Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   difuzor panel (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24716)

quake 30-08-2009 11:09 PM

Re: difuzor panel

Odlicno sto mogu toliko da se igram drvetom,pisao sam vec da me je plasilo(neosnovano) to da cu imati premalo apsorbcije.Drvo ce sigurno bolje da reflektuje od azme a sto se tice izgleda i odrzavanja takodje je jaca varijanta.Pogledacu sta mi je na raspolaganju od drveta pa napraviti neki plan.Javljam kako napreduju stvari,hvala puno.

boggy 30-08-2009 11:18 PM

Quote:

Originally Posted by quake (Post 254425)
Odlicno sto mogu toliko da se igram drvetom,pisao sam vec da me je plasilo(neosnovano) to da cu imati premalo apsorbcije.Drvo ce sigurno bolje da reflektuje od azme a sto se tice izgleda i odrzavanja takodje je jaca varijanta.Pogledacu sta mi je na raspolaganju od drveta pa napraviti neki plan.Javljam kako napreduju stvari,hvala puno.

Ok... posto vidim da ti se svidja savet... zasluzujes sledeci nivo... ;)

Poigraj se uticiajem finisha na drvo... recimo .... nitro lak nije preterano skup, a izuzetno se brzo susi. ;)
opet nema veze sto nije rendisano... mazi letve (cetkom) takve kakve su... pazi da budu suve i zdrave jedino. Na vecu kolicinu.... zbog lakiranja, "drasticno" se promeni karakter reflektovanih visokih frekvencija (ne poboljsa ... nego promeni, uslovno i poveca kolicina najvisih visokih, smanji apsorpcija... ali bih rekao da ipak najvise preovladjuje "promeni")

Naravno, ima jos sijaset raznih bezbojnih finisha za drvo, od uljanih (firnajs), pa preko sadolina, lazurnih premaza, i lakova (nitro i poliuretanskih).... svaki ima nesto svoje a zajednicko im je da su skuplji od nitro laka (koji je odlican).

pozdrav

bogi

p.s

Napomena1: spomenuta "drasticna" promena je u zargonu i osetljivosti onih koji te razlike odlicno cuju i razlikuju... za nas ostale koji to ne cujemo.. razlike nema...

Napomena2: ne mazi nitro lak i ne susi letve u zatvorenom prostoru... nije zdravo uopste.

quake 30-08-2009 11:40 PM

Onda farbam sa nitro bezbojnim lakom,odgovara po svemu.Ima gotovih i vec ofarbanih letvica (kladio bih se da je nitro farbom,strava finis) da se kupi ali im je cena paprena kada se sve sabere tako da mi ostaju ili krovne dascice gde mi je finis malo grublji,osb takodje grub finis ili bolje lamperje.Razmisljam odmah i o estetici mada mi ona nije prioritet.Kada obidjem gradjare i stovarista bice verovatno i vise varijanti.I da....nemojte me zaobici Zorica i ti kada ste u NS-u,krajnje je vreme da nazdravimo za ovo sto je do sada uradjeno.Pozdrav

boggy 30-08-2009 11:45 PM

Quote:

Originally Posted by quake (Post 254428)
Onda farbam sa nitro bezbojnim lakom,odgovara po svemu.Ima gotovih i vec ofarbanih letvica (kladio bih se da je nitro farbom,strava finis) da se kupi ali im je cena paprena kada se sve sabere tako da mi ostaju ili krovne dascice gde mi je finis malo grublji,osb takodje grub finis ili bolje lamperje.Razmisljam odmah i o estetici mada mi ona nije prioritet.

Ne opterecuj se kvalitetom finisha... mozda.. nagadjam.. ako imas nekog vajara u porodici ili medju dobrim prijateljma... paaa.. pusti ga unutra da od krsa i loma od dasaka i letvi napravi neku skulpturu.... ili sta vec... sliku ... grb... otkud znam..
Quote:

Originally Posted by quake (Post 254428)
Kada obidjem gradjare i stovarista bice verovatno i vise varijanti.I da....nemojte me zaobici Zorica i ti kada ste u NS-u,krajnje je vreme da nazdravimo za ovo sto je do sada uradjeno.Pozdrav

Vazi! baci mi broj telefona na PM.

pozdrav

bogi

p.s. Vrlo je opasno da se uhvatis drveta u akustici i da razmisljas o klasicnoj estetici kucnog namestaja... VRLO SKUPO!... cene se lako mogu pomnoziti sa 10... zato se moras snaci ovako kako ti savetujem.... inace neces moci da dosegnes taj nivo...

quake 14-09-2009 12:31 PM

5 Attachment(s)
Evo malo smo slikali normalnim foto aparatom,do sada je bio samo fon...

quake 14-09-2009 12:35 PM

5 Attachment(s)
...

quake 14-09-2009 12:41 PM

3 Attachment(s)
...

DeMa 14-09-2009 08:33 PM

ooooooooooooooooooooooooooool.

:)

quake 14-09-2009 08:45 PM

:)

Eomsy 15-09-2009 01:35 PM

Ovo sve na kraju izgleda totalno coooooolllll :D !!!

A difuzor je toliko dobar da bi lijego svaku noć s njim ... da nije tak te?ak :rotfl: ....

Svaka čast!!! 8-)

quake 15-09-2009 01:56 PM

Hvala puno Eomsy....ostale su jos neke stvari da se odrade ali sam malo u guzvi pa nikako da stignem.Difuzor je odlicno legao na svoje mesto,mnogo veca promena na bolje u zvuku nego sto sam ocekivao....sirok svit spot,nestali su neki pikovi koji su znali da ujedu za usi i cela zvucna slika je nekako transparentnija sa mnogo vise detalja,sve je meko i pitko a opet konkretno,cudo je difuzor,ne skidam ga vise nikada-)

Dexxy 15-09-2009 09:39 PM

Quake svaka cast extra je... Koliko para te izasao difuzor..?

Jel si ti iz Ns... Mogao bih da svratim da pogledam live ako nemas nista protiv kad budem dolazio za Ns..

Pozz

quake 16-09-2009 02:48 AM

Naravno Dexxy,javni se pa naleti,kad god uhvatis vremena.Lupicu cenu za materijal difuzora jer sam kupovao malo po malo ali otprilike bi bilo nekih 400e,neznam tacno ali ispod nije...Znaci cena je samo za materijal za oba komada a sve to spojiti je svojevrsna zajebancija pa se treba prvo psihicki pripremiti:uhoh: ali se na kraju sav trud zaista isplati.

NLP 17-09-2009 02:42 PM

Lepo8-)

quake 18-09-2009 02:02 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 256257)
Lepo8-)

Hvala,hvala...bez pomoci koju sam dobio ovde od vas na forumu,tesko da bih bih se sam snasao,puno hvala i za to.

NLP 18-09-2009 05:29 PM

Va?no da ti je pomoglo i da će ti dobro slu?iti!
Bar si odradio ?to smo govorili i pokazao slike.
... a oni koji imaju sto pitanja i nikada ne objese kako su ?to napravili ili ako su uopče i?ta...

quake2 04-09-2010 04:21 AM

5 Attachment(s)
Evo malo novih slika.Sa akustikom je bilo malo problemcica ali o tome cu vec pisati cim uhvatim vremena.

quake2 04-09-2010 04:24 AM

3 Attachment(s)
...

NLP 06-09-2010 11:43 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 286304)
Evo malo novih slika.Sa akustikom je bilo malo problemcica ali o tome cu vec pisati cim uhvatim vremena.

?to se desilo sa akustikom?
Mo?e jo? vi?e sličica:)

quake2 13-09-2010 05:07 AM

5 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by NLP (Post 286485)
?to se desilo sa akustikom?

Pozdrav Nenade,jako mi je drago da cemo se druziti opet:).Na poslednjoj slici se vidi da sam napravio sto za mixetu sa rekovima sa strane:banghead:.Ogromna reflektivna povrsina koja mi je totalno pokvarila zvucnu sliku.Nije mi se tako ucinilo odmah na pocetku ali sam vremenom skontao da to vise ni ne lici na onaj zvuk koji sam imao.Sledeci problem je bio katastrofalno slusanje na drugom paru monitora koji mi je inace dosta bitan.Ocekivao sam da iz njih necu izvuci ni 50% onoga sto daju ali...ovo je bas bila muka.U sredjivanju sve ove akustike,barem meni je najveci problem bio da uskladim "akusticki dobro" sa konforom u radu.Pomerao sam na kraju sve po reziji,skracivao sto i nasao neku kompromisnu kombinaciju u kojoj imam sasvim pristojan zvuk i sve na dohvat ruke.Ono sto me jos uvek muci to je prasina od sve te kamene vune,ima li tu nekog leka?

quake2 13-09-2010 05:15 AM

2 Attachment(s)
Evo i slike drugog para monitora.Kef reference,brutalan zvucnik po meni,trosistemac sa dva basa u push pulu u kutiji,gura ga lampas sa 300b single ended izlazom.Prevelik za moju sobu da bi odsvirao sve sto moze.Bio je na stalcima,sada sam mu nasao,nadam se najbolju poziciju.

quake2 13-09-2010 05:17 AM

1 Attachment(s)
Ovog ne mogu da isteram iz studija, i stalno mi smeta jer je stalno gladan:) ali jos koja kila i okacicu i njega negde kao apsorber. :-).

quake2 13-09-2010 05:20 AM

2 Attachment(s)
Monitor za analajzer sam namestio iznad prozora,dobro je da gledam u njega samo kad bas ima potrebe a da se za ostalo oslanjam na usi,zato je i gore.

NLP 13-09-2010 08:53 AM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 286902)
Pozdrav Nenade,jako mi je drago da cemo se druziti opet:).Na poslednjoj slici se vidi da sam napravio sto za mixetu sa rekovima sa strane:banghead:.Ogromna reflektivna povrsina koja mi je totalno pokvarila zvucnu sliku.Nije mi se tako ucinilo odmah na pocetku ali sam vremenom skontao da to vise ni ne lici na onaj zvuk koji sam imao.Sledeci problem je bio katastrofalno slusanje na drugom paru monitora koji mi je inace dosta bitan.Ocekivao sam da iz njih necu izvuci ni 50% onoga sto daju ali...ovo je bas bila muka.U sredjivanju sve ove akustike,barem meni je najveci problem bio da uskladim "akusticki dobro" sa konforom u radu.Pomerao sam na kraju sve po reziji,skracivao sto i nasao neku kompromisnu kombinaciju u kojoj imam sasvim pristojan zvuk i sve na dohvat ruke.Ono sto me jos uvek muci to je prasina od sve te kamene vune,ima li tu nekog leka?

Da tko ne iskusi ne vjeruje a i onda malo tko ide da prepravi ili se neče da odrekne luksuza...
Da treba da se mozak navikne na novu situaciju i onda "zahtjeva" vi?e...
Razlika između velike i male refleksivne povr?ine (anomalije otprilike između 90-120Hz) mo?e da bude i po 10dB i vi?e... pa dakako i druge frekvencije smetaju...
Drago mi je da si se sna?ao.

Pa ima lijeka protiv pra?ine, dosta dobra tkanina.

ChoME 13-09-2010 02:44 PM

Jel postoji opcija da se stavi vuna u neke najlone, da se zatvori skroz?

boggy 13-09-2010 03:16 PM

Quote:

Originally Posted by ChoME (Post 286925)
Jel postoji opcija da se stavi vuna u neke najlone, da se zatvori skroz?

Postoji, ali posle vise ne znamo kako ce se takav panel ponasati... jer je membrana koja se formira od najlona nepoznatih karakteristika.

pozdrav

bogi

quake2 13-09-2010 03:17 PM

Ja sam stavljao dupli strech zersey,ili kako se vec zove ali prasi bogami.Mislio sam da barem ispod platna na apsorberu koji mi je iznad glave stavim neki karton?

boggy 13-09-2010 03:19 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 286928)
Ja sam stavljao dupli strech zersey,ili kako se vec zove ali prasi bogami.Mislio sam da barem ispod platna na apsorberu koji mi je iznad glave stavim neki karton?

konstruisi (proracunaj) membranski apsorber...

pozdrav

bogi

NLP 13-09-2010 04:09 PM

Na površinama prvih refleksija ne stvaljaj ravne refleksione materijale ala membrane itd.
Kupi tkaninu koja valja i ništa se više neče prašiti!
http://www.rumski.com/forum/showthre...t=32768&page=6

boggy 14-09-2010 04:01 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 286932)
Na povr?inama prvih refleksija ne stvaljaj ravne refleksione materijale ala membrane itd......

bolji je difuzor na mestu prvih refleksija

pozdrav

bogi

NLP 16-09-2010 03:19 PM

... pa mo?e ako se zna kako.

quake2 17-09-2010 12:15 AM

Problemcic je sto na plafonski difuzor vise ne bih smeo da kacim nista tesko jer mi nije bas svejedno da mi iznad glave visi 300 kila necega.Mozda neka laksa verzija difuzora preko ovog apsorbera,sta bi tu odradilo posao a da nije stirodur i sl.?

boggy 17-09-2010 09:16 AM

ako vec imas difuzor onda ti ne treba jos jedan

pozdrav

bogi

quake2 17-09-2010 01:49 PM

Htedoh reci plafonski "apsorber"....

boggy 17-09-2010 02:35 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 287209)
Htedoh reci plafonski "apsorber"....

a... znaci.... treba ti laksi difuzor? Evo --> http://forum.bozoel.com/viewtopic.php?f=23&t=1394

pozdrav

bogi

quake2 17-09-2010 03:07 PM

Znam Boggy za taj thread,pratim ja to:),ali bojim se da nece ici ni taj.Plafonski apsorber (180cm-200cm) je od metalne konstrukcije i teske kamene vune 120kg-m3,za plafon (fert gredice) je pricvrscen tiplovima i sarafima,ne bih ja tu smeo da stavim vise nista teze od recimo nekog lupam lesonita.Zvukom sam sada sasvim zadovoljan,poenta bi bila samo da smirim prasinu a ne narusim postojece stanje.I za platno koje sada imam mislim da nije uopste lose,pogotovo sto je duplo stavljano......sta bi se desilo kada bi najobicniji karton (onaj braon) stavio ispod platna kada je zvuk u pitanju?......

boggy 17-09-2010 03:13 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 287216)
......sta bi se desilo kada bi najobicniji karton (onaj braon) stavio ispod platna kada je zvuk u pitanju?......

To je membrana.... reflektivna povrsina do neke mere...
Kako utice? Mora da se proba...

pozdrav

bogi

quake2 08-07-2011 09:01 PM

5 Attachment(s)
Evo jos par slika kako je studio izgledao u poslednje vreme i izgledace jos par meseci,pa da sumiram utiske.

quake2 08-07-2011 10:25 PM

Posle mnogo sati provedenih u ovom prostoru imam tacnu predstavu o tome sta je u celoj prici bilo sasvim ok a sta ne.Menjanje geometrije i planiranje prostora,akusticka obrada i organizacija rada su mi mnogo...ali bas MNOGO pomogli da radim bolje i vise.Svaki ulozeni dinar se odavno vratio.Dobio sam mogucnosti snimanja zivog bubnja i gitarskih pojacala u bilo koje doba dana i noci,bez da ikome smetam.Dobio sam dosta bolji monitoring i dosta bolje usnimke.Dobio sam cak i mogucnost da cenjene klijente i ugostim kako treba:).Dobio sam totalno prijatnu i opustenu atmosferu u studiju,sto cenim da je veoma bitno,narocito kada se radi po ceo dan.Kompromisi koje sam radio su se pokazali kao sasvim opravdani,tj prozor za dnevnu svetlost i luftiranje i prozor za komunikaciju sa r.r.Problemi koje nisam uspeo da resim su:jos jedna soba za snimanje (rasklapanje bubnja i ponovno sklapanje,postavljanje mikrofona ispocetka su mi oduzeli gomilu sati),veca rezija u kojoj ce dobro raditi oba monitoring sitema i prasina kamene vune.Od srca reporucujem da se apsorberi obavezno rade od azmafona.Zbog svega ovoga idemo na sledeci thread koji se zove:Novi studio iz temelja.Spreman sam da ulozim jos novca i energije i to narocito posle svih pozitivnih iskustava sa ovim studiom ali naravno u okvirima koji se kod nas mogu ocekivati.Nadam se da je ovaj thread bio od koristi i da ce sledeci biti jos vise.Hvala svima na nesebicnoj pomoci i "idemo dalje":).

NLP 08-07-2011 10:56 PM

Super, eto isplatilo se u bilo kakvom pogledu:thumbsup:

All times are GMT +1. The time now is 02:40 PM.