Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   DIY Vocal booth & Control room?! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239)

NLP 02-02-2011 11:16 PM

Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Lepo da si se samoinicijativo potrudio i uspio:wink:

Eomsy 04-02-2011 08:13 PM

Evo, ja napravio prva mjerenja :D. Znači u zoni slu?anja, mikrofon je odkompleta KRK ERGO, zvučnici Adam A7, sweep je narihtan na 1M ...

http://img819.imageshack.us/img819/9...dioroomeqa.jpg

http://img197.imageshack.us/img197/4...dioroomeqb.jpg

http://img820.imageshack.us/img820/4...dioroomeqc.jpg

Ovo je bez zavr?enih Helmholtz rezonatora ... I kak vam ovo izgleda? Jel bi trebao kaj promjeniti dok mjerim ... Da se mo?da stanem iza mikrofona dok mjerim, jer sam sada samo se nagnuo u stranu da nisam direktno ispred njega :confused: ...

NLP 04-02-2011 09:17 PM

Pa barem sjedni izza mikrofona u zami?ljeni sweet spot, koji neka bude u visini u?iju i tweetera. Usmeri mikrofon naravno/horizontalno i mjeri.

Eomsy 04-02-2011 09:30 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 298360)
Pa barem sjedni izza mikrofona u zamišljeni sweet spot, koji neka bude u visini ušiju i tweetera. Usmeri mikrofon naravno/horizontalno i mjeri.

Zar nebi trebao mikrofon biti u zamišljenom sweet spotu. a ne ispred sweet spota (barem sam te ja tako sada shvatio da si napisao)? Jer tako sam i radio ... stavio mikrofon u razini ušiju na mjesto gdje mi glava točno stoji dok sjedim, samo sam se pomjerio u stranu kada sam pustio sweep!? Budem još koji put sutra opalio, ali budem stao iza mikrofona

boggy 04-02-2011 10:11 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298362)
Zar nebi trebao mikrofon biti u zami?ljenom sweet spotu. a ne ispred sweet spota (barem sam te ja tako sada shvatio da si napisao)? Jer tako sam i radio ... stavio mikrofon u razini u?iju na mjesto gdje mi glava točno stoji dok sjedim, samo sam se pomjerio u stranu kada sam pustio sweep!? Budem jo? koji put sutra opalio, ali budem stao iza mikrofona

da, to je ok... pri tom ako imas ispred prepreka (stolova i kojecega) to makni kad meris.... to se ne da ispravljati... daje ti pogresne informacije ako si neiskusan

pozdrav

bogi

NLP 04-02-2011 10:15 PM

... ti nizkofrekventni dipovi če ostati veoma slični.

Eomsy 05-02-2011 09:55 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298364)
da, to je ok... pri tom ako imas ispred prepreka (stolova i kojecega) to makni kad meris.... to se ne da ispravljati... daje ti pogresne informacije ako si neiskusan

Uh, to je sve za?rafljeno maksimalno, trebat ću barem sat vremena da sve maknem :banghead:. Ma maknut ću ja to, no zar nisu prava mjerenja ionako sa radnim stolom, jer mislim, takav će mi biti frekvencijski odaziv u zoni slu?anja i u budućnosti, sa radnim stolom ?! S druge strane, kaj nisu Helmholtzi glavno predviđeni za ni?e frekvencije? Ili mogu i recimo gađati one dipove od 800 do cca. 1,2 kHz, pa čak one oko 2,5 i 4 kHz? Nadam se da nisam pitao neku glupost :ups:!

boggy 05-02-2011 03:14 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298406)
Uh, to je sve za?rafljeno maksimalno, trebat ću barem sat vremena da sve maknem :banghead:. Ma maknut ću ja to, no zar nisu prava mjerenja ionako sa radnim stolom, jer mislim, takav će mi biti frekvencijski odaziv u zoni slu?anja i u budućnosti, sa radnim stolom ?! S druge strane, kaj nisu Helmholtzi glavno predviđeni za ni?e frekvencije? Ili mogu i recimo gađati one dipove od 800 do cca. 1,2 kHz, pa čak one oko 2,5 i 4 kHz? Nadam se da nisam pitao neku glupost :ups:!

Radni sto, mikser i sta god ispred veliko se NE MOZE kompenzovati akustickim tretmanom, nego sa na to NAVIKAVAS. Da bi znao sta dalje da (akusticki) krpis i popravljas moras to maknuti posto, za pocetak, nemas iskustva da procenis sta je sta na grafikonu. Kada to sve uradis, dobices snimljene anomalije koje MOZES popraviti i koje se inace sredjuju ili ne sredjuju u zavisnosti u kom su opsegu i koliko je prostora ostalo.
Glavno je da ti sto igra veliku ulogu iznad 500Hz u tvojim mernim rezultatima i da te ne bi zbunjivalo bolje makni sto, ostavi zvucnike na stalcima tamo gde ce inace biti i ponovi merenja.

Puno je lakse tako razumeti sta si uradio svojim tretmanom, cak i za ne preterano strucne citaoce foruma, nego dalje "filozofirati" o tvojim mernim rezultatima

Glavno je da se sto/mikser ne kompenzuje nikako osim da se izbaci napolje. U velikim studijima main monitoring ne trpi puno od velikog miksera jer je veoma udaljen unazad od njega i refleksije su prilicno irelevantne, near field monitoring na samom mikseru je pun comb filteringa od refleksija ali to je na producentu i mixing inzenjeru da se navikne i da kompenzuje u mozgu te probleme... s tim sto se povremeno "pomaze" sa main monitorima koji to, kako rekoh, nemaju, odnosno nemaju toliko izrazeno.

pozdrav

bogi

Eomsy 05-02-2011 07:21 PM

OK, Boggy, hvala na poja?njenju, ali i ovako sam bez previ?e razmi?ljanja danas napravio kako si mi savjetovao maknuv?i stol i stolicu (čak!) iz sobe, te mjerio tako da sam čučnuo iza mikrofona dok sam mjerio. Evo, rezultata ...

http://img824.imageshack.us/img824/6...enjabezsto.jpg

http://img718.imageshack.us/img718/6...enjabezsto.jpg

http://img841.imageshack.us/img841/6...enjabezsto.jpg

I evo usporedba sa prvim testom (koji je sa stolom - ROZE boje) i dva dana?nja bez stola ...

http://img820.imageshack.us/img820/8...enjaastolo.jpg

Uopće mi nije jasan ovaj veliki dip na 15 kHz kojeg sa stolom nije bilo, te pomak dipa sa 112 na 123 Hz (stol/bez stola) :confused: ... Ako mo?e malo poja?njenja vas iskusnijih ?!

boggy 05-02-2011 07:49 PM

s obzirom da je na 15kHz dimenzija prepreke oko par santimetara, ne preostaje nista drugo (ako nista nemas blizu tweeteru) nego da pokusas da izmeris zvucnike u slobodnom prostoru i proveris da nisu vec sami po sebi sa tim anomalijama...

Drugo... shiftovanje frekvencija je normalno ako se poveca duzina puta refleksije jer onda comb filtering bude na nizim frekvencijama ali je i nizi po intenzitetu... sto je cilj u ovom slucaju

Sa slika se vidi da ti je prakticno akusticki problem samo na 120Hz i 90Hz... i to ti je ostalo da popravljas
ostalo vise nema sta da se dira..

BTW, veliki dip na 15kHz lako moze biti i do mikrofona!

pozdrav

bogi

p.s. ne treba da cucis pored mikrofona... neces akusticki kompenzovati samog sebe.... pa ne treba ni da figurises u merenjima.

Eomsy 05-02-2011 08:06 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298450)
s obzirom da je na 15kHz dimenzija prepreke oko par santimetara, ne preostaje nista drugo (ako nista nemas blizu tweeteru) nego da pokusas da izmeris zvucnike u slobodnom prostoru i proveris da nisu vec sami po sebi sa tim anomalijama....

Po?to tih anomalija nije bilo sa stolom, brijem da nebum ni?ta tu dirao, jer mi je totalni problem samome micati sve elemente iz studija ... te?ki su u vra?ju mat...

Quote:

Drugo... shiftovanje frekvencija je normalno ako se poveca duzina puta refleksije jer onda comb filtering bude na nizim frekvencijama ali je i nizi po intenzitetu... sto je cilj u ovom slucaju.

Ok, hvala !

Quote:

Sa slika se vidi da ti je prakticno akusticki problem samo na 120Hz i 90Hz... i to ti je ostalo da popravljas
ostalo vise nema sta da se dira.. .

Do jaja ! Znači da sam napravio DOBAR POSAO :D !!! Za niske je bilo za očekivati tako ne?to ...

Quote:

p.s. ne treba da cucis pored mikrofona... neces akusticki kompenzovati samog sebe.... pa ne treba ni da figurises u merenjima.

E, jbga, sva?ta čovjek poku?a ... kada ne zna ?ta treba točno da radi :D ... Brijo da ne stojim na putu difuzoru :wink: ...

boggy 05-02-2011 08:10 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298451)
Pošto tih anomalija nije bilo sa stolom, brijem da nebum ništa tu dirao, jer mi je totalni problem samome micati sve elemente iz studija ... teški su u vražju mat...

koliko vidim bilo ih je... jedino su se sad spustile nize...
u svakom slucaju ne bih preterano na to obracao paznju posto se slicne stvari desavaju kada se radi close-mic merenja...
na kolikom ti je rastojanju mikrofon? Na mestu gde ce ti biti glava?

pozdrav

bogi

p.s. katastrofalni uticaj stola se i te kako vidi na srednjim i donjim visokim... a i nestala je pozamasna rupa na oko 1kHz... tako da ti se ocistila slika

Eomsy 05-02-2011 08:18 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298452)
na kolikom ti je rastojanju mikrofon? Na mestu gde ce ti biti glava?

1,6 metara od svakoga tweetera ...

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298452)
p.s. katastrofalni uticaj stola se i te kako vidi na srednjim i donjim visokim... a i nestala je pozamasna rupa na oko 1kHz... tako da ti se ocistila slika

Danke na pojašnjenju :grin: .

boggy 05-02-2011 08:21 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298453)
1,6 metara

Danke na pojašnjenju :grin: .

Da budem iskren... rupa na 15kHz mi je misterija... svasta moze da bude. Mozes li da fotkas mernu situaciju? Za svaki slucaj.

Moze biti do zvucnika, mikrofona, kartice... akustika? samo ako je nesto jako blizu tweetera.. a to znaci prepreka na povrsini zvucnika...
hmmmm koji operativni sistem koristis? da ne brlja on nesto...
pokusaj da snimis bez mica... loopback (izlaz u ulaz) karticu pa da vidimo da li je tako ravno.
Koji micpre koristis? Snimi i njega u loopback modu (izlaz u ulaz) .... isproveravaj...

pozdrav

bogi

p.s. neusaglaseni sample rates mogu mozda ovako nesto da naprave...

Eomsy 05-02-2011 08:30 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298454)
Da budem iskren... rupa na 15kHz mi je misterija... svasta moze da bude. Mozes li da fotkas mernu situaciju? Za svaki slucaj....

Bum sutra fotkao i stavio ovdje.

Quote:

Moze biti do zvucnika, mikrofona, kartice... akustika? samo ako je nesto jako blizu tweetera.. a to znaci prepreka na povrsini zvucnika... ....

Jok, to sigurno nije, jer fakat nema smisla da se ja saginjem, a da ispred tweetera stavim ne?to :wink:

Quote:

hmmmm koji operativni sistem koristis? da ne brlja on nesto.......

Win XP ...

Quote:

pokusaj da snimis bez mica... loopback (izlaz u ulaz) karticu pa da vidimo da li je tako ravno.
Koji micpre koristis? Snimi i njega u loopback modu (izlaz u ulaz) .... isproveravaj......

Samo sam u?tekao u prvi ulaz na svojem Tascam FW 1082 sa phantom powerom uključenim, po?to bez njega ne radi.

Quote:

p.s. neusaglaseni sample rates mogu mozda ovako nesto da naprave...

E, taj dio mogu da provjerim, po?to mi je na RoomEQ u 44,1, a mo?da na samom mixeru 48 kHz ...

boggy 05-02-2011 08:36 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298455)
Bum sutra fotkao i stavio ovdje.

super, hvala
Quote:

Jok, to sigurno nije, jer fakat nema smisla da se ja saginjem, a da ispred tweetera stavim nešto :wink:

Ljudski je pitati...
Quote:

Win XP ...

Taj ne rekonvertuje nista...
Quote:

Samo sam uštekao u prvi ulaz na svojem Tascam FW 1082 sa phantom powerom uključenim, pošto bez njega ne radi.

ok
Quote:

E, taj dio mogu da provjerim, pošto mi je na RoomEQ u 44,1, a možda na samom mixeru 48 kHz ...

Hm.... jbt.... :shock:

imam jedan predlog
A da posetis ti site Prof. Dr. Ivo Mateljan-a, profesora sa splitskog univerziteta i downloadujes njegovu ARTA-u... pa da ponovis merenja? Jel to to veliki smor?

http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/

I pazljivo sa sample rates... pri tom ARTA moze i 192kHz ako tvoja oprema moze toliko... time dobijas bolju rezoluciju na visokim frekvencijama

BTW, ako se sto ne mice... onda se prakticno nista iznad 200-300Hz ni ne prikazuje... jer nema smisla...

pozdrav

bogi

p.s. koristi MLS metodu... komplikovanije je od REW.... ali nekako vise verujem tom programu... isto je besplatan... ali ne traze licne podatke za download

p.p.s. pri tom ne koristi asio drivere na arta-i, jer to (meni) ne radi

Shot 06-02-2011 12:34 AM

Eomsy, s kojim si ti programom ove grafove iscrtavao? Baš dobro izgleda (vizualno)!

boggy 06-02-2011 01:07 AM

Quote:

Originally Posted by Shot (Post 298475)
Eomsy, s kojim si ti programom ove grafove iscrtavao? Ba? dobro izgleda (vizualno)!

http://www.rumski.com/forum/showthre...428#post298428

pozdrav

bogi

Eomsy 06-02-2011 08:42 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298456)

imam jedan predlog
A da posetis ti site Prof. Dr. Ivo Mateljan-a, profesora sa splitskog univerziteta i downloadujes njegovu ARTA-u... pa da ponovis merenja? Jel to to veliki smor?

http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/

I pazljivo sa sample rates... pri tom ARTA moze i 192kHz ako tvoja oprema moze toliko... time dobijas bolju rezoluciju na visokim frekvencijama

Budem probao, ali tek sutra, jer danas idem u ZGB, pa ću kod punice da skinem taj programčić. Makar je cca. 6 Mb, meni bi sa ovim dile-upom trebalo otprilike 3-4 sata da ga skinem doma :( :mad: :banghead: .

Quote:

BTW, ako se sto ne mice... onda se prakticno nista iznad 200-300Hz ni ne prikazuje... jer nema smisla...

Pa neće biti ovaj stol, već onakav kakav sam nacrtao ... bit će nešto manji od ovoga, ali će svejedno biti hrga u sredini. No sa ovom tvrdnjom, misliš li da će ARTA pokazati kakve druge rezultate u donjim frekvencijama od RoomEQ (200-300 Hz) ?

Quote:

p.s. koristi MLS metodu... komplikovanije je od REW.... ali nekako vise verujem tom programu... isto je besplatan... ali ne traze licne podatke za download

Nisam skužio dal ima to u RoomEQ, ali ću pogledati, pa ak ima budem snimio u toj metodi ...

P.S. Nema te metode u RoomEQ, već samo REW.

P.P.S. Zakaj mi ne baca ništa na RT60, odnosno kada otvorim tu opciju (već nasnimljenog signala, ništa mi ne pokazuje! Kako bi mogao saznati koliki mi je RT60 ? Jel ima ta opcija u ARTA-u ?

Eomsy 06-02-2011 11:29 AM

Evo, ponovio sam snimanje i mogu jedino da zaključim kako mi je jučer Tascam malo podivljao, jer danas tog dipa na 15 kHz nema :shock:. Sku?io sam da Tascamu ba? ne odgovara temperatura u podrumu (koja je oko 10 stupnjeva, neide nikada do nule), pa mu treba malo vremena da se "zagrije". Tako je i kada idem raditi muziku, pustim ga jedno 10-15 minuta uključenog, pa tek onda di?em sistem, jer inače se ne spoji kako treba sa OS-om. OK, tu mo?e biti i bezbroj drugih stvari koje mogu uzrokovati ovaj problem (FW chip, OS i dr.), ali po?to imam dual boot na kompu i na oba mi radi isto, moj je zaključak bio da se MORA ZAGRIJATI :banghead:, makar prvi puta čujem za to ... jbga ..

http://img163.imageshack.us/img163/2...njabezstol.jpg

Ne samo da nema dipa, već je i sama krivulja puno uglađenija od 5 kHz navi?e ...

http://img218.imageshack.us/img218/2...njabezstol.jpg

I usporedba jučer/danas (dva snimanja danas).

http://img822.imageshack.us/img822/2...njabezstol.jpg

Boggy, rekao si da bi ti tu jo? samo tretirao 90 i 120 Hz, a ?to je sa pozama?nim dipom na 343 Hz-a?

Evo i par slikica (kao ?to obećah) kako sam snimao prostoriju ...

http://img153.imageshack.us/img153/9...rostorijea.jpg

http://img87.imageshack.us/img87/728...rostorijeb.jpg

http://img832.imageshack.us/img832/5...rostorijec.jpg

boggy 06-02-2011 12:46 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298488)
Budem probao, ali tek sutra, jer danas idem u ZGB, pa ću kod punice da skinem taj programčić. Makar je cca. 6 Mb, meni bi sa ovim dile-upom trebalo otprilike 3-4 sata da ga skinem doma :( :mad: :banghead: .

OK... nisam imao nameru da ti komplikujem zivot
Quote:

misli? li da će ARTA pokazati kakve druge rezultate u donjim frekvencijama od RoomEQ (200-300 Hz) ?

najverovatnije da ne.
Quote:

Nisam sku?io dal ima to u RoomEQ, ali ću pogledati, pa ak ima budem snimio u toj metodi ...

P.S. Nema te metode u RoomEQ, već samo REW.

Nebitno... ako ti je taskam divljao... onda ne treba da ucis novi sw...
Quote:

P.P.S. Zakaj mi ne baca ni?ta na RT60, odnosno kada otvorim tu opciju (već nasnimljenog signala, ni?ta mi ne pokazuje! Kako bi mogao saznati koliki mi je RT60 ? Jel ima ta opcija u ARTA-u ?

pa probaj da mu kazes da ti ga generise iz mernih rezultata
to ce ti bolje Nenad objasniti... ja od skora koristim povremeno REW.

pozdrav

bogi

boggy 06-02-2011 12:48 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298503)
Evo, ponovio sam snimanje i mogu jedino da zaključim kako mi je jučer Tascam malo podivljao, jer danas tog dipa na 15 kHz nema :shock:. Sku?io sam da Tascamu ba? ne odgovara temperatura u podrumu (koja je oko 10 stupnjeva, neide nikada do nule), pa mu treba malo vremena da se "zagrije". Tako je i kada idem raditi muziku, pustim ga jedno 10-15 minuta uključenog, pa tek onda di?em sistem, jer inače se ne spoji kako treba sa OS-om. OK, tu mo?e biti i bezbroj drugih stvari koje mogu uzrokovati ovaj problem (FW chip, OS i dr.), ali po?to imam dual boot na kompu i na oba mi radi isto, moj je zaključak bio da se MORA ZAGRIJATI :banghead:, makar prvi puta čujem za to ... jbga ..
,,

Imaj u vidu da zvucnici ne mogu imati sasvim realan odziv na 10 stepeni u sobi
za merenja treba obezbediti barem 18 stepeni.... odnosno ... Tascam je samo jedan problem...
ali ok.. ovo izgleda puno bolje.

pozdrav

bogi

Solozabal 06-02-2011 01:19 PM

Ova zadnja karakteristika mi izgleda skroz dobro, krivulja je vecinom u rasponu +-5dB.. Svaka cast!
Inace jel ova karakteristika sa Helmotzima ili bez njih?

Moje iskustvo uvezi problema sa niskima je da mijenjajuci polozaj kutnih bas trapova i straznjih absorbera sam mogao najvise utjecati na promjene krivulje bilo to na gore ili bolje. ;)

Btw. Koristis li cloud absorber?

NLP 06-02-2011 02:01 PM

Koliko vidim je to ne?to vi?e nego +/- 10dB, ali ipak je rezultat dobar.
Pa u REW V4 ima? jezičak/zavihak ili kako se ka?e da ti poka?e RT60a onda mora? da označi? koje merenje hoče? da iscrta, u REW 5 beta ima? slično ali je dugme.

Eomsy 06-02-2011 03:47 PM

Quote:

Originally Posted by Solozabal (Post 298515)
Ova zadnja karakteristika mi izgleda skroz dobro, krivulja je vecinom u rasponu +-5dB.. Svaka cast!

Bez Helmholtza ....

Quote:

Dva komada, jedan veći (cca 4x2,5 metara) iznad sweet spota, te jedan odozada (cca 4x1,5 m) iznad mjesta gdje će biti vokalist ...

@NLP Hvala, sada sam skužio sam za RT60!

No, NLP & Boggy, jel se trebam brinuti i za dip na 343 Hz-a ili ne?

NLP 06-02-2011 05:10 PM

Ne treba? se brinuti oko onog dipa na 300 i ne?to Hz, probaj pomerit mikrofon za pola metra napred i nazad kad meri? (i manje), trebalo bi da se graf izmeni, a dipovi kod nizkih se neče, jedino če jedan dip u nizkima biti nekad veči od drugog a nekad opet obratno, kao "vaga" princip.

I sa micanjem zvučnika tamo amo če se slično de?avati.
Ako se potrudi? mo?e? da nađe? jo? bolju poziciju sweet spota i zvučnika, pa če graf biti jo? linearniji jer te?ko bi bilo da si iz prve pogodio pozicije.:D

Ako neče biti bolje i ako ba? mora? napravi Helmholtz ili membranski absorber.:)

boggy 06-02-2011 07:44 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298531)
....
No, NLP & Boggy, jel se trebam brinuti i za dip na 343 Hz-a ili ne?

Mislim da ne.

tretiraj to oko 100Hz sa Helmholtz/membranskim apsorberima...

pozdrav

bogi

Eomsy 06-02-2011 08:05 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 298536)
I sa micanjem zvučnika tamo amo če se slično de?avati.
Ako se potrudi? mo?e? da nađe? jo? bolju poziciju sweet spota i zvučnika, pa če graf biti jo? linearniji jer te?ko bi bilo da si iz prve pogodio pozicije.:D

To bi stvarno mogao da probam. Za sada sam po?tivao strogo odnos odmaka od zidova, te pravilan trokut. Ajd sutra ću se malo poigrati sa micanjem zvučnika i mikrofona ...

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 298536)
Ako neče biti bolje i ako ba? mora? napravi Helmholtz ili membranski absorber.:)

Pa kutije za Helmholtze sam već napravio, tako da sad samo moram vidjeti na kojoj frekvenciji da ih tjuniram :wink: ...

boggy 06-02-2011 08:11 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298552)
To bi stvarno mogao da probam. Za sada sam po?tivao strogo odnos odmaka od zidova, te pravilan trokut.

Prica covek o "napred-nazad", ja ne znam da postoji pravilo razmaka zvucnika od zadnjih zidova? Imamo pravilo simetrije i pravilo jednakostranicnog trougla (koje nekad nije moguce ispostovati)... to je sve

Quote:

Ajd sutra ću se malo poigrati sa micanjem zvučnika i mikrofona ...
........

Dobra ideja...
Inace... namestaj i dalje ne vracaj!!!
Malo si poranio sa "useljavanjem", treba prvo da dobijes "upotrebnu dozvolu" :mrgreen:

pozdrav

bogi

Eomsy 06-02-2011 08:22 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298554)
Prica covek o "napred-nazad", ja ne znam da postoji pravilo razmaka zvucnika od zadnjih zidova? Imamo pravilo simetrije i pravilo jednakostranicnog trougla (koje nekad nije moguce ispostovati)... to je sve

Ma to sam i ja mislio, ali se krivo odrazih :D ...

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298554)
Inace... namestaj i dalje ne vracaj!!!
Malo si poranio sa "useljavanjem", treba prvo da dobijes "upotrebnu dozvolu" :mrgreen:

He, he, sla?em se u potpunosti ... zato i radim sve ovo, ali ?elja da "isprobam" ?to sam napravio je bila prevelika, pa stoga eto ... Nije mi bed, stol ?utnem van, pa mogu da snimam kako me volja :grin:.

boggy 06-02-2011 08:28 PM

Quote:

Moje iskustvo uvezi problema sa niskima je da mijenjajuci polozaj kutnih bas trapova i straznjih absorbera sam mogao najvise utjecati na promjene krivulje bilo to na gore ili bolje. ;)

Solozabal, hvala na komentaru :)

Eomsy, ako ces prikazivati rezultate po EBU standardima, moras uraditi i smoothing krivulje od 1/3 oktave.... potrazi u REW tu opciju i ponovo postuj slike sa tako zaravnjenim odzivom. Svidelo se to nama ili ne to govori standard. I tada ce prikaz na pojedinim opsezima biti puno bolji od +/-5dB (odnosno tacnije +/-10dB sto je rekao Nenad)

Takodje daj nam malko vece slike... podele su necitke

pozdrav

bogi

NLP 06-02-2011 09:15 PM

Kad meri? i miče?: pozicija sweet spota se miče po sredini napred-nazad, zvučnik napred-nazad te skupa jedan prema drugom i razdvajati.
Ali pazi da ne ?rtvuje? premalenu stereo sliku jer se katkad izka?e da je graf linearniji kad su zvučnici dosta skupa a i ti dosta (pre)blizu.
I svakako to ?to je rekao Boggy: "Imamo pravilo simetrije i pravilo jednakostranicnog trougla (koje nekad nije moguce ispostovati)... "

Ovaj jednakostranični trokut mo?e da bude i nekoliko "produljen", to nije ba? posve priporučjivo kod ribonskih tweetera koji imaju običajno ograničenu disperziju ali sa dome tweeterima je nekoliko "raztegljiv" taj trokut.
Ionako če? čuti sa u?ima ?to se de?ava sa zvukom kad miče? izvan jednakostraničnog trougla.

NLP 06-02-2011 09:19 PM

Quote:

Pa kutije za Helmholtze sam već napravio, tako da sad samo moram vidjeti na kojoj frekvenciji da ih tjuniram :wink: ...

Ali volumen je kod Helmholtza va?an, nadam se da si "tu negdje" inače če? morati pregrađivati, praviti prekate.

boggy 06-02-2011 09:44 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 298569)
...........
Ovaj jednakostranični trokut može da bude i nekoliko "produljen", to nije baš posve priporučjivo kod ribonskih tweetera....

Pustimo ribbon tweetere na miru za trenutak... svakako su usmereni ka mkrofonu odnosno usima, bez obzira na njihov ugao disperzije, sirina slike je odredjena i okolnim akustickim rekvizitima... ugao disperzije tu igra samo delimicnu ulogu.

Slusni test treba ostaviti za kraj kao najmerodavniji...

pozdrav

bogi

Eomsy 07-02-2011 08:08 PM

Bok, ljudi ... al sam se danas nanosao zvučnika sa stalcima (koji su laaagggaaanniii :banghead:).

A sada uvećane slike (for Boggy :D)

Evo, prva slika je smoothing 1/3 octave za mjerenje od jučer (prvi sweet spot) ...

http://img268.imageshack.us/img268/6...osmoothing.jpg

Evo je graf sa 1/3 smoothingom za drugi sweet spot kojeg sam danas na?ao (nakon 2-3 sata prmje?tanja po sobici u radijusu od cca 0,5 m)

http://img37.imageshack.us/img37/238...tspot3full.jpg

http://img708.imageshack.us/img708/7629/sweetspot3a.jpg

http://img823.imageshack.us/img823/4335/sweetspot3b.jpg

I usporedba jučer-danas (sweet spot 1-2)

http://img843.imageshack.us/img843/2...sweetspota.jpg

Ono ?to je meni interesantno jest da je u ovom dana?njem slučaju razmak zvučnika 143 cm, a udaljenost od svakog zvučnika do mojih u?iju 132 cm :shock: (udaljenost od glavnog zida jest cca. 40 cm). Naravno da ovo NEMA VEZE sa pravilnim trokutom, ali sam pu?tao stvari i mogu reć da sam ovako najzadovoljniji sa stereo slikom i cjelokupnim "do?ivljajem"! Sada ja vas pitam, kak je to moguće :confused:!?

Evo i posljednja slika je RT 60, pa nakon tolikih prepucavanja oko koliki RT 60 treba da bude, ja vas pitam jel ovaj OK ili ...

http://img141.imageshack.us/img141/5...tspotart60.jpg

boggy 07-02-2011 08:26 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298657)
Bok, ljudi ... al sam se danas nanosao zvučnika sa stalcima (koji su laaagggaaanniii :banghead:).

to se mora, ako hoces bolje
Quote:

A sada uvećane slike (for Boggy :D)

Evo, prva slika je smoothing 1/3 octave za mjerenje od jučer (prvi sweet spot) ...

Evo je graf sa 1/3 smoothingom za drugi sweet spot kojeg sam danas našao (nakon 2-3 sata prmještanja po sobici u radijusu od cca 0,5 m)

Hvala, i jos jedna stvar, trudi se da grafikone prikazujes uvek u istom opsegu ako pretenduju da pokrivaju isti opseg... lakse je uociti transliranje modova u slici na tako pripremljenim grafikonima. (jedan ti krece od 33Hz drugi od 14Hz)
Takodje, drzi se iste razmere na levoj osi... te ako je 5dB onda treba da ostane uvek 5dB (ili 10dB) ... pogledaj malo po setovanjima mislim da se to da lako namestiti pre nego sto napravis sliku.
Quote:

.....................
Ono što je meni interesantno jest da je u ovom današnjem slučaju razmak zvučnika 143 cm, a udaljenost od svakog zvučnika do mojih ušiju 132 cm :shock: (udaljenost od glavnog zida jest cca. 40 cm). Naravno da ovo NEMA VEZE sa pravilnim trokutom, ali sam puštao stvari i mogu reć da sam ovako najzadovoljniji sa stereo slikom i cjelokupnim "doživljajem"! Sada ja vas pitam, kak je to moguće :confused:!?

To je moguce i upravo si sada naucio da se u malim sobama NE MOGU pravila striktno postovati ako se zele BOLJI rezultati.. nego se mora eksperimentom doci do tih BOLJIH rezultata... te price i pisanja po raznoraznim knjigama i dokumentima su samo neke osnovne smernice kuda treba ici... odmah iza toga idu merenja... a najvisi kriterijumi ostaju i dalje licni utisci i rezultati koje odredjeni monitorski sistem omogucuje...
Quote:

Evo i posljednja slika je RT 60, pa nakon tolikih prepucavanja oko koliki RT 60 treba da bude, ja vas pitam jel ovaj OK ili ...

Prvo nam izracunaj kolika ti je zapremina preostala.. metar u sake.... :D

Znaci NE zapremina sobe pre... nego koliko ti je preostalo

pozdrav

bogi

Eomsy 07-02-2011 08:35 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298659)
Hvala, i jos jedna stvar, trudi se da grafikone prikazujes uvek u istom opsegu ako pretenduju da pokrivaju isti opseg... lakse je uociti transliranje modova u slici na tako pripremljenim grafikonima. (jedan ti krece od 33Hz drugi od 14Hz)
Takodje, drzi se iste razmere na levoj osi... te ako je 5dB onda treba da ostane uvek 5dB (ili 10dB) ... pogledaj malo po setovanjima mislim da se to da lako namestiti pre nego sto napravis sliku.

Ok, sorry :grin: ...

Quote:

To je moguce i upravo si sada naucio da se u malim sobama NE MOGU pravila striktno postovati ako se zele BOLJI rezultati.. nego se mora eksperimentom doci do tih BOLJIH rezultata... te price i pisanja po raznoraznim knjigama i dokumentima su samo neke osnovne smernice kuda treba ici... odmah iza toga idu merenja... a najvisi kriterijumi ostaju i dalje licni utisci i rezultati koje odredjeni monitorski sistem omogucuje...

Tak sam si ne?to i brijo ... :D

Quote:

Prvo nam izracunaj kolika ti je zapremina preostala.. metar u sake.... :D

Znaci NE zapremina sobe pre... nego koliko ti je preostalo

AAAUUUUU :banghead:. Nemam pojma kak to ispravno izvesti, jer su zidovi i dalje neravni, a strop varira i do 5 cm (tu i tamo) ... kada su majstori radili deku, malo im je ?alung bje?ao, kao i oko :mad: ... Pa stvarno ne znam koliko bi ja dao PRAVE rezultate volumena ... Mo?da bi se samo trebao pomiriti sa ovime ?to imam, ha ?

boggy 07-02-2011 08:37 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298661)
......
AAAUUUUU :banghead:. Nemam pojma kak to ispravno izvesti, jer su zidovi i dalje neravni, a strop varira i do 5 cm (tu i tamo) ... kada su majstori radili deku, malo im je šalung bježao, kao i oko :mad: ... Pa stvarno ne znam koliko bi ja dao PRAVE rezultate volumena ... Možda bi se samo trebao pomiriti sa ovime što imam, ha ?

Dobro deder... sracunaj otprilike... nemoj sada da padas u bedak kad si vec na pola puta... :shock:

Pokusaj da skiciras to u sketchupu koliko toliko tacno.. i ako je zatvoren geometrijski objekt... onda ti on moze sracunati zapreminu..

pozdrav

bogi

Eomsy 07-02-2011 08:54 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298663)
Dobro deder... sracunaj otprilike... nemoj sada da padas u bedak kad si vec na pola puta... :shock:

Ja brijo da sam prevalio malo vi?e :D ...

Quote:

Pokusaj da skiciras to u sketchupu koliko toliko tacno.. i ako je zatvoren geometrijski objekt... onda ti on moze sracunati zapreminu..

E, za tu opciju nisam znao ... ajd ba? ću malo pogledat ....

analog 07-02-2011 09:11 PM

Quote:

Mislim da će mu za to trebati besplatni plugin za Sketchup, VolumeCalculator.
http://www.cad-addict.com/2008/11/sk...alculator.html

All times are GMT +1. The time now is 07:16 PM.