![]() |
Sirina vokala
Pozdrav ljudi mucim muku vec neko vreme sa ovim, pokusacu da objasnim. Kako dati malo ali bas malo sirine vokalu tj. da nije sterilno u centru? :grin:
|
Re: Sirina vokala
Raznim načinima. Od snimanja pratećih vokala, preko efekata (plug-inova) pa i pojačalima i raznim drugim tehnikama.
Da, pratećim vokalima. (ne kao za npr Severinu ili Cecu) To nisu vokali koji su u prvom planu, snimaju se "bolesno tačno" u današnje vreme i edituju istom tehnikom. Može npr šapat na 2-4 kanala...itd itd...mogućnosti su beskrajne, ali se mora znati pevati, snimiti, isproducirati. Lično često koristim UAD Roland dimension D. To je beskompromisno najbolji efekat za "širenje" za moj ukus. Plus je i korus, ali ne ono na šta prvo pomisliš, već daleko, daleko skuplje i bolje itd... Takođe neki od stereo widener plagova može. Fabfilter ima na Pro C dosta fin preset, pa ga modifikujem da prilagodim potrebi (kad se desi uopšte)... Možeš takođe probati nekim od npr Guitar-amp simulatora, pa pošalji dozirano preko senda u stereo amp. Vodi računa o postavkama u samom simulatoru itd. Kako god, budi maštovit ali vodi računa o fazama. Drži "phase scope" na masteru i proveravaj da ne beži previše, jer će vokal tonuti u ukupnoj slici u protivnom, tj, gubiti prezentnost... Poz' |
Quote:
|
Quote:
|
Bar 2 ili 3 vokala je na uvodu, plus efekata , svega...italijani su majstori bili uvek...ali to čini velikog pevača, snimatelja, producenta...!
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/-b_4cEAJrWA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
ej ljudi bez zebancije i ja imam pitanje za ovu temu ali ne vezano za softver
koji hardver uredjaji koje ste koristili da su vam ostali u dobrom secanju za "sirenje" tog zvuka, pricam o ovim procesorima sto su sad aktuelni, eventualno neki compresori sa tim thicken/expand opcijama da su vam lepo zavrsavali poso? kako se ponasaju ovi tc electronic/ tc helicon jel ima nesto tu kvalitetno, cini mi se da sam na par ono klipova vido da sa harmonizerima i ono auto bekovima ima i tih opcija za sirinu pa lepo legne na vokal bez mnogo muke... jel probao neko nesto kvalitetno da preporuci? |
Quote:
i hteo sam da dodam da je vokal od ovog pevaca cista perverzija, nemam pojma ko je to producirao ali je pravi el producente. :) |
Kljucna rec je Haasov efekat...prokopaj malo po netu, igraj se , istrazuj i saznaces kako se siri vokal. Nije fora da ti pecamo ribu vec da naucis kako se peca :)
|
Quote:
Aha, zato kažem - obrati pažnju na faze! I sve što rekoh, nije samo da se jedna tehnika koristi, već sve kombinuju zajedno itd... Za ovaj video...to je Nek, proslavio se na San remu pesmom - Laura non ce... A ovo je kompozicija Sei non ami iz hmmm....2010..11..12..?!? No nek ipak ostane u domenu kolokvijalne rasprave kako su dobili ovakav vokal, ipak nisam bio na snimanju...:wink: Svakako zaboravite na jedan "magični alat" koji će sve da reši, zagrejte stolice i radite... |
Ja za to ne koristim nikakav efekat, vec rucno namestam kasnjenje koje zelim :) Kao sto Moritz i Boki rekoshe, phase is the key :wink: I naravno, phase scope i nachuljene ushi
|
All times are GMT +1. The time now is 02:48 PM. |