Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Studijski monitori i hi fi (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26291)

psionic 21-02-2009 04:55 AM

Re: Studijski monitori i hi fi

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 235857)
I dalje pisem samo ono sto sam iskusio, A NE ONO sto pretpostavljam, odnosno, unapred (neprovereno) ocekujem, ili moje predrasude i predubedjenja... sve to mnogo lepo zvuci... kad covek nesto zamisli, pretpostavlja i ocekuje... ali kad malo ozbiljnije zagrebe po problematici.. i pocne da ulaze novac i vreme u svoje zamisli, predubedjenja i ocekivanja.... dobije se (mnogo?) realnija slika.

A sta to konkretno znaci ? Hoces da kazes da ako je nesto "monitor" ne mora da znaci da je super-cyber hirurska sprava... Naravno, slazem se. Samo mi se bavimo idealnim monitorom i idealnim hifijem - sta je to po cemu se razklikuju ? Idealno, kao sto smo vec zakljucili ne postoji, ali sve tezi necemu... Cemu recimo tezi neko ko izradjuje monitor, koji mu je krajnji cilj ? A onome ko radi HIFI ?

Nadam se da se ova opaska ne odnosi na mene, jer se i ja pomalo bavim izradom svega i svacega... Pricam naravno na osnovu mog iskustva. Mixao sam sa fabrickim hifijem, sa rucnim radovima kao i sa monitorima ( sta god to znacilo ) i zato sam se i uhvatio ove teme. Znam kako je bilo sa hifijevima, kako sa DIY... Mislim da monitori koje sada imam daju konacno ono sto sam godinama pokusavao da dobijem - kristalno jasan zvuk sa jasno primetnim razlikama u zvuku (secate li se da sam se zalio kako na monitorima ne mogu da radim jer cujem nesto na sta nisam navikao ? ) Ova prica sa monitorima moze da se nadoveze i na pricu o pro audiu i consumer audiu...

Mozda si ti licno otisao dalje od onoga gde sam ja stao i popizdeo i kupio renomirane monitore i sad sam kao zadovoljan njima... Nemam vise ni volje ni vremena da pokusavam da napravim svoj "ultimate sounding" sistem, ali sam siguran da moze i bolje od toga sto imam... Ulozio sam poverenje u odredjeni brend, iskesirao i zavrsio moje traganje za idealnim... Doduse, manjka mi nesto superniskog bassa... :)

Hifi fanatici su posebna prica i oni su postojali i uvek ce postojati. Mislim da je vecina nas ovde na neki nacin - audiofil.

Takodje se slazem i sa onim sto je locslo napisao... To je to u sustini, svi pricamo isto, ali opet ima replika...

LACKY 21-02-2009 05:01 AM

Upravo tako!
Nego 'oce li mi neko reci zakljucak ovoga treada (sem da postoji neko ko sve zna)!

boggy 21-02-2009 05:03 AM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 235859)
.....Samo mi se bavimo idealnim monitorom i idealnim hifijem - sta je to po cemu se razklikuju ?....

Hm, pitanje je bilo za nekakve realne i prilicno konkretne primerke (neko je i cenovni rang naveo)... o idealima, snovima i lepim zeljama je bespredmetno diskutovati (off topic), barem u ovoj temi, po mom misljenju...

pozdrav

bogi

Everbeatz 21-02-2009 12:24 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 235861)
Upravo tako!
Nego 'oce li mi neko reci zakljucak ovoga treada (sem da postoji neko ko sve zna)!

Heh, pomislih istu stvar:)

awacs 21-02-2009 12:52 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 235861)
Upravo tako!

Pa, valjda ono Bogijevo:

http://rumski.com/forum/showpost.php...2&postcount=54

Pozdrav

Mrgud 21-02-2009 01:58 PM

Izgled je stvarno bitan:rotfl:
Glavno je da se u prvom planu ima Ns10,imaju ga svi ozbiljni studiji pa bi bilo neozbiljno da se nevidi i kod mene!Nemozemo se slozit oko ni jednih monitora,svak ih drugacije cuje ali Ns10...:banghead::banghead:

idekius 21-02-2009 02:04 PM

Quote:

Originally Posted by Mrgud (Post 235902)
Izgled je stvarno bitan:rotfl:

Jok i nije! :) Držim ih u štali, pa mi izgled ne znači ništa :)
Ako neko ne ume da smixa pesmu na gomili danas pristupačnih monitora, uključujući i meni drage NS10M i trebaju mu labaratorijski uslovi... hmmm.. možda bi se bolje snašao u nekom drugom zanimanju??? :)

Svašta nešto je danas O.K. za rad. I NS10M (koji je smešno osporavati, jer smo videli da neki čike sasvim lepo mixaju na njima :) ) i Adam p11, p22, s3, razne varijante Tannoya (elipse, Precision...), Mackie HR824, Dynaudio BM6, BM15... ima kutija do mile volje, pa kome šta i kako odgovara i ko je i na šta navikao.

Samo treba da se radi, a kome ni jedna kutija ne odgovara, paaa.. nije ni to tako strašno... ima sasvim lepih, a Boga mi i profitabilnih, poslova: -Otvaranje cvećare, pekare, kozmetičkog salona...

Danas za manje od 1000 eu možeš da kupiš NS10M u super stanju + Hypex, Quad 405, Hafler ... pojačalo za njih. NS10M + npr. Adam, ili nešto treće, pa ako su onda nekome krive kutije zbog lošeg mixa, onda stvarno preostaje jedan lagani skok u Dunav.
Dajte ljudi.. previše se filozofira na ovu temu...

Što se tiče audiofila, ne volim da da čujem ni njihove tripove vezane za muziku, a kamo li da da slušam budalaštine o pozlaćenim činčevima itd. :)
Oni udju u neke teme vezane za muziku i često dva audifila ne razumeju jedan drugog šta pričaju, a obojica klimaju glavom :)
Jednom prilikom sam ispred jednog kafića slušao izlaganje jednog audiofila:

-Šta??? "Penthouse" svira "Nemoguću misiju"??? Ha, ha! To ne može da se svira uživo!
(Razmišljam : -Ti znaš šta može da se svira, a šta ne. Nisi naučio ni "Dva dinara druže" na akustičnoj, a našao si da mudruješ)
-Tako sam ja pričao onima iz "Pan Band"-a da ne sviraju Alman Brothers (ne sećam se koja pesma beše). To sviraju dvojica vrhunskih gitarista, pa solo ne može da odsvira jedan, nego svira, pa kad ne može više da izdrži, zameni ga drugi!!!

*Pa on ne gura voz, m**e ti ga **bijem glupe!!! Šta??? -Ufff, uf, uffff... jao, ne mogu više, zameni me! :rotfl:

Klasičan, premudri audiofil :D

Da ne pričam ništa o mojim prijateljima audiofilima koji mi dodju sa:
-Čuo sam ono što si radio, dobro je, ali: -Bla, bla, bla...
Obično se složim i trudim se da menjam temu, jer stvarno ne razumem šta mi čovek priča, a 99,9% sam siguran da ne razume ni on sam sebe :)
Ipak su to likovi koji mnogo više znaju ko je od koje do koje godine svirao u kom bandu, urbane legende i tračeve vezane za muzičare itd.., nego što znaju muziku, te ih treba ostaviti njihovim fascinacijama Harman-Kardon-ima, pozlaćenim činčevima itd. :) Skroz je to drugačiji svet ljudi...

VladaNS 21-02-2009 03:11 PM

Idekius potpuno se slazem sa tobom vezano za audiofilska pro*eravanja! Cinjenica da ljudi koji se jako opterecuju opremom na kraju ulaze u jednu psihoticnu dubiozu i na kraju oprema pocinje da vlada njima a ne oni njom. Ovde ima ljudi koji samo pricaju o spravama a nista normalno nisu usnimili...

psionic 21-02-2009 06:14 PM

Jel neko nekad mixao na home made zvucnicima sa 12" ACIKO basom i EI nis visokotoncem u kutiji pola metra sa metar,od sirove iverice, sa ogromnim dipom na 1 - 3 KHz ? bez ikakvog dampovanja i sl... ? E kad na tome budete mixali pesmu, shvaticete sta je dobar monitor !

:)

dvuckovic 21-02-2009 06:18 PM

Svakako je isto proseravanje kao kad neko razmislja izmedju Behringer Truth, Adam A5 i Tannoy Reveal, ako ne i gore. Ovi Hi-Fi bar ne zale pare, a mali Perica koji je zamislio da su Adami ozbiljan studijski zvucnik jajari oko 20e.

All times are GMT +1. The time now is 11:13 PM.