![]() |
Re: ***low End Theory***
Quote:
Po meni , snimanje jednim ( linearnim ) mikrofonom cini proces snimanja dosadnim .... pa i sam znas da npr sax odlicno moze da se usnimi sa 441 a chelo sa rodom , a violina sa Neumann km ili Shoepsom a kick sa ne znam vec cime ..... tako da ne bi u startu valjalo da se sve snima jednim , najlinearnijim mikrofonom ..... A sa druge strane , na sta bi licio D'Angelo ( i slicna zgadija ) da se snimaju linearnim micovima ??? Ponovicu .... ne negiram tvoj stav i apsolutno mislim da svako treba da radi kako zeli , ali jednostavno mislim da u lancu " igracaka " izbacujes jednu veoma bitnu , koja je na samom pocetku procesa kreacije ...... S' trece strane , ja sam tako snimao pre 4 -5 godina a onda sam shvatio da to vise ne zelim ..... sad sa nekim ( mojim ) spravama imam dosta iskustva i snimam odmah sa kompresijom ( ne finalnom ) i malo popravljam sa eq om ...... ( naravno , ne preporucujem pocetnicima ili onima koji sprave ne poznaju ) i odmah hvatam onaj karakter koji zelim ..... tako se ne rasplinjujem u mixu , vec jako pratim ideju vodilju do kraja ........ Pozdrav |
Quote:
Potpuno razumem Maxa kada govori o izboru mikrofona za pojedin(ačn)e instrumente. Ali u trenutku kada je potrebno snimiti grupu instrumenata pre bih glasao za "neutralnu" ili "beskarakternu" varijantu. Da mi je u tom trenutku na raspolaganju par B&K, probao bih, ?to da ne? |
Nego, evo jedne zanimljive pojave:
Thread se zove ***low End Theory***, a poslednje stranice se bave "bojom nekog nojmana", Bruel & Kjaerom, zabavno je to... Uostalom, i ja sam učestvovao u zabavi :wink: A da probamo da vratimo temu na početak? Kao ?to je Arthur rekao "sve ?to je jako jeftino, a zapravo radi". Ovo ?to sledi verovatno nema mnogo veze sa onim ?to je A. zaista hteo da ka?e, ali mo?da će se i on slo?iti. Osnovni problem low-end radnika nisu uslovi u kojima rade, nego njihova ?elja da u tom okru?enju simuliraju high-end rezultate. Da se ne la?emo - to je moguće, ali zahteva ceo ?ivot posvećen cilju. Pitanje je samo koliko low-endera je spremno na to?Skoro sam gledao fenomenalan film koji priča istinitu priču. Zove se The World's Fastest Indian (Anthony Hopkins u glavnoj ulozi). Osnovni problem hi-end radnika je feti?izam. Ne govorim o feti?izmu u odnosu na samu opremu već na feti? vlastitih rezultata dobijenih nekom određenom tehnikom. Najzabavnije mi je kada pročitam savet tipa: "bolje sačekaj, skupi pare, pa kupi XYZ, nemoj da se zamlaćuje? polovičnim re?enjima". To je kao da gladnom liku ka?e?: "E, brate, batali tu proju, strpi se mesec-dva, ?tekuj kintu pa idi k'o čovek u Hajat na ručak, imaju super jastoge". Gde je u svemu tome zvuk? Nemam pojma. Uglavnom ga slu?am na radiju, TV-u, u MP3 formatu, uvek u nekoj galami u kojoj mi je te?ko da razlučim ?ta je bas a ?ta autobus koji mi je upravo pro?ao pored uveta... 24bit? 144dB signal-to-noise? Danas, kada RMS cele pop-muzičke produkcije ne silazi ispod -10dB? Čak i d?ez i "klasika" su počeli da se opasno pribli?avaju tom RMS-u... Dame i gospodo, vreme low-enda je već tu, samo je potrebno da to priznamo (pre svega sebi). Uskoro vi?e neće biti u?iju koje su u stanju da čuju razliku između Behringera B1 i Neumanna U47. Osnovno pitanje bi trebalo da bude - kako da snimim "taj i taj zvuk tim i tim mikrofonom". Po?to je svaki zvuk moguće snimiti bilo kojim mikrofonom, jel' da? Mislim, za?to ne bismo smeli da snimamo violončelo Behringerom XYZ? Ili da stavimo isti taj Behringer ispred Ane Radović ili Marije ?erifović? Mikrofon gore-dole-levo-desno-dalje-bli?e, nastane neki rezultat, super! Čuje se neka pesma, svi srećni ako je pesma dobra. Do jaja :D Pozdrav, Vasa |
Quote:
Quote:
.... e , to je linija manjeg otpora .... a onda cujes jako dobar album ( na mp3 ) i jasno ti je da je daleko bolji od nekog drugog albuma ( takodje mp3 ) i onda se pitamo zasto " nasa " produkcija kaska ;) Pozdrav |
Quote:
da to se cesto puta zna cuti ovdje, tesko je procijeniti sta je nekome financijski realno za kupiti a sta ne, a osim toga mislim da je početnicima i bolje radit na nekom kr?u pa kad nauče iz toga ne?to izvući onda će im na boljem ići lak?e... |
Quote:
RM |
Quote:
RM |
Need more bass!
|
žestoko se ne slažem sa Awaksom, iako poštujem svako dobro razloženo mišljenje, a njegovo jeste.
Prvo mislim da ti analogija hrane i opreme ne radi, jer cilj najesti se nije isti kao i napraviti odličnu produkciju. Ti se i od pasulja (valjanog) možeš najesti osetno bolje nego od jastoga ili čega već (ja jedem po kioscima, nisam u toku) . A pritom mnogi ljudi pokušavajući da uštede na opremi čine kontauslugu, ne kontajući da nisu oni glupi (ja sam mislio da ne umem da namestim reverb dok nisam čuo pcm91 na delu, niti da namestim kompresor dok nisam kupio uad-a, i ovo NIJE placebo). Tako da neretko i dobri rezultati zapravo izostanu. Ponoviću još jednom moje generalno mišljenje - količina nula u opremi treba da bude proporcionalna znanju osobe. Džaba nekom pomenuti lex ako ne čuje razliku niti ume da ga napravi da zvuči bolje od RVerba. Ja sam neretko u dilemi i iskušenju da i kada imam kinte, uzmem neko parče opreme, koje, realno, možda baš i ne bih umeo do kraja da iskoristim. Naročito uzevši u obzir da ono sa čime radim mi trenutno itekako ispunjava moje prohteve i ambicije. Tako da praktično počnem da trošim kintu SAMO kad me nešto boli i nedostaje. A to nije toliko retko. Drugo, ta priča o albumima ne stoji. Dobar album je dobar album. Produkcija nije dobra samo ako zvuči highendaški nego ako prati poentu. Meni se npr diže na rubinovu produkciju, jer u milimetar je napucana koliko pojedinačnom, bendu treba. Eto i dan danas me loži zadnji System of a Down, gde je sve prljavo, spaljeno, neofarbano, ali kida lomi i ističe itekako žestinu njihove muzičke vizijie. Pomislim, i ja bih ovo mogao da smixam ovako, ali kitu, neće baš da može. A za mp3 i ostalu priču me zabole, đavola bi onako tanak glasić jednog Jamesa Blunta, da nije snimljen na preskupom vokalnom lancu. Rispekt za njegov stil, ali pola zvučnog potpisa njegovog pevanja je sam lanac. Zamislite njega na jeftinijioj rodi koja zuji i svetli vokal boolesno. I mi ovde koji se bakćemo sa forumom, definitivno svi se ložimo na sound, tako da ta aproksimacija "sve će to u mp3 plejer" nema mesta ovde, nego u officima finansijera snimanja, tamo se takve priče pričaju. Ovde se (makar i uzaludno) trudimo da ipak, napravimo najbolji sound koji umemo, i sa čim imamo :) |
1 Attachment(s)
Quote:
Quote:
Pre par godina sam proveo nekih mesec dana u Lincu (Austrija). Eksperimentalni program pri ORF-u mi platio da sedim tamo i ladim jaja i pripremim projekat za Ars Electronica Festival. Pre toga sam već nekoliko puta sarađivao sa ORF-om, radio sam im par emisija iz "sound art" domena (ono ?to se nekada zvalo "konkretna muzika"). I sve zvuke koje sam koristio sam snimao na SONY PRO Walkman preko SONY ECM-MS907 mikrofona. Sve skupa to je ?u?talo k'o zmija ali niko nije imao primedbi, valjda su me zato svako malo zvali da ponovo ne?to radim (i uredno i kvalitetno plaćali). Ovi iz ORF-a me zamole da, kad sam već u Lincu, uradim jedno 40 minuta nekakavog sound arta na temu Linca, Beograda, Dunava, radija... U međuvremenu sam kupio (polovan i poluspravan) SONY MD za 100 evropskih apoena. Jbg, nije mi se davalo vi?e para, stipsa. Po dolasku u Linc ispostavi se da mi je mikrofon oti?ao Bogu na istinu. I kreće potraga za stereo mikrofonom po Lincu. Organizator mi dao 1000 evropskih apoena za tro?ak za mesec dana (sme?taj i klopa obezbeđeni) i kao mislim: naći ću ne?to za 300-400?, ne moram da pijem pivo u kafani, mogu da kupim pa da cirkam u hotelu, cool. Naravno, u tom cenovnom rangu u Lincu nema ničega. ?alju me ili u Beč ili u Minhen. popizdim i odem u robnu kuću, kupim za 90? SONY ECM719 (za one koji ne znaju, to je jo? gore od MS907). Obzirom na to da se radilo o strimovanju između Linca, Beograda i Beča sve to nekako prođe. Ovi iz ORF-a kao odu?evljeni, pitaju jel' smeju da repriziraju za jedno mesec dana, al' kao jbg za reprizu plaćaju samo trećinu honorara...:D Za?to sam ovo ispričao? Nemoj da nekome slučajno padne na pamet da mi je ideja da ka?em kako sam genije koji od govana mo?e da napravi pitu. Radi se samo o tome da sam mogao da ka?em i sebi i drugima: "neću da radim ako nemam MKH418, DAT i M/S dekoder". Ali, radilo mi se. I dalje mi se radi. Su?tina cele priče je da sa bilo kojom opremom mo?e da se radi ako stoji? iza sadr?aja "projekta". Dakle Arture, jedino gde se ti i ja zapravo ne sla?emo je da ti misli? da treba napraviti "odličnu produkciju", a ja mislim da treba napraviti "odličan rezultat". U nedostatku odlične produkcije i dobra pesma mo?e da poslu?i u postizanju tog cilja. Prosto mislim da onaj ko ima dobru pesmu nema razloga da ?tekuje kintu za savr?enu produkciju iste, već treba da je snimi kako god. Javlja mi se da se i ti sla?e? sa tim. I Bitlsi su mogli da odlo?e snimanje Sgt. Peppera za par meseci tj. da sačekaju da likovi u Abbey Roadu zavr?e instalaciju osmakanalne tehnike, ama su odlučili da snimaju na četiri kanala, ali odmah:D Quote:
Pozdrav |
All times are GMT +1. The time now is 07:47 AM. |