Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Ozvucavanje dobosa (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10708)

arados 05-03-2005 10:33 PM

Ozvucavanje dobosa

Treba mi informacija vezana za ozvucavanje dobosa na LIVE svirkama:

-Koji mikrofon upotrijebiti

-Zapelo mi oko na Opus seriju od Beyer Dynamica i to Opus 67 ili 88

Ima li ko iskustva kakva sa ovim mikrofonima?

OFF 06-03-2005 12:43 AM

Ono sto se def najvise upotrebljava je SHURE sm57,kako uzivo, tako i u studiu,posebno ako se radi o nekoj vrsti ROCK muzike.Dobra polazna tacka za postavku je 3-5cm od obruca pod uglom od 45 stepeni.Opus nisam probao, verovatno su OK,ali za te pare 57-RULES

Shady 06-03-2005 05:59 AM

Ja ne?u o mikrofonima za bubanj, jer se ne razumijem toliko, ali imam jedan drugi savjet... Treba koristiti dva mica!

1) Prvi mic. dolazi iznad dobo?a, pod odredjenom kosinom, tako da hvata sami udarac (njega postavi? upravo tako kako je OFF opisao.)
2) A drugi mic treba postaviti ispod dobo?a i to strogo VERTIKALNO, sa glavom na gore, ispod samog centra pre?nika dobo?a, tako da najoptimalnije hvata sami zvuk opruge (federa).

Onda ta dva mica ?alje? u dva kanala mixera i boji? svaki posebno.

1) Onaj gornji mic. malo zabasi? (malo im stegne? srednjake i visoke, a doda? basa, ali ni?ta ekstremno).
2) Kanal od donjeg mica neznatno poo?tri?, tako da se fino ?uju federi... Tom micu mo?e? dodati i malo vi?e reverba. Njega po potrebi i malo vi?e poja?a?! Ali mora? pa?ljivo usladiti volumee ta dva mica (za tu priiliku dobro je sve usnimiti, pa onda ?uje? kako to zvu?i i odredi? koji mic treba poja?ati, ili koji umanjiti). Mogu se tu d?arati jo? i panorame na ta dva mica, ali ne ekstremno, ve? samo u nijansama! To vani zvu?i fantasti?no! U skladu sa tra?enim performansama (o?tro ili zaba?eno...) ti mo?e? i odabrati vrste mica za iznad ili ispod dobo?a.

idekius 06-03-2005 06:46 AM

2 X Shure Beta 57 je sve sto ti za dobos treba...

SandRob 06-03-2005 09:03 AM

Quote:

Originally Posted by Shady
Ja ne?u o mikrofonima za bubanj, jer se ne razumijem toliko, ali imam jedan drugi savjet... Treba koristiti dva mica!

1) Prvi mic. dolazi iznad dobo?a, pod odredjenom kosinom, tako da hvata sami udarac (njega postavi? upravo tako kako je OFF opisao.)
2) A drugi mic treba postaviti ispod dobo?a i to strogo VERTIKALNO, sa glavom na gore, ispod samog centra pre?nika dobo?a, tako da najoptimalnije hvata sami zvuk opruge (federa).

Onda ta dva mica ?alje? u dva kanala mixera i boji? svaki posebno.

1) Onaj gornji mic. malo zabasi? (malo im stegne? srednjake i visoke, a doda? basa, ali ni?ta ekstremno).
2) Kanal od donjeg mica neznatno poo?tri?, tako da se fino ?uju federi... Tom micu mo?e? dodati i malo vi?e reverba. Njega po potrebi i malo vi?e poja?a?! Ali mora? pa?ljivo usladiti volumee ta dva mica (za tu priiliku dobro je sve usnimiti, pa onda ?uje? kako to zvu?i i odredi? koji mic treba poja?ati, ili koji umanjiti). Mogu se tu d?arati jo? i panorame na ta dva mica, ali ne ekstremno, ve? samo u nijansama! To vani zvu?i fantasti?no! U skladu sa tra?enim performansama (o?tro ili zaba?eno...) ti mo?e? i odabrati vrste mica za iznad ili ispod dobo?a.

trebalo bi donjem mikrofonu okrenut fazu.

OFF 06-03-2005 11:15 AM

Ja imam frku zbog faznih problema sa 2 mikrofona.Sta ako se desi da taj donji bude u fazi, a ti je okrenes...? :!:

arados 06-03-2005 12:12 PM

Koristit cu 1 mic, puno posla mi je dva stavljati.
Opus mi se svidja zbog stipaljke, a navode da je bas za snare ozvucavanje.

Usput, imam ja vec stari SM57, no, njega cu spichiti za Hi-Hat (to sam vidio na Grammy dodjeli nagrada, na jednoj od 5 bina, i to dok je Lynyrd Skynyrd pichio).

Zato kontam jos jedan mic za snare extra, ali me jebe cijeli zivot oko mene neki stalci u p***u m******u. E to je ono sto me privlachi u Opus seriji. Cijena nije losa - oko 120?. Nikad nisam nista od Beyer Dynamic koristio :cry: Ima li itko ikakvih iskustava sa tom markom?

Probao sam vec sa SM57 - to je sound OK, upotrebljiv, jasan...
I taman onako kako OFF rece

Shot 06-03-2005 01:33 PM

Quote:

Originally Posted by idekius
2 X Shure Beta 57 je sve sto ti za dobos treba...

Vjerovao ili ne, meni je drazi SM57 od bete. Beta eventualno ispod snare-a.

Donjem mikrofonu na snare-u se OBAVEZNO se mora okrenut faza. Pazi, gornji mikrofon je usmjeren prema dole, donji prema gore. Znaci njihove usmjerenosti su orijentirane 180 supnjeva. A ako uzmemo u obzir da se snare giba kako se giba, znaci nema price da je donja opna od snare-a u kontra-gibanju od gornje opne. Da ne duljim - to su sve razlozi zasto se MORA okrenuti faza (tj. polaritet) na donjem mikrofonu!

OFF 06-03-2005 01:48 PM

Ima logike. Da li si probao dole staviti neki kondezatorski mikrofon? Pritsak nije prevelik, tranzijenti potrebni....

Shot 06-03-2005 03:18 PM

Moze i kondenzator, ali moras paziti da on moze podnijeti veliki SPL i da mu svakako ukljucis stisavanje (PAD)!

zvincic 06-03-2005 03:37 PM

Quote:

Originally Posted by arados
Nikad nisam nista od Beyer Dynamic koristio :cry: Ima li itko ikakvih iskustava sa tom markom?

probao sam ozvuciti snare sa opus 59 i vratio se na kraju dobrom starom sm57 ;)

Quote:

Originally Posted by OFF
Ja imam frku zbog faznih problema sa 2 mikrofona.Sta ako se desi da taj donji bude u fazi, a ti je okrenes...? :!:

ne moze biti u fazi, jedan mikrofon je uperen prema gore, drugi djelomicno prema dolje.

kad onom donjem mikrofonu membrana ide dolje ovom gornjem ide isto dolje ali je okrenut suprotno.
zamisli membrane mikrofona kao dva dlana koja pljeskas jedan o drugi a u sredini se nalazi snare.

ja takodjer obrcem fazu na kick mikrofonu.

OFF 06-03-2005 07:26 PM

OK za dobos , ali zasto na kick? Kako ti stoji overhead u odnosu na bd?

zvincic 06-03-2005 08:53 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
OK za dobos , ali zasto na kick? Kako ti stoji overhead u odnosu na bd?

zato sto imam obicaj staviti mike nisko u kick i okrenuti ga lagano prema gore.

ne znam za druge ali meni overheadovi UVIJEK stoje okrenuti prema dolje :D

OFF 06-03-2005 10:12 PM

Iznad glave :D

idekius 07-03-2005 02:01 AM

Quote:

Originally Posted by Shot
Vjerovao ili ne, meni je drazi SM57 od bete.

Ni bolje, ni jevtinije sprave... Za gitarsko pojacalo narocito...

Bitch 07-03-2005 02:13 AM

... delim vase misljenje. ZIVEO SM57! :D

...mada zna zvuk nekad da iznenadi i ispod dobosa bez obrtanja faze :) (naravno pravilno je obrnuti je, sto i radim, al nekad se stvarno desi da samo promenom pozicije donjeg dobijes bolji sound nego sa phasereversed)

Shady 07-03-2005 04:41 AM

Ovo za okretanje faze na donjem snaru nisam znao... Kako se to radi?

OFF 07-03-2005 10:24 AM

Ma ja sam se vencao sa 57-icom. Vec tri godine na svirkama pevam na nju.

Boskovic 07-03-2005 01:55 PM

Quote:

Originally Posted by Shady
Ovo za okretanje faze na donjem snaru nisam znao... Kako se to radi?

Pa imash dugme za to (na mixeru ili u sekvenceru). Takodje preporuchujem testiranje koliko je tacno signal u kontrafazi nekim analyzerom.

kVu 07-03-2005 02:04 PM

Quote:

Pa imash dugme za to (na mixeru ili u sekvenceru). Takodje preporuchujem testiranje koliko je tacno signal u kontrafazi nekim analyzerom.
upravo tako.. ako ne znas kako da to cujes, onda gledaj analyzer (correlation meter, phase meter).. i onda invertujes fazu na jednom od kanala i to je to (u logicu se to radi preko plugina - volume, phase inv.)... videces kako odmah odlazi u zeleno i menja se zvuk :)

a btw.. SM57 za dobosh - nema boljeg! probao sam stvarno gomilu mikrofona bas za dobosh i ne moze da se poredi nijedan...

Shady 08-03-2005 01:42 AM

Kvu,
Ne da ne znam kako da to ?ujem... nego jo? nisam ni ?uo za taj pojam. :oops:

Mo?e li neko da objasni o ?emu se tu radi, tako da i ja, laik, mogu shvatiti. :D

Jo? poodavno sam u Sonaru primetio da na svakom audio kanalu postoji ta opcija PHASE:INVERT odnosno PHASE:NORMAL ali nisam znao ?emu to slu?i.

Osim na "donjem" micu od dobo?a, koja je jo? primena ove opcije?

kVu 08-03-2005 01:54 AM

pa sve sto ti je stereo (hard panning left & right) i snimano sa vise micova... el. gitare npr. sa jednim dynamic i 1 kondenzatorom npr.

cuje se itekako... a dok ne provalis, tu je uvek analyzer da pomogne

All times are GMT +1. The time now is 05:45 AM.