Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Tape saturacija plugovi (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36187)

awacs 25-12-2010 08:09 PM

Re: Tape saturacija plugovi

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 294559)
Recimo Veliki prezir, Rebel Star...

Veliki prezir? Misli? na ovo poslednje izdanje (iz Digimedia studija) ili...?

Pozdrav,

Vasa

Znak 25-12-2010 08:26 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 294567)
Veliki prezir? Misli? na ovo poslednje izdanje (iz Digimedia studija) ili...?

Pozdrav,

Vasa

Ne, naravno, na snimke iz njihovog "Kombinata".

quake2 25-12-2010 08:44 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 294565)
Sa 10.000 ne mo?e? da napravi? NI?TA osim li?nog "ateljea" (?to samo po sebi nije lo?e). Jebiga, "profesionalni studio" je oduvek ko?tao od 50.000 pa navi?e. Izolacija + akusti?ka obrada + klonja + ?ajna kuhinja + "chill out room" + svetlo + kablovi + gomila gluposti koje mi ovog trenutka ne padaju na pamet...

He,he....pa sada je svaka soba koja ima komp....STUDIO:).Nisi u toku Vaso:),nije valjda da ti uzivo trekujes neke tamo bubnjeve,gitare i to....:)....bezveze.

E da....iz pouzdanih izvora cujem da prave i VSTi "studiska klonja",trebace do duse i malo hardvera da se podmetne pod dupe ali ce zato PT verzija biti sa minimumom latencije:-))))))

Arthur 25-12-2010 09:13 PM

@Awacs

tehnika narodu indeed, nisam siguran da sam ranije drugačij mislio. Možda si me jedino skontao da sam pregrub ka ljudima koje mrzi da misle i da sami uče i istražuju stvari, pa da iz toga prozilazi neki elitizam. Što je suštinski, i tačno.

Takođe nisam siguran da je uobičajeno da inženjeri koji stare menjaju stav i postaju apatičniji, ima nekoliko svetlih primera i napolju ljudi koji odlično drže korak sa tehnikom i bogami i dan danas rade vrunske produkcije, na najmodernijoj opremi.

@Znak
Nisam siguran da si dao dobar primer - taj studio u Vrbasu koliko sam ja čuo je bolje opremljen od mojeg studija, a ako se ne varam bivši basista, je diplomac i profesor na BK Akademiji za zvuk. Nije da mi je to neka preporuka, al onda se dovodi u pitanje sledeća stvar - šta je profi studio a šta su kućni uslovi? Radiohead snima u svojim kućnim uslovima, Smashing Pumpkinsi pa čak i Prodigy pola posla završavali po "bedroom"ima.
Moj studio koji je dosta siromašan generalno, nisam siguran da bi nakamario da ima 10k u opremi, a pritom je prilično "partizanskog" enterijera i osnovnih uslova, ja smatram profesionalnim. Zato što od njega živim ja, čak i jedan snimatelj pored mene, i par klinaca koji tu asistiraju po celi dan. Postoje termini, radno vreme, cena po danu rada, rokovi i sve. To mi je primarno životno zanimanje, a sve mimo tog studija (koncerti, tu i tamo neki terenski rad) mi je tezga. Kad radimo nekom materijal, tome smo na mrtvo posvećeni i nema izgovora i blejanja kao sa ovom dečurlijom po BG koja na gajbi bleji, mota sprave, malko snima, malko filozorifa i na kraju to nekako zbudži kad ih smori ekipa koja im je ispraznila frižider, gajbe piva i celu kesu gandže. No, da ne dužim, ispašće reklamiranje.

Što se kinte tiče, 1000 za jedan album u srbiji, bilo kojeg žanra (a ja nikako ne radim samo metal i rok, to se može videti u Promociji radova), je SRAMOTNO malo para. Jer cenim da se normalan posvećen i izaranžiran album ne može valjano i studiozno snimiti za ispod 20 x 8h, niti smixati za manje od 4-8h rada po pesmi (minimum!). dakle negde, okvirno, 2 kalendarska meseca posvećenog skoro svakodnevnog rada. Tako ispada da producent ili ko god već uzima tih 1000e, praktično živi od 500e mesečno. Što je cifra koju je u Beogradu barem, moguće zaraditi na još 100 načina koji ne zahtevaju ni upola veštine, posvećenosti, ulaganja i talenta , koliko je potrebno da se nekom snimi neki normalan materijal. Ne ide mi u glavu da se ljudi sa višegodišnjim iskustvom i rezultatima, plus nekom cifrom uloženom u opremu mogu poistovetiti sa konobarima u boljim kafićima i splavovima, prodavačicama u uspešnijim buticima u centru, pa čak ni prodavcima raznorazne robe i tehnike, koji dobijaju procenat. Tako da, za te novce, jedino je realno ipak zavšriti kod nekog dokonog bogatog klinca koji je roditelje napalio da će da studira zvuk i da mu daju jedno 1000e u opremi, da ima da uči i da radi, i kome ta kinta taman gotivno legne za novi mob, tike, ili kilo skanka.

P.S:
i meni je Diskomer lista jedna od retko relevantnih barem što se domaće produkcije tiče, i mogu vam reći da sam u poslednje vreme sve više prijatno iznenađen, i neretko postiđen kada se nađem na istoj.. Which is a nice :)

balthazaar 25-12-2010 09:23 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 294569)
.

E da....iz pouzdanih izvora cujem da prave i VSTi "studiska klonja",trebace do duse i malo hardvera da se podmetne pod dupe ali ce zato PT verzija biti sa minimumom latencije:-))))))

Ima stara dobra analogna sprava, masna - Smorpresor! :)

quake2 25-12-2010 09:29 PM

Quote:

Originally Posted by balthazaar (Post 294575)
Ima stara dobra analogna sprava, masna - Smorpresor! :)

Tako te zovu...he,he....ko bi reko:rolleyes:.....ja mislio Smortizar:-)

Znak 25-12-2010 09:59 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 294573)
Nisam siguran da si dao dobar primer - taj studio u Vrbasu koliko sam ja čuo je bolje opremljen od mojeg studija, a ako se ne varam biv?i basista, je diplomac i profesor na BK Akademiji za zvuk. Nije da mi je to neka preporuka, al onda se dovodi u pitanje sledeća stvar - ?ta je profi studio a ?ta su kućni uslovi? Radiohead snima u svojim kućnim uslovima, Smashing Pumpkinsi pa čak i Prodigy pola posla zavr?avali po "bedroom"ima.
Moj studio koji je dosta siroma?an generalno, nisam siguran da bi nakamario da ima 10k u opremi, a pritom je prilično "partizanskog" enterijera i osnovnih uslova, ja smatram profesionalnim. Zato ?to od njega ?ivim ja, čak i jedan snimatelj pored mene, i par klinaca koji tu asistiraju po celi dan. Postoje termini, radno vreme, cena po danu rada, rokovi i sve. To mi je primarno ?ivotno zanimanje, a sve mimo tog studija (koncerti, tu i tamo neki terenski rad) mi je tezga. Kad radimo nekom materijal, tome smo na mrtvo posvećeni i nema izgovora i blejanja kao sa ovom dečurlijom po BG koja na gajbi bleji, mota sprave, malko snima, malko filozorifa i na kraju to nekako zbud?i kad ih smori ekipa koja im je ispraznila fri?ider, gajbe piva i celu kesu gand?e. No, da ne du?im, ispa?će reklamiranje.

?to se kinte tiče, 1000 za jedan album u srbiji, bilo kojeg ?anra (a ja nikako ne radim samo metal i rok, to se mo?e videti u Promociji radova), je SRAMOTNO malo para. Jer cenim da se normalan posvećen i izaran?iran album ne mo?e valjano i studiozno snimiti za ispod 20 x 8h, niti smixati za manje od 4-8h rada po pesmi (minimum!). dakle negde, okvirno, 2 kalendarska meseca posvećenog skoro svakodnevnog rada. Tako ispada da producent ili ko god već uzima tih 1000e, praktično ?ivi od 500e mesečno. ?to je cifra koju je u Beogradu barem, moguće zaraditi na jo? 100 načina koji ne zahtevaju ni upola ve?tine, posvećenosti, ulaganja i talenta , koliko je potrebno da se nekom snimi neki normalan materijal. Ne ide mi u glavu da se ljudi sa vi?egodi?njim iskustvom i rezultatima, plus nekom cifrom ulo?enom u opremu mogu poistovetiti sa konobarima u boljim kafićima i splavovima, prodavačicama u uspe?nijim buticima u centru, pa čak ni prodavcima raznorazne robe i tehnike, koji dobijaju procenat. Tako da, za te novce, jedino je realno ipak zav?riti kod nekog dokonog bogatog klinca koji je roditelje napalio da će da studira zvuk i da mu daju jedno 1000e u opremi, da ima da uči i da radi, i kome ta kinta taman gotivno legne za novi mob, tike, ili kilo skanka.

P.S:
i meni je Diskomer lista jedna od retko relevantnih barem ?to se domaće produkcije tiče, i mogu vam reći da sam u poslednje vreme sve vi?e prijatno iznenađen, i neretko postiđen kada se nađem na istoj.. Which is a nice :)

Potpuno se sla?em da se sa bud?etom od 1000 eur ne mo?e snimiti dobar album, bilo da se neko odluči za kućni studio ili za plaćanje profesionalnog studija. Mislim da osnovni razlog zbog čega se neko opredeljuje za ovu prvu varijantu le?i u potrebi da se za snimanje potro?i mnogo vi?e vremena nego ?to će zakupljivanjem profi studija ikada biti dostupno. Mi mo?emo sad pričati o tome da vremensko ograničenje ima pozitivan uticaj na snimanje albuma, ali to va?i za bendove koji su inače dobro usvirani, uve?bani i ?elja im je da te "?ive" aran?mane prenesu na snimak. Ljudima koji pesme praktično uve?bavaju i prave u studiju (bar kad se radi o aran?manima i konstrukciji strukture pesama) potrebno je sto puta vi?e "tejkova" i sati editinga i miksanja, tako da je u tom slučaju neka vrsta "Kombinata" zaista neophodna.

awacs 25-12-2010 10:33 PM

(...)

Bockie 26-12-2010 12:55 AM

Quote:

Originally Posted by balthazaar (Post 294560)
A centa ne bih dao za kompresore i ostali outboard na na koji je nekad išlo puno love...
Lanac bi mi se naravno zavšavao direktno u karti, bez ikakvog miksera kao posredinka...i ne idu te trake više nigdje iz kompa....nikakva provlačenja, ni presvlačenja...:) Pa udri po plagovima! :)

Tako će i biti ako budem pravio svoj studio...

Ne treba ti ni karta! Nista... Samo treba puno USB portova...!

http://www.sheetmusic1.com/all.gif.art/mic8.jpg

Pa udri po plagovima!

Arthur 26-12-2010 01:38 AM

vasa krenuo sa odustajanjem :(

@znak
moje neko iskustvo je da je svakako potrebno imati solidan kućni studio, ukoliko ti je proces rada i kreativnosti tako nasađen. Ali se prečesto dešava da ljudi svoje radne verzije i demoe proglašavaju svetinjom, i kao takve odma kače na net. Meni se često dešava da mi traže da tako nastale snimke i aranmžane "samo smixam", pritom mi ne dozvoljavajući da radikalne greške i aranžmansko-produkcijske viškove korigujem, tako da ti moji mixevi na kraju nimalo ne pospešuju sam uradak, čak njihovi demosi i bolje rade.
Ako mene pitaš, na tu temu, mislim da je idealan proces rada da se prave takvi kućni demosi, i detaljno snimaju i razmatraju, i komponuju i aranžiraju, da se uradi prava pravcijata detaljna predprodukcija, i da se onda ipak odreši kesa i uđe u pravi studio. Em će se tamo dobiti na toj preko potrebnoj ozbiljnosti sviračkoj, em na zvučnom kvalitetu, em kad se stvari polako privode svršenom činu, postoji ta naglašena samokritičnost, koja sa svoje strane dovodi do sanckionisanja i eliminisanja barem 30% ideja koje su na demosu, nekako funkcionisale. Da ne pominjem eventualnu saradnju sa producentom čija je osnovna funckija da bude OBJEKTIVAN medijum između autora kao subjektivnog faktora i same publike tojest spoljnog sveta. To je sve nešto čega se autor lišava onog momenta kad proglasi "da može on to sve sam" - kvalitet usnimka, mixa, i producentska objekitvnost, i finalna doza samokritičnosti/finalnosti svojeg dela.
Veruj mi, na ovu temu, samo iz iskustva, mogu da napišem omanji udžbenik.

All times are GMT +1. The time now is 10:33 PM.