Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Anketa: DeEsser prvi ili zadnji u vokal lancu? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40212)

loscolorados 16-01-2012 02:47 AM

Anketa: DeEsser prvi ili zadnji u vokal lancu?

Dali stavljate DeEsser prvi ili zadnji u vokal lancu, i naravno ZA?TO? Mislim da ?e sad nastat rat:D ( Na gearslutzu je 64 za prvi, a 61 za zadnji)

Surfer 16-01-2012 08:15 AM

Re: Anketa: DeEsser prvi ili zadnji u vokal lancu?

Zadnji.
Na taj način znam da se neće dogoditi nikakve promjene koje bi mogle utjecati na deesser, tipa kompresor dodatno pojača s-ove nakon što sam namjestio deesser...

Reinhardt 16-01-2012 03:50 PM

Prvi.
Kao i EQ-cut, on je problem solver pa mi je to logično učiniti na početku, prije ikakvih daljnjih intervencija,a pogotovo ne prije prostorno-modulacijskih efekata.

Bockie 16-01-2012 04:28 PM

NIKAD ne koristim deesser...!

Arthur 16-01-2012 04:43 PM

stavljam ga posle kompresora a pre EQ.. jer ne bih da mi kompresor razjebava dinamiku koju je dieser već uradio, a opet, lakše mi je da farbam iza njega, jer ako bi bustovao visoke eq pre njega, samo bi ga terao u jači rad.

boggy 16-01-2012 04:57 PM

Dodao sam anketu (poll) na thread, pa oni koji su vec rekli svoj stav, mogu dodatno i da glasaju (izraze svoju demokratsku volju, ili kako se to vec,.... ). :D

Braca 16-01-2012 07:58 PM

Najpametnije je ako se radi u DAWU da se rucno otklone essovi, mali posao ali je jako efikasan nacin da se resi problem, s obzirom da se lepo prepoznaju u editingu. A onda se izbegava i mogucnost da plug nesto sjebe ( tj covek kji to namesta). Ali pre de esera je po meni vaznije usnimiti to kako treba u zavisnosti od glasa koji se snima, pa nekom kombinacijom tamnijeg mikrofona ili tamnijeg pre ampa ako je mikrofon svetliji (obicno se nema dobar izbor mikrofona) ili na kraju i intervencijom na samom snimanju, mada to zna da bude jako bolno, ali je ipak moguce malo korigovati usnimak u samom startu. Dobri pevaci sami vode racuna o tome dok uvezbavaju jer imaju iskustvo. I na kraju moje misljenje, mnogi pevaci sa govornom manom ili izrazenim de essom su popularni iako im se to cuje, recimo Dino Merlini, ali mu nista posebno ne smeta a ni umanjuje popularnost.

Jan 16-01-2012 08:41 PM

Klasicne de-essere retko koristim. Kad treba de-essing koristim neki od kompresora sa sidechain funkcijom (Rchannel mi u zadnje vreme to radi). I zaista nekad mi je prvi u lancu, nekad zadnji, nekad malo pre i malo posle :S

Kod pevanja retko koristim de-esser, ako bas nesto iskoci, onda to otklonim rucno. Ali kod repovanja je zaista potreban jer su slova s veoma cesta i malo je tesko i mukotrpno editovati tolika S slova (bude ih i preko 300) (evo oko 15-ak ih je samo u ove dve recenice sto sam napisao :) ), narocito u srpskom jeziku i francuskom (francuski je pakao za sibilante i svetle mikrofone) i veoma je bitno lepo ih izvajati. Pensado i Ken Lewis (jedan od najpoznatijih hiphop miksera) stalno pricaju o de-essingu kao jednom od najbitnijih procesa kad su pitanju rap vokali, mada ja ne osecam potrebu za toliko in depth de-essing kad je u pitanju engleski jezik, njihovo sss je nekako prashkastije od nasheg vise je kao eshhh, nego esssss, ako me razumete... Ali eto Pensado kaze da ga koristi na pocetku lanca, u mom slucaju zavisi kao sto rekoh, nekad na pocetku, nekad na kraju, nekad po malo i tamo i ovamo, nekad uopste ne...

Haxli 16-01-2012 09:59 PM

Upravo tako nekako... bez nekog preteranor pravila...

loscolorados 16-01-2012 11:54 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 320287)
Pensado kaze da ga koristi na pocetku lanca, u mom slucaju zavisi kao sto rekoh, nekad na pocetku, nekad na kraju, nekad po malo i tamo i ovamo, nekad uopste ne...

da on ima teoriju da uvijek oduzima frekvencije prije kompresora, a dodaje poslje:)

All times are GMT +1. The time now is 05:36 PM.