Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=117)
-   -   kontrapunkt (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33900)

pleon 09-05-2010 10:47 PM

Re: kontrapunkt

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 278912)
@ google :

Pa napiši sam primjer i okači ga ovdje.
Ili katuj dio neke partiture sa interneta, pa okači ovdje kao primjer : da svi znamo o čemu pišeš.
Ili katuj dio neke pjesme i pridodaj ga ovdje, za one koji ne znaju čitati note, ili one koji uopšte ne sviraju niti pjevaju, a željeli bi imati malko informacija (makar u smilslu opšteg kulturnog uzdizanja). :grin:
Ako okačiš, puno bi pomogao da se ova tema, koja treba dati jednostavan odgovor makar primjerom, uspješno okonča.
Eto, kada okačiš, ja ću korištenje te kompozitorske tehnike nazvati : 'kontrapunktura' (ili možda 'kontrapunkturisanje' ; već kako mi se svidi). 8-)

ja ču (edit) ću !:D

http://www.youtube.com/watch?v=GqUFb...eature=related

o tom priča čovek (google). e sad dal bi taj joy divison bio bolji bend da su znali svirat? meni ne. ja obožavam njihov iskren zanos.iskren.iskren.iskren.
svaki svatovski bend zna bolje svirat od toga.
fučka mi se dal neko od vas razumije, samo mi je žao da ebete čoveka, ko ne kužite o čem priča. kontrapunkt vas zanima. pa pročitajte si onda neku fakin knjigu za srednju školu i uživajte u tome. ispunite si dan predivnim novim iskustvom

VukP 10-05-2010 04:00 AM

Quote:

Originally Posted by pleon (Post 278957)
]

o tom priča čovek (google). e sad dal bi taj joy divison bio bolji bend da su znali svirat? meni ne. ja obo?avam njihov iskren zanos.iskren.iskren.iskren.
svaki svatovski bend zna bolje svirat od toga.
fučka mi se dal neko od vas razumije, samo mi je ?ao da ebete čoveka, ko ne ku?ite o čem priča. kontrapunkt vas zanima. pa pročitajte si onda neku fakin knjigu za srednju ?kolu i u?ivajte u tome. ispunite si dan predivnim novim iskustvom

Nema razloga da budu bolji posto su sjajni takvi kakvi jesu. Samo tema nije bila "sta bi bilo kad bi bilo" neko kontrapunkt. A knjige za srednju skolu sam citao u srednjoj skoli kako i prilici.

U svakom slucaju, nadam se da se niko nije osetio uvredjenim posto mi to nije bila namera, vec da odgovorim na prosto pitanje nekome koga je to zanimalo. A verovatno ga je zanimalo kada je pokrenuo topic.

google 10-05-2010 09:03 AM

Quote:

Originally Posted by VukP (Post 278962)
U svakom slucaju, nadam se da se niko nije osetio uvredjenim posto mi to nije bila namera, vec da odgovorim na prosto pitanje nekome koga je to zanimalo. A verovatno ga je zanimalo kada je pokrenuo topic.

Ja sam mu odgovorio, ali odgovor mu se nije svideo.

Nek' odgovori sam sebi na nacin koji ce mu prijati. Ja nisam taj koji cini drugom zadovoljstvo, za to mu treba partner/partnerka.

Ja sam obican kompozitor koji je mislio da mu treba neka konkretna deonica u nekoj njegovoj pesmi, medjutim, njega interesuje kako da uradi nesto sto ne moze.

Odgovor je jednostavan: nikako, ali moze dati drugom da mu to uradi. Normalno je da jedan covek ne moze sve sam, niti ima potrebe za tim.

Predlozio sam i varijantu sa metafizikom, odn. prosvetljenjem: nek' ode da pita pijance ispred prodavnice mesovite robe, oni imaju sve odgovore na sva pitanja.

Tu se tema iscrpljuje. :D

pleon 10-05-2010 10:42 AM

Quote:

Originally Posted by VukP (Post 278962)
Nema razloga da budu bolji posto su sjajni takvi kakvi jesu. Samo tema nije bila "sta bi bilo kad bi bilo" neko kontrapunkt. A knjige za srednju skolu sam citao u srednjoj skoli kako i prilici.

ma je, kako ne, sad navodnici pa što priliči a što ne, itd itd (tu na tom mjestu mi se obično diže tlak)

jer tema je BILA kontrapunkt:D ali se ( kao i obično u svakoj raspravi ) pretvorila u nešt drugo. tj. u priču o talentu, radu, znanju, diplomama, istoriji glazbe i šta ti ja znam.
pa je neko trazio primjer nekog ko je intuitivno umio da stvori nešto posebno i orginalno ( tj. na način koji ne priliči?)i ja sam hop dao primjer. jer je primjer ? je. pa onda? pa čemu se sad meškoljit. možda ti je nemilo? očeš još jedan primjer?

a ja se nisam uvrijedio, taman posla. zašto bih? ta niti ne znam tko si... a sori, ako se netko uvrjedio..uh. čemu to? budi čovek i ne ispričavaj (izmotavaj) se ako nisi imao zle namjere.

moja sestra i šogor su akademski a ja nisam. takve rasprave sam sa njima prežvako sto puta. i naučio lekciju kao i oni.

poštujem svačije mišljenje i kao potvrda za svako se može nači konkretan primjer. u tome i je poanta (i problem kad se želi biti referent istine:)).

povjest je puna kontradiktornosti. život se ne odvija po voznom redu nego hirovito kolko god se mi trudili da uvedemo neki red u njega (ah taj predivni kaos!).
muzika je dio naših života i mi je volimo svaki na svoj način, kako znamo i umijemo.

i na kraju onom koga zanima akustika, fiziologija ušnog aparata, priroda pojedinih instrumenata i njihov štim te razvoj istog i sukladno tome razvoj glazbe (od perioda homofone glazbe pa sve do razvoja harmonije kakvu mi danas znamo) preporučam da pročita knjigu

Hermann Helmholtz:"On the Sensations of Tone".

puno puno informacija na jednom mjestu..
samo.. neka se ne nada da će poslje usvojenih činjenica biti bolji čovek i muzičar. potrebno je mnogo više.edit: ili manje?

Dule A 10-05-2010 10:49 AM

ja bih samo pohvalio Vukovo strpljenje da odgovori na pitanje, svasta je zanimljivo napisao.
Da, tema je kontrapunkt, a ne iskreni bend joy divison. Ljudi koji pricaju o intuiciji i tome kako sami spoznaju odgovore i sebi samoodgovarajuci na itanja ne treba da ucestvuju na javnim forumima, a najpre bi mogli da sidju sa kicme ljudima koji se trude da odgovore ma POSTAVLJENU TEMU

alfom 10-05-2010 11:19 AM

Quote:

Originally Posted by pleon (Post 278957)
ja ču (edit) ću !:D
http://www.youtube.com/watch?v=GqUFb...eature=related
o tom priča čovek (google).

pleone, pleone!

Sve se ovo zna i koristimo ga ne?tedimice. Čak čitava plejada rok muzičara je skoro dvije decenije bazirala svoje aran?mane na dotičnom pojmu. Tako je i dan danas. Ako me sjećanje dobro slu?i, rahmetli D?im Morison je jedan od njih (odn. njegove kolege iz grupe - pisci aran?mana), a ovaj tvoj primjer bi bio gara? verzija Dorsa u pelenama. Usput : nebitno je kako momci sviraju i kako je snimljeno. Dovoljno je pogledati broj posjeta na njihovim videima. (U?io ih je Ekrem Jevrić sa preko 2.000.000 posjeta :D).
Ipak hvala za trud.
Sve drugo je nastalo kao rezultat trpanja : metafizike, psiho sapiens razmi?ljanja (i ostalog) oko ove priče.
A da se ne mo?e objasniti - nije istina.
I da se na : "Jedna vrana gakala" ne mo?e urediti kontrapunkt linija, takođe nije tačno.
Eto, koliko je tra?en primjer sa interneta, a nije dat dok ti nisi zasukao rukave i podastr'o primjer očigledne pouke. Tako to biva kad se ne zna objasniti pojam kojeg neko hoće da objasni.
Sve priče i teorije iz knjiga padaju u vodu kraj ove jednostvne prezentacije koju si dao linkom.
I najveći Učitelj se koristio očiglednom poukom, a ja sam samo to tra?io.
Jo? jednom : puno hvala za link.
Sve ostalo postoji na interu i ostalim mjestima, odn. srednjo?kolskoj literaturi (Ima li toga u fakultetskoj? :grin:), koju si pomenuo kao poku?aj samouzdizanja, odn. oamlova?avanja čitateljstva ove teme, koje ima pravo ne?to ne znati i o tome pitati.
Naravno da se ?alim posljednjim pitanjcem. :)

google 10-05-2010 11:21 AM

Quote:

Originally Posted by Dule A (Post 278981)
jLjudi koji pricaju o intuiciji i tome kako sami spoznaju odgovore i sebi samoodgovarajuci na itanja ne treba da ucestvuju na javnim forumima, a najpre bi mogli da sidju sa kicme ljudima koji se trude da odgovore ma POSTAVLJENU TEMU

Ja sam iz prve ruke objasnio kako to funkcionise.

Cinjenica je da se mora/moze poci samo od ideje. Ukoliko tu ideju nemas, tu se posao prekida.

Kontrapunkt je par ideja koje rade u isto vreme. Da bi ih napisao MORAS moci napisati prvo jos jednu. Ako ne mozes- gotovo.

Isto tako sve sto se pise, pise se sa razlogom. Pisati "kontrapunkt" da bi pisao "kontrapunkt" je besmislica i od tog posla nema nista.

Google je rekao. Haug.

Nastavite.

Maiv 10-05-2010 11:24 AM

Uf ovo definitvno vise nema veze s kontrapunktom...:D

Ajd idem i ja malo filozofirati:

Joy Division - super su! da su znali bolje svirat mozda bi bili i bolji a mozda i ne...sve sto su napravili zvuci vrlo iskreno i zato su i tako dobri unatoc tome sto nisu bas znali svirati...da su znali bolje svirati mozda bi se jos bolje izrazili a mozda bi se sam vise zapetljali u svirku i to nebi bilo to...u svakom slucaju tu nema jednostavnog odgovora...

Da su Joy Division bili pod nekim utjecajem to svakako...mozda nisu ucili polifoniju iz knjiga ali svoju glazbu nisu sigurno iz korijena izmislili...dovoljno je da sjedis u kaficu i pijes kavu a u pozadini ti sviraju neki "hitovi" da to vec podsvjesno utjece na tebe...sta mislite zasto je u ovim krajevima i zapadnije glazba uglavnom 4/4? Preselite se na pol godine u Tursku i slu?ajte malo glazbu pa ce vam 4/4 bit neobican...sve je to povijesni utjecaj koji covjek ne moze zaobici...da zivis u pecini i nikad nisi cuo glazbu danasnjice opet bi bio pod utjecajem zvukova iz prirode i u neku ruku bi ih oponasao.

E pa sad covjeku je na izbor hoce li kopirati "hitove" ili ce bas namjerno radit nesto totalno deseto, hoce li uciti polifoniju ili stvarati glazbu koju cuje u glavi...tesko je u glazbi reci sto je dobro a sto nije i sto je tocno a sto nije, u svakom slucaju covjek treba imati viziju (svjesno ili podsvjesno) i stremiti prema svom glazbenom cilju.

google 10-05-2010 11:30 AM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 278984)
I da se na : "Jedna vrana gakala" ne mo?e urediti kontrapunkt linija, takođe nije tačno.

Melodija treba da bude inspirativna. Jedan ton je cista tehnika, koja nece zvucati. Moze se tehnicki uraditi od toga sta god hoces, osim muzike.

Daklem, iskljucujem se iz ove neozbiljne i mahnite price. Slobodno gacite dok ne popadate.

Pa- pa, ili ga- ga, sta je vec prikladnije, odaberi.

pleon 10-05-2010 11:31 AM

Quote:

Originally Posted by Dule A (Post 278981)
ja bih samo pohvalio Vukovo strpljenje da odgovori na pitanje, svasta je zanimljivo napisao.
Da, tema je kontrapunkt, a ne iskreni bend joy divison. Ljudi koji pricaju o intuiciji i tome kako sami spoznaju odgovore i sebi samoodgovarajuci na itanja ne treba da ucestvuju na javnim forumima, a najpre bi mogli da sidju sa kicme ljudima koji se trude da odgovore ma POSTAVLJENU TEMU

:ups:ok.
oče? da ti ja u?tedim vrijeme i prepi?em iz knjige hermanna helmholtza razvojni put sve do kontrapunkta? jer to bi SVE trebalo pročitat da se u potpunosti shvati kontrapunkt.

i ne razumijem za?to ISKRENI bend joy division? ima ne?to posebno u toj konstataciji ?to te iritira? i nije iskren bend nego je iskrena svirka.

All times are GMT +1. The time now is 12:58 AM.