Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Gitarska Produkcija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=108)
-   -   Gitaristi! Potrebna pomo (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10882)

dacko 22-03-2005 07:55 AM

Gitaristi! Potrebna pomo

Jedan prijatelj me zamolio da mu skinem sa neta neke slike i opise procesora za gitaru, u rack varijantama. Zna?i neka profi i polu profi varijanta. Da li znate takav neki sajt gde ima tih reviewa o tome, po mogu?stvu sa evropskim tj. nema?kim cenama.

Ili otprilike neke modele da mi ka?ete... bilo ?ta...

Bio sam na www.musik-produktiv.de, ali ne?to i ne mogu ba? da se snadjem kad je takva vrsta opreme u pitanju.

Hvala u napred. 8)

bumbar 22-03-2005 09:47 AM

Re: Gitaristi! Potrebna pomo

xcxx

dacko 22-03-2005 09:56 AM

U principu hoce svoj zoom 3030, onaj shity plasticni gitarski procesor, da sutne u smece, i da uzme nesto ozbiljnije. Znaci treba neki efekat procesor, gitarski, da ima distorzije, i sve ostalo sto vec treba, po mogucstvu da bude u racku... a cena do 1000 ili oko 1000 evra...

Oggy 22-03-2005 03:03 PM

Sve sto je rekao Shakespeare + uzmi u obzir i VOX Tone lab SE koji nije mnogo skup (oko 500) a radi odlicno+ ima lampe

bumbar 22-03-2005 03:12 PM

cccc

zvincic 22-03-2005 03:30 PM

ljudi, na veliko brkate preampe (triaxis), modelere (pod) i efekt procesore.

ako mu treba samo efekt procesor onda T.C. G - Major ima moj glas.

ali u njemu nemas nikakav drive jer to nije preamp, srecom ;)

dodao bi da se izbjegavaju drive-ovi sa takvih procesora posto digitala i dobar drive jednostavno ne idu jedno uz drugo.

bumbar 22-03-2005 03:38 PM

xxxx

zvincic 22-03-2005 03:41 PM

Quote:

Originally Posted by bumbar
Covjek je trazio savjet za GUITAR PROCESSOR,efekti plus preamp simulacije sa distorzijama itd!
TC. G-major kao i TC Force su uglavnom FX tzv Multiefektprocessori koji nemaju amp simulaciju nego samo efekte kao i obicni procesori s tim sto su uglavnom namjenjeni gitaristima koji vec posjeduju neke PREAMP-e npr u Rack-u!
G-Major=599 eura 1HE
G-Force=1599eura 1HE

Prijatelju niko ovde ne brka nista! :wink:

Gitarski procesor je efekt procesor. Preamp je preamp.
ono sto kombinira to dvoje je igracka.

svaki ozbiljan gitarista koji je probao takve kombinacije ce ti reci isto.

Quote:

Jedan prijatelj me zamolio da mu skinem sa neta neke slike i opise procesora za gitaru, u rack varijantama. Zna?i neka profi i polu profi varijanta.
a po ovome sto sam procitao da se zakljuciti da covjek ocito ima pojacalo ili rack setup....
u tom slucaju, efekt procesor u effects loopu je najbolji (a IMO i jedini) izbor.

bumbar 22-03-2005 03:57 PM

xxxx

zmaj 22-03-2005 06:22 PM

Pssssttttt!!! :lol: :evil:

Imas V-amp Pro za 230 evra u rack-u...nije nikakvo cudoviste,ali od zoom-a je sigurno bolje... :wink:

Dushan_S 23-03-2005 02:13 AM

Quote:

Jedan prijatelj me zamolio da mu skinem sa neta neke slike i opise procesora za gitaru, u rack varijantama. Zna?i neka profi i polu profi varijanta. Da li znate takav neki sajt gde ima tih reviewa o tome, po mogu?stvu sa evropskim tj. nema?kim cenama.

Nisi rekao ono najbitnije, ato je kako svira stilski taj prijatelj i ?ta voli od muzike. Tako?e, za ?ta mu treba, za ?ivu svirku, da svirucka kod ku?e i na ponekoj probi, da snima..?
Zvincic (sorry prijatelju, ja sad ne znam je li to Zvin?i? ili..?) je lepo rekao, neozbiljno je da daje hiljadarku za neku spravu koja je all in one. Nek kupi neki digitalni efekat sa koga ?e vu?i prostore i modulacione efekte, a gain treba da ide sa zasebnog preamp-a. To mo?e i da bude ne?to nalik ovome na ?emu ja sviram Hughes & Kettner Tubeman, koji izgleda kao pedala, ali je u principu preamp sa lampom. Zavisi i koliko mu je bitno da je sve programambilno, ako ?e koristiti samo nekoliko osnovnih boja, tipa solo, ritam i clean, mislim da je ?ak bolje uzeti dobru pedalu i digitalni fx odvojeno, nego neki boss-ov procesor gde je sve u jednom.
Ako svira Heavy svirku, teoretski i ne treba da kupuje preamp, nek proda poja?alo i procesor i kupi neku ozbiljnu glavu sa vi?e kanala, koja je ba? pravljena za to ideolo?ki i gotova stvar. Procesori su u 90% slu?ajeva gubljenje vremena. ?to se ti?e raznih varijanti Vamp ili POD u poja?alo, to pada u vodu za ozbiljne rezultate. Glava nekog poja?ala Line 6 mo?e da obavi posao od live svirke do snimanja, ali to je opet cifra...

dacko 23-03-2005 08:28 AM

Hvala svima na odgovrima. :D

Svirka se kre?e od hard rock-a ka nekom meksem metalu, ili ?ak heavy metalu... :lol:
Ima pojacalo, nekog marsala combo... onog.. najpopularnijeg, ne znam tacno koji je to model...
Svrha je prvenstveno za svirke, ali naravno... mislim da sta god da uzme, bi trebalo da posluzi i za neki rekording, naravno ne u klasi metalikinog black album zvuka, ali za neke potrebe snimanja, verovatno da ce i taj setup da posluzi?

Hmm.. znaci ... generalno, neki lamp preamp za distorzije, i neka digitalija za prostore choruse flangere i ostale d?id?e bid?e... ?

Dushan_S 23-03-2005 03:07 PM

Ako ima combo Marshalla, onda bar da je 2x12 minimum, jer zvuk kakav on ?eli ne mo?e da iza?e iz malog kombi?a (u Marshall varijanti, recimo Boogie je ve? druga pri?a, ali je to i drugi karakter zvuka), bar ?to se ti?e svirke.
Zna?i ostaje jedna varijanta da zalivadi kombi?a, kupi kutiju i recimo neku od novih Marshallovih glava, ili ne?to drugo, tipa Randall ili se isprsi za 5150 glavu (koliko novca toliko muzike ovde). U tom slu?aju prostore i modulacione FX mo?e da vu?e sa bilo ?ega ?ak i nekog prastarog ali ok digitalnog procesora tipa Roland GP 16. Dist ?e imati sa gain kanala poja?ala, a mo?e da uzme neku overdrive pedalu koja ?e mu raditi kao boost za solo, na primer Boss DS1 ili OD1.
Naravno ova varijanta svirke zahteva malo ga?enja po pedalama i nije ba? za neko ?izenje sa mnogo menjanja boja tokom pesme.

Ako ho?e da ostavi staro poja?alo, onda mo?e da uzme neki preamp koji je programabilan, i odvojeno neki FX (koji ne mora biti skup, ?ak i neki behringer u rack-u mo?da mo?e da odradi posao, ta sprava se obi?no ka?i na FX loop na poja?alu, tako da njeni konvertori i digitalno procesovanje ne uti?u toliko na kvalitet suvog tona gitare) E sad koji ?e preamp uzeti, to je malo stvar ukusa, trebalo bi da proba nekoliko razli?itih, po mogu?stvu na svom poja?alu, i to isklju?ivo na snazi, probavanja na tiho u prodavnici na nekom nepoznatom poja?alcetu mu ni?ta ne?e re?i. Nekim ljudima stara ADA MP1 radi odli?no posao, tu je i Marshall JMP, opet, sve zavisi.
U svakom slu?aju, treba da proba i da slu?a ton, a da ne tra?i po svaku cenu ne?to ?to je "fancy". Gomili ljudi nekoliko Boss pedala bolje obavi posao nego drugima ceo rack opreme. :) Isto tako, ako ?esto tezgari, mo?da treba da se prilagodi tome, pa uzme nekog manjeg lampa?a, mislim da par pedala i "mali" Boogie MK4 oduvaju ve?inu Marshall set-up ova, a i lak?i su za transport nego 4x12 kutija i glava.
I naravno ima veze sa gitarom koju svira, recimo ne ide Ibanez i masan zvuk, ali to je sad ve? druga pri?a. :wink:

Eto malo se odu?ilo, ali copy&paste-uj mu ?ta smo pri?ali ovde pa mo?da mu bude od neke pomo?i :)

zvincic 23-03-2005 03:29 PM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S
Zvincic (sorry prijatelju, ja sad ne znam je li to Zvin?i? ili..?)

pogodio si ;)

inace, i zoki je dovoljno :)

jako dobar post ;)

Dushan_S 23-03-2005 05:05 PM

Dobro, onda Zoki, ja sam Du?an, drago mi je da smo se upoznali :) :wink:

zvincic 23-03-2005 05:12 PM

Quote:

Dobro, onda Zoki, ja sam Du?an, drago mi je da smo se upoznali :) :wink:

takodjer ;)

evo ruka :)

:guitar: :guitar: :guitar:

arados 23-03-2005 08:01 PM

VOX ToneLab SE. Imas sve - za sve.
Sad je oko 450?.
Pocastices se!

zvincic 23-03-2005 08:22 PM

Quote:

Originally Posted by arados
VOX ToneLab SE. Imas sve - za sve.
Sad je oko 450?.
Pocastices se!

kao i ostali:

mestar za sve, majstor u nicemu ;)

arados 23-03-2005 08:34 PM

Nemoj tako majstore!
Koristio sam i koristim i DigiTech SGS 2112. Isto lampa x2 i S-Disc chipa x2. Zvuci odlicno, ali i Vox gazi ko lood.
Ponekad koristim kombinaciju: Piranha i RP10, odlicno.
Jesi ti probao sve ovo, pa znas, ili ...

zvincic 23-03-2005 08:42 PM

Quote:

Nemoj tako majstore!
Koristio sam i koristim i DigiTech SGS 2112. Isto lampa x2 i S-Disc chipa x2. Zvuci odlicno, ali i Vox gazi ko lood.
Ponekad koristim kombinaciju: Piranha i RP10, odlicno.
Jesi ti probao sve ovo, pa znas, ili ...

probao sam vecinu....tog digitecha nisam cuo ali vox je IMO govno (pardon na ovakvim rijecima, ali stvarno je)....kao i pod, Vamp, boss gt5/6 itd.

a ta lampa unutar procesora....sto radi na 12 V :)

samo se mozemo nasmijati na njih ;)

no, da se ne prepiremo, ocito ima ljudi kojima se i takav zvuk svidja....

za mene (a i vecinu mojih kolega), dobar lampas, pedalica izmedju, dobra gitara sa dobrim pickupovima i sve povezano dobrim kabelima....to znaci dobar zvuk koji izlazi i u miksu i live, u bendu.

a da ne govorim kako na takvom setupu actually imas dinamiku....kod SVAKOG digitalca kojeg sam probao stvar je otprilike bila ovakva:
imas clean, imas jaki drive....nista upotrebljivo izmedju...
Svi su pali na tom "crunchu" a po kojem su lampasi poznati ;)

arados 23-03-2005 08:51 PM

Rado bih poslusao tvoj "crunch".
Vjeruj mi da ti ne znam reci sta ljepse zvuci:
JEM --->DigiTech (Vox)
LP Custom --->DigiTech (Vox)
Strat ---->DigiTech (Vox)

Jos kad se to provuce kroz JCM 2210--->Fender Bassman Box
sreci nigdje kraja.

V-AMP jeste drek i to si pogodio

zvincic 23-03-2005 08:59 PM

Quote:

Rado bih poslusao tvoj "crunch".
Vjeruj mi da ti ne znam reci sta ljepse zvuci:
JEM --->DigiTech (Vox)
LP Custom --->DigiTech (Vox)
Strat ---->DigiTech (Vox)

sto je jednom lijepo ne mora biti drugom... ;)

meni svakako nije.....digitala i gain ne idu skupa

za vremenske i mod efekte u eff. loopu da....ali bilo sto digitalno u direktnom signal chainu izmedju gitare i pojacala....NO NO!

opet ponavljam, ako to nekog veseli...tko voli nek izvoli...

meni osobno to unistava zvuk i, sto je jos vaznije, sam osjecaj sviranja.

Dushan_S 25-03-2005 12:32 PM

Ja imam POD-a, imao sam ku?i Vamp (koji znatno lo?ije zvu?i), nisam dodu?e probao VOX-a, mada mislim da su ljudi malo pod uticajem placebo efekta kada slu?aju modeling preko poja?ala i kutije, ista tehnologija je i u POD-u i u Line6-ovim poja?alima, a svi hvale poja?ala, a u odnosu na POD su mnogo kriti?niji. PRETPOSTAVLJAM (ne znam. nisam radio sa njim) da je to deo razloga za?to VOX ve?ini ljudi zvu?i bolje, jer u su?tini niko od njih ne koristi revolucionarno razli?itu tehnologiju da bi emulirao razli?ita poja?ala.
POD je dobar da se postave stvari nabrzaka, ali je razlika o?ita. Kad smo zadnji put snimali u studiju imali smo iste trake dist ritam gitara odsvirane na ozvu?enom Marshallu, i na POD-u, isto, dve trake levo i desno, jednostavno pod nestaje u gustoj matrici, postaje muljav i bezobli?an, dok je snimljeno poja?alo gusto, i ostaje prisutno ?ak i kada se smanji u miksu. Mislim da tek tada do?e razlika do izra?aja, ovako na uvo mo?da i ne toliko. Ipak, koliki je to napredak u odnosu na one zoom procesor?i?e koje su svi donosili u studija pre desetak godina... Kakvi su to tek u?asi od zvuka bili. :lol:

zvincic 25-03-2005 03:35 PM

Quote:

Ipak, koliki je to napredak u odnosu na one zoom procesor?i?e koje su svi donosili u studija pre desetak godina... Kakvi su to tek u?asi od zvuka bili. :lol:

ajoj, sta je to bilo :lol: :lol: :lol:

veseli koljac 25-03-2005 03:59 PM

meni ni ovi noviji digitech GNX,ne zvuce mnogo bolje od starih zoom-ova.
(bezivotno piskavo vriste iz mog pojacala,(roland jazz chorus 120)

zvincic 25-03-2005 04:08 PM

Quote:

Originally Posted by veseli koljac
meni ni ovi noviji digitech GNX,ne zvuce mnogo bolje od starih zoom-ova.
(bezivotno piskavo vriste iz mog pojacala,(roland jazz chorus 120)

pssst...meni tako zvuce SVI digitalci.....mozda generaliziram, ali probao sam ih dosta....i nijedan mi se ne svidja :)

analog (and tube) all the way :banghead: :da:

Mad_MUzzY 04-04-2005 08:44 PM

Potpuno delim misljenje sa zvinciem (ladno sam c&p tvoj nick :) ). Znam da je to izmisljanje tople vode, ali ako je vec spreman da da 1k evra ja sam pre za analgonu varijantu. Cuo sam tog VOX-a i nisam nesto zadovoljan neubedljiv mi je, digitech je igracka, zoom ... he he, Lijne 6 je za uzivo meni uzas.
Jedan peavey XXX combo ih ouduva sve. Ja kad sam cuo kakv gain ima ta mala zver zmal nisam srcku dobio :) Taj combo moze bukvalno da se koristi za svaki od navadenih zanrova. Jedino mu fali reverb ... to mora da se resi nekom pedalom.
Druga opcija je ono sto ja za sad radim i sto zvuci dovoljno dobro a to je - PC - :) Preko amplitube-a sam uspeo da skinem onaj "fini" hi-gain koji ima Creed, a jako sam blizu postzanja nekog kvazi Marshall zvuka (naravno da to nije moguce ali nesto blizu ...) samo da nadjem dobaru EQ kombinaciju :)
Guitar Rig ima jaaaako uverljivu emulaciju marshallove glave.

zvincic 04-04-2005 08:51 PM

Quote:

Originally Posted by Mad_MUzzY
Guitar Rig ima jaaaako uverljivu emulaciju marshallove glave.

hmmm....ako ti je to uvjerljivo (skupa sa amplitubeom) ne znam sto imas protiv ostalih digitalaca :)

isti kr? :lol:

Mad_MUzzY 04-04-2005 11:22 PM

Drugi bas zuje :) dok ovaj (kao i amplitubov) moze lepo da se dotweekuje.

zvincic 05-04-2005 12:44 AM

Quote:

Originally Posted by Mad_MUzzY
Drugi bas zuje :) dok ovaj (kao i amplitubov) moze lepo da se dotweekuje.

drago mi je ako si ti uspio....meni nazalost zuje kao i svi ostali :)

dobro jedino za vjezbu :)

Mad_MUzzY 05-04-2005 12:57 AM

Naravski, za to prvenstveno, al ako sednes pa se pomucis moze i za mix a i za svirku.

perpetuum 16-04-2005 04:42 PM

Quote:

Originally Posted by dacko

Bio sam na www.musik-produktiv.de, ali ne?to i ne mogu ba? da se snadjem kad je takva vrsta opreme u pitanju.

Hvala u napred. 8)

Neka kupi Fendera ili Gibsona, boss overdrive,cry baby,marshall jcm 900,nek zaboravi procesore.Ilii,neka se igra jos par godina,ako dovoljno dugo bude svirao na kraju ce svakako zavrsiti sa gore navedenim!!!He he,pozdrav" dackastom"

zvincic 17-04-2005 04:08 PM

Quote:

Originally Posted by perpetuum
Neka kupi Fendera ili Gibsona, boss overdrive,cry baby,marshall jcm 900,nek zaboravi procesore.Ilii,neka se igra jos par godina,ako dovoljno dugo bude svirao na kraju ce svakako zavrsiti sa gore navedenim!!!He he,pozdrav" dackastom"

hmmm....svirao sam u nekoliko navrata na jcm900 slx stotki....i razvio misljenje da je to pojacalo bez karaktera...

nedavno smo se zezali u prostoru sa jednim slx-om a kraj njega stari Hiwatt custom 50.

marshal je u ovom slucaju zvucao kao igrackica :oops:

RaVeN 15-05-2005 10:05 PM

E vala nisam mogao da odolim, i samo zbog ovog sam se registrovao!!.. elem....citam i ne mogu da verujem kolko( CAST IZUZECIMA)!!
Te masno te slatko te igracka te ozbiljno te smesno pa tuzno pa digitalno fuj pa analogno etc etc etc... Pa evo 20 g. se bavim muzikon neposredno,gitara mi je zena :lol: ,probao i imao malo vise procesora i pedala, pa me zato nervira misljenje da je eto digitalni ili dig-anlg procesor -igracka?!!? a garantujem da ga nisu ni probali!!! Pa bre ,osnovno je da se svakoj spravi treba posvetiti pa ga ukombinovati sa pravim pojacalom i dobiti neki iole dobar sound !!! Pa da imam sanse da vam posaljem par snimaka sa recimo tom igrackom zoomom,mnoogi bi se kladili da je radjeno sa vrhunskom opremom, a ja bih se slatko :lol: :lol: :lol:

Neko gore rece da decko koji je poceo ovu temu ne juri fancy opremu ,potpuno tacno!! Trazi brate svoj sound pa ako je to i ei Nish a tebe dize ,TO JE TO !!

i poseban Pozdrav za Kreku Veso od Marshalla !

Oggy 15-05-2005 11:15 PM

Pa, evo Ravene, da ja tebi nesto kazem...
Ja kao clan ovog foruma i moderator ove rubrike ti na lep nacin skrecem paznju da je tvoje ponasanje potpuno neprimereno i neprikladno. Koliko vidim, ovo je tvoja prva poruka, a ponasas se kao da si Satriani (ko zna, mozda i jesi, ali nema ni veze...) i samaras ove momke koji su vodili debatu oko izbora setup-a za gitaru. Ne zelim da u pitanje dovodim tvoju kompetentnost, posto ne znam ko si, ali definitivno dovodim u pitanje tvoju retoriku.
Dajem ti fore da sam editujes svoju uvredljivu poruku, upucenu ljudima, koji nisu nista slicno izrekli ni tebi, a ni medjusobno. Takodje bih te zamolio da se ubuduce uzdrzis od slicnih komentara, vec da pises samo onda kada imas sta pametno i da kazes osim pukog hvalisanja.
Smatraj ovo korektnim upozorenjem (cini mi se da jeste) koje je izreceno zaista sa najvecom mogucom dozom ozbiljnosti. Ukoliko sve ovo budes doslovce prihvatio, zelim ti dobrodoslicu na forum, ali ukoliko mislis da "isterujes pravdu" na ovaj nacin i ovom retorikom, molim te da odmah odustanes.

RaVeN 16-05-2005 12:20 PM

Potpuno se slazem da i od boljeg ima bolji ,ali mi nije namera bila ni da nekog vredjam a jos manje da se hvalim !?! Jednostavno mi smetaju pojedini laicki komentari tipa> e to ne Valja i kraj!??!Razumeo bih da se komentari ovog tipa vode u zemlji koja ima duge korene i iskustva u muzickoj produkciji (btw. pratim i ucestvujem na jos nekoliko foruma,ali osim ovde jos nigde nisam cuo da neko pljuje bez validnog dokaza i objasnjenja zasto to ne valja ?!),ali na zalost to kod nas jos nije slucaj.

Evo jos jednom izvinjenje za sve koji su se osetili pogodjenim,mozda sam OVerreagovao,ali eto nisam mogao da ocutim . :roll:

Drugarski Pozdrav !

dr.Ru 16-05-2005 01:40 PM

@RaVeN:
ovo je vec savet koji koristi.
Dobrodosao :D
ukljuci se u diskusije

Pozdrav :!:

Oggy 16-05-2005 02:38 PM

@ Raven:
Ovo je vec bolji nacin da se komunicira, ali jos uvek nisi editovao svoj prethodni post gde objasnjavas ostalima sta sve rade i kako su glupi. Napominjem jos jednom da su u diskusiji ucestvovali ljudi od kojih su neki gitaristi, ne domaceg, vec svetskog svirackog ranga i pritom su i kao osobe veoma korektni, neki predaju gitaru... Neki su i amateri, ali nije u redu da bilo ko ima takav nastup prema njima. Ja cu te, evo, jos jednom, lepo zamoliti da iz svog prethodnog posta izbrises detalje koji omalovazavaju te ljude, a to ce ujedno biti i znak tvoje dobre volje da sa tim ljudima podelis i svoje i njihovo znanje.

Oggy 17-05-2005 03:32 AM

@ Raven:
Nisi uvazio moju molbu da editujes svoj uvredljivi post, pa sam to umesto tebe ucinio ja. Izbrisao sam sve uvredljive delove koji se odnose na clanove ovog foruma. Nadam se da se ne ljutis, ali se jos vise nadam da vise neces ni pokusavati da provlacis takvu pricu po forumu jer ce svaki sledeci pokusaj proci isto ili drasticnije.

idekius 17-05-2005 08:40 AM

Quote:

Ja imam POD-a

Cesto radim sa POD XT Live. Po meni, odlicna sprava. Ovo je vala prvi put da se napalim na distorzije iz procesora. PO tom pitanju sam uvek bio za analogne varijante tipa DOD, BOSS i sl.

Ko se lozi na gitare npr. tipa Green Day, HIM i sl. uz malo petljanja i podesavanja POD-a to priblizno moze da postigne.

Prvo sam POD-a probao sa Line 6 gitarom koja je stvarno impresivna sa onim emulacijama, ali nama je ipak vise odgovarao Charvel. Do duse to je bolji primerak Charvela (kraj osamdesetih, pocetak devedesetih, made in USA).

Pored POD-a, cesto koristim i matorog Rockman-a. Onaj model kao 2xrack. Matora sprava, ali dobro radi, jedino sto mu je zvuk isuvise prepoznatljiv.

Tu je i mali Marshall MG15cd i njega ozvucavam, zavisno od potrebe, sa SM57, ili MD421....

Elem, da se vratim na kratko na POD-a. Barem ovaj XT Live, na kome imam prilike da radim, je za mene stvarno impresivan procesor.

All times are GMT +1. The time now is 03:49 AM.