![]() |
Kako da remasterizujem album (+ prica o jitteru)
Kako da remasterizujem album koji je prebacen sa kasete u mp3 format, da li postoji neki mali alat (imam dial-up) sa kojim bih to mogao da odradim, znaci da bude brzo i lako :)
unapred hvala |
Uuuffff :roll: Ne postoji "mali" alat da izgubljeni kvalitet pesme povratis.
Prvo dobrodoslica :wink: Prebacivanjem sa kasete vec gubis na kvalitetu (mozda gresim) i dobijas u snimku odredjen shum, a da ne govorim o gubitku kad sve to prebacis u mp3 :roll: Ne znam cemu posle sva muka na vec izgubljeni kvalitet :?: |
Mozda ti ovo pomogne :
T-RackS 24 Mastering Software Analog by Design. www.t-racks.com Samo taj Mp3 prvo moras da konvertujes (srpski-prebacis) u WAV. |
Re: Kako da remasterizujem album
Quote:
Posto si sa audio trake prebacivao na digitalni, nazalost, *.mp3 zapis, pozeljno bi bilo prvo da svaku traku prije uvodjenja u CuBase provuces kroz Cool Edit Pro 2000 Noise Reduction podesivsi ga na oko 70 %. Sve ti je ovo otprilike i ne garantujem ti da ces dobiti ekstra rezultate. Tako sam radio i prebacivanje predratnog albuma moje grupe na CD da bih sacuvao bilo sto posto je treca matrica ostala u jednom drugom gradu a prve dvije su unistene. Eto, drago bi mi bilo ako sam ti pomogao. p.s. Ako imas onu audio traku sa koje si pravio *.mp3, bilo bi dobro ponovo uraditi prebacivanje, ali po mogucnosti u nekom studiju koji ima finiju opremu od mozda nekog deka vezanog za racunar. |
Quote:
JEDNOM KOMPRESOVANO U MP3 - ZAUVEK IZGUBLJEN KVALITET |
zato sluzi APE format (monkey's audio) - kompresija bez gubitka kvaliteta
http://www.monkeysaudio.com/ |
Quote:
Kad jednom izgnjavis svez hleb, da li mozes posle da ga vratis u predhodno stanje tj. da bude ponovo mekan i lep? :wink: |
Ma daaajte... najprostije i najefikasnije resenje je igranje sa eq-om... skresi sve ispod 100hz i iznad 12-15khz (vidi sta je najbolje) a za ostalo experimentisi...
|
Quote:
|
Quote:
uostalom, probaj sam.. |
Quote:
misliti da od MP3 fajla jednostavnim konvertiranjem u Wav dobijamo i stari kvalitet te pjesme - to je kao i o?ekivati da od lanca kobasica ponovno rekonstruiramo prase. :lol: Dakle, pedja je u pravu. Ovo me sve podsjetilo na jednu zgodu od prije neku godinu kada smo mi iz benda, u trenutcima dosade, ubedili neku "pevaljku" da su japanci izmislili kanister za vodu veli?ine ?ibice, u koji mo?e da stane 5 litara vode. A ona: "Ma pravo ?udo su ti Japanci!..." :rotfl: |
Quote:
Za razliku od ovih mpeg kompresija koje kompresuju na sistemu gubitka kvaliteta... kao sto su i ti divx filmovi, jpeg slike, mp3.. i svi ostali *peg formati... :roll: ... tako da slobodno koristi monkeysaudio, nema gubitka kvaliteta... isto kao kada bi wav zapakovao zipom, pa otpakovao... |
Quote:
mislin da dacko ima pravo, ali danas imamo ogromne diskove, dvd i mislin da je nepotrebno to konvertiranje na kojemu mozes ustedit 40% u bajtovima, ali zato izgubis pun % vise vrimena. |
Quote:
@Shady Quote:
|
xxxx
|
Sve je to OK ali na pocetku je bilo pitanje remasterizovanja albuma koji je skinut sa kasete i prebacen u MP3. Koliko znam, skidanjem sa kasete i prebacivanjem u MP3 se izgubio kvalitet :roll:
|
xxxx
|
Svako pakovanje u Mp3 format kvari originalan zapis.Ja nisam
od onih koji imaju izvrsno uvo ali svaku razliku mp3 zapisa od originala ,nebitno na bit rate mogu da osetim.Naravno sve zavisi od toga na cemu slusate i koje elemente slusanja uzimate u obzir.Mp3 ne kvari samo frekfentnu liniju originla nego i dinamiku,sirinu stereo slike..... Uzimte neko svoje delo koje ste isproducirali i koje najbolje poznajete ,roknite ga u mp3 na 320kb/s i slusajte ponovo.Mnogo elemenata se menja. Pa cak uzmite original audio disk,napravite direktno njegovu kopiju na drugi cd snimajuci brzinom 1X i vecina ljudi koji se bavi zvukom ce osetiti razliku.Ne postoje dzabe specijalizovani audio mediji i audio pisaci.A mp3 je daleko losije resenje. Prebacivanje sa kasete u mp3 sa vecim bitrate-om(192 CBR ili 224 VBR) u vecini slucajeva ima smisla osim ako ne posedujes extra-profi deck sa vrhunskim karakteristikama(freq.raspon,signal-to noise,stereo separation) i imas jako kvalitetan zapis na nekoj kvaltetnoj kaseti(Metal),jer obicno srednja klasa deckova i prosecni komercijalni snimci su ispod kvaliteta koji moze da ima mp3. Neko vreme sam iz hobija prebacio gomile traka i probao dosta softwera. Nedavno se pojavio program po meni koji sadrzi sve sto ti je potrebno za ovu zanimaciju.Zove se Magix CleanLab Deluxe 2005. Bolje resenje se postize koristeci specijalizovene plug-inove za odredjene radnje ali ovaj softwer sadrzi malte ne sve potrebno na jednom mestu,ukljucujuci razne de-noise,de-click,Eq,Limiter.... stvarcice. |
xxxx
|
Nikakvo istancano uvo ne treba da bi se cula
razlika izmedju mp3-a i njegovog originala. Ovo je stara i stalna tematika na gomili foruma i ne vredi o tome diskotovati. Sluh se trenira i usavrsava ali najveca stvar je u opremi na kojoj se slusa.Na nekom osrednjem kucnom Hi-Fi se ta razlika i nece primetiti ali na ozbiljnom monitoringu u ozbiljnoj reziji bih voleo da imas priliku da cujes. |
xxxx
|
ovaj link sto si dao veze nema.. kako ja jos uvek cujem do 16khz ????
|
Quote:
offtopic.. koji program najbolje radi resampling sa 24bit na 16bit ? a ovaj link - to je neka budaletina pisala iz glave ocigledno... pa sami mozete da provalite koliko cujete preko nekih 20-20khz test tone i sl... &al naravno treba i dobar zvucnik) :) bas sam to probao pre nekih mesec dana i ustanovili smo i ja i drug koji je bio pored mene da ne cujemo dalje od nekih 17-18khz... probas, vidis... btw. mp3 jeste krsh i to ces i sam uvideti kada budes odradio neki mix i master sa kojim si zadovoljan i koji odlicno poznajes i bacis ga u mp3 (cak i 320).. zaista je tako nazalost... a najlakse se primeti razlika kod tranzijenata... poz! |
imas voxengo r8brain, free i pro verziju...
http://www.voxengo.com/downloads/ http://www.voxengo.com/r8brainpro/ |
Quote:
originala kopira sa jednog mastera koji se pravi posebnom tehnikom a mi kad kopiramo vec pravimo kopiju kopije.Iako je to digitalija i ne bi trebalo da bude gubitka u sound-u to se nazalost,ipak desava. Razlika je u kvalitetu medija na koji se reze,razlika je u samom rezacu kao i nacinu rezanja. Pa zar bi se i dalje pravili ozbiljni studijski rezaci koji poprilicno kostaju da to isto moze da odradi obican kompjuterski rezac od par desetina Eura?Za audio zapis je pozeljno koristiti medije koji su predvidjeni za audio a ne data diskove.Problem je sto ih je kod nas tesko naci i obicno kostaju vise od obicnih data diskova. Danasnji mediji koji se kod nas prodaju su zivo smece. Nekada davno oni bugarski no-name mediji u kombinaciji sa starim 2X-4X rezacima su imali mnogo bolji zapis nego vecina danasnjih. |
sta je sa verbatim audio cd-ima?
to su oni sa naslikanom gramofonskom plocom... |
Ja ih licno nisam probao ali ne volim
ni jedan verbatim.Od onoga sto se moze naci nekako mi je najdrazi TDK i Maxell |
Quote:
|
Gde mogu kod nas da se kupe kvalitetni diskovi za master?
|
Quote:
Ako ispustis jedan byte, file je pokvaren i vise ne radi Dakle, jasno mi je za kvalitet hardverskih komponenti, kao i plastiku i foliju na disku u vezi trajnosti rada, besumnosti pa i prestiza, kao i dugotrajnosti cuvanja zapisa, ali mi nije jasno da to moze uticat na zvucni zapis :?: :?: :?: Pozdrav! |
xxxx
|
e da nije bas tako mozete i sami da vidite
http://www.quantized.com/Recorded_Disc_Tests.htm osim jitter-a, c1/c2 gresaka ima jos stvari od kojih zavisi kvalitet snimka.. |
Quote:
|
Quote:
Ali ovo mi je sad jasno : dakle, imate mjestimi?an gubitak byt-i?a a reprodukcija te?e dalje. OPAKO nema ?ta! p.s. yitter = treperenje, odstupanje. Dakle, ovo bi na pl.masi od koje se pravila plo?a izazivalo dodatni ?um i skakutanje glave gramofona = nevjerna reprodukcija (mislim na phone a ne na ljude), a ovdje se gubi digitalni zvu?ni zapis = nije ono ?to sam htio reprodukovati! :cry: |
Quote:
|
xxxx
|
Quote:
|
Probat cu naci ga, pa ti mogu poslati na meil. Iskreno - sumnjam da se nekome da citati 40 stranica o jitteru.... ali ako ti hoces... ok. :D
|
Quote:
|
I sad me tjerate da s ovim bolesnim zglobom spustam kutije iz ormara trazeci njegov diplomski... :wink: :D
|
All times are GMT +1. The time now is 06:42 PM. |