Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Pricaonica (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=87)
-   -   CERN test (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24243)

Arthur 02-04-2010 10:28 PM

Re: CERN test

pa iskerno, bez cinizma, zanima me da mi ovako "ukratko" napišeš u čemu ja grešim u svom shvatanju dešavanja. Čini mi se da se ni ja nisam nešto rasplinuo u objašnjavanju nekih, po meni, elementarnih grešaka. Ako je to moguće. Ako nije, u pravu si, cilj je ostati u domenu popularne nauke. Ne mislim da sam sigurno u pravu, i jako me zanima, ako si detaljnije informisan, a verujem da jesi, gde sam u zabludi. Bar po pitanju eto, crnih rupa, antimaterije, dark mattera i prekoračenja brzine svetlosti.

boggy 02-04-2010 10:29 PM

Quote:

Originally Posted by sira (Post 276035)
Ja mislim da bi trebalo ovdje malo razlo?iti te terorije kvantne fizike, ?ta vi?e integrala i dokazivanja je dobrodo?lo :rotfl:

:trchi:

:banghead:

pozdrav

bogi

boggy 02-04-2010 10:41 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 276036)
pa iskerno, bez cinizma, zanima me da mi ovako "ukratko" napi?e? u čemu ja gre?im u svom shvatanju de?avanja. Čini mi se da se ni ja nisam ne?to rasplinuo u obja?njavanju nekih, po meni, elementarnih gre?aka. Ako je to moguće. Ako nije, u pravu si, cilj je ostati u domenu popularne nauke. Ne mislim da sam sigurno u pravu, i jako me zanima, ako si detaljnije informisan, a verujem da jesi, gde sam u zabludi. Bar po pitanju eto, crnih rupa, antimaterije, dark mattera i prekoračenja brzine svetlosti.

Pa, ja ne pratim popularnu naucnu literaturu, imam znanje (ono cega se secam), kvantne fizike sa fakulteta... na kojoj se bazira ovo o cemu mi pricamo.
Nije pitanje da li si u pravu...
Ovo sto ti navodis posle opisa od cega se sastoji atom, su velikim delom hipoteze, bez obzira da li su napisane tacno ili ne, a u toku je provera koja od tih hipoteza treba da bude dokazana... ili mozda cak da se izvede sasvim neocekivan zakljucak. Sirenje price na postanak sveta zasigurno ukljucuju religijske grupe u igru i cela prica postaje mozda i znacajnija nego sto bi zaista trebala da bude. Ok... jedan skupi eksperiment... koknuli neke protone i kraj price... sta je pozadina celog eksperimenta i oklen im tolike pare verovatno skoro necemo saznati... ili cemo saznati onda kada nam ne bude vise ni bilo bitno...

Prosto se dalje ne bih udubljivao u pricu dok se ne pojavi barem u udzbenicima za poslediplomske studije na nekom fakultetu gde se fizika proucava... dok je god na nivou naucnih radova i eksperimenata, nesigurna je svrsishodnost vremena utrosena na civijanje necega sto moze biti dokazano da je potpuno bilo pogresno... ili bar ne blizu tacnom...

Nesto ce oni vec da ustanove... verujem u njih... ma neka naprave jos jedan dobar SF film pa super! Isplatilo se! :da:

pozdrav

bogi

Arthur 02-04-2010 11:03 PM

e pa super ondak :) Da je fizika nepouzdana i nepretenciozna sama po sebi, piše već na prvoj stranici udžbenika za fiziku za prvu godinu gimnazije - lepo, jasno i glasno - "Fizika ne objašnjava svet oko nas. Fizika pokušava da objasni svet oko nas." Odatle i moja fascinacija Autostoperskim Vodičem kroz Galaxiju koji celu tu papazjaniju obrće na veoma vedar engleski humor :) Enivej, potpuno se slažem sa tobom po pitanju irelevatnosti čivijanja istog. Samo me zanimalo da li sam omašio kontanje neke od pomenutih pretpostavki, na koje natrčim okrećući dokumentarce na kablovskoj televiziji i povremenim kliktanjem na linkove o samom cernu ili ponekoj teoriji u novinama.

boggy 02-04-2010 11:11 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 276042)
e pa super ondak :) Da je fizika nepouzdana i nepretenciozna sama po sebi, pi?e već na prvoj stranici ud?benika za fiziku za prvu godinu gimnazije - lepo, jasno i glasno - "Fizika ne obja?njava svet oko nas. Fizika poku?ava da objasni svet oko nas." Odatle i moja fascinacija Autostoperskim Vodičem kroz Galaxiju koji celu tu papazjaniju obrće na veoma vedar engleski humor :) Enivej, potpuno se sla?em sa tobom po pitanju irelevatnosti čivijanja istog. Samo me zanimalo da li sam oma?io kontanje neke od pomenutih pretpostavki, na koje natrčim okrećući dokumentarce na kablovskoj televiziji i povremenim kliktanjem na linkove o samom cernu ili ponekoj teoriji u novinama.

Nemam nista protiv da covek prati sta se desava... samo nemoj da pravimo nauku dok se ne bude ucilo bar na postdiplomskim (s obzirom na sveobuhvatni znacaj koji mogu imati doticne hipoteze). A znati tacno definiciju hipoteze (iz popularne literature) je ravno poznavanju naucnih osnova filma Star Trek... ne kazem beznacajno... nego ravno, jednako tome, ako gledamo iz samo naseg ugla (nista nam od toga ne zavisi)

pozdrav

bogi

p.s. Nauka u filmu Star Trek? da... ima je: http://en.wikipedia.org/wiki/Physics_and_Star_Trek

Arthur 03-04-2010 12:37 AM

ma ja evo svaki dan Warpujem u nuendu a i u ProToolsu :D

zlobisha 03-04-2010 04:10 AM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 276012)
Sto se tiche starih civilizacija, najbolji primer su stari Egipcani. Po "nekim" saznanjima njihove gradjevine poput piramida i sfinge su znaci "upozorenja" na nesto sto se davno dogodilo i ponavlja se periodichno na Zemlji a i vaseljeni, a to su komete i meteori. I upravo su te monumentalne gradjevine starog Egipata (po rechima arheologa i antropologa) u stvari mape, shifre, znaci ili sta vec koje govori o "promeni" stanja na planeti, koje se dogodilo i dogodice se.
Imamo srece sto nam je taj Jupiter blizu i sto njegova gravitacija vuche sva sranja. Za sada :rolleyes: Mora da se pali sa ove planete.
Sto bi rekao Koja iz Discipline:

"Zemlja Zemlja danas je je
Planeta dosade"

E pa, vidi? prijatelju... Ja ne?to ne bih rekao da su egipćani gradili te iste piramide. Kako su ih gradili? Ako jesu, za?to postoji gomila piramida u Kini? U Bosni, iako se osporava njena autentičnost?
Za?to su pronađeni tragovi erozije na istim tim piramidama, ako znamo da se klima u Egiptu nije menjala hiljadama godina?
Piramide su tu davno pre egipćana... ;)
Postoje piramidalni oblici na Marsu... I oblici slični sfingama... Ne bih da delujem kao potpuni ludak, ali mislim da piramide nemaju mnogo veze sa egipćanima.

silicon science 03-04-2010 09:12 AM

Quote:

Originally Posted by zlobisha (Post 276059)
E pa, vidi? prijatelju... Ja ne?to ne bih rekao da su egipćani gradili te iste piramide. Kako su ih gradili? Ako jesu, za?to postoji gomila piramida u Kini? U Bosni, iako se osporava njena autentičnost?
Za?to su pronađeni tragovi erozije na istim tim piramidama, ako znamo da se klima u Egiptu nije menjala hiljadama godina?
Piramide su tu davno pre egipćana... ;)
Postoje piramidalni oblici na Marsu... I oblici slični sfingama... Ne bih da delujem kao potpuni ludak, ali mislim da piramide nemaju mnogo veze sa egipćanima.

Osim sto su u Egiptu... Pa dobro, uvek postoji mogucnsot da su vanzemaljci napravili sve te gradjevine, ko zna. Ili su imali toliko dobre neimare da su furali po svetu i gradili.

sira 03-04-2010 09:19 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 276044)
Nemam nista protiv da covek prati sta se desava... samo nemoj da pravimo nauku dok se ne bude ucilo bar na postdiplomskim (s obzirom na sveobuhvatni znacaj koji mogu imati doticne hipoteze). A znati tacno definiciju hipoteze (iz popularne literature) je ravno poznavanju naucnih osnova filma Star Trek... ne kazem beznacajno... nego ravno, jednako tome, ako gledamo iz samo naseg ugla (nista nam od toga ne zavisi)

pozdrav

bogi

p.s. Nauka u filmu Star Trek? da... ima je: http://en.wikipedia.org/wiki/Physics_and_Star_Trek

Taman sam htio pitat kako oni misle kontrolirat antimateriju bez dilitija. :lol:

Arthur 03-04-2010 09:45 AM

erozija u egiptu u sred pustinje? Ma nemoguće

http://sr.wikipedia.org/Eolski_proces

All times are GMT +1. The time now is 12:02 PM.