![]() |
Re: PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/
Quote:
Samo da se nadovezem za desni klik, pa sve je identicno i na Mac-u i na Win, desni klik se malo koristi u odnosu na Steinberg, verovatno bas zbog starijih Mac-ova odakle PT potice, gde isti nije postojao, mada mi to nimalo ne smeta, stvar navike... |
Quote:
|
nisam danas uspeo da u PT LE 7.3 nađem način da iskopam materijal koji se nalazi ispod ponovo snimljenog materijala. Jednostavno, nigde nikakav pool, na matches mi daje samo jedan fajl, a Playlistama ni traga ni glasa. Ovo samo komentarišem povodom intuitivnosti, da nije sve baš toliko jednostavno i očigledno. Isto važi za Fade-ove, nigde nisam pročitao da postoji shortcuti koje ste mi sad predočili, što im zameram, ne smatram intuitivnim programom onaj za koji MORAM da čitam manuale (koji kod nuenda nisam 2put video), sutra ću probati kako im radi fade, živo me zanima. Pošto se na ST proizvodima on automatski pojavi kao ponuđena opcija čim selektuješ audio part koji želiš editovati (ovo važi i za clip gain).
Da, jako je bedna ta priča sa više verzija softa, naročito za legalne korisnike. Eto mene zanima, ako bih želeo da posedujem PT sa recimo DIGI002, koju verziju bih mogao da dobijem i za koliko novca? @RASTA Milina jedna kad podesiš shorcute za više mixerana F2-F5 dugmad, pa rasporediš, na jednom samo WAVE kanali, na drugom samo grupe (presudno kad ti broj grupa veći od 10!), na trećem samo FX (isto važi, neretko opizdim preko 10FX kanala u mixu), na poslednjem samo VST kanali (retko koristim, ali znači) |
Quote:
e, pa ti nista neznas!? To su neke od osnovnih stvari....:wink: |
Quote:
Dakle... Ono sto je pool u ST u PT imas jednu malu strelicu u donjem desnom uglu. Kliknes na to i otvori ti se Regions. Tu ti je sva manipulacija sa fileovima. Kliknes na region na koji zelis iskopati a prebrisao si ga. Desno u regions ti poplavi taj region sa odredjenim imenom. Pogledaj koji se jos fileovi ili regioni zovu jednako, ali sa drugim krajem imena. Probaj vidjeti datum snimanja, pa otprilike skuziti koji region trazis. Drag and drop taj region u timeline bilo gdje na kanal na kojem zelis da ti ostane. Odaberi Spot mode. Klikni na region. Pokazati ce ti timecodove, gdje je kraj, pocetak, sync point i originalna pozicija. Pored originalnog time stampa imas strelicu. Klikni na nju, reci OK i region ce ti leci tocno u originalnu poziciju. Nemoj se zaboraviti vratiti u Slip ili Grid mode. Ima jos metoda ali su ovisne o drugim stvarima, kako si snimao i editirao. Npr, probaj Duplicate u edit windowu desna tipka na ime kanala, probaj samo povuci region sa gornjeg u duplicirani kanal, moze se desiti da se pojavi stari "obrisani" region u gornjem kanalu. Preporuka je da kada nesto zelis snimiti na isto mjesto gdje vec imas region, otvori novu playlistu i snimaj na nju. Poslije slusas razlicite takeove tako da samo vrtis playliste. Kod ST ti sve pise kad kliknes desnu tipku misa. Kod PT toga nema, pa treba citati manual. Nakon pocetne stagnacije, kad se prokuzi osnovna filozofija learning curve krene naglo prema brzem. Ok, natanane da ti objasnim fadeove. Dakle, odaberes smart tool. Znaci kursor ti mijenja funkciju, ovisno iznad kojeg dijela regiona se nalazi. Ako je na sredini dolje, mozes selektirati i pomicati region. Sredina gore - playhead i edit cursor (mogu se odvojiti i spojiti u Options). Blizu ruba sredina - manipulacija sa rubovima regiona. Blizu ruba gore - fade. Povuces rub misom koliko ti dug fade treba. Na rezu izmedju dva regiona dolje - crossfade. Klik misem na fade - izadje dijalog kakvu vrstu fadea zelis. Ako puno rezes i onda hoces napraviti hrpu identicnih fadeova ili crossfadeova. - ctrl f.Mozes i obrisati sve selektirane fadeove u Edit- fades...Kada obrises fade (select - delete) region se vrati u prvobitno stanje prije fadea. Gore spomenuta skracenica od Colora isto vrijedi. Cijene imas na netu. Mbox je negdje oko 500 ? skupa sa softom, ovisno o verziji, 003 (002 se ne proizvodi vise) je nesto preko 1000 ? skupa sa softom, najjeftinija verzija. PT ima potpuno drugaciju filozofiju mixera, routinga i grupa (grupe se jednako zovu, ali su potpuno razlicita stvar), pa nema ni potrebe za nekoliko mixera. Organizacija workspacea je mozda najveca razlika izmedju ST i PT. Mane i prednosti u teoretskom smislu imaju jedan i drugi sistem. PT je blizi tradicionalnom analognom mix pultu. |
Arthur manje nervoze i sve legne na svoje, vidim da u startu imas lose predubedjenje i to te koci da brzo napredujes, sto nije bio slucaj sa mnom, trebalo mi je par sati da provalim najosnovnije stvari...
Sto se tice Fade-ova, najjednostavnije je da u gornjem uglu regiona pravis In i OUT Fade tako sto ce se pojaviti kockica ako ti je cursor u Smart Mode, i samo povuces levo ili desno, u odnosu na to zelis li Fade In, ili Fade Out! CrossFade se pravi tako sto spustis cursor dole na regoinu i to bas na mestu spajanja dva regiona i samo kliknes i povuces na dole, videces kako pravi croosfade, vuces onoliko koliko zelis da bude veliki! Dakle nema potrebe za skracenice, sve se radi misem... Regions (Pool) je vrlo jednostavan, ako si presnimio neki take, on se i dalje nalazi u Regions List, samo ga pronadjes, nalazi se odmah ispred tog koji je naknadno snnimljen, bice ti selektovan u Regions List, sve sto treba da uradis je da drzis CTRL, ili Alt key i kliknes na take koji hoces da vratis i prevuces ga u edit window, vratice se sam na svoje mesto upravo tamo gde je i bio, a mozes i onako kako je covek u prethodnom postu objasnio, mada mislim da je ovako malo brze... Filozofija PT je malo drugacija i to je ono na sta se treba navici i pre svega dopustiti sebi da se naviknes, onda sve ide mnogo brze, upravo kako Rasta kaze... Ne poznajem nikoga ko je sa PT presao na ST, dok je obrnuta situacija vrlo cesta... ;) Sto se tice 002 rack mozes je pronaci za oko 600 eura ako ti je mnogo 1k i nesto za 003 rack... |
ok ljudi, sutra ću pokušati svakako ponovo, al ti moram reći da nisa imao u startu predubeđenja naprotiv, prihvatio sam posao van grada u PT u nadi da svi koji pričaju o intuitivnosti PT nisu pali sa marsa. I naravno da ne mislim da nisu pali sa marsa, ali eto, dovoljna je ta činjenica da je neophodno studiranje manuala pa da bih našao neke stvari koje su u drugom softwareu meni bar bile očiglednije (nemate pojma koliko dugoo sam odbijao da uopšte radim na kompu, i da naučim išta osim vegasa i reasona, i ja sam odrastao na mixeru). Javljam sutra uveče kako sam se snašao, imam još uvek posla sa tim projektom na PT, a bogami od ključne važnosti može biti upravo editing. Znači, nisam u fazonu da pokušam pa da ppljujem posle 5minuta, nego ja to moram savladati (nevezano za ovaj projekat, duboko verujem da je dobro biti fleksibilan u radu), samo ću ovde malko deliti sa vama barem moje, nadam se, objektivno mišljenje. Hvala na trudu Rasta! ;)
|
Znas kako, najbolje da pozoves nekoga da radi sa tobom, platis mu veceru, a ti se ucis kvalitetno i brzo...
|
Quote:
|
Sve je u percepciji I nacinu razmisljanja! U Pro Toolsu, kad we provali, sve je prosto ko boza. Meni je na pr. Live dugo bio nelogican, jer sam razmisljao u drugom pravcu!! Ja jos nisam presao na PT8..uskoro cu.
|
All times are GMT +1. The time now is 12:45 PM. |