Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=109)
-   -   Shta posedujete od vijura? [fotke] (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14296)

relis 30-05-2006 10:07 AM

Re: Shta posedujete od vijura?

Quote:

Originally Posted by Don Solaris
...Jer kada jednom uđe u miks, nema teorije da netko pogodi razliku.

Ne slazem se u potpunosti. Ako su oni krucialni zvukovi (bas, udaraljke..) uzeti odnekud drugdje, onda se slazem da upotrebom analognog zvuka za npr. jedan arpeggio neces dobiti nista, izgubit ce se. Ali analogni bas ce se poznati u pjesmi, kick takodjer itd., i tada se osjeti razlika.

Don Solaris 30-05-2006 10:33 PM

Re: Shta posedujete od vijura? (moze i fotke)

Quote:

Originally Posted by milos
Don,lel si probao Timewarpa 2600?

Ajde budem uzeo sat-dva da ga probam. Vremena nikad dosta... a najgore je jo? kada neka dva projekta stoje u pozadini cjelo vrijeme, pa gubi? volju da se vrati? na njih, zaboravlja? neke bitne detalje vezane uz njih itd... 8)

Don Solaris 30-05-2006 11:08 PM

Quote:

Originally Posted by relis
Ne slazem se u potpunosti. Ako su oni krucialni zvukovi (bas, udaraljke..) uzeti odnekud drugdje, onda se slazem da upotrebom analognog zvuka za npr. jedan arpeggio neces dobiti nista, izgubit ce se. Ali analogni bas ce se poznati u pjesmi, kick takodjer itd., i tada se osjeti razlika.

Ajde malo logike. Razmisli ?ta ti ostane od analognog kicka koji recimo zbog nesavr?enih komponenti u njemu ima varijaciju amplitude npr 1dB, a provlači? ga kroz kompresor -6dB 3:1. Mislim, budimo realni... kako mo?e? saznati / dokazati dali je takav kick ikada nepravilno oscilirao u domeni snage? Ako pak pričamo o modulaciji pitcha, ok, to več istrenirano uho mo?e uhvatiti, ali tu ima? drugi problem ... ?anr muzike. Koja pjesma ima da samo kick lupa 5 minuta bez ičeg drugog? Uvjek je u pozadini neki bass, zar ne? Barem u onim "modernim lupalicama 4 on the floor" na koje sam ja mislio.

?to se tiče ostala dva syntha koje sam spomenuo, tipa MS-20 ili SH-101, ja neznam koliko si dugo radio na SH. Za primjerice SH-02 na kojem sam se zabavljao neko vrijeme, ?to se njegove boje tiće, to 90% pokrije? sa softwareom. Jedina iznimka je opako jak filter na njemu kao i na SH-101. Uređaj bez problema rezonira prozore, vrata na kraju hodnika, tanjure i sl. Sa softwareom to jo? nisam ba? uspio. Ali to su ipak ekstremi. Ako uzme? jednu prosječnu pjesmu koja se vrti na radiu, na jednom prosječnom akustičkom sustavu, mislim da je jako te?ko pronaći razliku. Evo na to konkretno sam ja mislio. Nebih htio da me krivo shvat?. Ja svoju Korg Deltu nemam namjere prodavati. :)

slowstar 30-05-2006 11:19 PM

Quote:

Originally Posted by Don Solaris
Eh...kud ba? XV? Kupio sam nedavno JD-990 koji je neusporedivo topliji od XV-a, pa niti jedan niti drugi ne mogu ni da se pribli?e jednom najobičnijem Korgu Delta. Da mogu, odavno bih ju prodao. Svaka sprava ima svoj zvuk i tu nema nikakve matematike kojom će? ti od jednog napravit ne?to drugo.

Jer kada jednom uđe u miks, nema teorije da netko pogodi razliku.

Za JD 990 mi je sve jasno, posto ga i sam posedujem, i to ODAAAAAAAVNO, to je bilo one godine kada je izasao, proslog milenijuma...
Moram ti reci da se retko desi a da ga ne iskoristim u nekoj numeri, iako imam jos 15-ak modula i samplera...

Ovaj drugi tvoj pasus "jer kada jednom udje u mix" tu si POTPUNO U PRAVU!!!
sto se ljubitelja VA i soft sintova tice, neka probaju da "smiksaju" matricu iskljucivo od soft i VA sintova pa ce videti kako je sve to tanko i neuverljivo...

slowstar 30-05-2006 11:38 PM

Quote:

Originally Posted by relis
Ne mogu vjerovati da to govori netko tko je koristio te stare analogne sinteve. Jos da spomenes ponajbolje VA-e ajd' (ma ni to nije to), ali Fantoma ili XV seriju...

Ne da sam ih koristio, nego su mi se popeli na vrh.....dakle imao sam (nemoj pogresno da shvatas kao hvalisanje, ovo je "zalba")
MiniMoog, ARP odyssey, Jupiter 8 (pozajmljen) Jupiter 6, Prophet 5 (valjda rev2, ne secam se) Korg polysix, roland Juno 60, Juno 106, jedno vreme i ARP 2600 koji sam ubrzo vratio, a imao sam i pristup "legendi" cuvenom SYNTHI 100 one engleske firme, zaboravih ime, mislim AKS ili tako nesto...
Sve to je jako neprakticno, sporo, malih mogucnosti, neke sprave su cesto otkazivale, rastimavale se (MiniMoog, Oberheim) o polifoniji da i ne govorim,
a tezina i osetljivost....
Kada se svojevremeno pojavio Roland D-50, to je za mene bio ulazak u "raj",
Mislim da je to bio sinti mnogo ispred svog vremena...
jedina sprava koju nisam podnosio je bila Yamaha DX7 koji je bio suv i sterilan, sto je jasno i zbog samog principa na kome radi, a veoma slicno se ponasaju i danasnji VA sintovi, koji koriste razne alhemijske 'trikove" kako bi postigli malo topliji i "humaniji" zvuk. Da ne davim vise, savetovao bih svima da ako imaju uslove postave pod istim uslovima neki omiljeni retro "fancy" sint, i moderan rompler kao recimo Fantom X ili Yamaha Motif ili cak i Korg Extreme ili Oasys pa neka uporede direktno soundove "iste kategorije" i videce da je razlika mala, skoro nistavna, pogotovo kada se uzmu u obzir mane, starost, kvarovi, i neprakticnost tih starih analognih sprava. mozda nisam u pravu, mozda sam omatoreo i ogluveo, priznajem da razlika postoji, ali je srazmerno beznacajna...

Moritz 31-05-2006 12:13 AM

http://www.synthsights.net/all.shtml

eto, nismo jedini zaljubljenici (pacenici) ;)....mozda imaju duplikata koju spravu pa bi se menjali :rotfl:

Don Solaris 31-05-2006 02:03 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar
Za JD 990 mi je sve jasno, posto ga i sam posedujem, i to ODAAAAAAAVNO, to je bilo one godine kada je izasao, proslog milenijuma...
Moram ti reci da se retko desi a da ga ne iskoristim u nekoj numeri, iako imam jos 15-ak modula i samplera...

:beer:
JD-990 i D-50 to su valjda dve najtoplije digitalije na svjetu (ok, D-50 je polu digitalija jer ima i generator pulsa, pretpostavljam DCO). Eto za par dana idem po D-50 sa PG-1000. To kad kupim, vi?e NE PRODAJEM.

Inače, priznajem, zaljubljenik sam u digitalne synthove.

Moritz 01-06-2006 09:36 AM

Znam da ovo propada malim oglasima, ali mi se cini da cu ovde brze dobiti odgovor. Imam Rolanda D50 kojeg bi da zamenim za D550, necu da ostanem bez tih farbi ni za zivu glavu...neki ovde vec znaju zasto ....slowstar, don solaris ;). Tako da ako je neko voljan da se trampi...dirke su mu reparirane pre 2 godine i vrlo malo je sviran koriscen je samo kao prerasli modul :rotfl:.

Don Solaris 01-06-2006 11:37 AM

Quote:

Originally Posted by Moritz
Imam Rolanda D50 kojeg bi da zamenim za D550, necu da ostanem bez tih farbi ni za zivu glavu....

Ista stvar ovdje. Uzimam D-50 sa PG-1000 i koferom za bagatelu, medjutim nemam vise mjesta u sobi, a covjek nece prodati samo PG-1000. Da idem preko eBaya kupovati D-550 ispada me skoro duplo sa postarinom, porezima i sl. A i cjena od D-550 je malo porasla. Pre par mjeseci bila je oko 110 EUR, sada je blizu 200 EUR. Inace ovdje u HR D-50 je uglavnom jeftin, oko 200 EUR, a u njemackoj na eBayu zna ici i do 400 EUR. Zanimljivo... jedini synth kod kojeg je odnos cjena obrnut. Ali jasno je to meni... dokle god na ovim prostorima caruju razni narodnjački tonovi, dotle će igračke tipa X-5 dosezati sky high cjene. Plus naravno cjelo brdo ovih Motifa, Tritona i sl....kako se več zovu.

OFF 01-06-2006 12:01 PM

A u chemu je fora sa JD990, zasto je toliko masniji od ostale digitalije? Nije li on wavetable sprava sa 4mb Rom-a?

All times are GMT +1. The time now is 10:27 PM.