Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   DAW + Mikseta (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=30492)

Domestos 19-11-2009 01:57 PM

DAW + Mikseta

Pozdrav!
Interesuje me koje prednosti ima koristenje miksete uz kompjuter u odnosu na poristenje samog kompjutera.
Koje prednosti donosi koristenje miksete u kucnom studiu uz kompjuter (sem uloge predpojacala)?
Da li je neophodno imati i miksetu za dobar rad?
Hvala

kravadinka 19-11-2009 02:25 PM

Re: DAW + Mikseta

Nije neophodno.

Bockie 19-11-2009 03:51 PM

Precesljaj forum ,bilo je vec krljanja oko ovoga...

U osnovi je bitno da odlucis sta hoces da radis , da li ides na minimalan kucni studio sa nekim osnovnim potrebama ili na nesto produkcijski ozbiljnije. Jos je Platon rekao da je covek...

InsaneEyes 19-11-2009 04:38 PM

nije neophodno al ce ti rame otpasti od kliktanja mishom po displeju. bilo kakav barem 8ch kontroler je potreban da se ne smoris IMHO.

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 262824)
... da li ides na minimalan kucni studio sa nekim osnovnim potrebama ili na nesto produkcijski ozbiljnije. Jos je Platon rekao da je covek...

ili kao sto je govorio Aristotel - "udri brigu na veselje"

Arthur 19-11-2009 06:16 PM

meni rame još nije otpalo a evo živim od svog posla već 5 godina. Kontroleri su ok za gimnastiku, ne menjaju ništa u zvuku. Mixete da bi menjale nešto u smislu kvaliteta mixanja moraju da budu prilično skupe i uglavnom se ne nalaze po kućnim studijima već većim i ozbiljnijim.

Domestos 19-11-2009 06:22 PM

Ok, znaci, sve sto bih uradio sa miksetom koja je ispod 10 000 evra, mogu i bez nje?
Pa dobro...malo mi je bilo nejasni sta mikseta radi sto se ne moze softverski...
Hvala

kravadinka 19-11-2009 06:36 PM

Prvo: Trudi se da se ne tripujes.
Drugo: Kontroler je nista drugo do veliki mis i dok se ne naviknes na njega bice ti samo opterecenje, a tek kasnije posle dugo vremena ucenja i privikavanja (pravi kontroleri, ne igracke) mozes ubrzati rad i uciniti ga ugodnijim, opet vrlo diskutabilno.
Trece: Mixeri su potpuno nepotrebni sto se tice zvuka, bar dok ne platis neki najmanje 100 000, sto je i dalje opet diskutabilno, mozes preslusati test Pro Tools-a i SSL-a, pa sam proceniti.
Sto se tice mixera i njegovih prednosti, ogleda se u kolicini ulaza, preampima, u kontroli nad uredjajima, njihovom povezivanju i kontroli jacine slusanja u reziji i sobi za snimanje, dakle i to se resava jeftinijim uredjajima, mixer je glomazan i zastareo ako ti samo zato sluzi.
Cetvrto: Sedi i pravi muziku. :)

InsaneEyes 19-11-2009 07:11 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 262837)
meni rame jo? nije otpalo a evo ?ivim od svog posla već 5 godina. Kontroleri su ok za gimnastiku, ne menjaju ni?ta u zvuku.

meni ta gimnastika dosta znaci jer nazalost okruglo 20 godina sedim za kompovima od 6 - 16 sati na dan, pa mi makar i 10%-tno sklanjanja ruke sa misa znaci puno.

covek je verovatno pitao vezano za zvuk pa sam greskom napravio small offtopixoRz

...@Domestos
ovo ti je dobar odgovor, covek je objasnio :)

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 262839)
Cetvrto: Sedi i pravi muziku. :)

slowstar 19-11-2009 11:11 PM

Dobro 'ajde, ne treba mikseta, znaci osoba koja zeli da se bavi muzikom, i da bude mlad, moderan, talentovan, sa originalnim idejama za novu i modernu muziku ne treba da ima:
Dobar kompjuter
Dobar AD-DA konverter
Miksetu
Kontroler
poznavanje osnova teorije muzike
sluh
Moral
(dodati jos nesto sto je nepotrebno)
Pitanje:
Ako neko kojim slucajem ima neku, bilo kakvu hardware MIDI spravu, kako sam shvatio. nece da je ostavi "zivu" do kraja mixa, nego ce (o gluposti, o idiotizma) da je preko nekog
ko zna kog interfejsa (Sound Blaster?) da prebaci u audio kanal, a ako mu se kasnije nesto ne svidi, iskoristice neki od 896 piratskih audio plug inova da "prepravi" neodgovarajuci zvuk u neki, koji ce njegovom "prefinjenom i iskusnom producentskom uvetu" da vise odgovara...
Gde je tu pamet? gde je logika? gde mu je master fader? gde je neko pristojno sabiranje?
gde je monitorski kontroler? gde je dugme za mono kompatibilnost? gde je fizicki volumen slusanja? kako ce slusati svoj genijalan ITB mix? imam jos mnogo pitanja, posto sam stvarno neiskusna neznalica po tom osnovu...

puRe 19-11-2009 11:44 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 262886)
Dobro 'ajde, ne treba mikseta, znaci osoba koja zeli da se bavi muzikom, i da bude mlad, moderan, talentovan, sa originalnim idejama za novu i modernu muziku ne treba da ima:
Dobar kompjuter
Dobar AD-DA konverter
Miksetu
Kontroler
poznavanje osnova teorije muzike
sluh
Moral
(dodati jos nesto sto je nepotrebno)
Pitanje:
Ako neko kojim slucajem ima neku, bilo kakvu hardware MIDI spravu, kako sam shvatio. nece da je ostavi "zivu" do kraja mixa, nego ce (o gluposti, o idiotizma) da je preko nekog
ko zna kog interfejsa (Sound Blaster?) da prebaci u audio kanal, a ako mu se kasnije nesto ne svidi, iskoristice neki od 896 piratskih audio plug inova da "prepravi" neodgovarajuci zvuk u neki, koji ce njegovom "prefinjenom i iskusnom producentskom uvetu" da vise odgovara...
Gde je tu pamet? gde je logika? gde mu je master fader? gde je neko pristojno sabiranje?
gde je monitorski kontroler? gde je dugme za mono kompatibilnost? gde je fizicki volumen slusanja? kako ce slusati svoj genijalan ITB mix? imam jos mnogo pitanja, posto sam stvarno neiskusna neznalica po tom osnovu...

Meni se cini da je ova tema o nepotrebnosti hardverskog miksera. Niko nije pominjao miksanje bez DA konvertora i snimanje kroz Sound Blaster.

Hardversku MIDI spravu ce ukljuciti direktno u svoju (nadam se solidnu) zvucnu kartu. Master fader ima u DAW-u, sabiranju nista ne fali (postoji puno dobrih ITB mixeva tako da svakako ne bi bio prvi covek koji je to uradio). Monitoring kontroler je tu, spojen izmedju monitora i DACa, dugme za mono kompatibilnost na tom istom kontroleru.

All times are GMT +1. The time now is 11:52 PM.