Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   pitanje za EQ, da mi nesto pojasnite ? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=45241)

branoy 07-12-2013 12:15 PM

pitanje za EQ, da mi nesto pojasnite ?

de neka mi neko ovo objasni, sta je fakticki eq u minusu? samo snaga, level?
znaci smanjmo eq all za minus 12db, i pustimo nesto da svira na kanalu dobije se kao da sam smanjio kanal za -12db ?

jer kad pojacam i gein na plus 12 db, dok je eq all na minus 12 dobijemo isti level bez eQ i kanal na 0db?

ako idemo na eq u plus onda ne dobivamo snagu plus 12db kao da smo samo podigli kanal level za plus 12db, nego dobijamo sta eq daje,? znaci on nista ne oduzima, samo daje?

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/SHE1MrRdiWM?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

psionic 07-12-2013 07:43 PM

Re: pitanje za EQ, da mi nesto pojasnite ?

To sluzi za neke manje korekcije, npr. ako previse dignes neki opseg, pa se desi klip, ti lepo smanjis. Taj volume fader, izveden je pre - FXa. Neki plaginovi imaju soft saturation na izlazu, sto znaci da ako preteras u pojacavanju, neces dobiti odvratan digitalni klip, vec neku vrstu saturacije kakva se javlja u analognom domenu.

U principu to niko ne dira sa nule...

alfom 07-12-2013 08:21 PM

Quote:

Originally Posted by branoy (Post 353713)
de neka mi neko ovo objasni, sta je fakticki eq u minusu? samo snaga, level?
znaci smanjmo eq all za minus 12db, i pustimo nesto da svira na kanalu dobije se kao da sam smanjio kanal za -12db ?

jer kad pojacam i gein na plus 12 db, dok je eq all na minus 12 dobijemo isti level bez eQ i kanal na 0db?

ako idemo na eq u plus onda ne dobivamo snagu plus 12db kao da smo samo podigli kanal level za plus 12db, nego dobijamo sta eq daje,? znaci on nista ne oduzima, samo daje? <iframe src="//www.youtube.com/embed/SHE1MrRdiWM?feature=player_detailpage" allowfullscreen="" frameborder="0" height="360" width="640"></iframe>

Kako reče Psionic.
Ajd, sad, reci natenane ?ta ganja? i ?to će ti ovo na ovakav način?

branoy 08-12-2013 10:33 AM

ganjam sta treba za mix, slusam neku nasu pesmu,, i nadjem ja npr sempl harmoniku to je ta boja, al u mene je cisto ucitana u sempler, masna debela, all kada cujem njegovu, ona je tako u mixu super, al ja da bi dosao do te njegove u mixu, ne mogu naskidati EQ , skinem sve ovo i nist, moja i dalje debela, nije blizu njegove,, skini jos bassa, skini, treba 3eq sto posto da se priblizim, ne znam kako to rade , sta rade, tako su inace sve boje na pesmi, i kod ostalih, cime povuku toliko u mix ovako cisto izvoran neobradjen sempl . znaci ne bih njega kvario, on zvuci, to je ta boja ,samo kako je uvesti u mix toliko dole, da ona ne bude jaka u svim tim freq ospezima.

da ne koriste kakve filtere? pa se ja dzaba mucim sa Eq

Khan 08-12-2013 11:45 AM

EQ je nauka... Samo nastavi da seckas i uporedjujes, odlican je pristup staviti vise instanci EQ-a, tako da se ne izgubis u korekcijama i znas tacno sta sa kojim EQ radis i imas A/B dokle si stigao.

Jedina stvar koja osim pronalazenja pravog EQ 'rama' pravi probleme je sto su semplovi cesto odvaljeni reverbom.

U tom slucaju ni mag za EQ nece doci do rezultata, posto je problem vremenske prirode, a ne frekventne.

Mozes da probas da malo saniras stanje sa SPL de-verbom ili unvail-om, pre bilo kakve ekvilizacije.

Sledeci problem kod gotovih semplova je cesto presiroka stereo slika, cesto sa totalno sjebanom fazom. To mozes da sredis sa Stereo imager-om, a nekad je naj jednostavnije preraditi u mono i postaviti kao instrument koji bi i sam snimio.

spartakus 08-12-2013 06:16 PM

Probaj waves imagerom da je shto kaze kan ili filterom da je suzish.tek kad je istanjish. Onda. Je eqalizuj(ja tako reshavam problem sa gitarama)..

alfom 08-12-2013 08:36 PM

Ako sample ne valja, d?aba ti sve. Samo će? se napatiti i ostati nezadovoljan.
Ako je sa klavijature, isključi efekat na njoj. Odsviraj suho ko barut, pa onda obrađuj u editoru do mile volja.
Daj taj sample extra da se počuje.

silicon science 08-12-2013 09:12 PM

A sto neko prvo ne kaze coveku koja je razlika izmedju eq-a i filtera :wink: :rotfl::rotfl:

Matya 11-12-2013 06:54 PM

Pa FabFilter je recimo ekvilajzer tako da nema razlike :D

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2

Mrgud 11-12-2013 07:19 PM

moze li neko da me banuje za vjecno,nebih volio da nesto napisem a da to bas svako cita,ali najozbiljnije pitam dosta mi je vise !Bio bih jako zahvalan ,jer nevidim opciju da obrisem profil ?
Dosta sam naucio odje ,bilo je korisnih savjeta,i uci cu po nekad na forum naravno samo necu da dodjem u iskusenje da nekom kazem nesto u afektu!

All times are GMT +1. The time now is 07:25 PM.