Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13119)

SHIVA 19-06-2007 11:13 PM

Re: Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"?

Quote:

Originally Posted by Dushan_S (Post 158882)
:) Ti zaista ima? neverovatan talenat da uzme? bilo ?ta i da ga tretira? "spiritualno". Sa jedne strane to govori o određenim talentima i sposobnostima koje poseduje?, ali sa druge strane to nije duhovnost samo po sebi, jer i tvoje "spiritualno viđenje sveta" je opet subjektivna percepcija samo po sebi i ne mora biti realno. Konačno stvarnost je apsolutno realna i apsolutno nerealna istovremeno. Da si ovako ne?to ispričao zen učitelju on bi te izlemao drvenim ?tapom jer negira? materijalnu realnosti objektivno viđenje.

Ja ne negiram nishta... ja sam samo htio pojasniti "fenomenologiju" percepcije i podsjetiti da je nasha percepcija striktno subjektivna. "Stvarnost" oko nas postoji (daleko od toga da je negiram) ali mi ne mozhemo OBJEKTIVNO znati kakva je ona. Dozhivljavamo je najbolje shto mozhemo, a u kontekstu elektromagnetskog spektra chinjenica je da dozhivljavamo niti 5% (i to sa svom tehnologijom) svega shto postoi "tamo vani".

Josh da napomenem da ovo nema nikakve veze s duhovnoshchu. Ma koliko nama djelovala stvarno i opipljivo materija NE POSTOJI! To je znanstvena chinjenica.

Quote:

Ako se ne varam me?a? psihologiju i psihijatrijiju. Moj post nema mnogo veze sa tvojim negativnim emotivnim nabojem kad se radi o naučnoj psihologiji. Ne ulazim u to da li je ona valjana ili ne.

Ne varash se. Psihijatrija se bavi patoloshkim bolestima a psihologija zdravim umom. Jedini je problem to shto su njihove definicije patologije apsolutno idiotske pa i jedni i drugi mlate praznu slamu. Ni ostatak medicine nie puno bolji ali to sad i nie tema.

Quote:

Obrazovanje je ideja sistematičnog preno?enja znanja. Ne odnosi se samo na ustanove već i na bilo koji oblik kao ?to je na primer neki metod samoobrazovanja. Ukoliko si ikada odgledao neki tutorial za ne?to, eto, obrazovao si se.

Potpuno pogreshno razmishljash! Postoi ogromna razlika izmedju tutoriala i obrazovanja. Obrazovanje je sustav koi te tjera (sustav kazne i nagrade u obliku ocjena) da upamtish brdo informacija koje che ti navodno trebati u zhivotu, i to bez da ih pri tome praktichno primjenjujesh. Dakle u shkoli nauchish iskljuchivo ponavljati za profesorom, i ako si dobar u ponavljanju onda dobijesh dobru ocjenu. Najbitnije je da ne preispitujesh autoritete i da te nauche da spremno i bez kritichnosti prihvatish i upamtish sve shto ti se kazhe. Tutorial potrazhish kad ti neshto treba i odmah ga i primjenish. Ako radi - super, a ako ne radi ne jebesh se i ne pamtish nepotrebne informacije.

Vrtich, shkola, fakultet, zatvor... sve su to odgojne ustanove i koriste se tehnikom kazne i nagrade. Razlika je samo u kolichini "slobode" koju ti pojedine institucije ostavljaju.

Quote:

Po?to čoveč nije zatvoren sistem već ima neprekidnu interakciju sa okolinom, pomalo je besmisleno (a ti često to radi?) osuđivati "svet" i "ljude" i "sistem" kako "indoktriniraju". Ako neko zavr?i fakultet to ne znači da će automatski biti robot zatvorenog uma.

Prostudiraj znachenje rijechi indoktrinacija i prisjeti se svog shkolovanja. Ako si nakon shkole samo na 10 minuta zagledao svijet oko sebe (a koliko vidim jesi) jasno ti je da si u shkoli nauchio hrpetinu gluposti, netochnih podataka, neupotrebljivih tehnika i zastarjelih znanstvenih hipoteza koje su propale 5 godina prije nego shto su ih uvrstili u udzhbenike. Meni je to chista indoktrinacija sa svim njenim "odlikama". Zato se "obrazovanje" i aplicira samo na djecu i to od vrlo rane dobi.

Quote:

Posebno su demago?ke ideje kako je kultura odbrambeni mehanizam od prirode. To ?to na? odbrambeni mehanizam ugo?ava prirodu je druga stvar, ali skoro svako ?ivo biće takođe ima određene metode koje je razvilo da bi za?titilo sebe. Za?to ne ode? do najbli?eg mravinjaka da objasni? mravima da su protiv prirode i da su pičke jer grade mravinjak da bi se za?titili od nje? Ili pčelama? ?to ne ka?e? paucima da ne bi trebalo da grade mre?e da hvataju plen nego samo da jurcaju okolo pa ?ta nahvataju, jer je to neprirodno, "priroda" bi "sama" pravila mre?e da to tako treba :)

Mravima je u prirodi da grade mravinjake. Ljudima nie u prirodi da ubijaju zhivotinje i druge ljude iz puke zabave. Nie nam prirodno ni da zhivimo u betonskim koshnicama i natjechemo se u malogradjanshtini sa susjedima. Nie nam u prirodi niti da bezglavo unishtavamo (za sada) jedini planet na kojem mozhemo zhivjeti. Sve od navedenog posljedica je "civilizacije", a prenoshenje tog "znanja" s koljena na koljeno se zove kultura. Shvati da je svaka "civilizacija" krajnje umjetna tvorevina i pokushaj da gospodarimo prirodom radije nego da zhivimo u njoj.

Kultura je umjetna forma koja nam je nametnuta upravo kroz odgojne ustanove, roditeljski odgoj i zabavu (filmovi i tv opchenito). Uglavnom se svodi na uniformiranje ljudi (ovako se jede, ovako se govori, ovako se oblachi a ovako se razmishlja jer smo to uvijek tako radili). U tome nema nicheg prirodnog i usporedbe s mravinjacima i paukovim mrezhama su apsurdne.

Quote:

U svakom slučaju ja razmi?ljam o nekim stvarima slično i delim gomilu gledi?ta sa tobom, ali imam utisak da ti jako voli? biti po svaku cenu radikalan i protiv nečega i u tome zanemaruje? to da novčić ima dva lica.

Pozdrav!

To je tvoj subjektivan dojam i kao takav me ne smeta. No ako si dash truda i prochitash neshto od Erich Fromm-a ja sam siguran da chesh drugachije razmishljat o kulturi i obrazovanju. Do onda pozdrav uz par citata spomenutog Erich Fromm-a

Just as modern mass production requires the standardization of commodities, so the social process requires standardization of man, and this standardization is called equality.

Education makes machines which act like men and produces men who act like machines.

Man's biological weakness is the condition of human culture.

The history of man is a graveyard of great cultures that came to catastrophic ends because of their incapacity for planned, rational, voluntary reaction to challenge.

Dushan_S 20-06-2007 12:50 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 158891)
:) :rolleyes:
Time ne mozes "izmeriti" uticaj jitter-a, pogotovo sto zaobilazis DA konverziju, jer digitalnim "loopback" iskljucujes uticaj jittera neposredno na DA konvertoru, a neposredno pre DA je prakticno poslednja "sansa" da se uticaj jittera minimizira...

Negde si napisao pre toga da kada dva puta pusti? jednu istu pesmu zvuk nije isti na potpuno istom kompjuteru zbog... čega već a pretpostavljam da je ubosti kompjuter u samoga sebe, takoreći electronic selfpenetration efikasan način da se snime ta dva tejka i uporede wav-ovi. Nebitno ubodi ta dva tejka u drugi digitalni snimač.
Point is: ja nisam stručnjak za digitalnu tehniku kao ostatak ex jugovića, nemam zlatno uvo koje čuje te razlike koje neki čuju, i verujem u mogućnost provere "subjektivnog" kad se ne radi o spiritualnom nego o malo opipljivijim stvarima, na primer nulama i jedinicama!

Dushan_S 20-06-2007 01:22 AM

Quote:

Originally Posted by SHIVA (Post 158930)
Josh da napomenem da ovo nema nikakve veze s duhovnoshchu. Ma koliko nama djelovala stvarno i opipljivo materija NE POSTOJI! To je znanstvena chinjenica.

Odlično, sledeći put kad ti stigne račun za struju, ti nemoj da platiš nego reci da su strujomer i novac oblici energije a pošto je energija svuda, što je baš onda traže od tebe u obliku novčane nadoknade? Takođe pretpostavljam da nemaš nikakav problem da ti se ne plati tvoj rad, jer je to ionako iluzija, pa šta sad. Naravno nema potrebe da te prime u bolnicu na operaciju ako ti pukne slepo crevo, jer je to plod civilizacije to će sve da se samo prirodno sredi.
Elem upravo sam rekao istu stvar, ne izbalansiraš stvari, lako je na forumu pričati o višim istinama, ali tvoje telo i svet oko njega su stvarni i osim ako zaista ne živiš kao lutajući budistički monah malo je besmisleno poštovati materijalnost sveta svakodnevno i delati u skladu sa njom, a onda otići na forum ili među ljude i pametovati "sve je ovo iluzija". Ako nisi prosvetljen ti ne znaš zaista to što pričaš već imaš intelektualni koncept stečen upravo tim istim "obrazovanjem" koje si pomenuo i to sve pada u vodu. Kad već 99,99% ljudi koji pričaju o duhovnosti ne mogu stati iza svojih reči lično, ne bi bilo loše da budu malo umereniji u svojim izjavama... to bi se moglo nazvati zdravijim odnosom od toga da se maše raznim "spiritualnim" frazetinama i konceptima dok smo od stopala do vrha u materijalnom i to vrlo opipljivo.

Quote:

Ne varash se. Psihijatrija se bavi patoloshkim bolestima a psihologija zdravim umom. Jedini je problem to shto su njihove definicije patologije apsolutno idiotske pa i jedni i drugi mlate praznu slamu. Ni ostatak medicine nie puno bolji ali to sad i nie tema.
Ja znam da je "cool" osuđivati nauku u bilo kom obliku kad si spiritualan i zato imaš moju punu podršku ;)

Quote:

Potpuno pogreshno razmishljash! Postoi ogromna razlika izmedju tutoriala i obrazovanja. Obrazovanje je sustav koi te tjera (sustav kazne i nagrade u obliku ocjena) da upamtish brdo informacija koje che ti navodno trebati u zhivotu, i to bez da ih pri tome praktichno primjenjujesh. Dakle u shkoli nauchish iskljuchivo ponavljati za profesorom, i ako si dobar u ponavljanju onda dobijesh dobru ocjenu. Najbitnije je da ne preispitujesh autoritete i da te nauche da spremno i bez kritichnosti prihvatish i upamtish sve shto ti se kazhe. Tutorial potrazhish kad ti neshto treba i odmah ga i primjenish. Ako radi - super, a ako ne radi ne jebesh se i ne pamtish nepotrebne informacije.

Education
:
Education encompasses teaching and learning specific skills, and also something less tangible but more profound: the imparting of knowledge, positive judgement and well-developed wisdom.

Ako si želeo da pričaš o "Školskom sistemu" onda to i reci, koristiš pogrešan termin i pričaš o ustanovama države i tome slično, što promašuje temu.

Quote:

Prostudiraj znachenje rijechi indoktrinacija i prisjeti se svog shkolovanja. Ako si nakon shkole samo na 10 minuta zagledao svijet oko sebe (a koliko vidim jesi) jasno ti je da si u shkoli nauchio hrpetinu gluposti, netochnih podataka, neupotrebljivih tehnika i zastarjelih znanstvenih hipoteza koje su propale 5 godina prije nego shto su ih uvrstili u udzhbenike. Meni je to chista indoktrinacija sa svim njenim "odlikama". Zato se "obrazovanje" i aplicira samo na djecu i to od vrlo rane dobi.
Pa uglavnom to, 2+2 se ispostavilo da nisu četiri, nepravilno pišem i čitam jer su me pokvarili časovi srpsko-hrvatskog jezika, Šri Lanka je u stvari u Australiji a ne u Južnoj Americi kako su me učili, Drugi svetski rat je bio pre prvog i uopšte pitam se kako sve ove zgrade stoje kad ih prave arhitekti koje je fakultet zaveo zabludama o tome kako se pravi zgrada, da ne govorim o NASA-inim inženjerima koji su realno sve pogrešno naučili uhvaćeni kandžama zlog sistema.

Elem, "kindergarten" sistem školovanja koji je još uvek aktuelan u ovim krajevima nema neke veze sa obrazovanjem kao principom koji je star hiljade godina.

Quote:

Mravima je u prirodi da grade mravinjake. Ljudima nie u prirodi da ubijaju zhivotinje i druge ljude iz puke zabave.
Ja reko' bili su gladni.

Quote:

Nie nam prirodno ni da zhivimo u betonskim koshnicama i natjechemo se u malogradjanshtini sa susjedima. Nie nam u prirodi niti da bezglavo unishtavamo (za sada) jedini planet na kojem mozhemo zhivjeti. Sve od navedenog posljedica je "civilizacije", a prenoshenje tog "znanja" s koljena na koljeno se zove kultura. Shvati da je svaka "civilizacija" krajnje umjetna tvorevina i pokushaj da gospodarimo prirodom radije nego da zhivimo u njoj.
Šta znači "shvati" kad ga upotrebiš u rečenici? je li to naredba ili molba? Ili apel? Šta ako nisam u stanju da shvatim, recimo mentalno sam retardiran?
Molim te shvati da ja nemam šta da shvatim ako mi neko koristeći kompjuter na internet forumu dok pije kiselu vodu u plastičnoj boci i sluša muziku sa laserskog CD diska priča kako je civilizacija zlo. Stvaranje civilizacije je prirodni izraz čovekove prirode, i zato se paralelno dešavalo na razdvojenim kontinentima na različite načine. Ova tvoja priča je nalik tome kad neko izjavi kako se čovek otrgnuo i odrodio od svemoćnog boga, koji je pri tome i dalje svemoćan i svevideći i volja je njegova u svakom atomu itd itd ... Male ne ide logički.
Ako je čovek deo prirode i nastao u njoj, onda je i težnja za civilizacijom i kulturom prirodna, i jedino može biti pogrešno implemetnirana, kao i inače u prirodi kada se privremeno desi da se neka vrsta preterano namnoži ili radi određene stvari koje ugroze eko sistem.

Quote:

Kultura je umjetna forma koja nam je nametnuta upravo kroz odgojne ustanove, roditeljski odgoj i zabavu (filmovi i tv opchenito). Uglavnom se svodi na uniformiranje ljudi (ovako se jede, ovako se govori, ovako se oblachi a ovako se razmishlja jer smo to uvijek tako radili). U tome nema nicheg prirodnog i usporedbe s mravinjacima i paukovim mrezhama su apsurdne.
Nisu, molim te shvati da nisu :) Nije tebi lično bog dao svevid da odrediš šta je prirodno ili neprirodno. Tvoje lične averzije ili unutrašnja podeljenost na liniji civilizacija - priroda nisu merodavne. Uostalom svi tvoji stavovi i filozofija koju nudiš su porizvod te iste kulture i šta onda dalje reći?

Quote:

No ako si dash truda i prochitash neshto od Erich Fromm-a ja sam siguran da chesh drugachije razmishljat o kulturi i obrazovanju. Do onda pozdrav uz par citata spomenutog Erich Fromm-a
Erih From, jedan od najvažnijih ljudi u modernoj nauci o čoveku (ovo je baš lepo da ga citiraš nakon one tirade o psiholozima psihijatrima i nauci, LoL ;) ) i njegova misao su takođe i proizvod društva, pa i uslovljavanja koje je pretrpeo i deo su civilizacije i kulture u kojoj je rastao tako da mislim da ga to potpuno čini irelevantnim kao dokazni materijal za tvoje lične teoreme. Mogu ja isto da citiram nekog još većeg baju čije sam knjige čitao... ček da pregledam kućnu biblioteku pa kad te izudaram citatima, nećeš znati kako se zoveš! :D

paki 20-06-2007 02:29 AM

.....

SumAnuT 20-06-2007 12:09 PM

Quote:

Molim te shvati da ja nemam šta da shvatim ako mi neko koristeći kompjuter na internet forumu dok pije kiselu vodu u plastičnoj boci i sluša muziku sa laserskog CD diska priča kako je civilizacija zlo. Stvaranje civilizacije je prirodni izraz čovekove prirode, i zato se paralelno dešavalo na razdvojenim kontinentima na različite načine.
Jos bi bezveznije bilo da neko kritikuje nesto sto nikada nije video ili u cemu nikada nije bio. Kako bi neko ko zivi van civilizacije, mogao da ima kriticki pogled na civilizaciju i sve i da ga ima koliko bi on bio realan?

Niko nije rekao da ne treba iskoristiti pozitivne strane civilizacije. Medjutim, prihvatati i njene dobre i lose strane, zdravo za gotovo, se u startu kosi sa razvojem civilizacije, jer mi i napredujemo selekcijom dobrih i losih ideja i stvari, a selekcija dolazi kao plod kritickog osvrta na stvari ...

Civilizacija valja, to ne sporim i svakodnevno uzivam u njenim benefitima, ali misliti da sve novo sto donese civilizacija je dobro je mac, ne sa dve ostrice nego sa deset ostrica. Znam da tako ne mislis, ai posto kontriras SHIVI otisao si i ti u krajnost, a istina je obicno tu negde izmedju ...

Bas uzivam citajuci vas :)

EDIT:

da me ne shvatis pogresno, nisam mislio nista ruzno kada sam rekao kontriras, htedoh reci da vam se misljenja razilaze.

SumAnuT 20-06-2007 12:12 PM

Quote:

Originally Posted by paki (Post 158955)
...rece Bogi pocinjuci ovaj thread.Meni ni danas posle svih obrtanja faza i testova Logic Audio i Nuendo ne zvuce isto,da li je problem u mojoj glavi ili u ciframa-jednostavno ne vredi razmisljati jer to vise nema veze sa muzikom.Zivot je relativno kratak da bi se kvalitetno radilo mnogo stvari ali idealno bi otprilike bilo kada bi svi radili ono sto vole, zato razumem da na muzickom forumu postoje svakakve price mada...mozda vredi podsetiti nekoga ko je vise naklonjen filozofiji da moze za malo para da uradi Filozofski forum pa bude jos sretniji.Savet je naravno upucen samo onom ko se na bini,studiju,u radionici dobrih muzickih spravica itd...ne oseca bas kao kod kuce vec uvek mora da se dotakne filozofije barem,ako nista drugo, pa u tom domenu postize mnogo bolje rezultate.

U pravu si, ali filozofiranje nekako nije zanimljivo ako je samo sebi cilj. Mada opet ne vidim koji bi drugi cilj filozofiranja mogao biti :mrgreen:

SumAnuT 20-06-2007 12:20 PM

Sto se tice teme, ti si sam paki rekao da kablovi mogu da unesu toliko ralziku da bi i nagluv covek cuo. Onda mi i nije cudno da neko ko zna sta treba da slusa cuje neke razlike i u kondenzatoru, a kamoli napajanju.

Cuh jednu dobru misao na TV juce. Kaze, neke stvari jednostavno ne mogu da se objasne, ali to ne znaci da ne postoje ...
Sad sam vec zagazio u vode paranormalnog, ali i sama subjektivnost je u neku ruku paranormalna pojava, jer odskace od objektivne slike, nekome manje, nekome vise.

Da vecina ljudi moze da cuje razliku, mi bi verovatno bili cudaci koji ne cuju, ovako su oni cudaci koji cuju. Mada da sam takav cudak, zaista ne bih voleo da se sretnem sa Dusanom :mrgreen:

Kad bi mogli kako obrnuti faze u glavi ...

silicon science 20-06-2007 12:43 PM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S (Post 158945)
Odlično, sledeći put kad ti stigne račun za struju, ti nemoj da platiš nego reci da su strujomer i novac oblici energije a pošto je energija svuda, što je baš onda traže od tebe u obliku novčane nadoknade? Takođe pretpostavljam da nemaš nikakav problem da ti se ne plati tvoj rad, jer je to ionako iluzija, pa šta sad. Naravno nema potrebe da te prime u bolnicu na operaciju ako ti pukne slepo crevo, jer je to plod civilizacije to će sve da se samo prirodno sredi.
Elem upravo sam rekao istu stvar, ne izbalansiraš stvari, lako je na forumu pričati o višim istinama, ali tvoje telo i svet oko njega su stvarni i osim ako zaista ne živiš kao lutajući budistički monah malo je besmisleno poštovati materijalnost sveta svakodnevno i delati u skladu sa njom, a onda otići na forum ili među ljude i pametovati "sve je ovo iluzija". Ako nisi prosvetljen ti ne znaš zaista to što pričaš već imaš intelektualni koncept stečen upravo tim istim "obrazovanjem" koje si pomenuo i to sve pada u vodu. Kad već 99,99% ljudi koji pričaju o duhovnosti ne mogu stati iza svojih reči lično, ne bi bilo loše da budu malo umereniji u svojim izjavama... to bi se moglo nazvati zdravijim odnosom od toga da se maše raznim "spiritualnim" frazetinama i konceptima dok smo od stopala do vrha u materijalnom i to vrlo opipljivo.

Ja znam da je "cool" osuđivati nauku u bilo kom obliku kad si spiritualan i zato imaš moju punu podršku ;)

Education
:
Education encompasses teaching and learning specific skills, and also something less tangible but more profound: the imparting of knowledge, positive judgement and well-developed wisdom.

Ako si želeo da pričaš o "Školskom sistemu" onda to i reci, koristiš pogrešan termin i pričaš o ustanovama države i tome slično, što promašuje temu.

Pa uglavnom to, 2+2 se ispostavilo da nisu četiri, nepravilno pišem i čitam jer su me pokvarili časovi srpsko-hrvatskog jezika, Šri Lanka je u stvari u Australiji a ne u Južnoj Americi kako su me učili, Drugi svetski rat je bio pre prvog i uopšte pitam se kako sve ove zgrade stoje kad ih prave arhitekti koje je fakultet zaveo zabludama o tome kako se pravi zgrada, da ne govorim o NASA-inim inženjerima koji su realno sve pogrešno naučili uhvaćeni kandžama zlog sistema.

Elem, "kindergarten" sistem školovanja koji je još uvek aktuelan u ovim krajevima nema neke veze sa obrazovanjem kao principom koji je star hiljade godina.

Ja reko' bili su gladni.

Šta znači "shvati" kad ga upotrebiš u rečenici? je li to naredba ili molba? Ili apel? Šta ako nisam u stanju da shvatim, recimo mentalno sam retardiran?
Molim te shvati da ja nemam šta da shvatim ako mi neko koristeći kompjuter na internet forumu dok pije kiselu vodu u plastičnoj boci i sluša muziku sa laserskog CD diska priča kako je civilizacija zlo. Stvaranje civilizacije je prirodni izraz čovekove prirode, i zato se paralelno dešavalo na razdvojenim kontinentima na različite načine. Ova tvoja priča je nalik tome kad neko izjavi kako se čovek otrgnuo i odrodio od svemoćnog boga, koji je pri tome i dalje svemoćan i svevideći i volja je njegova u svakom atomu itd itd ... Male ne ide logički.
Ako je čovek deo prirode i nastao u njoj, onda je i težnja za civilizacijom i kulturom prirodna, i jedino može biti pogrešno implemetnirana, kao i inače u prirodi kada se privremeno desi da se neka vrsta preterano namnoži ili radi određene stvari koje ugroze eko sistem.

Nisu, molim te shvati da nisu :) Nije tebi lično bog dao svevid da odrediš šta je prirodno ili neprirodno. Tvoje lične averzije ili unutrašnja podeljenost na liniji civilizacija - priroda nisu merodavne. Uostalom svi tvoji stavovi i filozofija koju nudiš su porizvod te iste kulture i šta onda dalje reći?

Erih From, jedan od najvažnijih ljudi u modernoj nauci o čoveku (ovo je baš lepo da ga citiraš nakon one tirade o psiholozima psihijatrima i nauci, LoL ;) ) i njegova misao su takođe i proizvod društva, pa i uslovljavanja koje je pretrpeo i deo su civilizacije i kulture u kojoj je rastao tako da mislim da ga to potpuno čini irelevantnim kao dokazni materijal za tvoje lične teoreme. Mogu ja isto da citiram nekog još većeg baju čije sam knjige čitao... ček da pregledam kućnu biblioteku pa kad te izudaram citatima, nećeš znati kako se zoveš! :D

Shiva? Ochekujemo repliku!!!

boggy 20-06-2007 12:45 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 158994)
Sto se tice teme, ti si sam paki rekao da kablovi mogu da unesu toliko ralziku da bi i nagluv covek cuo. Onda mi i nije cudno da neko ko zna sta treba da slusa cuje neke razlike i u kondenzatoru, a kamoli napajanju.

Ja to ne cujem, ali zasto bih ja bio bitan :)
Isto kao... "mene ne boli glava..." ali to ne znaci da ni druge ne boli... samo to... da je drugacije... onda bi verovatno, kada bi dosli kod lekara, koji nema isti problem kao i vi... taj isti lekar bi mogao da odluci, bez veceg udubljivanja u problematiku, da ste hipohondar, i da vas pusti da crknete... jer ON taj vas problem NEMA. Da li to sme da bude kriterijum? S druge strane... to sto kazete da vas "boli glava", samo po sebi, ne mora da zneci da niste uobrazili... e sad... da jos nadjemo instrument koji ce da izmeri i "dokaze" da vas glava stvarno boli, i iskljuci mogucnost i potrebu za vasim subjektivnim misljenjem, jer nije "pouzdano"... hm... mislim da se koriste neke druge metode za to. (s manje ili vise uspeha... naravno) ;)
Quote:

Cuh jednu dobru misao na TV juce. Kaze, neke stvari jednostavno ne mogu da se objasne, ali to ne znaci da ne postoje ...

Prosirio bi "ne mogu da se objasne" na to da se mozda "niko nije dovoljno ozbiljno pozabavio" tom pojavom... ili da neko nije dovoljno trazio objasnjenje... nije cesto... ali se desava ponekad... da je vec neko napisao upotrebljivo objasnjenje....

rekoh vec negde da je, barem sto se kondenzatora tice, pre par godina prvi put sa uspehom pokusano da se sa drugacijim metodama merenja razlika izmedju "istih"... dodje do "vidljivih" razlika... cak i nisu specijalno osetljivi instrumenti napravljeni... koristeni su postojeci, na drugaciji nacin (znaci drugaciji nacin razmisljanja).... zasto to nije ranije uradjeno... pa verovatno se niko nije mnogo smarao time...

Quote:

Sad sam vec zagazio u vode paranormalnog, ali i sama subjektivnost je u neku ruku paranormalna pojava, jer odskace od objektivne slike, nekome manje, nekome vise.

Da, paranormalno je najcesce ono sto sebi (bar neko vreme) ne mozemo da objasnimo.... paranormalna pojava bi mogao da bude i CD kada je izmisljen, dok ga nismo "skapirali"... posle vise nije.... no mozda bi vas u nekim starim civilizacijama spalili na lomaci ... ako bi pricali o CDu... ko ce ga znati. Da... verovatno bi bili spaljeni na lomaci i oni koji bi poverovali u vasu pricu i pricali glasno da ne lazete i da je to moguce... iako ga nisu nikada videli, a ko zna kako dozivljavaju u svom mozgu pojam "danasnji CD i CD player"... ;)

pozdrav

bogi

p.s. pricamo samo o zvuku, eventualno muzici, i nasem subjektivnom dozivljavanju te pojave... jos kada je "propustimo" kroz nekakve civilizacijske "tvorevine"... uh... igranka bez prestanka... ali TO nije najbitnija stvar u zivotu... mislim da je samo treba razumeti i prihvatiti... proglasavati je paranormalnom je isuvise "lako".

silicon science 20-06-2007 01:25 PM

Treba napraviti test, kao sto je Manley uradio sa mikrofonima. Exporti iz par razlicitih sekvencera pa da vidimo ko sta cuje. Ova filizofija je daleko otisla, a bez rezultata.

All times are GMT +1. The time now is 03:40 PM.