Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=109)
-   -   Novi Korg ms-20 mini -analogni monosint (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=43257)

fix3r 03-02-2013 10:27 PM

Re: Novi Korg ms-20 mini -analogni monosint

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 341246)
Zvuk je bolji naravno jer ima 192 khz konverziju

To retko kad (nikad) nije faktor.

Quote:

i ima dedicated DSP processing.
Ni to nije faktor.

Quote:

Pa naravno da je bolji zvuk sa DSP processinga.
Ta recenica nema smisla.

Jedini razlog sto Virus bolje zvuci od mnogih sintova su programeri u Access-u.

Surfer 03-02-2013 11:11 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 341253)
Ma, u pravu si - ako je tebi bolji, onda je sigurno (tebi) bolji. A to je valjda jedino ?to se računa. Tako i treba.

To ?to ja nisam uspeo da primetim kako je "zvuk" TDM pluginova bolji od RTAS (dakle non-DSP) varijanti istih samo znači da ja ni ne zaslu?ujem da radim u DSP okru?enju. Tako da je sve na svom mestu.

Pozdrav,

Vasa

Pa jesi li kad radio kompletan projekt u TDM-u i kompletan u RTAS-u i usporedio?

Surfer 03-02-2013 11:21 PM

Quote:

Originally Posted by fix3r (Post 341256)
To retko kad (nikad) nije faktor.

Ni to nije faktor.

Ta recenica nema smisla.

Jedini razlog sto Virus bolje zvuci od mnogih sintova su programeri u Access-u.

Ako ne prihvaća? brojke, onda mo?da prihvati? surovu istinu.

Ensoniq Paris- DSP processing-u svoje vrijeme je pojeo zvuk bilo kojeg native sistema za doručak
UAD- DSP processing-zvukom dan danas jede native processing za doručak
Lexicon 480- DSP processing- pojede bilo koji software native reverb na salatu
PT TDM-DSP processing jo? uvijek broj 1 po kvaliteti zvuka i mix enginu
Virus TI- DSP processing- od softverskih sinteva napravi kajganu

itd.itd

Tako da bojim se da....... :wink:

awacs 03-02-2013 11:30 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 341258)
Pa jesi li kad radio kompletan projekt u TDM-u i kompletan u RTAS-u i usporedio?

Nisam. Iskreno, ako sam toliko dokon obično biram drugačije aktivnosti. Najdalje dokle sam i?ao je poređenje pona?anja pojedinačnih pluginova, kad je iz nekog razloga trebalo rasteretiti CPU ili DSP (kako kad). Iskreno, ja razliku nisam primetio. Ka?em, ako za tebe ta razlika postoji, onda svakako postoji, ali je ja ne primećujem

Pozdrav,

Vasa

Surfer 03-02-2013 11:37 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 341260)
Nisam. Iskreno, ako sam toliko dokon obično biram drugačije aktivnosti. Najdalje dokle sam išao je poređenje ponašanja pojedinačnih pluginova, kad je iz nekog razloga trebalo rasteretiti CPU ili DSP (kako kad). Iskreno, ja razliku nisam primetio. Kažem, ako za tebe ta razlika postoji, onda svakako postoji, ali je ja ne primećujem

Pozdrav,

Vasa

Pa tako se ne primjeti, jebiga ni ja ne čujem razliku samo na basu ali kad prođe 50 kanala onda se primjeti itekako.
Nekako je brži zvuk, dinamičniji, direktniji, otvoreniji.

Razliku najviše primjećujem jer mi stvari koje radim u Cubase-u zvuče kao da su iza zavjese za razliku od TDM-a gdje je sve vrlo upfront.
To je meni najbitnija razlika

Everbeatz 03-02-2013 11:45 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 341259)
Ako ne prihvaćaš brojke, onda možda prihvatiš surovu istinu.

Ensoniq Paris- DSP processing-u svoje vrijeme je pojeo zvuk bilo kojeg native sistema za doručak
UAD- DSP processing-zvukom dan danas jede native processing za doručak
Lexicon 480- DSP processing- pojede bilo koji software native reverb na salatu
PT TDM-DSP processing još uvijek broj 1 po kvaliteti zvuka i mix enginu

itd.itd

Tako da bojim se da....... :wink:

To o cemu pricas, tj. o zvuku i 'kvalitetu' tog zvuka nema nikakve veze sa DSPom nego sa kodiranjem tj algoritmom i ko ga pravi. Ne radi se o tome da Motorolin 'DSP' 'zvuci' bolje od Intel-a, AMD-a itd - to bi bio potpuni nonsense tvrditi ako bolje razmislis.
Kao i kod svake stvari poenta je u dizajnu, analog ili digital, nebitno. Vazno je da onaj ko to radi zna sta radi - ima milion plugova na sve strane i isti procesor ih procesira pa postoji razlika u 'kvalitetu zvuka'. Kljucna rec je algoritam, ako pricamo o digitalu. Algoritam je patentom zasticena stvar koju nece bas olako da presele na native gde ce im odraditi reverse engineering

Digi je svojevremeno pametno odigrao i uposlio top end za koding njihovih plugova, takodje i Waves. Nisu nesto posebno evoluirali tokom vremena jer su 'digital coding' face izasle iz te price zbog toga sto nesto i nema para od toga zbog piraterije.

DSP chip based okruzenja imaju prednost zbog odredjenih stvari
- sama po sebi su dongle
- potpuno su dedicated i ne smeta im nista da rade u real time za razliku od native gde procesor radi jos 300000 poslova pored procesiranja reverba, itd, sto ne znaci da ne moze dobro da ga 'isprocesira':D
- imaju duzi istorijat i iskustvo - na prvom mestu u kodiranju i implementaciji

I ta prica oko TDM protiv RTAS - jedan radi 48bit fixed point, drugi 32bit float point. Navodno razlika je toliko mala da trebas biti supermen da bi je cuo, ja je licno nisam primetio

A o 192khz je druga prica i razlici u soundu zbog toga - to stoji. Digitalni kod koji radi na 44.1khz je 'krhkiji' od visih sample rates. I posto se radi o diskretnom spektru 'uzorkovanja', sto je 'gusci' to je blizi nekom realnom signalu. Licno mislim da ce se situacija, bar kad je modelovanje nelinearnih procesa u pitanju, popraviti kad se poradi na tome da se kompletan procesing digne na znacajno visi sample rate nego sto je danasnji standard.

Everbeatz 04-02-2013 12:11 AM

Quote:

PT TDM-DSP processing jo? uvijek broj 1 po kvaliteti zvuka i mix enginu

Samplitude je u tom rangu, i to zbog istom pristupu samom dizajnu mixera koji radi dithering. Probaj PT HD sa i bez dithered mixer plugina i jasno je o cemu se radi. To sto cujes kao 'zavesu' je kumulativni produkt kvantizacijske distorzije koja se, bas kad je u pitanju high track count u projektima, gomila i daje taj efekat. Pored toga je problem i aliasing u vecini slucajeva koji je u bolje kodiranim plugovima ozbiljnije resen.
Pristup i implementacija dithera bi resila mnoge stvari jer je to bliskije nekom analognom sistemu gde postoji noise floor, a ne akumulacija kvantizacijske distorzije. Veci je stepen akumulacije toga nego suma koji bi proizvodio dither i potpuno sklanjao tu vrstu distorzije.

Steinberg je vremenom popravljao matematicke probleme i menjao sound engine Cubase-a, ali generalno, native sistemi su u procesu evolucije. Osim toga svaka susa danas pravi i prodaje pluginove koje je sklopio od nekih algoritama koje je nasao na netu i 'obukao' te iste plugove u neki 'analogni GUI', pa se masa pali i zari:wink::)
Quote:

Probaj da za test odradis render native VSTi na 192khz, tj. digni sample rate projekta na 192k, a rendaj na 44.k npr i cuces puno bolji sound

Surfer 04-02-2013 09:20 AM

Quote:

Originally Posted by Everbeatz (Post 341264)
Samplitude je u tom rangu, i to zbog istom pristupu samom dizajnu mixera koji radi dithering. Probaj PT HD sa i bez dithered mixer plugina i jasno je o cemu se radi. To sto cujes kao 'zavesu' je kumulativni produkt kvantizacijske distorzije koja se, bas kad je u pitanju high track count u projektima, gomila i daje taj efekat. Pored toga je problem i aliasing u vecini slucajeva koji je u bolje kodiranim plugovima ozbiljnije resen.
Pristup i implementacija dithera bi resila mnoge stvari jer je to bliskije nekom analognom sistemu gde postoji noise floor, a ne akumulacija kvantizacijske distorzije. Veci je stepen akumulacije toga nego suma koji bi proizvodio dither i potpuno sklanjao tu vrstu distorzije.

Steinberg je vremenom popravljao matematicke probleme i menjao sound engine Cubase-a, ali generalno, native sistemi su u procesu evolucije. Osim toga svaka susa danas pravi i prodaje pluginove koje je sklopio od nekih algoritama koje je nasao na netu i 'obukao' te iste plugove u neki 'analogni GUI', pa se masa pali i zari:wink::)

Probaj da za test odradis render native VSTi na 192khz, tj. digni sample rate projekta na 192k, a rendaj na 44.k npr i cuces puno bolji sound

Znači sla?e? se da TDM jo? uvijek zvuči bolje od svega ostalog? :)

?to se tiče dizanja native sampl freq, ja vjerujem da ima? pravo ali to meni neće puno pomoći jer je moram dignuti cijeli projekt na 192, ne mogu samo jedan VSTI, a raditi na 192 khz je nemoguće u native-u.

I kako da dignem sample rate na 192 kad je to nemoguće u Cubase-u?

Everbeatz 04-02-2013 11:04 AM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 341271)
Znači sla?e? se da TDM jo? uvijek zvuči bolje od svega ostalog? :)

Pod znakom je pitanja.:wink::) Meni licno 'zvuk' DAWova nije problem. Reaper mi se svidja i trenutno je moj licni izbor

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 341271)
?to se tiče dizanja native sampl freq, ja vjerujem da ima? pravo ali to meni neće puno pomoći jer je moram dignuti cijeli projekt na 192, ne mogu samo jedan VSTI, a raditi na 192 khz je nemoguće u native-u.

I kako da dignem sample rate na 192 kad je to nemoguće u Cubase-u?

Radis svo vreme na 44.1k, kad pretvaras MIDI u audio tj. render/bounce probaj da odradis tako da dignes projekat na visi sample rate, max moguce, a render stavi da odradi na 44.1k. Ne govorim o tome da svo vreme radis/slusas na 192k u real time jer je za sad to nemoguca misija

silicon science 11-02-2013 08:10 AM

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/icGWQZw5n24" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

All times are GMT +1. The time now is 12:55 AM.