Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Bass ali koji? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10834)

idvi 16-03-2005 12:53 AM

Bass ali koji?

Taj bass me ubija jo? je i dobro ako experimentiram pa upucam neki synth
bass ali neki natural koma.Trilogij ni?ta ne valja pre okrugli i nekako str?i.
Molim par preporuka ili jo? bolje koji bass vi upotrebljavate!?? :oops: :oops: :oops: :idea:

Oggy 16-03-2005 01:12 AM

Music Man Stingray 5 :wink:

idekius 16-03-2005 02:16 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy
Music Man Stingray 5 :wink:

Jel' :?: :D

Hmmmm.... ako podjemo od pretpostavke da covek nema Music Man-a, Jazz Bass, or nesto nalik tome, a ako dodamo i to da mozda ne ume bas da trcka po zicama, mozda ipak da proba VST Hardcore Bass, Broomstick Bass ili neki dobar Akai? :D

Salu na stranu... Ako mozes da snimis zivu bass gitaru kao sto Oggy kaze, ja sam uvek za to, ako nemozes, pogledaj malo vise o VST-ima koje sam ti naveo... Zavisi sve od pesme... nekada je stvarno bolje uzeti neki sample, ili VST.

Auuu... Tek sada videh da se tebi Trilogy ne svidja... onda stvarno i definitivno ti treba ziva Bass gitara...

Oggy 16-03-2005 02:57 AM

Pa covek rece: "Molim par preporuka ili jo? bolje koji bass vi upotrebljavate!??"...
I ja napisao :D :D :D
Mada ne prezam ja ni od synth-a u zavisnosti od prilike. Sto bi rek'o jedan moj drugar: "Prilika stvara lopova" (istina, on ovo kaze kada "muva" zauzete devojke). :D

Boskovic 16-03-2005 03:08 AM

Meni je Hardcore bolji nego Trilogy

Shady 16-03-2005 05:13 AM

Na Trilogyu te?ko da ne?to ne mo?e da se namjesti. Ako samo u?itava? njegove farbe, ok... uvijek mo?e ne?to faliti. Ali, moraju malo i da se ?a?kaju oni dugmi?i, na onoj plavoj tabli. Definitivno, mo?na sprava!

dacko 16-03-2005 07:36 AM

Quote:

Originally Posted by Shady
...na onoj plavoj tabli...

Ne bi da detalji?em, ali mislim da je trilogy crven... :)
Atmosphere je plav...
:mrgreen:

milosjeftic 16-03-2005 11:17 AM

PSO2 - fretted .
Ima silan sinteticki bas ( najbolji i najoriginalniji koji sam uopste cuo ) na nekom starom ( a samim tim i prilicno jeftinom modulu Rolanda , samo ga treba pronaci ) . Ako te zanima mogu se raspitati .

Nazalost , Trilogy je neupotrebljiv ( po meni ) .

saki 16-03-2005 12:54 PM

bas

Pa evo i ja nesto da dodam i ja trazim neki dobar bas za rumbe i dvojke .mada sam cuo od jednog da postoji neki pravljeni presetovi za hardcore bas dali to neko ima bilo bi super da isprobam.

kVu 16-03-2005 01:28 PM

gledam ovo pljuvanje Trilogy-ja i ne verujem :shock:

Klarinetista 16-03-2005 01:34 PM

Po meni Trilgy je VRH!!! sto se tice semplovanih basova (fleksibilnost, interfejs, kvalitet, CPU usage...)
Medjutim, na FM7 sam par puta dovio nevidjene rezultate sa basovima koje sam pravio, naravno tu su jos i CW synthovi...

idekius 16-03-2005 02:05 PM

Trilogy nema dovoljno harmonika, sitnih prljavstina, blagi strokavi drive... e, ali to nema ni jedan VST, sample, klavijatura, modul... Ako neko zeli to, onda mora ziva bass gitara...

Eon 16-03-2005 02:06 PM

Quote:

Originally Posted by kVu
gledam ovo pljuvanje Trilogy-ja i ne verujem :shock:

....isto :shock:

BTW : CW je sto se synth bass-a tice besprekoran

MilTon 16-03-2005 04:35 PM

Ja sam imao zanimljivo iskustvo: snimao sam zivi bas skoro, i to je baja doneo vorvika, fendera i jos jedan, ne secam se koji. Snimali smo razlicite materijale, izmedju ostalog i par narodnjaka. Sto se tice jedne balade, tu je zivi bas briljirao! Mejutim, sto se tice ostalog (bio je neki kao pop dens i dva narodnjaka), ja sam zadovoljniji sa Trilodzijem. Medjutim, po meni je presudno na Trilogy staviti nesto, da bi se dobio vrhunski rezultat. Ja pokusavam sa LA-2A, a ako je materijal malo siroviji, onda napravim dva kanala, pa na jednom pustam "clean" Trilogy, a na drugi, koji je midi kopija prvog, pustam drugi Trilogy sa istom farbom, ali pusten kroz Guitar Rig. Napravim odnos ta dva kanala i stvarno mislim da su rezultati odlicni. U nekim slucajevima, dobar je i PlugSound Fretted, ali jedino kod Trilodzija cujem onu masu dole...

bezsmisla 16-03-2005 07:33 PM

ajde uputite me ....Trilogy je VST ili greshim???

Shady 16-03-2005 07:39 PM

Quote:

Originally Posted by bezsmisla
ajde uputite me ....Trilogy je VST ili greshim???

Naravno! I opako je dobar, samo ako se zna ?ta se ho?e.
I da... :roll: ipak ima crvenu tablu, a ne plavu... moja gre?ka. :oops:

:mrgreen:

kVu 16-03-2005 10:08 PM

da VSTi i ZVUUCIII.. ima mooda, ima sve, zvuk, toliko flexibilan da bass moze da ti zvuci gotovo ko pravi... prava stvar.. akusticni bass je ludilo i tu nema price

poz

bezsmisla 17-03-2005 10:36 PM

moracu da ''zavrshim'' negde taj Trilogy.. 8)

Dushan_S 17-03-2005 11:09 PM

Trilogy ima jako dobro odra?en akusti?an bas, i synth bass-evi su mu odli?ni, ali se sla?em da elektri?ni basevi nisu ba? sjajni. Mislim da su previ?e uredni, kastrirani, imaju tu General Midi ulickano dosadnu foru.
Pretpostavljam da mogu da pro?u u nekoj pop svirci, ali su za rock i bilo ?ta tvr?e potpuno bez?ivotni. Za varijante agresivnijeg Bass-a, HardcoreBass mi je mnogo bolji, nema mnogo izbora ?to se ti?e samih baseva, to su dva bassa snimljena na nekoliko na?ina, ali re?avaju stvar.

Pretpostavljam da ljudi koji su na temi hvalili Trilogy rade muziku u kojoj bas treba da zvu?i ispeglano i nenametljivo, za to je trilogy ok.

idvi 17-03-2005 11:19 PM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S
Trilogy ima jako dobro odra?en akusti?an bas, i synth bass-evi su mu odli?ni, ali se sla?em da elektri?ni basevi nisu ba? sjajni. Mislim da su previ?e uredni, kastrirani, imaju tu General Midi ulickano dosadnu foru.
Pretpostavljam da mogu da pro?u u nekoj pop svirci, ali su za rock i bilo ?ta tvr?e potpuno bez?ivotni. Za varijante agresivnijeg Bass-a, HardcoreBass mi je mnogo bolji, nema mnogo izbora ?to se ti?e samih baseva, to su dva bassa snimljena na nekoliko na?ina, ali re?avaju stvar.

Pretpostavljam da ljudi koji su na temi hvalili Trilogy rade muziku u kojoj bas treba da zvu?i ispeglano i nenametljivo, za to je trilogy ok.

E to je to ! Trilogy stvarno suuuper zvu?i kad ga samog slu?a? ali kad ga
uklopi? u sliku gubi vjerodostojnost postaje napuhnut pa kad malo po onim dugmi?ima pr?kari? ne?to dobije? ali opet nije to u slici nimalo "ono"
Upravo slu?am Quin-ovce njihov "to live Forever" ima bassa po cijeloj slici ali je tu negdje ispred tebe.Ako me razumijete..ma ja ni sam sebe ne razumijem.! :oops:

puRe 17-03-2005 11:32 PM

Quote:

slazem se...

Trilogy i drzim samo zbog akusticnog basa, a el. bas mora da bude ziv (sva sreca da mi to nije problem kada imam basistu u porodici ;) )...

Dushan_S 17-03-2005 11:40 PM

Quote:

Upravo slu?am Quin-ovce njihov "to live Forever" ima bassa po cijeloj slici ali je tu negdje ispred tebe.Ako me razumijete..ma ja ni sam sebe ne razumijem.!
Mo?da potpuno lupam gluposti, ali meni Trilogy elektri?ni basevi zvu?e kao da nisu dovoljno "gusti", kao da im nedostaju gornji harmonici. Svaki poku?aj da se proguraju kroz neki amp simulator da se podstaknu te frekvencije, ili pr?kanje sa EQ-om su mi bili bezuspe?ni. Sada verovatno pri?am ono ?to gomila ljudi zna, ali bas izlazi ?esto iz miksa upravo tu, od 1200 Hz nagore, tu mu je definicija, a onaj bas deo radi svoje sa nogom bubnja. Sa trilogy-jem ako je agresivnija svirka, ako su gu??a de?avanja u srednjima, i ako je noga malo ve?a, bas gitara se odmah pretvori u neku spu?vastu masu u zvu?noj slici koja nikako ne uspeva da iza?e, koliko god dizao volume. :)

Quote:

Trilogy i drzim samo zbog akusticnog basa, a el. bas mora da bude ziv (sva sreca da mi to nije problem kada imam basistu u porodici
Moj prijatelj i kom?ija ima 4 basa na raspolaganju, al glupo mi je da ga cimam sad ba? za sve ?to radim. Ali ?ivi instrumenti rulaju.

puRe 17-03-2005 11:41 PM

Quote:

Moj prijatelj i kom?ija ima 4 basa na raspolaganju, al glupo mi je da ga cimam sad ba? za sve ?to radim. Ali ?ivi instrumenti rulaju.

da otvorimo temu za hvaljenje zivih instrumenata? :)

trenutno sam "navucen" na Gibson EB-3.........pa jos kroz neki oktaver 8)

Oggy 18-03-2005 12:53 AM

@DushanS:
Pa za takvu vrstu svirke ti i ne treba synth bass (simulacija elektricnog). Tu dolazi u obzir samo ziv. E sad ako radis neku experimentalnu varijantu, pa treba nesto da ti "kolje" dole, tu ide synth, ali ne simulacija zivog elektricnog.

Boskovic 18-03-2005 01:04 AM

Apsolutno se slazem sa Dushanom u vezi elektricnog Trilodzija. Kastriran, ispeglan, nema nishta gore, a i dolje je sav proziran. I takodje nishta shto bih stavio na njega nije ga ucinilo angazovanijim i dalje ostao anemichan. HC mi se pokazao mnogo spremnijim na saradnju :)

idekius 18-03-2005 02:34 AM

Izmedju ostalog kod je u pitanju ziv bass pipnes malo potenciometar u Cubase-u i on izadje... cuje se... To sa VST-om nece bas tako, vec moras malo da ga opanjis da bi izasao... snaga u db je ista, a zivi bas lakse izadje....

Pretpostavljam da bi sample u svom izvornom obliku bio preveliki za koriscenje i da se radi neko skidanje manje bitnih stvarcica u samplovima da bi sve to bilo manje u mb... mozda lupam... cisto pretpostavka... ne vidim zasto se super dobro snimljeni npr. Fender, ako je sepmlovan svaki ton razlicitom dinamikom ne bi cuo bolje nego pravi Fender snimljen u nasim uslovima...

Oggy 18-03-2005 02:40 AM

Zbog samog nacina svirke. Ti kada sviras, podsvesno prilagodjavas nacin sviranja muzici koju pravis, a kada sviras sample, ti okidas neki ton koji je u "sterilnim" uslovima odsvirao neko bez emocije,namere, konkretne zamisli i on kao takav moze samo korektno da popunjava sliku sve do momenta dok ne ocekujes od njega karakter. Tu si unapred izgubio.

saki 18-03-2005 09:36 AM

To je sve rude koja vrsta muzike za pop itd. a koji bas mi mi vi preporucili za narodnjake turbofok i te stvari kao u grandu.

milosjeftic 18-03-2005 09:49 AM

Mozda gresim ali " stil " vise zavisi od onoga/onih koji pise i koji sviraju nego od Vst . Ako tvoje pesme " imaju dusu " bice ti dobar svaki Vst . S druge stane mozes ( moras ) koristiti samo ono sto imas . Vst sa bas gitarom nema mnogo ( bar ja ne znam za njih ) . Cuo sam da je izasao Boorstic bass - virtuelni basista 2DVD ali ga nemam i nisam cuo komentare drugih . Jedan poznanik radi narodnjake mogu ga pitati za mail , pa ga pitaj .

dlukace 18-03-2005 10:35 AM

ma ako ?eli? akusti?ne baseve usnimi pravog basistu i gotovo! ovo ti je dokaz da ljudi s ni?im nisu zadovoljni.prava frula,bubnjevi ,gitare i ostalo nedodirljivi su i svirani su s du?om,a vst ti je dobar za jednostavnije dionice i pogotovo za experimentiranje...moja preporuka-basista+dobar mic(pogledaj sam za ovo zadnje)

Dushan_S 18-03-2005 01:31 PM

Quote:

Zbog samog nacina svirke. Ti kada sviras, podsvesno prilagodjavas nacin sviranja muzici koju pravis, a kada sviras sample, ti okidas neki ton koji je u "sterilnim" uslovima odsvirao neko bez emocije,namere, konkretne zamisli i on kao takav moze samo korektno da popunjava sliku sve do momenta dok ne ocekujes od njega karakter. Tu si unapred izgubio.

E upravo to. Primetio sam da je veliki broj layera po dirci, udarci trzalicom gore dole, i sli?no u praksi manje va?an (bar meni) i da ?esto ako pregledam neke starije akai diskove i na?em bass koji je po karakteru prava stvar za tu pesmu, pa makar se radilo o samo nekoliko rastegljenih samplova bez ikakvih layera i artikulacije, samplovani bas odjednom profunkcioni?e sa pesmom.

Mislim da je Vlado tamo u podforumu ne?to pomenuo da je koristio u pesmi bas sa Emu diska od 4 Mb. :lol: :D

Max 18-03-2005 01:43 PM

Kontrabas .....koga ? ...KOGA ..?

Ako nije Mika Krstic ...... Probali pet vrhunskih jazz kontrabasista ....za jedan skuplji projekat ....i na kraju Trilogy .... i to je bulja ali je bilo bolje od ovog ....

Elektricni basevi ....fale HARMONICI .....to je odgovor i Idekiusu ....zasto ziv bas odmah izadje ....kad ga pipnes .....

Dobio sam od druga ..neki Fender Jazz Bass .... GIG ..... potpuno neproduciran .... i kad ga sredim ...BAS SVIRA ......

sto se tice VST ..... poslisajte Biber ...Jare moje .....i Japanca na pravom Jazz Bassu ..... vrh ......

Sa ovim semplovima ....za pola sata ...sam dosao vrlo blizu ....... tog zvuka ...i prilicno sam srecan zbog toga........

Vidim da ce neki bitniji albumikoje sad mixam .....doziveti promenu basa ..... trilogy ce da dobije red bull ......... i kriiiillaaaaa ..... he he he

pozdrav

Oggy 18-03-2005 02:02 PM

Sa cime ste ozvucili kontrabas? Jako je tesko dobiti kontrabas u prvom planu, takoreci "in face". Stvar je jednostavnija kad ga radis ambijentalno, onda nista lakse, veliki kondenzator. Kad smo svirali unplugged u studiju M, imao sam veliki problem sa da stavim na kontrabas. I na kraju je zavrsilo sa EV RE20. Bas sam negde ovde pisao o Misi Blamu i njegovoj muci da ozvuci svoj bas sa pickupom, pa je na kraju uzeo neki ceski bas i dobio savrsen zvuk. Tako i ja moj nisam uspeo da ozucim sa pickupom, nego samo mic. Druga stvar je ta da mora i da se odsvira savrseno, sto je na kontrabasu malkice teze, pogotovu u studiju gde se sve cuje i smeta ti svaki fals.

Max 18-03-2005 02:35 PM

stara legenda o ceskom " shper " savrsenom zvuku ....... Misa Blam tesko da je ikad snimio nesto blizu savrsenom zvuku ....da ne idemo dalje u tu pricu .....

Probali i jedno i drugo ..... u studiju Avala filma ....... pozdravi ekipu u studij M ako ih vidis .....

pozdrav

idekius 18-03-2005 02:41 PM

Quote:

Sa cime ste ozvucili kontrabas? Jako je tesko dobiti kontrabas u prvom planu, takoreci "in face". Stvar je jednostavnija kad ga radis ambijentalno, onda nista lakse, veliki kondenzator. Kad smo svirali unplugged u studiju M, imao sam veliki problem sa da stavim na kontrabas. I na kraju je zavrsilo sa EV RE20. Bas sam negde ovde pisao o Misi Blamu i njegovoj muci da ozvuci svoj bas sa pickupom, pa je na kraju uzeo neki ceski bas i dobio savrsen zvuk. Tako i ja moj nisam uspeo da ozucim sa pickupom, nego samo mic. Druga stvar je ta da mora i da se odsvira savrseno, sto je na kontrabasu malkice teze, pogotovu u studiju gde se sve cuje i smeta ti svaki fals.

Zajeban instrument, nema sta... Ja sam pokusao da usnimim za jednu stvar Vladu Karadzova gudalom, ali... bilo je povuci-potegni... Odlicno gudalo, tip super svira (on inace svira Louisu bass gitaru), zice u super stanju, ali malo, malo pa zasmeta nesto...

Na kraju smo odustali i uzeli kontrabas sa gudalom iz Viena Symphonic Library i zavrsili posao... Posle cele veceri tupljenja se zavrsilo kao u onoj epizodi Mikijeve radionice : -Vracamo se umorni, slomljeni... ali ne bez ulova :-) ... tj. tu je Viena :-)

Ume taj Cheski bass da zazvuci, a inace je to najjevtinija varijanta i pogodna je za vezbu pre svega. Telo mu je od sper ploce...

Oggy 18-03-2005 02:46 PM

Ma nisam ni mislio na snimanje kad sam pricao o Misi, vec za zivu svirku i vise mi je bio akcenat na samom ozvucavanju. Cak se ne secam da sam slusao ista studijski gde je on svirao, ali ima istine. Ja imam vrhunski kontrabas, rucni rad, kraj 19 veka, svira odlicno, snima se odlicno preko mikrofona, ali pickup ne mirise nikako. Ima cak tu i neke logike. Ceski basovi su od spera i kao takvi ne postizu vibracije koje bi mogle ozbiljno da ugroze osetljivu elektroniku dok ja kad sviram moj kontrabas imam utisak da ce plombe da mi ispadnu od vibracija. Potpuno razlicit osecaj. Verovatno pickup nema mogucnost da sve to "pohvata" pa prelazi u drive, dok dobar mikrofon to lepo snimi.
Inace, u studiju M smo radili sa Janom Sasom, samo sto ga duuugo nisam video.

milosjeftic 22-03-2005 09:21 AM

[quote="Dushan_S"]Mo?da potpuno lupam gluposti, ali meni Trilogy elektri?ni basevi zvu?e kao da nisu dovoljno "gusti", [quote]
Trilogy se moze " zgusnuti " desnim klikom na panoramu u mikseru Cubase .

Max 22-03-2005 02:40 PM

Quote:

Trilogy se moze " zgusnuti " desnim klikom na panoramu u mikseru Cubase .
??????????????

Oggy 22-03-2005 02:54 PM

Jos jedno ???????????

milosjeftic 22-03-2005 03:53 PM

Razumeo sam " nedovoljno gusto " kao nedovoljno cvrsto ( sto je nesto gusce to je cvrsce ) . Ako je to u pitanju onda se moze uraditi : desni klik na panoramu , dobijaju se 3 opcije napr. dual ; klkne se na L ukuca neka mala vrednost napr. 0 ; isto se uradi i sa R . Zvuk ce biti uzi , samim tim i cvrsci . Ako je na to Dusan mislio onda ce to malo popraviti stvar .

All times are GMT +1. The time now is 12:34 PM.