Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Primena EQ-a na studijske slu?alice (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=43309)

disco violence 30-01-2013 05:07 PM

Primena EQ-a na studijske slu?alice

Ne znam da li je pre bilo reči na forumu o ovome,ali mi je na pamet pala ideja “kako da primenim eq na studijske slušalice ,ako imam npr. njihov ferquency response grafik nebi li dobio što ravniji ferkventni odziv.Ovde računam nema potrebe za tretmanom prostorije odnosno glave,mada bi se neke prazne kao što je moja mogle dopuniti silikonom npr.Da li je ova tema obrađena na forumu,ako jeste teletransportujte me tamo želim da znam dokle se stiglo sa tim.Ja sam u međuvremenu malo guglao i video da naravno nisam prvi koji se ovoga setio i da su ljudi već radili takve stvari kao npr.http://www.head-fi.org/t/413900/how-...nes-a-tutorial

P.S.Nadam se da sam dobro objasnio ono šta sam hteo.

Danilo S 31-01-2013 10:20 AM

Re: Primena EQ-a na studijske slu?alice

Ovo bi se onda moglo primjeniti i na zvučnike, monitore i sl?

disco violence 31-01-2013 03:05 PM

Quote:

Originally Posted by Danilo S (Post 341057)
Ovo bi se onda moglo primjeniti i na zvučnike, monitore i sl?

Pa naravno,?to je jo? veći fazon sa boljim spravama bi se mogao meriti ferkventni odziv slu?alica odnosno monitora,?to preciznije,a rezultat toga bi se provukao kroz Izotope Ozon gde bi posle mogao da se odradi Eq matching.Samo... ne vidim ba? neko preterano interesovanje za ovu temu?!:shock:

nikolaivanic 31-01-2013 04:02 PM

svaki ambiciozniji studio bi trebalo da bar izmeri odziv kutija u konkretnom prostoru... bolji imaju analizere i eq vec u liniji monitoringa pa time kompenzuju sobnu akustiku i krivu samih zvucnika. za sluske je ... malo teze

Everbeatz 31-01-2013 06:39 PM

Takvi zahvati eq-om ce odraditi dodatni phase shifting - pogotovo takvi uski notchevi.

bubu 31-01-2013 08:35 PM

Quote:

Originally Posted by Everbeatz (Post 341083)
Takvi zahvati eq-om ce odraditi dodatni phase shifting - pogotovo takvi uski notchevi.

a sta je sa linear phase eqom :D

disco violence 01-02-2013 09:01 AM

Quote:

Originally Posted by Everbeatz (Post 341083)

A opcija EQ matching?

OFF 01-02-2013 09:16 AM

da to moze, svi bi kupovali zvucnike od 200e i equalisere od 300e i radili tako

disco violence 01-02-2013 09:37 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 341119)
da to moze, svi bi kupovali zvucnike od 200e i equalisere od 300e i radili tako

Po?to nisam stručan za ovu materiju ,jel bi mogao da mi razjasni? ?to to ne mo?e.Postoje Krk Ergo kao i ARC system dodu?e tretman sobe je u pitanju.

OFF 01-02-2013 11:16 AM

Quote:

Originally Posted by disco violence (Post 341120)
Po?to nisam stručan za ovu materiju ,jel bi mogao da mi razjasni? ?to to ne mo?e.Postoje Krk Ergo kao i ARC system dodu?e tretman sobe je u pitanju.

Eq na monitorima bi bio delimicno efikasan samo u dva slucaja - na livadi i u gluvoj sobi, sto mu dodje na isto.....u svim ostalim maim realnim prostorijama gde su reflektivne povrsine blize od oko 5m od slusaoca, svaka refleksija upada u vreme integracije (oko 30-40ms)....nesto upije, a nesto odbije.....

to sto ostane u prostoru dodje do snimatelja u nekoj faznoj korelaciji sa originalnim signalom...... i formira neku sliku drugaciju od realne....
znaci ne vredi resavati montore, dok se ne resi soba......
drugo, subjektivno.....kad mixam, manji mi je problem neka frekvencijska nelinearnost sistema, nego neke druge karakteristike...boja se nekako lakse nadomesti....a stereo slik,a rezolucija, brzina sistema, tranzijenti....to se placa, i tu eq ne pomaze

All times are GMT +1. The time now is 05:41 AM.