![]() |
Re: CHOLIN Album
secite ovaj deo rasprave :] btw ko zna mozda je snoopdaddy bas cola :]]]]
salim se ... jel neko preslusao produkcijski album ??? ako izuzmem colu skroz je slusljivo , ima jedna pesma koja je klasican (v)aralica stajl |
Ne bih da osporim nesto oko čega ste se svi ovde vidim vi?e-manje slo?ili - mislim na kvalitet Čolinog albuma, poslovni deal zahvaljujuci kojem je nastao i tr?i?nu promociju koja ga prati - ali po?to većinu učesnika u ovoj diskusiji čine profesionalci koji se na na?em podneblju bave dizajnom zvuka (valjda je to najbolja formulacija koja obuhvata naj?ire), ipak bih voleo da popričamo o ovom albumu na malo konkretniji način a mo?da sa malo manje emocija.
Ja sam neki dan u dru?tvu preslu?ao ceo album na jeftinom kućnom uređaju i na prvo slu?anje mi se čini da su pesme uglavnom dosadne (osim dve ili tri), tekst nisam zapamtio ni jedan, aran?mani variraju od osrednjih do odličnih, miks i produkcija mi se čine dobrim. Mastering i Real World ne bih da komentari?em posle jednog slu?anja na gajbi. Sve u svemu, moj ukupni prvi utisak je da je ovo jo? jedan Čolin album u nizu, ni vi?e ni manje od toga. Rekao bih da na ?alost nije kvalitet pesama bio razlog da se ovaj projekat finalizira u skupim svetskim uslovima, već dobar poslovni deal. Ali za?to bih osporio Čoliću i Telekomu pravo na dobar poslovni deal? Pogledajte stvar sa ove strane: kad jedna velika kompanija odluči da odvoji značajne novce za snimanje, miks i mastering (a ne samo za fuc**** video spotove kao do sada), onda ta kompanija daje ideju drugim kompanijama, i tako se otvara ?ansa za sledeće visokobud?etne projekte. Pa zar je to lo?e za audio industriju, to jest zanat kojim se svi ovde bavimo? Drugo, pretpostavljam da je ovaj posao bio veliko iskustvo za Voju Aralicu, pa tako eto i mi sada imamo jednog sa takvim iskustvom. Pa zar je to lo?e? Na kraju krajeva, ako je album zaista toliko lo? onda će najgore posledice od toga izvući sam Čolić odnosno njegova karijera, a svakako ne publika (koja je već 15 godina bombardovana neuporedivo odvratnijom i ?tetnijom muzikom) ili mi koji se ovim poslom bavimo. Sve u svemu, meni se ovaj album mo?da ne sviđa onoliko koliko bih voleo da mi se svidi, ali ne vidim nikakav naročit razlog da se na bilo koga ljutim niti bilo čiji rad i trud potcenim. Naprotiv. Peace, Guta |
Mozemo mo da ga tupimo do besvesti, da li je dobra produkcija ili pesme. Glavni pokazatelj je ovo (ako je tacno, naravno).
Citiram: Zdravko Čolić ima vi?e nego dobar razlog da bude ponosan na svoj ?Zavičaj?. Njegov novi, dvanaesti studijski album je, za samo dva dana, prodat u vi?e od 100 hiljada primeraka i ukoliko se (kako se i očekuje) prodaja nastavi ovom dinamikom već do kraja nedelje biće rasprodat početni tira? od neverovatnih 300 hiljada primeraka! Bez preterivanja se mo?e reći da album "Zavicaj", čije pesme pored Čole potpisuju i Đordje Bala?ević, Marina Tucakovic, Leontina, Arsen Dedić, Dino Merlin i drugi, predstavlja produkcijski i sadr?ajno jedan od najboljih muzičkih albuma ikada objavljenih na ovim prostorima.... Bitan je krajnji razultat (semafor, sto ja kazem :)). |
Quote:
Ja cu lako da prodam UAD-1 za 2000 eu, ako uz njega dajem na poklon Fiat Punto :) Mislim, prodao bi se Zdravkov album i ovako, ali ne u tom tirazu... tj... ovako se ne prodaje, vec je disk poklon uz karticu za mob :-) Do duse, svako ima svojih trikova i ja to cenim... ja imam shemu u Boxerskom Savezu Srbije, pa ce kad izdam disk uz njega ici i kupon za besplatne batine :hyper: |
Znam, sve mi je jasno. Ali za njega je to extra dil. Potpisao ugovor da mu izda TElekom i sansao se covek. Kako god okrenes bitan je semafor na kraju :D
|
Ma nemam ja nista protiv... covek je napravio biznis i neka je... sto se mene tice, neka zaradi i 100.000.000 $... ali, ne mogu bas da nadjem reci hvale za ono... Sto se produkcije tica (ma da je ona nebitna u ovom sluchaju, kada su u pitanju onakve kompozicije, textovi i aranzmani), mislim da je produkcija o.k., ali nista specijalno i ne chujem ni izbliza tako veliku prichu... mozda sam ja gluv, ali... ne vidim da opravdava toliku prichu i sve ono sto se desavalo... Zvuci o.k. i nista vise od toga... moze da se pohvali i Zdravkovo pevanje, koje je standardno dobro... ali, sve skupa i sve zajedno ima jako ruznu sliku i dozu.... hmmm... 'ajd', reci cu: -Cuje se da je pravljeno za gastarbajtere, publiku bez previse ukusa... mislim, ja mislim da je ono stvarno lose. Uvek mogu da se nadju reci opravdanja... DA je neko drugi ono uradio, proslo bi skroz ne zapazeno, ovako, posto je u pitanju Zdravko: "Slisaj, pa nije ono tako lose... ima tu nesto... neznam sta, al' nesto ima..." :) Ima... Cvetko :) Pa ko ga j. ako je Zdravko :) Kad nesto nije o.k. onda nije O.K., bio Zdravko, ili Idekius, ili neko treci...
Moja najveca zamerka su kompozicije, aranzmani, textovi pre svega (glupi su i nebulozni i pre bi se reklo da su za sanitarnu inspekciju, nego za knjizevnu kritiku :) ). Sad, tacno je i to da nije jedini, ali, ja sam od Zdravka, kao najvece Srpske zvezde, ocekiva znatno vishe... barem nesto u nivou npr. Gibonni-ja... meinstrim... dakle pitko, prihvatljivo, a da ne bude bas ljiga.. |
Quote:
evo ga gastarbajter :D ....meni se ne svidja:cool: kome ce sada da proda nije mi jasno:rotfl: |
1 Attachment(s)
Quote:
|
1 Attachment(s)
ma sta ce mi diskovi kad nemam cd plejer :D
|
E j..bo mercedesa bez zavesica :rotfl:
|
All times are GMT +1. The time now is 12:44 AM. |