Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Akademija besplatno za bendove (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35104)

awacs 30-09-2010 01:39 AM

Re: Akademija besplatno za bendove

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 287893)
GOMILA LO?IH SNIMAKA KOJE BENDOVI NE UMEJU DA IDENTIFIKUJU KAO LO?E JER IH ZABOLE VI?E ZA SVOJ D?EP NEGO ZA KVALITET, JE POGUBAN PO OP?TI KRITERIJUM RADA NA TOM TR?I?TU. JEDINO LEGITIMNO JE PO MENI OVO, AKO JE ISKLJUČIVO U DEMO I PROMO SVRHE, BEZ DA BENDOVI IMAJU PRAVO DA TO OBJAVLJUJU KAO LEGITIMNA IZDANJA, KAO ?TO TO VEĆ SAE I RADI.

Velike strasti te ponele, ?ta li? Svaki bend ima pravo da postavi prioritete kako on ?eli. Da li mu je va?nije da ima "dobar" ili besplatan snimak - njegova stvar. Ljudi snimaju za d?abe u svojoj sobi i to izdaju kao legitimna izdanja, pa ?ta???

I ?ta je uop?te "legitimno izdanje"??? Mislim, u doba u kom Beogradski sindikat nudi free download, ja i to tumačim kao legitimno izdanje. 'El to znači da ako recimo poludim, napravim bend i dođem da snimam u SAE nemam pravo da turim taj snimak na YT ili MySpace, ili da ga ponudim kao DL u punom CD 16/44 formatu?

Pozdrav,

Vasa

Arthur 30-09-2010 01:56 AM

ma nerviraju me ovi što ne čitaju pa pitaju ista pitanja. A to za legitimitet izdanja si u pravu, živo me zanima šta bi ovi na SAE rekli. Verovatno ništa što sme u javnost tojest internet, nego samo na promotivne svrhe.

Znak 30-09-2010 06:53 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 287905)
Verovatno ništa što sme u javnost tojest internet, nego samo na promotivne svrhe.

Ti neprestano pričaš o nekim kombinacijama sa bendovima kojima se isplati snimanje i plaćanje studija, producenta itd. Može li neki primer toga? Transparentno: snimanje ih koštalo toliko i toliko, oni posle od legitimnog izdanja zaradili toliko i toliko (ili barem posredno - recimo izdanje privuklo pažnju na njih, imali toliko i toliko koncerata i na kraju isplatili im se troškovi snimanja).

alek019 30-09-2010 09:00 AM

Malo ste ovu temu podlo?ili mo?da i vi?e nego ?to bi trebalo.
Ideja je i dobra i potrebna i po?eljna i verovatno nikog iz va?e struke neće ugroziti na ekonomskom planu iako ima vas koji mislite suprotno. Mo?da će ba? imati po vas bolji efekat, jer neko ko nije ni sanjao da mo?e da dodje do nekih "kvalitetnijih" (?ta god to značilo) uslova za snimanje, kad ih oseti
mo?da će po?eleti i drugu rundu i sve podrediti tom cilju, pa eto vama klijentele u većem obimu.

Nije ba? ute?no,ali danas nema profesije koja nije ugro?ena.

Arthur 30-09-2010 10:57 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 287918)
Ti neprestano pričaš o nekim kombinacijama sa bendovima kojima se isplati snimanje i plaćanje studija, producenta itd. Može li neki primer toga? Transparentno: snimanje ih koštalo toliko i toliko, oni posle od legitimnog izdanja zaradili toliko i toliko (ili barem posredno - recimo izdanje privuklo pažnju na njih, imali toliko i toliko koncerata i na kraju isplatili im se troškovi snimanja).

neukusno je poimence davati primere, samo okvirno - ploča u ovom slučaju košta između 1.5k i 3k eura (sve skupa), i to nije najjeftinije u beogradu. A prosečni srpski bend, ako privuče iole pažnje, toliko da ga organizatori i promoteri klubova sami zovu na fix, može da uzme od 300 do 1000e po svirci. Ne isplati se preko noći, ali bez problema u roku do pola godine do godinu dana otplati troškove produkcije, i ostaje na nuli, a "život" jedne ploče ipak ne bi smeo biti samo godinu dana, tako da su od tog momenta u plusu.
To sve pod uslovom da je bend dobar, pesme zanimljive, i da se umeju postaviti, a ne samo kukati kako je studio skup a para niotkuda.

Jedan BG bend, kojem mixam sve snimke, ja čak i bez ploče (samo singlovi online i za radijske top liste) uspeo da proda 550 karata po 400 din u Domu Omladine, na utorak veče, od čega im je ostalo cirka 1000e na rukama za bend.
Da ne pominjem da za te pare dobiju snimak ranga kvaliteta koji se može objaviti i u inostranstvu (već 5 albuma preko od kojih jedan preko bare), pa ako se i tu zvezde slože, cifre menjaju kategoriju.

I to sve preko Like i Share demokratije.

boggy 30-09-2010 12:04 PM

Arthure, koliko kapiram, svi ti ljudi (tvoji klijenti) placaju (licno) TEBE a ne (samo) tvoj studio, da bi sve to imali.

Ovde se nudi (samo) besplatno studio, sa nekom minimalnom tehnickom podrskom, najverovatnije pocetnika u poslu, te ne vidim zasto bi to ikoga, ko svoj posao radi profesionalno (za novce), i ima zadovljne klijente, to ugrozavalo.

Studio i oprema koju posedujes, su neki tvoji uslovi za rad, mogucnost da budes samostalan... a ne svrha ili smisao.

Ukljucivao sam se u pricu najvise zato sto je ovo o cemu diskutujemo samo dalja nadgradnja "demokratije" i "preteranih" mogucnosti za svakoga... sto vodi daljem rasplinjavanju price, koja je verovatno i bila previse "gusta" svih ovih godina... tako da bi ovo sto sledi trebalo biti neka normala... na koju nisu jos svi navikli...

Definitivno snimatelj ili ... ako smem... producent :shock:.... postaje polako posao kao i svaki drugi .... bez nekih jakih razloga za preterane ambicije...

pozdrav

bogi

BaSSic 30-09-2010 02:57 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 287928)
arthure, koliko kapiram, svi ti ljudi (tvoji klijenti) placaju (licno) tebe a ne (samo) tvoj studio, da bi sve to imali.

Ovde se nudi (samo) besplatno studio, sa nekom minimalnom tehnickom podrskom, najverovatnije pocetnika u poslu, te ne vidim zasto bi to ikoga, ko svoj posao radi profesionalno (za novce), i ima zadovljne klijente, to ugrozavalo.

Studio i oprema koju posedujes, su neki tvoji uslovi za rad, mogucnost da budes samostalan... A ne svrha ili smisao.

Ukljucivao sam se u pricu najvise zato sto je ovo o cemu diskutujemo samo dalja nadgradnja "demokratije" i "preteranih" mogucnosti za svakoga... Sto vodi daljem rasplinjavanju price, koja je verovatno i bila previse "gusta" svih ovih godina... Tako da bi ovo sto sledi trebalo biti neka normala... Na koju nisu jos svi navikli...

Definitivno snimatelj ili ... Ako smem... Producent :shock:.... Postaje polako posao kao i svaki drugi .... Bez nekih jakih razloga za preterane ambicije...

Pozdrav

bogi

+1

ja i dalje mislim da ovakva stvar ne moze nikome da naskodi, nego upravo da pomogne stvaranju ozbiljnijeg muzickog okruzenja.

Znak 30-09-2010 06:22 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 287925)
neukusno je poimence davati primere, samo okvirno - ploča u ovom slučaju ko?ta između 1.5k i 3k eura (sve skupa), i to nije najjeftinije u beogradu. A prosečni srpski bend, ako privuče iole pa?nje, toliko da ga organizatori i promoteri klubova sami zovu na fix, mo?e da uzme od 300 do 1000e po svirci. Ne isplati se preko noći, ali bez problema u roku do pola godine do godinu dana otplati tro?kove produkcije, i ostaje na nuli, a "?ivot" jedne ploče ipak ne bi smeo biti samo godinu dana, tako da su od tog momenta u plusu.
To sve pod uslovom da je bend dobar, pesme zanimljive, i da se umeju postaviti, a ne samo kukati kako je studio skup a para niotkuda.

Jedan BG bend, kojem mixam sve snimke, ja čak i bez ploče (samo singlovi online i za radijske top liste) uspeo da proda 550 karata po 400 din u Domu Omladine, na utorak veče, od čega im je ostalo cirka 1000e na rukama za bend.
Da ne pominjem da za te pare dobiju snimak ranga kvaliteta koji se mo?e objaviti i u inostranstvu (već 5 albuma preko od kojih jedan preko bare), pa ako se i tu zvezde slo?e, cifre menjaju kategoriju.

I to sve preko Like i Share demokratije.

?ta reći osim da ovakav rad treba podr?ati svim silama, jer to je jedini vid profesionalizma u na?oj pop muzici danas - eto i to jo? uvek postoji, odr?ava se neka ?i?ka ispod pepela. Ne mislim da besplatno snimanje kod studentarije mnogo ?teti u celoj priči, ali priznajem da si ti u to mnogo vi?e upućen.

Arthur 01-10-2010 12:31 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 287928)
Arthure, koliko kapiram, svi ti ljudi (tvoji klijenti) placaju (licno) TEBE a ne (samo) tvoj studio, da bi sve to imali.

Studio i oprema koju posedujes, su neki tvoji uslovi za rad, mogucnost da budes samostalan... a ne svrha ili smisao.

Ukljucivao sam se u pricu najvise zato sto je ovo o cemu diskutujemo samo dalja nadgradnja "demokratije" i "preteranih" mogucnosti za svakoga... sto vodi daljem rasplinjavanju price, koja je verovatno i bila previse "gusta" svih ovih godina... tako da bi ovo sto sledi trebalo biti neka normala... na koju nisu jos svi navikli...

Definitivno snimatelj ili ... ako smem... producent :shock:.... postaje polako posao kao i svaki drugi .... bez nekih jakih razloga za preterane ambicije...

pozdrav

bogi

to što pišeš je veoma razuman pogled na stvari, i teorijski, to bi tako trebalo biti. ALi, nažalost, u praksi nije. Više puta se desilo da neko uđe u studijo, vidi komp, monitore i par sprava u racku, i kaže, pa kakav je ovo studio, ovo ortak ima na gajbi, čak je on na tom nekom faksu, i tamo to uče - što ti koštaš TOLIKO? (ej, pomenuo sam cifre gore, to je većini klinaca "strašno"). Možemo mi do prekosutra da razlgabamo o etičkim i profesionalnim pitanjima, i koliko je opravdano moje tangiranje zbog takvih situacija, ali je činjenica da se dešava previše često da bih mogao da budem opušten povodom dalje egzistencije moje male porodice. Tako da, u praksi, oni izjednačavaju studio, i uglavnom ne razumeju uopšte funkciju i vrednost dobrog snimatelja & producenta. VIše ih zanima oprema i ti neki "nominalni" tehnički uslovi, i sama cena, od toga ko im nešto radi, jer pobogu, svi oni znaju da iskucaju bubanj i snime sebi gitare linijski na gajbi, pa kolko ovo može biti komplikovanije.

Upravo ovo o čemu sad pričam je direktno povezano sa ovim potezom Akademije, jer se time upravo te ideje hrane, i koliko god mi ovde to videli drugačije, i razumeli to na određen način, za klince iz BG bendova, je to samo potrda da se mi koji neke pare zapravo tražimo, "tripujemo gluposti i leramo ljude za keš"

Arthur 01-10-2010 12:33 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 287948)
?ta reći osim da ovakav rad treba podr?ati svim silama, jer to je jedini vid profesionalizma u na?oj pop muzici danas - eto i to jo? uvek postoji, odr?ava se neka ?i?ka ispod pepela. Ne mislim da besplatno snimanje kod studentarije mnogo ?teti u celoj priči, ali priznajem da si ti u to mnogo vi?e upućen.

pritom ,ja moje poslove iz ovih razloga upravo i naplaćujem na rate, što svima mnogo odgovara.

All times are GMT +1. The time now is 06:08 AM.