Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   Pokazi svoju konfiguraciju (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=7828)

idekius 01-11-2003 12:32 AM

Quote:

Originally Posted by kVu
Jes, ti misevi su grozote, jos im je dugme sa strane... pfuj!

Pa to nisu mishevi, vec pacovi :D

Boskovic 01-11-2003 07:38 AM

Quote:

Originally Posted by Goran
A evo i jednog pitanja za sve:
Drug koji svira sa mnom je dizajner i radi sa programima za modeliranje. Njegova maticna ploca i procesor su : GIGABYTE GA7VAX rev 1.1 i XP 2000+, pa ako mozete da mi kazete dali tu nesto moze da se klokuje, budzi itd posto ponavljam da nemam nekog znanja o AMD-u.

Zahvaljujem u moje i njegovo ime.

Poshto radi sa programi za modelovanje pored snage CPU-a mislim da mu je izuzetno bitan memorijski protok. Zato se obrati za savjet i Gedzi sa bench-a jer je on prije koji mjesec testirao neke budzavine za takve namjene. Milsim da je velika caka oko rendera koji pored toga shto jede CPU trazi i intezivnu saradnju sa memorijom po pitanju kolicine i brzine (za brzinu su Inteli josh u prednosti)
Nisam bash najsigurniji u ove savjete zato se konsultujte sa Divinerom i Gedzom.

Boskovic 01-11-2003 07:41 AM

Quote:

Originally Posted by Talpa
Quote:

Originally Posted by Boskovic
Iako ne bi trebalo da ti pucketa na toj ploci sobzirom da je VIA cipset potrazi po netu "VIA Latency Patch".

skinuo i instalirao, medjutim nema nikakve promene

Nemam pojma...mozda KX? Imash li ga instaliranog?
Uzasno sam tanak sa vremenom jedino da ti neko drugi pomogne sa foruma ili kad me pitaj kad se nedjemo na ICQ.

BTW instalirajte vi koji niste te ICQ vec jednom!!! :)

Boskovic 01-11-2003 07:49 AM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT
Quote:

Originally Posted by diviner

I da se razumijemo:

Kada bi vremena bila drugacija, pa novac ne bi predstavljao problem, ja bih vjerovatno imao sledecu konfiguraciju:

ABIT IC7 Max3 (magistrala od 290-300 Mhz = FSB 1200 Mhz)
P4 2.6 FSB800 (OC do 4 Ghz) + vodeno hladjenje (vapochill)
Dva ultra brza modula od po 1 GB (Kongstone HyperX CL2 DDR434)
...

Uvijek ono sto je najbolje ! Medjutim, zelje su jedno, a realnost nesto sasvim drugo.

a MAC?

Josh jednom izvinjenje ako sam te uvrijedio. Stvarno previshe nalijecem na likove koji su stvarno pravi PSI kad su u pitanju racunari i njihova primjena. Zato HVALA josh jednom za prijateljstvo i saradnju svim dobrim i strucnim (al vas hvalim :D ) ljudima sa ovog foruma i josh nekim koji nisu iz ove nashe ekipe.

MAC MAC MAC.....

Necu sad da rzglabam o njemu vec bih radje iskoristio priliku da pozovem Vlada kao jedinog koga znam koji je na Mac-u (mislim da je on jedini zar ne?) da testira Divinerovim testom da vidimo kako se tu kotira.

P.S. Sad se sjetih...
@kVu
ako opet budesh u prilici da se nadjesh blizu onog Mac-a testiraj ga

diviner 01-11-2003 10:48 AM

Quote:

Originally Posted by Boskovic
Par rijeci prijatelju.
Ne mozesh da ne znash koja je ploca . To MORA obavezno da se zna, model revizija, performanse (na papiru i realne).
Ako ocesh OC, pored pomenutog svrati na BENCH i tamo pitaj i uchi a ne kod tih prodavaca koji znash shta mogu da urade sa tim prstom.. da ne budem nepristojan. Hmmm mozda oni i nisu takvi ali vecina jeste.
Znaci za OC BENCH (Aca, Simpson..Diviner jebote i ti klokash te mashine skoro ko oni), a ako ovesh mashinu budzanu za DAW onda OBAVEZNO i odje po savjet.

Malo lakse prema novim clanovima ;) ! Sto se tice budzenja, ja sebe ne stavljam u isti kos sa ostalima, jer ja jednostavno ne preprodajem hardver, i u tome je velika razlika izmedju mene i "njih" (sto zbog licnih predubjedjenja, sto iz prakticnih trzisnih razloga/nemogucnost konkurentnosti sa cijenama)...samim tim, i ne mogu izbirati "ekstravagantne" komponente (djelom i zbog toga sto se u NS iste daleko manje valjaju) ! Na stranu to sto gajim izuzetno postovanje prema pomenutim osobama, jer da je takvih, kojim slucajem vise, ovdje bi nadaleko bilo mnogo bolje u pominjanoj oblasti (oni su upravo onakvi profesionalci/osobe za kakvog i sebe samog smatram) !

Ne zelim da ovo neko shvati kao reklamu (ma red je ako je vec moj forum u pitanju, da ga malo i (zlo)upotrijebim :lol: ), ali prosto, moram objasniti i pojasniti neke stvari, u oblasti za koju smatram da je dobro poznajem, i u kojoj sam dovoljno dugo, kako studijski, tako i prakticno (ako neko zeli da me argumentovano pobije, neka izvoli)...

Vecina ljudi koji rade sa racunarima (preprodaja, servis) obicno imaju zavrsenu srednju skolu/fakultet iz vremena kada se oko racunaro znalo da su to 8-bitni mikroprocesori, cak i prije prvih real mode/protected mode aplikacija ( http://x86.ddj.com/articles/pmbasics/tspec_a1_doc.htm ) i da je iste moguce programirati samo u FORTRAN-u, COBOL-u, MODULI, BASIC-u...masine koje sastavljaju su nepojmljivo kompleksne naprave, veoma cudljive iskljucivo iz tih istih razloga kompleksnosti...ponekad je nemoguce pohvatati sve repove problema, i kao jedino rjesenje ostaje sistem eliminacije problema, odnosno puko eksperimentisanje/proba komponenti na njenim ispravnim i regularnim zamjenama (experiment - postupak ispitivanja kontrolnog objekta u kontrolisanim uslovima izvedbe)...medjutim upravo je za ovakve stvari potrebno znanje elementarnih stvari iz tehnologija novijeg doba, jer je potrebno postaviti brze i efektne hipoteze ( koje se kasnije upravo pokazuju/dokazuju u gore pomenutim experimentima), koje doticne osobe ili ne zele vise "variti" ili jednostavno nemaju vremena, zaokupljeni problemima svakodnevnog zivota (i ja ih zato apsolutno ne osudjujem)...POTREBNO JE SVAKODNEVNO PRACENJE NOVITETA KAO I TEORIJE TEHNOLOGIJA, NACINA FUNKCIONISANJA I PRAKTICNE PRIMJENE U OBLASTI IT INDUSTRIJE, STO MENI PREDSTAVLJA IZVJESNO ZADOVOLJSTO I PROFESIONALNU OPREDJELJENOST !!!...

Sada sam vec postao poznat u "komsiluku" kao rjesenje onih stvari/problema oko racunara, za koje drugi ili nemaju zivaca, ili nemaju vremena/novaca, sto je opet svojevrstno gubljenje istog (jer za rjesavanje istih ne dobijam gotovo nikakav ili minoran novac)...ali neko mora i te stvari raditi (PROBLEM NIJE U VREMENU VEC U MJESTU GDJE SE TAKVO ZNANJE UOPSTE ILI VEOMA MALO CJENI)... !!!

Quote:

Originally Posted by SumAnuT
hm da bio si pregrub i ti i divajner ...

Nije mi jasno cime sam te ja uvrjedio....govorio sam uopsteno, i ne vidim razloga da se brecash bezveze...

Quote:

...ne vidim chemu tolika dreka oko nekoga ko ume da overclockuje procesore sklapa konfiguracije , popravlja ih i budzhi vec nekoliko godina pri tome zhivi od toga a ne zheli da me slazhe i uzme mi pare za dzhaba shto bi uradilo 90% 'prodavaca'.
Ako sam rekao da su vecina preprodavci , valjda to implicira da postoji i manjina, koji poznaju takve stvari...ne znam sta si rekao novo sa ovom konstatacijom !

Quote:

plocha je 7VTXE+ sa via chipsetom ... digli su FSB ... smanjili cash latency ...
FSB exceeds chipset rated speed , reduce FSB !
Kao sto rekoh, izabrao si potencijalno los hardver za OC ! Da si uzeo ABIT-a KR7, gurao bi ti najmanje 180 Mhz na toj ploci (pojedinci sa bencha cak i preko 200 mhz), sto je i dalje veoma blizu danasnjim tehnoloski ne mnogo naprednijim cipsetima! Koliko vidim iz ovog texta, procesor ti nisu otkljucali (ja sam to radio licno lemilicom i uz pomoc tecnog srebra), jer im to vjerovatno ne dozvoljava njihov trgovacki "kodeks" (ispadanje iz garancije i slicno), dok sam ja za iste i dalje davao istu ;) !

Quote:

procesor mi gori moram da drzim kucishte otvoreno ne spushta se ispod 60C a kada je zatvoreno kucishte skochi na 70C ... tako da moram neki vulkano da prikachim ... pa bih pitao ove sa amd-ovima jel to za njih normalno , ako nije (nadam se da nije), kolika je kod vas temperatura i koji kuler imate.
Tvoj problem !!! Temperatura kod novijih ThoroughBreed B jezgara ne pretstavlja problem! Davno si trebao mjenjati taj procesor !

Quote:

da pitam poshto vidim ima iskusnih overclockera , ocete da mi overclockujete vi na vashu odgovornost?
Zasto da ne...radio sam to ranije,i zato ne vidim razloga zasto bih kriterijum sa tobom bio drugaciji !!! Medjutim, ti jednostavno imas losije komponente, i sa OC-om jednostavno ne bi primjetio bog zna kakvo ubrzanje!...

Sledeci put , pri kupovini novog racunara, trazi savjet od onih koji zaista imaju iskustva sa OC-om i komponenata u realnom radu, pa ces bolje proci ;) ! Ne moramo to biti mi, posto sam primjetio da nase misljenje i ne cjenis bog zna kako :evil: !

Eon 01-11-2003 10:55 AM

Quote:

Originally Posted by diviner
(oni su upravo onakvi profesionalci/osobe za kakvog i sebe samog smatram) !

Tu si Tata..rekao sam ja za tebe da si pro ali nikako da priznas :lol: :mrgreen:

Goran 01-11-2003 11:39 AM

Quote:

Drug koji svira sa mnom je dizajner i radi sa programima za modeliranje. Njegova maticna ploca i procesor su : GIGABYTE GA7VAX rev 1.1 i XP 2000+, pa ako mozete da mi kazete dali tu nesto moze da se klokuje, budzi itd posto ponavljam da nemam nekog znanja o AMD-u.

Moze li mi ko od vas pomoci u vezi ovoga?

diviner 01-11-2003 11:53 AM

Quote:

Quote:

Moze li mi ko od vas pomoci u vezi ovoga?

Imao sam prilicno negativna iskustva sa GA-7VAX rev 1.2 jer su mu zamjenuli trostruki switcher sa dvostrukim (nije bilo moguce izabrati magistralu vecu od 165 Mhz, osim kada se stavi neki FSB333 based procesor, npr XP2500 barton, sto je stvarno smjesno)...medjutim za tom revizijom bi trebalo da je sve ok...znaci sa kombinacijom jumper-a moguce je postaviti FSB ploce na 333 mhz (samim tim i AGP/PCI magistrala ostaje na nominalnom radnom taktu od 66/33 Mhz)...neka proba , pa neka javi da li se racunar uopste probudio (vjerovatnoca da spali nesto, je jako mala)...

Medjutim, ostaje problem sa nepoznavanjem procesora...moras mi reci koji radni napon mu ima procesor...ukoliko je ~1.75v drugar ti ima zakljucan Palomino procesor, ciji su OC potencijali bukvalno nikakvi (mozda kao XP2200, maks XP2400)... isti slucaj je i sa radnim naponom od 1.6v (prva Thoroughbreed A revizija, koja takodje nista posebno nije) ! Ukoliko ima 1.5 ili 1.55 radni napon, u pitanju je TB-B revizija jezgra (sto je najmanje vjerovatno) i tada postoji vjerovatnoca da ce moci procesor pristojno OC-ovati iznad 2 Ghz (opet sve zavisi od primjerka)...

U svakom slucaju, jos jedan primjer pogresno izabranog hardvera za dati posao (ne shvatite ovo doslovce...jednostavno za isti novac je mogao napraviti daleko bolji izbor, a dosta toga se tice i zelje, volje da se toliko cacka sa racunarom, oko cega mnogi ljudi jednostavno nisu kvalifikovani, ili nemaju vremena)...

Mozda bi najbolji/najdobronamjerniji savjet bio da nista ne dira, jer to i nije hardver za "cackanje" / a rezultati su neznatni (desavalo se da se neke ploce prosto zaglupe, i onda samo prebacivanje BIOS cipa, iz istog takvog modela moze da pomogne)...

Jos jednom ponavljam, OC moze biti koristan samo ukoliko je pazljivo probran hardver !!!

diviner 01-11-2003 12:01 PM

Quote:

(Pokusaj napregnuti memoriju, siguran sam da ce ti to donijeti barem 3-4 nova pverb-a!)

Mozes li da mi kazes kako se "napreze" memorija?

Opet mi nisi dao prijeko potreban podatak, kako ti je memorija postavljena da radi....ukoliko ti radi u odnosu 1:1 , 2:2 ...5:5 odnosno sinhrono, vec si je upregnuo kao DDR360 (sto je negdje i limit boljih 266 modula)....

Medjutim, iz tvoje price, vjerovatno radi u 5:3 modu (135 Mhz odnosno 270 DDR)... ukoliko imas NANYA cipove na modulu (otvori kuciste pa pogledaj), vrlo je vjerovatno da iz istih gotovo nista vise neces izvuci ....ukoliko su to pak Kingston cipovi, stvar moze biti u mnogome drugacija (no sve zavisi od primjerka do primjerka, a primjeraka ima na milione, i ne moguce ih je sve ispitati)....

SumAnuT 01-11-2003 07:39 PM

ok ok ... ne brecam se ... nisam uopshte takav tip choveka ... nije stvar da ste uvredili te 'prodavce' ... vec sam se 'brecao' zato shto ste tako olako okarakterisali mene kao laika ... isto tako kao shto znam da ti znash dosta iz tvoje priche tako znam da i oni znaju jer znam i ja (onoliko koliko je potrebno da pratim prichu takve vrste)...

konfiguraciju sam sam sklapao uz pomoc pravog prodavca ... na svojim ledjima sam iskusio njihovo neznanje tako da znam dobro ko su i shta su ... ovi momci (dakle verovatno nisu pohadjali tu skolu ili fakultet ) , a procesor mi nisu otkljuchavali iz istog razloga koji si ti naveo a ne zbog garancije jer procesor nije kupljen kod njih a garanciju i nemam jer sam sam sastavljao konfiguracio deo po deo uz pomoc ponavljam pravog prodavca ...

All times are GMT +1. The time now is 05:48 PM.