quake2 |
27-11-2012 06:15 AM |
Re: Revolver Studio, iz temelja
Dobra stvar u celoj prici sa odmah priblizno namestenim master kanalom po meni su mnogo manje verovatnoce greski pri kompresiji i eq-ingu pojedinacnih kanala i zvuk koji vec "lici" na ono sto ce na kraju i da bude.Nema mnogo iznenadjenja kada se sve to podigne za jos koji decibel kada je u pitanju rms.Meni je barem mnogo lakse da radim razmisljajuci da je to gde sam trenutno skoro konacna slika onoga sto cu imati na kraju...nego da sve vreme razmisljam sta ce se desiti kada na kraju mixa stavim neki master buss kompresor...obicno tada zna da zasusti i zakrcka nesto sto do tada nije krckalo i obicno krene "domixavanje" i radjenje na stvarima koje su vec radjene...sto je usporavanje u poslu a to nije dobro:).Ako nekoga zanimaju jos neke pojedinosti u radu sa sabirnicama preporucujem video Hybrid Digital Analog Mixing-Puremix gde je do detalja objasnjeno dosta toga....a video nije skup:wink:....Sto se tice povezivanja eksternih FX procesora,na njih signal kroz konvertore saljem pomocu sendova na kanalima koji mi prvo omogucavaju automatizaciju a drugo uvek su siguran backup kolicine procesinga jer FX procesore drzim uvek na 100% wet.Prednost takvog slanja i povezivanja po meni je jos i ta sto se FX koristi u potpuno realnom vremenu...nema twikovanja kasnjenja i ostalog smaranja.Rekoh jos i da su povezani midijem pa po otvaranju projekta ne treba traziti user ili fabric preset sa kojim je ranije radjeno.Out sa FX procesora uglavnom ide na stereo kanale mixete koja je opet podseticu ustvari u mixu expanzija sabirnice...pa je FX-u uvek lako uraditi neki EQ-ing ili kompresiju u sekundi.Dobra stvar na ONYX mixeti je i njen vlastiti buss kompresor kog koristim ili na grupi bubnja ili za paralelnu kompresiju istog...opet dobra stvar pri ovakvoj paralelnoj kompresiji je sto nema sanse da se dese fazni problemi kao sto se znaju desiti u softverskoj prici.Vrlo bitna stvar za mene u celom ovom setapu je i gain staging....Kao prvo,nema sanse da u ni jednom trenutku,gde god mi potovi u sequenceru stajali i koliko god drapao eq (sto nikada ne radim) premodulisem MixDream.Potovi se sasvim udobno za rad sunjaju tu negde oko "nule" u sekvenceru i lako ih je twikovati...tako uostalom sve najbolje i zvuci....Dali je sam zvuk bolji sa sabirnicom u prici ili ne...sta ja znam sta je kome bolje....da ne svira isto....meni sigurno ne,pogotovo kada se sve poveze na ovaj nacin koji sam opisao...Talkback koristim sa mackie-a i saljem u sve kanale slusalica,a razlicite mixeve u slusalice iz sequencera send-ovima saljem kroz za to odredjene izlaze na motu-u.To bi otprilike bilo to sto se tice povezivanja i opreme u studiju...ako nekoga zanimaju neke pojedinosti-tu smo:)...samo cu za kraj da naglasim da je ovo setup koji licno meni pase i donosi mi najbolje rezultate...nekome drugom ce bolje pasovati nesto drugo.Bitno je da se svako dobro i inspirativno oseca u svom radnom okruzenju,kao i njegovi saradnici i klijenti i da je produktivan a rezultati rada takvi da su svi u studiju zadovoljni....tome sluze i alati i studiski prostor pa vec svako najbolje zna za sebe sta mu pase i sta mu je potrebno.Sve sto sam pisao moze nekome samo da posluzi kao inspiracija da uradi nesto slicno sto mu se ovde svidelo....ali je retko sta od toga neko "pravilo"....sve moze ako su svi sretni.:)
|