![]() |
Oprema za najjeftinije snimanje metal gitare?
Interesuje me da li neko od vas zna da me uputi(kao coveka koji nije bas iskusan na to polju) koji je najjeftiniji nacin snimanja gitare u kucnom studiju koji sadrzi racunar:intel(R),celeron(R) 2.00 GHz,256 MB of RAM,muzicka kartica E-MU 0404.
Zeleo bih da dobijem zvuk koji ima dosta gaina i koji moze posluziti za snimanje brze metal svirke.Zanima me iskljucivo software varijanta. Imam instaliran software Amplitube i nisam bas zadovoljan onim sto sam do sada uspeo da izvucem iz njega.Prilikom izrazenog gaina,zvuk je dosta prljav i onda i ne moze bas da posluzi,pogotovo za brzo sviranje solo deonica.Kada se gain smanji,naravno,gubi se na snazi samog refekta i opet nista. Zeleo bih da znam da li je mouce na softwareski nacin dobiti cistiju boju metal solo gitare? p.s.nravno ne morate se oraniciti iskljucivo na savete koji su ograniceni na snimanje samo sa proramima.Ako znate neko hardware resenje koje ide uz Amplitube,recimo,a da je pri tom prihvatljivo za dzep,slobodno recite. Hvala u napred. |
Native Instruments Guitar Rig
|
Hvala :D Imao sam demo verziju tog programa i izgledalo mi je dosta profesionalno sa gomilom mogucnosti i kombinacija,ali ja se verovatno sam ne bih bas najbolje snasao sa tim dok ne steknem odovarajuce iskstvo.Da li postoje preseti za Guitar Rig i de se mogu naci?
|
Guitar rig (dakle ne demo nego full verzija) je pun preseta sa posebnom bankom za heavy metal gitare. Probaj se toga docepati.
|
Nije amplitube los cak je po meni bolji od guitar rig-a al mislim da ti treba druga kartica. Nisam primetio da koristis ikakav preamp a nisam ni siguran da ga emu 0404 ima u sebi (ovo moram da proverim) ali u svakom slucaju su izlazi -10 jos ako si zabo gitaru direktno u nju onda ti je sam ulazni signal slab sto naravno utice na kvalitet zvuka. Ono sto bi ti popravilo stvar je nova kartica sa ugradjenim preampom i +4 balansiranim izlazom ili neka +4 balansirana + preamp. recimo jeftina varijanta ti je emu 1212m + m-audio audio buddy ili behringer tube ultragain 200.
Ovo bi promenilo kvalitet samog ulaznog signala a s tim i kako ga amplitube posle preradjuje. Drugo zvuk ti ipak zavisi od klasicnih stvari kao sto su gitara zice, i malo vise da eksperimentises u trazenju zvuka. Takodje mozes da kupis presete za amplitube koji nisu nesto skupi ili da skines s neta (bar je bilo ranije) presete koje je radio Dusan_s posto su oni uglavnom okrenuti ovom pravcu muzike. :guitar: Ja licno koristim analognu distorziju (koja takodje moze da ti posluzi kao preamp smanjis distorziju na 0 a regulises input levelom) koju bodem u preamp pa u karticu pa u amplitube u jednom kanalu a u drugom sirom interneta omrazeni ali meni koristan programcic Nomad rock amp legends koji po meni ima nesto sto mi je najblizi filing pojacala. |
Probao sam Amplitube kod jedno prijatelja na mnogo opasnijoj(bar po ceni i broju ulaza :D )kartici,ali
mislim da je prica bila ista sa tim prljavim distirzijama. Da li je mouce da se kao pre amp koriste sprave poput V-Amp 2 tako sto bih recimo ukljucio gitaru Ibanez RG-507 u V-Amp kome bih pojacao samo level i ukljucio ga tako direktno u karticu?Da li bi se tako moao dobiti bolji zvuk od onog koji mi V-Amp sam po sebi pruza(bez Amplituba)? |
Guitar Rig radi za klasu bolje od svake klasicne (gitara-pedala-pojacalo) postavke. Ili nemas dobru gitaru (sto je svakako tesko premostiv problem) ili ti krci pojacalo ili ti pedala gubi kontakt, a i kada je sve u redu, nemas adekvatan prostor ili smeta komsijama da odvrnes pojacalo. Pa cak i kad sve to uradis kako treba, u najvecem broju slucajeva, Guitar Rig zvuci mnogo bolje. Istina, ja idem sa gitarom u lampaski preamp, pa u karticu i moguce je da i tu dobijes neko poboljsanje, odnosno da smanjis gubitak u zvuku, ali mozes komotno da to uradis i sa bypass-ovanim V ampom, znaci samo pretpojacanje, bez efekta. Problem kod svih tih niskobudzetnih pedala je sto imaju los odnos signal/sum i malo ti oskrnave zvuk, pa se ja trudim da ih u sirokom luku izbegnem kad god mogu. Na kraju, tesko da ovakav setup moze zameniti zvuk koji dobijes u velikom stranom studiju gde snimas prava pojacala, ali za to su potrebni jako veliki izdatci, koje ti verovatno sebi ne mozes da priustis (a ni vecina nas).
|
Quote:
Amplitube ako se malo radi sa njim daje MNOGO bolje rezultate od Guitar Rig-a, a i kada se svira mnogo bolje reaguje na dinamiku sviranja i pona?a se sli?nije pravoj stvari. Od tih software simulatora, sans-amp najbolje radi, bez ikakve konkurencije, jedini problem je ?to postoji samo u RTAS varijanti. Kao ?to ako ?emo realno pravi sans amp daje zdravije rezlutate od POD-a i sli?nih sprava u hardverskom svetu. Quote:
Ina?e pomalo off topic Ibanez je gitara prijatna za sviranje, i ja sam se li?no nasvirao Ibaneza, ali kada bude? snimao bilo ?ta ?to treba da ti bude neki finalni rezultat, baci ga. Eventualno neki lead da odsvira? na njemu. Strat za clean gitare kao najbolje re?enje i neka gibson alike gitara, zna?i dva hama, mahagoni, lepljen vrat ili kroz telo za dist gitare, eventualno kombinovano sa Stratom na manje dista radi definicije Quote:
|
Slazem se. Amplitube je bolji za dist.. Mada tu preferiram samo i samo dobru gitara + dobra pedala + dobro pojacalo & zvucnik... nema nikakvog puncha kada se ide na line...
poz! |
Guitar Rig cu nabaviti lako,ali samo bih zeleo da znam da li ce me sluziti kako treba,pa se zato preventivno interesujem ali ako je Aplitube zaista bolje resenje onda mi se vise isplati da se malo pozabavim sa njim uz dodatnu opremu.
Koliko sam razumeo,meni je sada potreban samo neki pre-amp? Ali sada me kopka i taj Sans-amp.Da li RTAS moze da se koristi u Cubase SXu ili je upravo njegov nedostatak to sto nema tu mogucnost? Koliko kosta neki prosecni pre-amp i da li neko moze da mi kaze nesto preciznije(u smislu oznaka i sl.) u vezi sa tim pre-ampovima?Treba mi malo vise informacija o tome kako bih znao sto bolje da se raspitam i pretrazim internet. Jedan moj prijatelj ima neki mali pre amp koji koristi za mikrofon kojim snima vokale,pa me zanima moze li se to koristiti u te svrhe?Taj njegov je oko 50 evra. I naravno,ako ste informisani,od velikog znacaja bi mi bilo i da znam cene tih sprava,jer nikada nisam imao prilike da koristim tako nesto. Sto se PODa tice,jel to onaj Lion6 POD?Ima jedan moj prijatelj i to,ali on ga koristi u kombinaciji sa Marshallima,Ada pretpojacalom mikrofonima i cudima...on mi rece da kad se to ukljuci direktno u komp i nema neki zvuk,a opet s druge strane,vrlo mi je skupa sprava da bih ga koristio samo kao pre-amp,tako da mi se vise isplati da ipak uzmem neki od tih pre-ampova. |
Quote:
Quote:
|
Quote:
Kakav oni plugin imaju? Ja sam video samo onaj neki "visenamenski" dist modeler. Jel imaju i neki amp emulator kao sanasamp classic ili tako nesto? |
Quote:
Quote:
Quote:
Bilo bi po?eljno da ukoliko preamp nema neki instrument input ima? i DI box pre nego ?to u?e? u njega. Quote:
Mo?e? da proba? kako ti radi POD (By the way nisam probao POD XT, zadnju varijantu POD-a, ali pri?ao sam sa D?ind?erom, i zadnja ?orba je snimljena sa XT-om, u tom trenutku mu je to bolje radilo od poja?ala), probaj Digitech-ove GNX procesore, kec je vrlo jeftin, a trojka vrlo dobra, probaj i Behringera, kod njega mi je jedini plus ?to je jeftin. Yamaha tako?e radi svoju spravu (kojoj se imena ne mogu setiti ovoga trena). ?to se ti?e (legalnog naravno :lol: :wink: ) software-a: IK Multimedia Amplitube:Mo?e? da skine? demo na www.amplitube.com, a ima? i "light" verziju koja nije VST plug in a besplatna je na http://www.guitar.com/images/contest...liTube_UNO.zip Jedan simpati?an free simulator mo?e? da skine? ovde: http://www.ndzeit.org/guitar/tubebaby.html A Green Machine Amp ima svoj 30 days free trial : http://www.greenmachine.pwuq.net/html/download.html http://www.simulanalog.org/guitarsuite.htm Simulanalog su uradili free emulacije nekih poja?ala i pedala, JCM 900 simulacija je FENOMENALNA, i obavezno probaj. http://guitarfx.info/index_1.htmlMo?da ti ovaj sajt bude od pomo?i, ?isto kao podsetnik, ?ta se mo?e na |
Quote:
Quote:
|
Quote:
Mada mu trenutno nalazim posao da mi rashiri gitare, tj. posaljem gitaru na 2 prefader send-a (jedan Amplitube, drugi Guitar Rig) i onda miksam samu gitaru sa Amplitubom za osnovnu boju a GR dodajem da dobije dimenziju. Eto :) |
Amplitube je malo osetljiviji od Guitar Rig-a na neke stvari ali treba obratiti pa?nju na par stvari:(pretpostavljam da mo?da neko ovde i zna sve ovo al ajde, valjda ne mo?e da ?teti :) )
- Ako gitara ima singl magnete, u svakom slu?aju trebalo bi je otvoriti i napraviti faradejev kavez aluminijumskom samolepljivom folijom ili ne?im sli?nim, da bi bila mirnija. - Ako ste blizu monitora dok snimate, opet, naro?ito sa singl magnetima, nastaje mnogo ?uma i krckanja. - Dobar deo high gain preseta za amplitube su katastrofa. Obratite pa?nju na presetima koji su vam noisey da li je upaljena dist pedala na tom presetu, i smanjite gain na njoj, a pove?ajte na samom modelu poja?ala - Od gitare koja nije za high gain svirku nema leba, koliko god dodavali gain, treba to imati u vidu. Ako imate gitaru koja sama po sebi nije za duboko oranje, ne vredi. Ako imate neke aktivne EMG-je, ve? sasvim malo gain-a ?e dati dobar rezultat. I da, zadnja stvar je da ve?ina ljudi ima potrebu da preterano poja?a gain. Ve?ina gitara koje ?ujemo na na?im omiljenim albumima ima mnogo manje distorzije nego ?to izgleda. ?to manje gain-a to ve?a definicija i punch gitare kod ritam gitare. AKo ?elimo ve?u masu, layer-ujemo vi?e gitara (u praksi cifra ide i po nekoliko njih koje sviraju isto za heavy ritam gitare) Privid velikog sustain-a nastaje i od kompresora i delay-a u slu?aju solo gitara. Zadnja stvar su prsti svira?a. Agresivnost u ritam gitari nastaje od samog sviranja, opet gain nije od pomo?i. |
Mislim da Dushan-a treba izabrati za guitar guru-a. Sve sto kaze stoji (uvek se setim one reklame za list "Dnevnik" kad lala kaze:" I sve sto kazem stoji", lupi rukom o ogradu, a ona padne) i nemam da kazem nista osim da se slazem sa njim.
|
ima izuzetno dobrih clanaka o gitarskim tehnikama. Razmisljamo da prosirimo forum sa takvim jednim subforumom.
|
odlicna ideja
|
Hvala puno na linkovima i informacijama.
Sada me samo zanima jos jedna stvar koja je od presudnog znacaja da li sam skontao sustinu ili ne. :D Imam Amplitube,imam Cubase,pozajmicu mikrofonski lampaski pre amp. Da li je to dovoljno?Moze li se sa tim pre ampom savladati onaj silan sum koji se dobija u Amplitube-u kada se u istom izabere neki preset,kao recimo heavy 1,heavy 3,want metal,TheFamousHighGain itd.? Samo to mi je sada vazno da saznam kako ne bih lutao. Hvala jos jednom. |
Da Jeff Water-se. Plus dobra gitara, nove zice, dobar magnet, Holifildova desna ruka i "Set the world on fire". 8)
|
Ruka je najmanji problem(istrenirana je do bola i oziljaka)samo je problem sto sam duduk za opremu i snimanje :oops:
|
Zato je Rumski forum tu. 8)
|
Quote:
Quote:
|
RG Ibaneza sa onom standardnom kombinaciom od 5 magneta IBZ V7 H(ako je to uopste oznaka za magnete). :D
|
Mislis dva humbucker-a i singl? Nisam video gitaru sa pet magneta. Mozda mislis na switch sa 5 polozaja?
|
Da,to sam misliio.....RG 550,570....sve to ima takve magnete.Nisam ti ja neki experimentator koji voli da otvara igracke da bi video sta ima unutra:) (ne rade i nesto ovi smajliji)
Uvek sam bio fanatik za sviranje,a za opremu nikad,jer nemam pare ni za sta od skupljih sprava:) |
Quote:
YOU CAN DOOOO IT! |
A sta mislite o tome da ja ustekam V-Amp u karticu i kombinujem ga sa amplitube-om?Jel radio neko nesto slicno i na koji nacin?
|
Pa zna? ?ta, zavisi koliko ?e? platiti taj V-amp. Jer on mi nikako nije superiorniji u bilo kom smislu od softverskih simulatora, pa onda ispada da si ga kupio samo kao pretpoja?alo, a ipak je pomalo preskup da bi ti slu?io samo kao to.
|
I V Amp cu pozajmiti za pocetak samo da bih isprobao sve varijante,pa ako uspe,nasao sam a za 150 evra kod jednog decka kojem je totalni visak jedan takav komad opreme :D
Nego skinuo sam one Guitar Suite distorzije i ostalo.Ucitao sam to iz Cubase-a,ali svaka od tih distorzija(boss DS1,rednef twin,JCM 900) mi i ne zvuci bas mocno(a bas sam se trudio da podesim). Meni treba nesto za shred svirku.Nesto za brzo sviranje solo deonica.Naravno,znam da ne mou da ocekujem zvuk koji ima Michael Angelo http://www.angelo.com/html/mp3___video.html (recimo pesma "Prog Revisited"),ali hocu samo da mi se gitara cuje bez puno prljavstine,a da opet ljudski moze da se svira. Valjda moze to nekako da se izvuce :( |
Pa 150 evra uop?te nije povoljno ako je polovan. V-Amp 1 ili 2? U svakom slu?aju prvo probaj. Ako ti softverski simulatori rade posao, (a jo? i nema? mikrofonski preamp) onda bolje uzmi mic preamp i ubio si dve muve jednim udarcem.
Boss DS-1 je simulacija pedale, a ne poja?ala, imaj to u vidu. JCM 900 zvu?i dobro, sad se postavlja pitanje kako ti to priklju?uje? gitaru u karticu, jer to naravno drasti?no uti?e na to kako plug in radi. ?to se ti?e cele pri?e o zvuku i prljav?tini, mislim da se jednostavno samo radi o tome da gitara nije priklju?ena kako treba. Vide?u da u slede?ih dan dva oka?im jedan instrumental koji je ra?en kao demo za Amplitube farbe, koji sam namerno radio u tom malo starinskom shred fazonu (po?to vidim da pominje? M.Angelo-a), pa ?u ti ostaviti link ovde, tek da ?uje? ?ta je mogu?e dobiti nabrzaka, bez mnogo muke. |
Quote:
Meni ovo super radi na Duncan Designed Invaderu, e sad ne znam kakvi su ti Ibanezovi magneti... Ako hoces, mogu ti poslati neke moje presete (ako koristis Cubase VST 5), pa cisto da imas od cega da krenes. ...da se ne ponavljam, sa ovim su mi gitaristi uvek bili najzadovoljniji. |
Re: Oprema za najjeftinije snimanje metal gitare?
Ne znam da li je ovo neko pomenuo,mrzelo me da sve chitam posto nemam mnogo vremena,ali ReValver II je odlichan...bolji je od svih verzija guitar riga koje su zaista GLASNE A NEJASNE,daje dobru dinamiku sviranja pod prstima,zivo zvuchi!!!Sa bendom sam bas sinoc u studiju snimao i solo i ritam sa ReValverom II i prezadovoljan sam,ton je zaista mocan,ako se namesti,ali nekako mi se chini da na momente,malo fali gaina,recimo ako zelis da odsviras veshtachki harmonik da bas divlja,malo teze ce ti ici samo za tu rabotu malo fali gaina u samom programu,ali kad se naviknes sve posle dodje na svoje...Ali postoji jedan veliki problem DOSLOVNO GUTA CPU,tako da ako imate slab procesor,don't try to test this program :)
|
Zadnji odgovor je bio 2005. godine :)
|
sori ?to upadam sad samo ovako:da: ...Meni je Amplitube puno bolji za distorziju od guitar riga....jednom sam uspio snimiti skroz realne gitare, sa jako dobrim gainom....ćak je i gitara bila neka kopija fendera(fuj), ali je zvuk skroz dobar....iako (naravno) preferiram zvućnik i mikrofon. Ljudi ćesto grije?e kad nabuđe distorziju i misle kak je to metal i jako....i onda sve krlja i ni?ta se ne razumije....Poslu?ajte npr. Slayer....Na tim gitarama ima jako, jako malo gaina....A sve je ?estoko i moćno....Al zato sviraju ko vragovi....nema sakrivanja iza gaina, svaki trzaj se ćuje...Sama muzika po sebi daje energiju i ?estinu, a ne nabuđenost gitara....Iz iskustva također znam, da je na koncertima(a i u studiju) uvjek bolje dobiti ?to či?ći zvuk...?to se mo?da i ćini slabo kad svira? samu gitaru...ali kad dođe sve zajedno, ona se finije razumije, a i bolje puni zvuk....Ni?ta, samo sam se htio malo ubacit...:)
|
Ja sam imao isti problem, jednostavno nisam mogao da dobijem odgovarajuci zvuk gitare, koliko god sam pokusavao zvuk je bio jeftin i sa premalo distorzije. Radio sam i sa aplitubom i sa gitar rigom, isprobao sam sve moguce kombinacije,cak sam gitaru snimao preko overdrajva samo da bi dobio vise distorzije. Moram da nglasim da sam sve to vreme koristio kx drajvere sa kojima se nikako nisam snalazio, sada sam presao na asio i vidljiva je promena.
Posto nemam preamp pokusavao sam da gitaru provucem kroz distorziju samo da joj bih joj pojacao signal, gain sam smanjio na nulu, opet sam dobio prljav i los zvuk i tako dok sam eksperimentisao sa ''papucama'' dosao je red na jedan stari fejzer, nemam pojma kako ali on mi je odradio posao skoro kao preamp, podigao je signal taman koliko mi treba(pricam o fejzeru koji je isklucen, dakle na stand by), dobio sam distorziju o kakvoj nisam mogao ni da sanjam, naravno ima suma,ali ne preterano trenutno radim na tome da ga sto vise uklonim, a da zadrzim taj zestoki zvuk. Tako da nemam pojma kako i zasto i sta se ustvari desava u tom fejzeru ali mene ledja vise ne bole. Moj ti je savet da eksperimentises, ja sam ono sto trazim dobio tek posle 3-4 godine i to sasvim slucajno, inace ja koristim guitar rig 2 i prezadovoljan sam, ali je cinjenica da on opterecuje masinu. |
Quote:
Nisam najbolje razumeo ovo sa send Fx-om i combom i kabinetom od 4 x 12,jel ima to Guitar Suite??? |
Quote:
Zvuchi odlichno ! Imam i VOX pojachalo ali ga slabije koristim ! Guitar Rig rules samo ga treba znati koristiti !!! |
Dobru si zvukcinu izvukao iz GR...
|
All times are GMT +1. The time now is 11:32 AM. |