Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=117)
-   -   kako naplatiti pjesmu? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21890)

gricko 07-03-2008 11:49 AM

kako naplatiti pjesmu?

Kako to funkcionise? Muzika + tekst + aranzman se procijene svaki posebno pa se formira ukupna cijena?
Ja sam iz BiH i zelio bih svoje tekstove i muziku prodati, ali ne znam koliko da naplatim? Koliko je po vama minimum za naplatu, cisto da imam neku orijentaciju?

Danny Lou 07-03-2008 12:03 PM

Re: kako naplatiti pjesmu?

mi iz bih ne mozemo bas da naplatimo koliko uzimaju srbijanci i hrvati... ne daj za male pare, tome se mora vise stati u kraj :mad:

master29 07-03-2008 12:08 PM

Quote:

Originally Posted by gricko (Post 194426)
Kako to funkcionise? Muzika + tekst + aranzman se procijene svaki posebno pa se formira ukupna cijena?
Ja sam iz BiH i zelio bih svoje tekstove i muziku prodati, ali ne znam koliko da naplatim? Koliko je po vama minimum za naplatu, cisto da imam neku orijentaciju?

To je vrlo licna stvar,ako si na pocetku i jos se nezna za tvoje tekstove,kompozicije i arr,onda gledaj da budes sto skromniji da bi se sve to culo,daj boze da to budu hitovi...e onda mozes da kreiras cenu kakvu hoces.
Cene poznatih kompozitora se krecu od 2000 do 6000e u Srbiji po numeri.Moj ti je savet da nekom poznatom ako treba uradis dzabe,pa ako krene onda si tata........:)

sRce 07-03-2008 05:18 PM

Quote:

Originally Posted by master29 (Post 194430)
To je vrlo licna stvar,ako si na pocetku i jos se nezna za tvoje tekstove,kompozicije i arr,onda gledaj da budes sto skromniji da bi se sve to culo,daj boze da to budu hitovi...e onda mozes da kreiras cenu kakvu hoces.
Cene poznatih kompozitora se krecu od 2000 do 6000e u Srbiji po numeri.Moj ti je savet da nekom poznatom ako treba uradis dzabe,pa ako krene onda si tata........:)

Ovo se zove pravi savet... :da:

profa02 07-03-2008 06:43 PM

Nemoj prodavati autorsko pravo. Mo?e? prodati samo pravo na javno izvođenje i snimanje. Nemoj se odricati prava na tantijeme jer postoji mogućnost da od jedne dobre pesme dobija? novac celog ?ivota i jo? 50 godina posle. Tako je bar u tamo nekim divnim kapitalističkim zemljama...

DaBear 07-03-2008 09:38 PM

Quote:

Originally Posted by profa02 (Post 194501)
Nemoj prodavati autorsko pravo. Mo?e? prodati samo pravo na javno izvođenje i snimanje. Nemoj se odricati prava na tantijeme jer postoji mogućnost da od jedne dobre pesme dobija? novac celog ?ivota i jo? 50 godina posle. Tako je bar u tamo nekim divnim kapitalističkim zemljama...

nekad bilo, sad e spominjalo!!

To vise N E M A !!! Pesma treba da bude SVETSKI hit , neverovatnih razmera , da bi mogao da racunas da ce ti pare stizati od toga jedno 5-6 godina (samo).

A danas sa rokom trajanja pesme od 6 meseci (max!!) i sa cenom od 0.79$ mrka kapa da ce se nakupiti!

OK, glavna lova je od radija i TV emitovanja, ali ko sto rekoh, sve danas traje mnoogo kratko!!!

Zato, bolje pare odma u ruke!

master29 07-03-2008 09:50 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 194523)
nekad bilo, sad e spominjalo!!

To vise N E M A !!! Pesma treba da bude SVETSKI hit , neverovatnih razmera , da bi mogao da racunas da ce ti pare stizati od toga jedno 5-6 godina (samo).

A danas sa rokom trajanja pesme od 6 meseci (max!!) i sa cenom od 0.79$ mrka kapa da ce se nakupiti!

OK, glavna lova je od radija i TV emitovanja, ali ko sto rekoh, sve danas traje mnoogo kratko!!!

Zato, bolje pare odma u ruke!

Istina,neke pesme zovu "sladoled pesme" traju onoliko koliko treba sladoledu da se otopi:da:

eterno 27-03-2008 02:52 AM

Znaci ne prodaje se pjesma nego "pravo na snimanje, objavljivanje i javno izvodjenje pjesme" ?

Da li se takvi poslovi rade "ispod stola" ili ima neki ugovor?

Kako funkcionise ako neko drugi zeli da snimi/obradi/objavi tu pjesmu?
Znam da ako je kompozitor clan agencije za autorska prava koja pripada u CISAC i ako je pjesma tamo registrovana, dovoljno se obratiti Agenciji i nikakvih problema nebi trebalo biti ukoliko nova verzija pjesme lici orginalu, ma da postoje izuzetci. A ukoliko se radi o remixu, mijenjanju aranzmana/melodija, prevodu texta ili bilo cemu sto radi da pjesma ne lici na orginal potrebna je dozvola kompozitora/publishera.
Kako to funkcionise sa "prodatim" pjesmama? Da li se opet moze lova uzeti?

Koliko je ta "prodaja" normalna u drugim zemljama? Osim Ex-Yu.

Mozda glupa pitanja, al vjerujem da nisam jedini koga ovo interesuje.
Kaze se da glupa pitanja ne postoje samo glupi odgovori ::D

Nadam se da neko moze odgovoriti.
Hvala unaprijed.

Shot 27-03-2008 11:37 AM

Ja mogu reci da ovdje u HR sve manje i manje ide naplacivanje pjesama. Ogromna je razlika od prije par godina do danas! Dosta autora radi na deal da daju besplatno i onda se naplate od autorskih prava. Ako je pjesma polu-prosjecan hit onda ipak uhvate desetak tisuca kuna ili vise na godinu dana emitiranja uz uvjet da je bio i video spot napravljen. Samo najjaci autori mogu traziti cash za prodaju pjesme. Obicno to ide tako da mrknu lovu od nekog polu-profesionalnog pjevaca, a ovima koji su stvarno poznati daju nize cijene ili nekakav ludi popust. Naime, s njima zele ostati u radnom odnosu i kasnije, a i dignu lovu od autorskih prava.

Sve ide preko ugovora, sve je legalno i dobro regulirano. Nema sanse vise ista raditi "na rijec"!

Max 27-03-2008 12:11 PM

Quote:

Originally Posted by Shot (Post 197050)
Ja mogu reci da ovdje u HR sve manje i manje ide naplacivanje pjesama. Ogromna je razlika od prije par godina do danas! Dosta autora radi na deal da daju besplatno i onda se naplate od autorskih prava. Ako je pjesma polu-prosjecan hit onda ipak uhvate desetak tisuca kuna ili vise na godinu dana emitiranja uz uvjet da je bio i video spot napravljen. Samo najjaci autori mogu traziti cash za prodaju pjesme. Obicno to ide tako da mrknu lovu od nekog polu-profesionalnog pjevaca, a ovima koji su stvarno poznati daju nize cijene ili nekakav ludi popust. Naime, s njima zele ostati u radnom odnosu i kasnije, a i dignu lovu od autorskih prava.

Sve ide preko ugovora, sve je legalno i dobro regulirano. Nema sanse vise ista raditi "na rijec"!

A ima li para od prava ? ( naravno , ako je nesto hit )

Pozdrav

All times are GMT +1. The time now is 10:25 PM.