Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   DIY Vocal booth & Control room?! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239)

boggy 07-02-2011 10:14 PM

Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:

Originally Posted by analog (Post 298666)
Mislim da će mu za to trebati besplatni plugin za Sketchup, VolumeCalculator.
http://www.cad-addict.com/2008/11/sk...alculator.html

Hm... moguce... :ups:

pozdrav

bogi

Solozabal 07-02-2011 11:08 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298559)
Eomsy, ako ces prikazivati rezultate po EBU standardima, moras uraditi i smoothing krivulje od 1/3 oktave.... potrazi u REW tu opciju i ponovo postuj slike sa tako zaravnjenim odzivom. Svidelo se to nama ili ne to govori standard. I tada ce prikaz na pojedinim opsezima biti puno bolji od +/-5dB (odnosno tacnije +/-10dB sto je rekao Nenad)

bogi

@Eomsy
S kojim si smothing omjerom napravio ono prvo mjerenje (none ili) ?

@boggy
Da li se zna koliko po standardu (smoothing 1/3) mora biti odstupanje da bi krivulja bila zadovoljavajuca?

boggy 07-02-2011 11:13 PM

Quote:

Originally Posted by Solozabal (Post 298675)
@Eomsy
S kojim si smothing omjerom napravio ono prvo mjerenje (none ili) ?

Trazio sam da stavi 1/3 oktave (tako pise u standardu)

Quote:

Originally Posted by Solozabal (Post 298675)
.............
@boggy
Da li se zna koliko po standardu (smoothing 1/3) mora biti odstupanje da bi krivulja bila zadovoljavajuca?

o da.... o tome smo nadugacko i nasiroko pricali u ovom threadu: "Vreme reverberacije (RT60) u kontrolnim sobama"

Tu ima vise izvora dokumenata, cak i nesto zucnije polemike... ali to je to... EBU/AES/ITU.... svetske/evropske organizacije... prilicno slozne u svojim preporukama... linkovali smo i doticne dokumente koji su mozda i opsirniji nego sto ocekujes.

Ukratko... u vecem delu opsega je +/-3dB

Upozorenje (za svaki slucaj): sastavili su standard po kome se nesto moze proglasiti "tehnicki ispravnim" ali daleko od toga da to znaci da ta soba dobro radi... isto kao i sa snimkom... "tehnicki ispravan snimak" je minimum koji snimak mora da zadovoljava.... i to je sve.

pozdrav

bogi

Solozabal 07-02-2011 11:29 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298677)
Trazio sam da stavi 1/3 oktave (tako pise u standardu)

Mislio sam na ono mjerenje sa 30te stranice, da li je to isto 1/3 oktave?

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298677)

Ukratko... u vecem delu opsega je +/-3dB

pozdrav

bogi

Tnx :)

boggy 07-02-2011 11:31 PM

Quote:

Originally Posted by Solozabal (Post 298682)

Sa pocetka je verovatno 1/48 oktave
Quote:

np

pozdrav

bogi

NLP 08-02-2011 06:54 PM

Quote:

30ta stranica kojeg dokumenta?

Solozabal 08-02-2011 07:10 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 298744)
30ta stranica kojeg dokumenta?

30ta stranica ovog threada :)

Eomsy 08-02-2011 07:12 PM

Quote:

To je na "none"

@NLP .... Solozabal misli na 30-tu stranicu moga threada ...

@ Analog ... TNX, ba? bum download-ao ,ali sam to ipak iskalkulirao (otprilike kako mi je Boggy rekao) manualno :D ...

No, ajmo dalje. Evo slikice uvećane da se vidi koliko je točno odskakanje u dB ...

http://img59.imageshack.us/img59/845...spotuveano.jpg

I usporedba prvoga sweet spota i drugoga (sada?njeg) ...

http://img97.imageshack.us/img97/261...tspotauvea.jpg

Kaj po ovome mogu zaključiti da treba tretirati samo 88 Hz-a :confused:?

Ajmo dalje. Po?to mi ba? moji izračuni ne ispadaju ba? dobri (čitaj ne ?IMKU ba? najbolje), koliki bi mi trebao biti RT60 u sobi ako mi je ostalo volumena 25,05 m3 :confused:? Malo sam danas mjerio pa mi toliko ispalo ...

boggy 08-02-2011 07:19 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298748)
............
Ajmo dalje. Pošto mi baš moji izračuni ne ispadaju baš dobri (čitaj ne ŽIMKU baš najbolje), koliki bi mi trebao biti RT60 u sobi ako mi je ostalo volumena 25,05 m3 :confused:? Malo sam danas mjerio pa mi toliko ispalo ...

po mojoj racunici tebi je preporuceni Tm=0.1576s=157.6ms
formula je Tm=0.25*(V/Vr)^1/3, Vr=100m3
Nek sracunaju i ostali da nisam nesto zabrljao.

opis je ovde http://www.rumski.com/forum/showthre...449#post293449

pozdrav

bogi

Eomsy 08-02-2011 07:24 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298749)
po mojoj racunici tebi je preporuceni Tm=0.1576s=157.6ms
formula je Tm=0.25*(V/Vr)^1/3, Vr=100m3
Nek sracunaju i ostali da nisam nesto zabrljao.

opis je ovde http://www.rumski.com/forum/showthre...449#post293449

pozdrav

bogi

Ma vidio ja to, ali mi izračuni ne?to nisu bili takvi :banghead: ... No ovo bi bio pokazatelj da sam "tu negdje" sa grafa RT60 na strani 32 ...

boggy 08-02-2011 07:27 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298754)
Ma vidio ja to, ali mi izračuni ne?to nisu bili takvi :banghead: ... No ovo bi bio pokazatelj da sam "tu negdje" sa grafa RT60 na strani 32 ...

Mislim da je sada vreme da se bacis na binarne difuzore:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36511
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36590

Moras vratiti "zivost prostora" u sobu a da ne pokvaris postojeci bass tretman... gore je opisan jedan prihvatljiv i ne preterano skup nacin.

pozdrav

bogi

boggy 08-02-2011 07:49 PM

1 Attachment(s)
Mislim konkretno na ovako nesto:

Eomsy 08-02-2011 07:49 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298755)
Mislim da je sada vreme da se bacis na binarne difuzore:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36511
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36590

Moras vratiti "zivost prostora" u sobu a da ne pokvaris postojeci bass tretman... gore je opisan jedan prihvatljiv i ne preterano skup nacin.

pozdrav

bogi

OK, sad sam tek zbunjen tolikim nulama i jedinicama (trebat će mi malo vremena da to skužim. Ali koliko vidim po slici http://www.rumski.com/forum/showpost...7&postcount=15
jel bi mogle te daščice ići i na super chunkse ili samo na absorbere zadnje/sa strane ... ?

P.S. Hvala na konkretnoj slici ... makar i dalje ne kužiš te širine ... trebam bolje proučiti navedene threade

boggy 08-02-2011 07:51 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298758)
OK, sad sam tek zbunjen tolikim nulama i jedinicama (trebat će mi malo vremena da to sku?im. Ali koliko vidim po slici http://www.rumski.com/forum/showpost...7&postcount=15
jel bi mogle te da?čice ići i na super chunkse ili samo na absorbere zadnje/sa strane ... ?

OStavljas svoje apsorbere kakvi jesu... PREKO njih stavljas ove binarne strukture od dascica... da li ces direktno da srafis kroz platno ili ces da pravis ram i naslanjas na POSTOJECE apsorbere... sasvim je svejedno... cak dascice ne moraju ni da nalezu na platno... nije neophodno.

Pitaj sta te zanima odgovaramo koliko znamo i umemo...

pozdrav

bogi

boggy 08-02-2011 07:53 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298758)
OK, sad sam tek zbunjen tolikim nulama i jedinicama ......

dovoljan ti je ovaj moj niz koga sam vam dao
http://www.rumski.com/forum/showthre...151#post297151

pozdrav

bogi

Eomsy 08-02-2011 08:01 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298761)
dovoljan ti je ovaj moj niz koga sam vam dao
http://www.rumski.com/forum/showthre...151#post297151

pozdrav

bogi

OK, da li bi i?ao sa tim nizom na sve absorbere (sa strane, zadnji) ili samo zadnje? Da li bi mi pri tome na zadnim absorberima smetala poprečna daska/MDF koju već imam? Ili mo?da ovako tretirati samo prve refleksijske absorbere sa sweet spot cloudom?

boggy 08-02-2011 08:13 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298762)
OK, da li bi išao sa tim nizom na sve absorbere (sa strane, zadnji) ili samo zadnje? Da li bi mi pri tome na zadnim absorberima smetala poprečna daska/MDF koju već imam? Ili možda ovako tretirati samo prve refleksijske absorbere sa sweet spot cloudom?

S obzirom na tvoje rezultate za RT60, treba da ih stavljas dokle god ne podignes vreme reverberacije na preporuceni nivo... sada imas stare izmerene rezultate, idi po svojoj logici i svojim finansijskim mogucnostima... i vidi sam koliko ce recimo samo bocni binarni difuzori preko postojecih apsorbera podici vreme reverberacije u sobi... pri tom nemoj zaboraviti da ti je slusni test najbitniji.
Pri tom "daske" nece preterano smetati apsorberima, i ovaj metod smo primenjivali u dosta studija cak pisali rad za AES, i to je prakticno jedini nacin da se u MALOJ SOBI sredi pristojno bas ali ne uniste vredne refleksije visokih frekvencija.

Ne savetujem neke daske... idi sa nekim letvicama... jeftinim po mogucstvu ... 5cm sirine ili kakve nadjes...

Takodje ti savetujem da proveris sta ti je sa odzivom ADAM A7 jer onaj shelving na visokima mozda potice od nekog njegovog ekvilajzera... ako ga ima.. taj shelving bas i nije "zdrav" da ostane... a skoro da sam siguran da potice od zvucnika ako nesto drugo u lancu ne zeza... ako ti nije tesko proveri to...

pozdrav

bogi

p.s. iskustvo mi govori da ce se najverovatnije sve apsorptivne povrsine morati prekriti polupropustljivim binarnim difuzorima, da bi se povecao RT60 na preporuceni nivo.

Eomsy 09-02-2011 02:17 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298763)
Ne savetujem neke daske... idi sa nekim letvicama... jeftinim po mogucstvu ... 5cm sirine ili kakve nadjes....

Da li je debljina da?čice u ovom slučaju bitna ili ...? Pitam jer ako bi i?ao sa binarnim difuzorom na cloud, nebi mogao ići sa većom debljinom (po?to mi je strop ionako nizak), pa pitam jel u tom slučaju recimo MDF 3 mm ili 6 mm dovoljan , pa da ga sam krojim :confused: ?

Quote:

Takodje ti savetujem da proveris sta ti je sa odzivom ADAM A7 jer onaj shelving na visokima mozda potice od nekog njegovog ekvilajzera... ako ga ima.. taj shelving bas i nije "zdrav" da ostane... a skoro da sam siguran da potice od zvucnika ako nesto drugo u lancu ne zeza... ako ti nije tesko proveri to....

Znam da Adamovci imaju odozada svoj EQ koji se da rihtati, ali ja ga nisam dirao (na nuli je), a ionako dosta ljudi tvrdi da im je Adam A7 malo "vi?i" u visokima ... nekima pa?e, drugima ne! Zar nebi moglo biti to od toga?

Quote:

p.s. iskustvo mi govori da ce se najverovatnije sve apsorptivne povrsine morati prekriti polupropustljivim binarnim difuzorima, da bi se povecao RT60 na preporuceni nivo.

Ćemo da vidimo ....

boggy 09-02-2011 03:32 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298853)
Da li je debljina da?čice u ovom slučaju bitna ili ...? Pitam jer ako bi i?ao sa binarnim difuzorom na cloud, nebi mogao ići sa većom debljinom (po?to mi je strop ionako nizak), pa pitam jel u tom slučaju recimo MDF 3 mm ili 6 mm dovoljan , pa da ga sam krojim :confused: ?

Bolje 5mm (da ne vibrira mnogo)
proveri da li ti je po ceni bilji mdf ili neko jeftino drvo.
Quote:

Znam da Adamovci imaju odozada svoj EQ koji se da rihtati, ali ja ga nisam dirao (na nuli je), a ionako dosta ljudi tvrdi da im je Adam A7 malo "vi?i" u visokima ... nekima pa?e, drugima ne! Zar nebi moglo biti to od toga?

ne mora da znaci ako "pise da je na nuli" da je stvarno na nuli, sad meris mikrofonom pa podesi kako valja.
Quote:

Ćemo da vidimo ....

da

pozdrav

bogi

Eomsy 09-02-2011 04:42 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298858)
Bolje 5mm (da ne vibrira mnogo)
proveri da li ti je po ceni bilji mdf ili neko jeftino drvo.

OK ...

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298858)
ne mora da znaci ako "pise da je na nuli" da je stvarno na nuli, sad meris mikrofonom pa podesi kako valja.

Oće? reć da smanjim odozada na Adamovcima hi frekvencije, odnosno da spustim taj Adam shelving malo dok ne dobijem malo linearniju liniju na mjerenju?

boggy 09-02-2011 04:52 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298860)
.........
Oće? reć da smanjim odozada na Adamovcima hi frekvencije, odnosno da spustim taj Adam shelving malo dok ne dobijem malo linearniju liniju na mjerenju?

Probaj da vidis kako utice taj sheliving filter i da li moze da se linija ispravi...i naravno...proveri i levi i desni posebno... pokusaj da ih poravnas.... mada moze biti i do mikrofona... ne lici mi bas... da jeste.

Jbg... kad su stedeli na dugmetu "bypass eq"... ni jedan eq na "0" ne daje pravu 0 na izlazu nego nesto u toleranciji komponenata od kojih je napravljen.. samo "bypass eq" moze dati pravu "0"

pozdrav

bogi

boggy 09-02-2011 06:54 PM

Kad malo bolje razmislim, s obzirom da nemas kalibrisan mikrofon, mozda samo da se malo poigras sa tim ekvilajzerom i ako vidis da se to ne da ispraviti i da nema logicnog uticaja, ostavis na "nuli" kako je sad. Na jako visokim frekvencijama je potrebno ipak imati ozbiljno kalibrisan mikrofon sa kalibracionim fajlom da bi za sigurno znao sta u stvari meris. Zato budi oprezan.

pozdrav

bogi

Eomsy 09-02-2011 07:57 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298871)
Kad malo bolje razmislim, s obzirom da nemas kalibrisan mikrofon, mozda samo da se malo poigras sa tim ekvilajzerom i ako vidis da se to ne da ispraviti i da nema logicnog uticaja, ostavis na "nuli" kako je sad. Na jako visokim frekvencijama je potrebno ipak imati ozbiljno kalibrisan mikrofon sa kalibracionim fajlom da bi za sigurno znao sta u stvari meris. Zato budi oprezan.

pozdrav

bogi

OK, bum se poigrao, pa ću vidjeti kaj bu se desilo ... Inače hi shelving na Adam A7 je od 6 kHz -a ...

Pitanjce: Ako sam dobro shvatio navedene threadove o binarnim difuzorima navodim sljedeće (pa me molim te ispravi ako grije?im).

Debljina letvice nije bitna, kao i dubina ...
Recimo da je :
1- letvica
0- nema letvice, ali se ostavlja ista ?irina kolika je i sama letvica 1 :confused:
z - razmak ili well između letvica koji si sam zadao (bez obzira koja ona bila :confused:)

Znači da slaganje binarno difuzora prema tvojoj tablici ide (od 126 koraka prema nuli) ...

1,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,1 ... itd

?to bi značilo da ja fizički imam 64 letvica u cijeloj tablici (ako sam dobro izračunao) jel?

boggy 09-02-2011 08:02 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298879)
OK, bum se poigrao, pa ću vidjeti kaj bu se desilo ... Inače hi shelving na Adam A7 je od 6 kHz -a ...

Onda ona pojava nema veze s tim...
Quote:

Pitanjce: Ako sam dobro shvatio navedene threadove o binarnim difuzorima navodim sljedeće (pa me molim te ispravi ako griješim).

Debljina letvice nije bitna, kao i dubina ...
Recimo da je :
1- letvica
0- nema letvice, ali se ostavlja ista širina kolika je i sama letvica 1 :confused:
z - razmak ili well između letvica koji si sam zadao (bez obzira koja ona bila :confused:)

ja ubacujem zazor od 5mm-10mm izmedju letvica kad su jedna do druge, i pri tom ga ne "zaboravljam" kada letvice nema.
Quote:

Znači da slaganje binarno difuzora prema tvojoj tablici ide (od 126 koraka prema nuli) ...

1,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,1 ... itd

da
Quote:

Što bi značilo da ja fizički imam 64 letvica u cijeloj tablici (ako sam dobro izračunao) jel?

63 ili 64 ... koeficijent pokrivanja je 50%, sa zazorom je to nesto manje... 45% recimo.. moze se sracunati...

zazor je neophodan da ipak imas protok vazduha izmedju letvica i ne pokvaris apsorpciju bassa koju sada imas
pametno je sacuvati merenja koja sada imas i kada god zavrsis jednu simetricnu fazu izmeri ponovo sa ISTIM pozicijama zvucnika i mikrofona i bez namestaja u prostoriji... tako ces najbolje steci utisak sta si, zapravo, uradio..

Srecno! :)

pozdrav

bogi

p.s. obelezi na pogodan nacin na plafonu ili podu gde su ti sada mikrofon i zvucnici... ako to radis na plafonu, viskom mozes preneti poziciju koju si imao... za zavucnike se markira polozaj polovine sirine prednje strane. Mikrofonu se obelezava polozaj kapsule... vrha mikrofona... Visine zabelezis na papir.

boggy 09-02-2011 08:24 PM

E da... ono sto ti je promaklo u tom threadu.... sekvenca moze da se prekine bilo gde.. ne moras svih 63(64) letvica da stavis... ili ako stavljas... onda mozes da krenes od sredine i da predjes sekvencom na zidove i zavrsis na zadnjem zidu, bitno je da je ne ponavljas preterano u istoj prostoriji...

inace... visak koristimo i za pod i za plafon... zaboravih da kazem

pozdrav

bogi

Eomsy 09-02-2011 08:27 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298881)
Onda ona pojava nema veze s tim....

OK, onda neću da drkam odozadi Adamovca ...

pametno je sacuvati merenja ... .[/quote]
Ni?ta ne bacam niti deletiram ... od prvih slikica gdje je bio kr? u podrumu :D ... tak da nema? frke za mjerenja. Spremljena na sigurno 8-) ..

Quote:

...koja sada imas i kada god zavrsis jednu simetricnu fazu izmeri ponovo sa ISTIM pozicijama zvucnika i mikrofona i bez namestaja u prostoriji... tako ces najbolje steci utisak sta si, zapravo, uradio...

OK, Prila?em sliku novog RT60, pa me ne?to zanima ...

http://img545.imageshack.us/img545/5...etspotrt60.jpg

Kao ?to vidi?, RT60 je u visokima vi?e onom kojem treba od 157 ms, pa me zanima da li bi trebao ići sa ?irim letvicama za binarni difuzor (kako nebi dobio samo dodatne refleksije visokih) ili taj dio nije va?an, već samo da se dobiju DODATNE REFLEKSIJE :confused: ...

Quote:

p.s. obelezi na pogodan nacin na plafonu ili podu gde su ti sada mikrofon i zvucnici... ako to radis na plafonu, viskom mozes preneti poziciju koju si imao... za zavucnike se markira polozaj polovine sirine prednje strane. Mikrofonu se obelezava polozaj kapsule... vrha mikrofona... Visine zabelezis na papir.

He, he, iscrtan mi je pod :D, a i zapisao sam udaljenosti od svega kako nebi zaboravio gdje mi je sweet spot ...

P.S. Dok sam oduzimao ukupnu litra?u elemenata od volumena prostorije, da li sam trebao uvrstiti i volumen stalaka i zvučnika .. jer to nisam, već samo difuzora i absorbera, te SC-a ...

boggy 09-02-2011 08:45 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298887)
OK, Prilažem sliku novog RT60, pa me nešto zanima ...

Kao što vidiš, RT60 je u visokima više onom kojem treba od 157 ms, pa me zanima da li bi trebao ići sa širim letvicama za binarni difuzor (kako nebi dobio samo dodatne refleksije visokih) ili taj dio nije važan, već samo da se dobiju DODATNE REFLEKSIJE :confused: ...

Nije bitno da bude ravno nego da se RT60 u opsegu frekvencija od 200Hz do 8kHz dovede u oblast sa sledecim granicama [Tm-50ms, Tm+50ms]
Pri tom imaj u vidu jednu VEOMA vaznu stvar, RT60 nemoj mesati sa difuznoscu refleksija i zvuka u sobi... on nije mera toga. RT60 je vreme smirivanja reverberacija u sobi, dok ti na ovaj nacin pravis difuzno polje I PRI TOM malo produzavas to vreme smirivanja reverberacije u sobi.

Nadam se da shvatas... nije cilj samo dovesti RT60 u granice, nego dobiti sto difuznije zvucno polje u sobi.

Imamo posla sa malim prostorijama i NEMAMO prostora da posebno i zasebno tretiramo svaki problem, nego da jednim potezom pobijemo sto vise muva... a napravimo sto manje stete... zato su mozda potezi u akustickom sredjivanju malih prostorija tako drugaciji od onih na koje smo navikli da citamo po knjigama i casopisima.... time se malo ko i bavio do danas... jer nije ni bilo potrebe... sve se resavalo sa odlukom da se u malim prostorijama NE PRAVE studiji i kontrolne sobe!... E sad su druga vremena, prostor sa plafonom od 5m je skup za najam i gradnju, ljudi se sele da rade u stanove, i podrume... mnogi vole da rade u pidzami... itd.. tako da sad vise ne mogu inzenjeri da ignorisu male prostorije jer postoji tvrdoglava potraznja.
Quote:

He, he, iscrtan mi je pod :D, a i zapisao sam udaljenosti od svega kako nebi zaboravio gdje mi je sweet spot ...

mudro.
Quote:

P.S. Dok sam oduzimao ukupnu litražu elemenata od volumena prostorije, da li sam trebao uvrstiti i volumen stalaka i zvučnika .. jer to nisam, već samo difuzora i absorbera, te SC-a ...

Ma ne... ne treba preterivati.. to je samo ADAM A7 ... :)

pozdrav

bogi

Eomsy 09-02-2011 09:32 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298897)
Nije bitno da bude ravno nego da se RT60 u opsegu frekvencija od 200Hz do 8kHz dovede u oblast sa sledecim granicama [Tm-50ms, Tm+50ms]
Pri tom imaj u vidu jednu VEOMA vaznu stvar, RT60 nemoj mesati sa difuznoscu refleksija i zvuka u sobi... on nije mera toga. RT60 je vreme smirivanja reverberacija u sobi, dok ti na ovaj nacin pravis difuzno polje I PRI TOM malo produzavas to vreme smirivanja reverberacije u sobi.

Nadam se da shvatas... nije cilj samo dovesti RT60 u granice, nego dobiti sto difuznije zvucno polje u sobi.

OK, hvala jo? jednom na neiscrpnoj mudrosti koju dijeli? ... volim da upijam :D ...

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298897)
Ma ne... ne treba preterivati.. to je samo ADAM A7 ... :)

Tak sam si i brijo, pa nisam ni uvrstio u proračune ... Ne znam točno kada bum mogao da počnem sa binarnim, jer sam malo dekanteros, a i mic bum doskora morao da vratim, ali ću ga poslije moć ponovo da posudim, pa ćemo vidjeti kaj sam uradio ...

Jo? jednom, HVALA TI na darivanom znanju ...

boggy 09-02-2011 09:40 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298906)
......
Jo? jednom, HVALA TI na darivanom znanju ...

nema na cemu :)

pozdrav

bogi

Shot 10-02-2011 12:31 AM

E ljudi...
Stvarno uživam čitajući ovaj thread!
Na momente imam dojam da ste obojica totalni luđaci koliko pedantno idete u detalje i da bi vas obojicu poslao da malo kopate dunav-tisa-dunav da ohladite glave... Ali to je to! Tako treba!
Ma ovaj cjieli thread bi jednom trebalo prevesti na engleski da cijeli svijet nauči ponešto!

NLP 10-02-2011 02:45 AM

... kako stoji na komercialnim forumih: da trebalo bih!:D

Eomsy 10-02-2011 08:01 PM

Ej, LJUDI ... Prednost ?to imam stalni posao svaki put me "iznenadi" ... Za?to ? Zato jer sam danas shvatio da mi je materijal za moje binarne difuzore na dohvat ruke :D ... Uglavnom, imam dovoljnu količinu da?čica dimenzija 7 cm ?irine, 114 cm du?ine i 1 cm debljine ... So, binarni difuzori, "hir aj kam" :wink: ..

Pa stoga imam jedno pitanjce for Boggy!

Idem po tvojoj tablici recimo od pozicije 113 do pozicije 55 na glavnom "oblaku" iznad pozicije slu?anja. Da li mogu da idem redoslijedom s lijeva na desno u jednom redu, pa pređem u drugi s desna na lijevo na stavljajući sekvencu (kao na slici, prateći strelicu) ili ...

http://img265.imageshack.us/img265/7...rodpoloaja.jpg

S druge strane, nisam ba? razumio, pa zato pitam u vezi bočnih absorbera. Kada postavljam binarni difuzor na njih, postavljam ih okomito, jel? Recimo da sam i?ao od pozicije 100 pa do pozicije 75 (govorim trivijalno :wink:) s lijeva na desno na lijevom absorberu. Zar onda idem od pozicije 75 do 100 s lijeva na desno na desnom absorberu ? Odnosno kao ZRCALNA SLIKA :confused: ?

To Shot ... Hvala ?to prati? :D ...

boggy 10-02-2011 09:56 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298990)
Ej, LJUDI ... Prednost što imam stalni posao svaki put me "iznenadi" ... Zašto ? Zato jer sam danas shvatio da mi je materijal za moje binarne difuzore na dohvat ruke :D ... Uglavnom, imam dovoljnu količinu daščica dimenzija 7 cm širine, 114 cm dužine i 1 cm debljine ... So, binarni difuzori, "hir aj kam" :wink: ..

super.... nastavljamo dalje... :trchi:
Quote:

Pa stoga imam jedno pitanjce for Boggy!

ok
Quote:

Idem po tvojoj tablici recimo od pozicije 113 do pozicije 55 na glavnom "oblaku" iznad pozicije slušanja. Da li mogu da idem redoslijedom s lijeva na desno u jednom redu, pa pređem u drugi s desna na lijevo na stavljajući sekvencu (kao na slici, prateći strelicu) ili ...

Gde ti je osa slusanja odnosno... gde su ti zvucnici a gde si ti... dodaj mi to na sliku da bi ti mogao odgovoriti a da ne pogresim.
Quote:

S druge strane, nisam baš razumio, pa zato pitam u vezi bočnih absorbera. Kada postavljam binarni difuzor na njih, postavljam ih okomito, jel?

Da, ako zelis difuziju od binarnog difuzora na bocnim zidovima ... vertikalno, ako zelis vise estetiku ... onda horizontalno.
Quote:

Recimo da sam išao od pozicije 100 pa do pozicije 75 (govorim trivijalno :wink:) s lijeva na desno na lijevom absorberu. Zar onda idem od pozicije 75 do 100 s lijeva na desno na desnom absorberu ? Odnosno kao ZRCALNA SLIKA :confused: ?

za bocne, od ose slusanja krenes s desna na levo od recimo 1 pa nadalje...
a s leva na desno isto od 1 kao u ogledalu... ako su vertikalne...
ako su horizontalne samo ih redjas odozdo na gore ili obrnuto i nastavljas ih....
Inace .. ne moras od poda do plafona
nadji gde ce ti usi biti (na kojoj visini) pa tih 114cm rasporedi kao 57cm na gore i 57cm na dole... skroz u krug.
Ono sto preostane do plafona i do poda uradi punim daskama, osb, mdf, gips.... sta nadjes.
Time mozes ustedeti na dascicama ..

Nacrtaj u sketchupu zajedno sa zvucnicima i pozicijom slusanja (bez detalja... samo uprosceni crtez), kako si razumeo pa stavi sliku da proverim.
Quote:

To Shot ... Hvala što pratiš :D ...

da... hvala Shotu... ! :)

pozdrav

bogi

Eomsy 11-02-2011 07:10 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 299000)
Gde ti je osa slusanja odnosno... gde su ti zvucnici a gde si ti... dodaj mi to na sliku da bi ti mogao odgovoriti a da ne pogresim.

Prila?em sliku.

http://img694.imageshack.us/img694/4...idifuzorsp.jpg

Shvaćam (barem mi logika tako ka?e :shock:) da bi te da?čice trebale biti okrenuto horizontalno na smijer slu?anja, ali mi dimenzija samoga rama clouda (pogledaj na sliku gore, na zadnji cloud, gdje pi?e crvenim slovima "OVA DIMENZIJA") ne dovoljava da stavim da?čicu od 114cm kakove trenutno imam (dofurao sam danas nekakvih 80 komada :D) ...

Quote:

za bocne, od ose slusanja krenes s desna na levo od recimo 1 pa nadalje...
a s leva na desno isto od 1 kao u ogledalu... ako su vertikalne...

Znači ovako otprilike postavljeno na absorbere ...ovo je negdje niz od sredine na jednom absorberu, pa odmah do njega jest isti niz samo rotirani, a na drugoj slici jest zrcalna slika druge strane ...

LIJEVI ZID ...
http://img191.imageshack.us/img191/5...narnimdifu.jpg

DESNI ZID ...
http://img199.imageshack.us/img199/5...arnimdifuz.jpg

Quote:

Inace .. ne moras od poda do plafona

Nisam ni mislio, jer bi mi to uni?tilo estetiku, a i ne znam gdje bi mogao ići od poda do plafona :confused: ...

Quote:

nadji gde ce ti usi biti (na kojoj visini) pa tih 114cm rasporedi kao 57cm na gore i 57cm na dole... skroz u krug.

Tu te shvaćam da bi trebao tretirati prve refleksije, ali tu je i problem!!!! Jer lijevu stranu mogu tretirati, jer na tom zidu imam viseći absorber (pogledaj sliku gore), ali na desnoj strani na poziciji prve refleksije mi se nalaze KLIZNA vrata (koja su mi ujedno i absorber), pa nemogu ni?ta da stavim na njih jer se nebi mogla otvarati-zatvarati ... PONAVLJAM DA SU KLIZNA !!!!

Stavio bih jo? binarni difuzor na zanji cloud i zadnje absorbere ...

ZADNJI ZID
http://img827.imageshack.us/img827/4...narnimdifu.jpg

POGLED ODOZGO
http://img718.imageshack.us/img718/1...abinarnimd.jpg

Quote:

Time mozes ustedeti na dascicama ..

Tu se ne mora? brinuti, jer da?čica ima :wink: ...

boggy 11-02-2011 07:36 PM

Posto sam tek sad shvatio kako ti soba izgleda:
1. plafonski difuzor bih orijentisao horizontalno (suprotno od toga sto je nacrtano), Ne bih prekidao niz, pa nastavljao, nego bih produzio letvice kako su krenule... niz moze da se zapocne takodje od prednje strane.
2. Binarne difuzore bi stavio na sve superchunks, iza zvucnika, gore i dole. iza zvucnika mogu biti horizontalni, oni u uglovima na plafonu mogu da se orijentisu po tvom izboru kako ti lepse izgleda.
3. Binarni difuzori u zadnja dva apsorbera (zadnji zid), levo i desno od QRD, nisu postavljeni simetricno, kao u ogledalu, a trebalo bi.
4. Levi i desni apsorberi ne bi trebali imati simetricnu strukturu, nego treba niz poceti na levom od prednje strane, prekinuti niz kad dodjes do kraja apsorbera, te nastaviti na drugom... na desnom isto tako, pocinje se od prednje strane, prekine na kraju i nastavi niz na drugom.
5 Niz za levi i desni apsorber moze da se zapocne na levom i desnom superchunku, da se prekine (niz) kad se dodje do kraja, pa zatim nastavi na levim i desnim apsorberima kako sam vec napisao... ta sekvenca se moze zavrsiti na zadnjim superchunks, pa prekinuti i nastaviti na zadnjim apsorberima... imas dovoljno nula i jedinica da napravis ceo polukrug u jednu i u drugu stranu a da ti se sekvenca ne ponovi ni jednom.
6. superchunks ne trebas pokrivati binarnim difuzorima od poda do plafona (ako ti je smor)... nego mozes nastaviti u visini bocnih apsorbera.
7. Na levoj strani, na mestu gde su ti desno vrata, pokusaj da imitiras isti tip refleksione povrsine kao sto je desno... ako je na vratima staklo... stavi, recimo, uramljenu i zastakljenu sliku u velicini stakla na vratima. To je postovanje simetrije za prve refleksije.

nadam se da sam ista objasnio, ako nisam... pitaj ponovo... pokusaj da nacrtas ovo sto sam ti novo ispricao da bi video da li smo se razumeli.

pozdrav

bogi

boggy 11-02-2011 07:42 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 299086)
...
Shvaćam (barem mi logika tako kaže :shock:) da bi te daščice trebale biti okrenuto horizontalno na smijer slušanja, ali mi dimenzija samoga rama clouda (pogledaj na sliku gore, na zadnji cloud, gdje piše crvenim slovima "OVA DIMENZIJA") ne dovoljava da stavim daščicu od 114cm kakove trenutno imam (dofurao sam danas nekakvih 80 komada :D) ...
........

Napravi precku na ramu, i nastavi dascicu koju vec imas. 114+114... ne treba na drugom delu rostilja raditi drugciji niz ... sve je isti niz samo nastavljas dascice
Ram moze preko apsorbera... drugaciji nego sto je konstrukcija apsorbera...

pozdrav

bogi

Eomsy 11-02-2011 08:11 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 299096)
Posto sam tek sad shvatio kako ti soba izgleda:
1. plafonski difuzor bih orijentisao horizontalno (suprotno od toga sto je nacrtano),

U predhodnom postu sam za to napisao : "Shvaćam (barem mi logika tako ka?e :shock:) da bi te da?čice trebale biti okrenuto horizontalno na smijer slu?anja, ali mi dimenzija samoga rama clouda (pogledaj na sliku gore, na zadnji cloud, gdje pi?e crvenim slovima "OVA DIMENZIJA") ne dovoljava da stavim da?čicu od 114cm kakove trenutno imam ..." Takva mi je dimenzija i na prednjem cloudu :wink:

ZER BI BIO TOLIKI PROBLEM DA IH STAVIM OKOMITO :confused:, ALI DA SAMO PRODU?IM DA?ČICE, TJ DA STAVIM JEDNU ZA DRUGOM OKOMITO samo sa jednim nizom ...

Quote:

2. Binarne difuzore bi stavio na sve superchunks, iza zvucnika, gore i dole. iza zvucnika mogu biti horizontalni, oni u uglovima na plafonu mogu da se orijentisu po tvom izboru kako ti lepse izgleda.

Ok.

Quote:

3. Binarni difuzori u zadnja dva apsorbera (zadnji zid), levo i desno od QRD, nisu postavljeni simetricno, kao u ogledalu, a trebalo bi.

Ok ali se kosi sa predlogom br. 5 ....

Quote:

4. Levi i desni apsorberi ne bi trebali imati simetricnu strukturu, nego treba niz poceti na levom od prednje strane, prekinuti niz kad dodjes do kraja apsorbera, te nastaviti na drugom... na desnom isto tako, pocinje se od prednje strane, prekine na kraju i nastavi niz na drugom.

Ok, shvatio. Znači krenem na lijevom zidu s lijeva na desno na prvom absorberu sa početkom niza i isti takava niz na dva desna absorbera s lijeva na desno ... KAPIRAM :D

Quote:

5 Niz za levi i desni apsorber moze da se zapocne na levom i desnom superchunku, da se prekine (niz) kad se dodje do kraja, pa zatim nastavi na levim i desnim apsorberima kako sam vec napisao... ta sekvenca se moze zavrsiti na zadnjim superchunks, pa prekinuti i nastaviti na zadnjim apsorberima... imas dovoljno nula i jedinica da napravis ceo polukrug u jednu i u drugu stranu a da ti se sekvenca ne ponovi ni jednom.

Jo? sam dodatno obasjan :D. Ali u tom slučaju nemam nidgje u prostoriji zrcalnu sliku binarnog difuzora :confused: ... po?to idem u krug ...

Quote:

6. superchunks ne trebas pokrivati binarnim difuzorima od poda do plafona (ako ti je smor)... nego mozes nastaviti u visini bocnih apsorbera.

Ok., bit će mi mo?da lak?e, ali ću to ipak da provjerim (kako bi izgledalo) kad nacrtam u sketch-upu ... ili ću da idem horizontalno po njima od poda do stropa ...

Quote:

7. Na levoj strani, na mestu gde su ti desno vrata, pokusaj da imitiras isti tip refleksione povrsine kao sto je desno... ako je na vratima staklo... stavi, recimo, uramljenu i zastakljenu sliku u velicini stakla na vratima. To je postovanje simetrije za prve refleksije.

Tu sam te izgubio :confused:. Na lijevoj strani iznad absorbera je prozor ?! A ta vrata na suprotnoj strani su ram popunjen vunom i presvučen tkaninom, ZNAČI POROZNA SU !!!

LIJEVA STRANA ... PROZOR
http://img694.imageshack.us/img694/6...ojenomzidu.jpg

DESNA STRANA ... VRATA
http://img17.imageshack.us/img17/144...radnimvrat.jpg

SLIKA DOK SAM IH RADIO ...
http://img842.imageshack.us/img842/7...atijutkani.jpg

Quote:

nadam se da sam ista objasnio, ako nisam... pitaj ponovo... pokusaj da nacrtas ovo sto sam ti novo ispricao da bi video da li smo se razumeli.

Ću da probam kad uhvatim vremena ...

Eomsy 11-02-2011 08:15 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 299097)
Napravi precku na ramu, i nastavi dascicu koju vec imas. 114+114... ne treba na drugom delu rostilja raditi drugciji niz ... sve je isti niz samo nastavljas dascice
Ram moze preko apsorbera... drugaciji nego sto je konstrukcija apsorbera...

Sada sam tek vidio da si sku?io o čemu pričam, no tu se postavlja pitanje visine na kojoj mi visi cloud, dodatni ram mi spu?ta OPET ZA KOJI CENTIMETAR kojega iovako nemam ...:(

boggy 11-02-2011 08:25 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 299101)
Sada sam tek vidio da si sku?io o čemu pričam, no tu se postavlja pitanje visine na kojoj mi visi cloud, dodatni ram mi spu?ta OPET ZA KOJI CENTIMETAR kojega iovako nemam ...:(

Ok postavi ih vertikalno ali ih ne sharaj ovako.... nego produzi letvice do kraja ... i pocni iz sredine apsorbera na levo i desno.... simetricno.

pozdrav

bogi

boggy 11-02-2011 08:29 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 299100)
U predhodnom postu sam za to napisao : "Shvaćam (barem mi logika tako kaže :shock:) da bi te daščice trebale biti okrenuto horizontalno na smijer slušanja, ali mi dimenzija samoga rama clouda (pogledaj na sliku gore, na zadnji cloud, gdje piše crvenim slovima "OVA DIMENZIJA") ne dovoljava da stavim daščicu od 114cm kakove trenutno imam ..." Takva mi je dimenzija i na prednjem cloudu :wink:

ZER BI BIO TOLIKI PROBLEM DA IH STAVIM OKOMITO :confused:, ALI DA SAMO PRODUŽIM DAŠČICE, TJ DA STAVIM JEDNU ZA DRUGOM OKOMITO samo sa jednim nizom ...

ok... odgovorio sam ti.. nacrtaj ponovo... nek idu uspravno ali po pravilu koje sam ti malopre rekao.
Quote:

Ok.

Ok ali se kosi sa predlogom br. 5 ....

ne kosi se... procitaj pazljivije.
Quote:

Ok, shvatio. Znači krenem na lijevom zidu s lijeva na desno na prvom absorberu sa početkom niza i isti takava niz na dva desna absorbera s lijeva na desno ... KAPIRAM :D

ne ... na levima ide niz sa desna na levo a na desnima ide niz s leva na desno.
Quote:

Još sam dodatno obasjan :D. Ali u tom slučaju nemam nidgje u prostoriji zrcalnu sliku binarnog difuzora :confused: ... pošto idem u krug ...

Samo polako... rastumacicemo to.
Quote:

Ok., bit će mi možda lakše, ali ću to ipak da provjerim (kako bi izgledalo) kad nacrtam u sketch-upu ... ili ću da idem horizontalno po njima od poda do stropa ...

da... to pomaze.
Quote:

Tu sam te izgubio :confused:. Na lijevoj strani iznad absorbera je prozor ?! A ta vrata na suprotnoj strani su ram popunjen vunom i presvučen tkaninom, ZNAČI POROZNA SU !!!

ok... ako nema stakla onda ih ne diraj.
Quote:

Ću da probam kad uhvatim vremena ...

ok... nacrtaj u sketchupu... jeftinije je nego da pogresis

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 12:37 AM.