde su intervencije vece |
Quote:
EQ koristim i + i -. Nevidim razlog zasto bih izbegavao pojacavanje, ako mi ceo signal na izlazu ide u peak, skidam na izlazu ili ulazu EQua... |
Slazem se . To sam napisao samo zato sto mi se cini da preovladjuje misljenje na forumu da je pravilno samo seci frekvencije . Potrebno je i jedno i drugo . Obzirom na tvoju struku mozes li dati neki savet ili opisati tehniku koju koristis u miksu ?
|
OFF:
Quote:
Poenta price mi se svidja! :) |
Pazi, uvo cuje samo relativni odnos frekvencija i ono ne zna gde je 0db (referentni nivo). Zato , za isti snimak nekome se moze uciniti da npr. ima vise srednjih, a nekome da ima premalo bassa i visokih. Isti slucaj, da li imas previse bassa, ili premalo srednjih i visokih? Mislim da pre hvatanja za EQ, treba lepo razmisliti
|
OFF:
Quote:
|
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 03:22 AM. |