Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Cubase - Pro Tools - Audition (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35263)

Carduel 24-09-2010 12:50 AM

Cubase - Pro Tools - Audition

Po?tovanje svima,

zamolio bi iskusne kolege da mi napi?u par redaka vezanih oko izbora programa za rad sa zvukom. Čuo sam priče da su Pro Tools-i no. 1 u svijetu audija i kako s lakoćom mo?emo slati njegove fajlove bilo gdje na mastering, a kao Cubase zaostaje dosta za njim. Onda isto informacija da u kombinaciji MAC komp i Pro Tools-i maltene latencija i ne postoji ?to nije slučaj kod Cubase-a na PC kompu gdje svako malo treba osvje?avati asio drivere. Isto tako poznajem ljude koji rade demo stvari i to jako uspje?no s Auditionu.

Koliko je moćan Cubase kao software?

Zahvaljujem svima, puno pozdrava.

Bockie 24-09-2010 01:01 AM

Re: Cubase - Pro Tools - Audition

Quote:

Originally Posted by Carduel (Post 287585)
Poštovanje svima,

zamolio bi iskusne kolege da mi napišu par redaka vezanih oko izbora programa za rad sa zvukom. Čuo sam priče da su Pro Tools-i no. 1 u svijetu audija i kako s lakoćom možemo slati njegove fajlove bilo gdje na mastering, a kao Cubase zaostaje dosta za njim. Onda isto informacija da u kombinaciji MAC komp i Pro Tools-i maltene latencija i ne postoji što nije slučaj kod Cubase-a na PC kompu gdje svako malo treba osvježavati asio drivere. Isto tako poznajem ljude koji rade demo stvari i to jako uspješno s Auditionu.

Izdanjem verzije 5, Cubase postaje clan vrlo zbiljne ekipe (eheh,ali moram) ,salu na stranu jeste tako. I dalje postoje razlike, ali se sada zaista svodi na "sta ko vise voli"...! Radi se o dva veoma ozbiljna i profesionalna softvera i mislim da je stvar u komociji rada i onome na cega je ko navikao. Jedan ima jedne "zajebe" ali nudi druge prednosti i obrnuto...

Probaj oba, i uzmi ono gde ti sucelje i komocija (brzina) rada vise lezi...!

Poz'

DADDY Z 24-09-2010 07:43 AM

Quote:

Po?tovanje svima,
MAC komp i Pro Tools-i maltene latencija i ne postoji ?to nije slučaj kod Cubase-a na PC kompu gdje svako malo treba osvje?avati asio drivere.

aha...da...:rotfl:

Shot 24-09-2010 09:07 AM

Quote:

Po?tovanje svima,

zamolio bi iskusne kolege da mi napi?u par redaka vezanih oko izbora programa za rad sa zvukom. Čuo sam priče da su Pro Tools-i no. 1 u svijetu audija i kako s lakoćom mo?emo slati njegove fajlove bilo gdje na mastering, a kao Cubase zaostaje dosta za njim. Onda isto informacija da u kombinaciji MAC komp i Pro Tools-i maltene latencija i ne postoji ?to nije slučaj kod Cubase-a na PC kompu gdje svako malo treba osvje?avati asio drivere. Isto tako poznajem ljude koji rade demo stvari i to jako uspje?no s Auditionu.

Sve ti je to na kraju isto. Totalna je neistina ovo sa latencijama i programima. Latencija iskljucivo ovisi o zvucnoj kartici i njenom driveru. Pro Tools su kombinacija hardvera i softvera. Imaju super drivere. Neke svoje prednosti kompenziraju s nekim nedostacima. Tako je isto i s drugim sistemima. Ovo sa slanjem na mastering iz nekog programa nema apsolutno nikakve veze! Ali nikakve! Mix koji saljes na mastering je onakav kakav si ti napravio. Sve je do covjeka koji radi. U najboljem programu mozes ako ne znas posao napraviti los miks i obrnuto. Pretpostavljam da ti je jasna razlika od snimke do miksa pa do mastera.
Cubase kao softver je dobar. Mozda je malo intuitivniji od Pro Toolsa kada se u njemu programira i sklada muzika. Ali za to je također i Logic sjajan. Pro Tools su pak jako rasireni po svijetu i mozda zbog snage proizvođaca su postali standard. Ima ih u razlicitim verzijama od one jeftine (LE, M-Powered) koja ima brdo ogranicenja (broj kanala, latencija...) pa do HD sistema koji su kombinacija hardvera i softvera, mogu sve i jako su skupi u odnosu na konkurenciju.

Khan 24-09-2010 09:13 AM

da, da, mac je mac, a PeeCee je PeeCee... A sto se Pro tools-a i Steinberg-a tice, mogu samo da se slozim sa vec recenim. To su fantasticni softveri, uz sve povremene probleme koji nas muce, sa zaista neverovatnim mogucnostima koje bi samo par godina unazad zvucale kao teleport. Razlike u logickom pristupu i nacinu kako su neki problemi reseni, vise odgovaraju 'ovima' ili 'onima', a dosta ljudi ih koristi paralelno za - best of both worlds. Elem, nema 'najboljeg'.

kravadinka 24-09-2010 10:10 AM

Ako si vec radio u old school studijima Pro Tools ce ti vise leci zbog slicnog nacina razmisljanja, povezivanje stvari i nacina rada koji je ustolicen tim modelom...
Opet sa druge strane, Steinberg ti nudi malo drugacije resenje, samo snalazenje unutar projekta je drugacije i manje podseca na patch polje i ono starinsko snimanje na traku...

Moras imati u vidu da je PT Amerikanac, a Steinberg Nemac, pa to sa sobom opet nosi neke razlike po pitanju koriscenja programa, desnog klika i drag&drop opcija, istina razlike mnogo manje uocljive nego nekad, ali eto u PT neces koristiti desni klik, sve ce se odvijati na samom materijalu i opcije ce se same menjati u odnosu na mesto na koje stavis cursor, dok je Steinberg uglavnom sve stavio na desni klik...
Generalno je to sve slicno, i sve price o razlikama koje ne znam koliko znace su deo proslosti, jer je nekada Digidesign (sada Avid) prednjacio kad je rec o trackingu i mixingu ITB, a stari Cubase imao problem sa Audio Engine-om, pa je zvucao lose, dok je to sad stvar proslosti, otuda je ta prica da je PT 'Standard' u audio industriji...

Sve je stvar licnog afiniteta, ja sam radio na svemu pomenutom i na kraju sam ostao na PT, ima tu svega po malo, logike, nacina razmisljanja, ideologije, estetike, sve vrlo individualne stvari...

Everbeatz 24-09-2010 11:22 AM

Quote:

Onoliko koliko si sam sposoban da ga upotrebis...kao i svaki drugi program

Carduel 24-09-2010 02:14 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 287602)
Ako si vec radio u old school studijima Pro Tools ce ti vise leci zbog slicnog nacina razmisljanja, povezivanje stvari i nacina rada koji je ustolicen tim modelom...
Opet sa druge strane, Steinberg ti nudi malo drugacije resenje, samo snalazenje unutar projekta je drugacije i manje podseca na patch polje i ono starinsko snimanje na traku...

Moras imati u vidu da je PT Amerikanac, a Steinberg Nemac....

Sve je stvar licnog afiniteta, ja sam radio na svemu pomenutom i na kraju sam ostao na PT, ima tu svega po malo, logike, nacina razmisljanja, ideologije, estetike, sve vrlo individualne stvari...

Hvala puno, tek sam pokucao u ovaj ?udesni audio svijet, nau?io ?ta su TRS, TS i XLR kablovi, nabavio ne?to opreme i spojio sve u jednu cjelinu i za ?udo radi. :-)

A ?to se ti?e li?nog afiniteta mislim da mi je bli?i Cubase jer emotivno sam vezan za Njema?ku i oni se ne zazaju bilo ?ta kad je u pitanju. Ako im je ovaj program dobar kao auta onda se ne mo?e pogrije?iti. :-)

Kad sam ve? na pravom mjestu mo?ete li me uputiti na kakvu temu vezano za rad na mikserima (ono gain, volumen, hi, midle, low, pan(orama)...), tj. kako sve to podesiti s obzirom na instrumente. Znam da je to individualno ali bar za po?etak da pro?itam "pravila" struke. Koji bi model preporu?ili za kupovinu (naravno ne pretjerano skup a da radi svoj posao - ?uo sam da i neki jeftiniji modeli urade ono ?to nam treba - iako skuplji...) s tim da ima talkback?

Hvala svima

Bockie 24-09-2010 05:24 PM

Quote:

Originally Posted by Carduel (Post 287609)
Hvala puno, tek sam pokucao u ovaj ?udesni audio svijet, nau?io šta su TRS, TS i XLR kablovi, nabavio nešto opreme i spojio sve u jednu cjelinu i za ?udo radi. :-)

A što se ti?e li?nog afiniteta mislim da mi je bliži Cubase jer emotivno sam vezan za Njema?ku i oni se ne zazaju bilo šta kad je u pitanju. Ako im je ovaj program dobar kao auta onda se ne može pogriješiti. :-)

Kad sam ve? na pravom mjestu možete li me uputiti na kakvu temu vezano za rad na mikserima (ono gain, volumen, hi, midle, low, pan(orama)...), tj. kako sve to podesiti s obzirom na instrumente. Znam da je to individualno ali bar za po?etak da pro?itam "pravila" struke. Koji bi model preporu?ili za kupovinu (naravno ne pretjerano skup a da radi svoj posao - ?uo sam da i neki jeftiniji modeli urade ono što nam treba - iako skuplji...) s tim da ima talkback?

Hvala svima

Veoma je obimno i kompleksno da bi se sada o tome ovde pisalo...
Ne postoji "recepat" kako se radi, stvar je vezana i za odredjene zakonitosti u ponasanju zvuka (akustike, kao nauke) i za licne afinitete... Muzika i slikarstvo su ,kako ja to vidim, u najvecem delu umetnosti i svaki pokusaj totalnog podvodjenja pod paterne,pravila i moranja je ustvari nemoc da se stvar razume na pravi nacin... Pravila dakle nema, ali postoje uobicajeni postupci i sam ces otkriti koji su i kroz praksu i kroz informisanje...
Preporucujem ti da krenes lagano da iscitavas Rumski, u sekcijama koje te najvise zanimaju, i tamo ces naci, bezmalo, more informacija...!

Pozdrav!

kravadinka 24-09-2010 05:44 PM

Lepo si poredjenje naveo, bas kao sa Nemackim automobilima, dosadni, bezidejni, praznjikavi i bez emocija, a uz sve to i kvalitetno sklopljeni... ;)

Salu na stranu, neces pogresiti sa Cubase naravno, a sto se mene tice, estetika je najgora kad je Steinberg u pitanju, tipicno Svapski, prilicno hladno i nejasno, zamara mi oci i otezava rad teskim raspoznavanjem u sta zapravo gledam...

Sto se mixera i zakonitosti tice, najbolje bi bilo da segrtujes kod nekoga neko vreme, pa ces vrlo brzo shvatiti sta i kako...

All times are GMT +1. The time now is 09:27 PM.