![]() |
Mastering studio / ing.
Koji su dobri ( u Srbiji ) ?
Koji mogu da prodju ? Cene ? Hvala . |
Nisam razumio. Ljudi ili gdje valja masterovati?
|
Gde valja masterovati . Mada bi bilo idealno kada bi na istom mestu bili i oprema i strucnjaci .
|
Quote:
|
Studio Zeljka Joksimovica sa Jovanom ili Alekom.
|
Koliko para ?
|
Quote:
javi se pa da vidimo sta i kako... ... :oops: nije da reklamiram studio nego covek pitao... :wink: |
Covek pitao, a puRe rekao :wink:
|
@vlado
Hvala na odgovoru . Radim na svojim snimcima , koje kada zavrsim planiram odneti na mastering . Hocu da uradim sledece : odneo bih na par mesta po recimo 1 minut ( ili manje ) probnog snimka da bih video gde se sta moze dobiti i po kojoj ceni i da bih mogao unapred isplanirati mix . Zato sam i pitao za preporuku . |
Quote:
sala ..... ???? dajte ljudi .....ovo je ozbiljan forum pozdrav |
Quote:
|
joooojjj ....nemoj molim vas .....
radio sam album godnu dana ...... koji je postovan tamo ..... neuhvatljivo slusanje ....... i na kraju ...... ne znam da li da se pojavim na promociji ....od sramote..... svi ce naravno da kazu .....ti si kriv ...sto si pustio ...... nemojte ljudi .....evo ja cu dzabe ....bolje ...za dobrobit muzike .... pozdrav |
Quote:
|
Uradicu i jedno i drugo .
|
Jos nesto ... ako nisam dovoljno jasan : mene iskljucivo zanima sta ce se desiti sa mojim buducim snimkom , jer mogu da uporedim kakav je sada i kakav ce biti posle , zakljucke donosim samo u odnosu na svoj snimak - njegov zvuk pre i posle masteringa .
Da li ce i kakvu opremu upotrebiti , ko ce na tom raditi , sta su ( i kome ) masterovali , sta ce mi ko na to sve reci , itd , itd , itd - ne zanima me . Slusanje snimaka koje su masterovali drugi moze jedino da me uveri da oni znaju da rade svoj posao , u sta ne sumljam i sto me u krajnjem slucaju i ne interesuje ( nisam znatizeljan ) . Hvala na razumevanju . |
iz tvog posta mi se cini da ocekujes cuda od masteringa..
najvaznije je da se mix odradi kako treba, mastering je vise za nijanse.. |
Quote:
|
@lesha
Ne ocekujem cuda : sta cu dobiti to cu cuti , dok ne cujem to sto dobijem , o tome ne razmisljam . |
Quote:
@Max Tako velikodusnu ponudu ne mogu odbiti ( tim pre sto je za dobrobit muzike ) . |
Quote:
|
Quote:
Sala, naravno ;-) Nikada nebih trazio djavola kod coveka koji me toliko zaduzio... Jos da StudioTonac finishira stvar, pa da ja nadjem nacin kako da vam se obojici oduzim... :wink: |
Quote:
|
producent nikad ne bi trebao da radi mastering svoje stvari, to bi svi trebali da znamo...
|
Quote:
|
Quote:
|
fizicki receno mix u vakuum-u :)
|
Predlazem da ovu temu nastavimo u sobi za produkciju .
|
ili u sobi nekog Hiltona sa go-go plesacicama...
:)))))) |
mmmmmmmmmmm ....pravo pricas .....jedna levo ....druga desno ...... stereo .......surround .....dolby ....mmmmmmm.....
ehheemm ...malo sam odlutao ...... pozdrav |
Quote:
lesha :: producent nikad ne bi trebao da radi mastering svoje stvari, to bi svi trebali da znamo... Zasto ? Pa zato sto je to novi par usiju...sve sto ti propustis i ne cujes u mixu sredjuje cika koji to cuje zato sto prvi put cuje stvar... |
Ja ne mislim da producent ne treba da radi mastering. Mislim, kakve veze to ima? Cak vidim samo prednosti. Npr. ako je proca preslusao dosta puta snimak i vidio neku greskicu koju bi mozda mogao da sredi u masteringu, on to sigurno nece zaboraviti da uradi. Moje misljenje. Ipak sebi uvijek radim mastering.
|
eto ti sad :)
svi smo mi vlado :D |
vlado, opet je bolje da imas par svezih usiju.
ne znam da li u svom studiju imas nekog cijem sluhu verujes.. ako nemas, onda te razumem. |
Lesha, nisam rekao da odbijam i ne umijem da cujem tudji predlog, ali par svjezih usiju imam vec sutra kad odmorim. A drugi par usiju je-priznaces-drugi par usiju. Mozda ja imam taj problem sto je moj rad baziran autorski pa uglavnom samo ja znam sta sam unaprijed cuo. :wink:
|
Ovaj put se stvarno moram sloziti s Vladom!
I sama sam citala o "pravilima" da drugi par usiju radi mastering. Ali jednostavno ne znam da li je moguce da itko poznaje glazbu kao autor! A tko ce je preslusavati stotinu puta da ude u bit... Druga stvar. Mastering vecina studija radi po defaultu. To nije "onaj" mastering o kojem citamo, mislimo i pisemo... A ako i je i kad je, onda cemo ga dobro (masno) platiti. Treca stvar. Za potpuno ne subjektivne usi a upucene u pjesmu do detalja... ja recimo radim par dana na skroz trecoj pjesmi. Mogu reci "izadem" iz one prve skroz... i onda se vratim, slusam kao da nije moje.. i to je objektivnost i to su svjeze ushi... i onda se radi dalje, dublje i bolje. Ponekad je dobro izaci iz jednog filma, uci u drugi da bi prvi mogli dozivjeti bolje, ponovno, kao prvi put... ?etvrta stvar. Bez obzira na osobu koja masterira i njegove visoke sposobnosti (obrazovanje, iskustvo itd itd), on je jos uvijek covjek sa osobnim ukusom i vlastitom vizijom i definicijom "dobrog". Sto ako to nije vizija autora? U slucaju da im se "vizije" poklapaju, izvrsno.. vrh.. to je to! __________________________________________________ ___ |
Meni su drugi popovali i davali savjete kako sta treba da zvuci i na kraju mi je album bio sareniji od uskrsnjeg jajeta.
Za sve one koji se bave autorskim radovima mislim da je krajnje glupo traziti druga misljenja sta kako treba i koliko......UHHHHHH, slusaj svoje usi i radi...... Ja se drzim one stare ,,Vezi konja gdje je aga reko pa makar crko,, Pozdrav |
slazem se ja sa vama, ali opet je dobro imati nekog da poslusa..
ali opet, ako si siguran u sebe i znas tacno sta i kako treba da zvuci, onda... ja to vise iz svoje perspektive, nisam mastering inzenjer.... |
Jedini razlog zasto ne bih sam sebi radio mastering je zato sto nemam na cemu . Vlado nema tih problema . Licno sam misljenja ( kao kompozitor ) da kompozitor moze i da sam otpeva , producira i masterizuje svoj album bez problema , ako ima na cemu i ima dovoljno vremena da se tome posveti . I da ce rezultat biti vrlo dobar .
|
pa zar ti mislis da je prvi album radio na massive passive i sl. skupim igrackama ?
sve moze brate.. i master i mix i kurta i murta na kompu da se odradi... al ko sto neko rece, sa spravama je sve lepse, brze i jednostavno trip je kad imas gomilu metala oko sebe.. zvuk jeste naravno bolji sa skupim spravama ali su to i dalje male nijanse koje nekome zivot znace (meni da npr.), a nekoga boli uvo... a to... ne moze master bez manley-a i sl. budalastine ja jednostavno ne priznajem. cuje se razlika, ali to nije izgovor... poz! |
Verovatno ovde ima mnogo majstora koji imaju dobru opremu i studio,ali nam njihov Nick ne dozvoljava da znamo ko su,ali kao sto rekose ovi gore iznad tu je Vlado,provereno dobro,a i mene bi interesovalo koliko bi kod njega kostalo da snimim singl i da mi on uradi mastering,ali ne znam kako da dodjem do te informacije,posto covek nece da pise o cenama na ovom forumu.I nek mi neko kaze sta snima Zeljko Joksimovic i kakav on to studio ima pa o njemu toliko prica :roll:
|
All times are GMT +1. The time now is 04:08 AM. |